– Poruka je da sport i posao mogu zajedno. Uz trenersku karijeru u muškoj i ženskoj košarci cijelo vrijeme sam radio u banci. Naravno da je za uspjeh na oba polja potrebno dobro isplanirano vrijeme, mnogo truda i odricanja, no kad nešto obožavaš kao ja košarku, sve je lakše. Također, knjiga ima slikovit naslov „Od Badije do Moskve“ jer je sve započelo 1997. godine na Badiji, a završilo u Moskvi, kada sam s košarkaškom ekipom Sveučilišta Sjever zauzeo 4. mjesto na Studenskim igrama – objašnjava nam varaždinski košarkaški trener Dražen Cesar.

Ubrzo trener

Zanimljivo je da je Cesar prvo igrao nogomet, no zahvaljujući umirovljenom profesoru Zlatku Knolmajeru zaljubio se u „radost loptanja pod obručima“.

Nakon igračke karijere odlučio se za trenersku jer je još kao igrač analizirao treninge, proučavao taktiku i puno razgovarao s trenerima.

Svi koji Cesara dobro poznaju znaju koliko je slobodnog vremena posvetio košarci

– Mene je to još kao igrača intrigiralo. Zato je to bio neki prirodni slijed događaja – rekao je Cesar, koji je počeo kao trener Ženskoga košarkaškoga kluba Vindi.

S djevojkama je od 2000. do 2005. godine došao do najvišeg ranga hrvatske ženske košarke. Na krilima tih rezultata vodio je žensku juniorsku reprezentaciju. Poslije je vodio Vindiju, odličnu epizodu imao je u ludbreškom Grafičaru, a trenutno je opet trener Vindije, koja se natječe u A-2 Hrvatskoj košarkaškoj ligi Sjever.

S Grafičarom je četiri puta osvajao naslov u istoj ligi te je igrao nekoliko puta kvalifikacije za ulazak u A-1 ligu.

– Ponosan sam na svoje uspjehe. S Grafičarom smo igrali protiv Kaštela, čije su boje branili današnji NBA igrači Bender i Žižić. Bilo je lijepih trenutaka, no ono što ljudi moraju znati je to da se ne smije brzo padati u euforiju i odmah iz euforije u depresiju – govori Cesar.

Rad na sebi

Svi koji Cesara dobro poznaju znaju koliko je slobodnog vremena posvetio košarci. Redovito pohađa razne seminare, surađuje s brojim trenerima, a pozorno je pratio treninge bivših hrvatskih košarkaških izbornika Repeše, Spahije, Petrovića i Perasovića.

Od svih trenera s kojima je razgovarao, slušao njihova predavanja ili pratio treninge, najviše ga se dojmio Željko Obradović, srbijanski strateg koji vodi turski Fenerbahçe.

– Čovjek ima devet naslova prvaka Europe, a toliko je jednostavan. Toliko vica je u svemu što radi, to je nevjerojatno. Od Repeše sam također mnogo naučio i mnogo toga „pokupio“. To mi je pomoglo kad smo u sezoni 2013./2014. s Grafičarom osvojili naslov – objasnio je Cesar.

No, nije li Cesar kao trener mogao napraviti još respektabilniju karijeru u košarci?

– Godine 2003. mogao sam napraviti iskorak u trenerskoj karijeri, no nisam se na to odlučio. Kakav bi krajnji ishod bio, nikad, nažalost, neću saznati – zaključio je Cesar.

Na promociju dolaze Dalić, Petrović, Krajan i Repeša

Svečana promocija knjige „Od Badije do Moskve“ održat će se u utorak, 17. prosinca, u Hotelu Turist u 18 sati. Na promociju je najavljen dolazak Ace Petrovića, košarkaškog izbornika Brazila, hrvatskoga nogometnog izbornika Zlatka Dalića, bivšeg izbornika Davis Cup reprezentacije Željka Krajana i Jasmina Repeše, izbornika košarkaške reprezentacije BiH.

– Na 200 stranica knjige skupljena je opširna dokumentacija o svim događajima u mojoj trenerskoj karijeri. Mogu se pohvaliti da sam prvi košarkaški trener u Hrvatskoj koji je napisao knjigu – rekao je Cesar.

Komentari

Komentara