Povežite se s nama

Međimurje

Dražen Crnčec, načelnik Svetog Martina na Muri: “Marljivo smo radili, a već su u pripremi novi vrijedni projekti”

Objavljeno:

- dana

Općina Sveti Martin na Muri i ove se godine može pohvaliti brojnim realiziranim projektima.

Načelnik Dražen Crnčec, vodeći se mišlju kako sve preuzete obveze i započete projekte, bez obzira na fazu realizacije, treba u što je moguće kraćem periodu završiti, pred sebe i svoje suradnike neprestano stavlja nove ciljeve.

Obnova nasipa

– Bili smo vrlo aktivni, što dokazuju rezultati. Svakako treba istaknuti obnovu prometnica u Gospodarskoj zoni, Toplicama Sveti Martin i Grkaveščaku, čija je vrijednost oko 320.000 kuna. Započela je obnova nerazvrstane ceste u Jurovčaku, za što smo preko Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije dobili 150.000 kuna, a radovi moraju biti gotovo do kraja studenoga. Osigurano je i 620.000 kuna za radove na izgradnji Doma kulture koji su također započeli, a završit će do kraja ovog mjeseca. Ovaj smo projekt dogovorili u suradnji s Ministarstvom kulture i Međimurskom županijom. Općina je postala veliko gradilište, a rezultati našeg rada itekako su vidljivi svim mještanima – ističe načelnik Crnčec.

Općina iščekuje rezultate prijave na natječaj Ministarstva turizma 2. faze radova na Skelarskoj hiži i interpretacijskom centru

U Općini do kraja godine očekuju i rezultate natječaja vrijednog oko 300.000 kuna za izradu projektne dokumentacije nerazvrstanih cesta. Ono što mještane posebno veseli je veliki korak prema dobivanju građevinske dozvole za izgradnju rotora u središtu Svetog Martina na Muri.

– U suradnji sa Županijskom upravom za ceste i Uredom državne uprave za imovinsko-pravne odnose pokrenut je postupak izvlaštenja potrebnog za dobivanje dozvola. Također, završeno je i projektno planiranje odvodnje oborinskih voda u Čakovečkoj ulici i Ulici hrvatskih branitelja te je dobivena građevinska dozvola. Građevinsku dozvolu dobili smo i za projekt izgradnje i rekonstrukcije nasipa Sveti Martin na Muri – Vrhovljan – Žabnik – dodaje Crnčec.

650 metara nove vodovodne mreže niknut će u Poljskoj ulici, Murskoj ulici i Jurovčaku, a radit će se i na izmještaju plinskih instalacija u središtu Svetog Martina na Muri

I na ovome se neće stati. Već se marljivo pripremaju novi vrijedni projekti, a među većima zasigurno je nastavak radova na produžetku vodovodne mreže u Poljskoj ulici, Murskoj ulici i Jurovčaku, što je oko 650 metara nove mreže. U Poljskoj ulici radit će se i plinska mreža, dok će se u središtu Svetog Martina na Muri raditi na izmještaju plinskih i vodovodnih instalacija.

Iznajmljivači

Kao rijetko koje drugo područje ne samo u Međimurskoj županiji već na cijelom sjeveru Hrvatske, Sveti Martin na Muri skriva ogromne turističke potencijale. Prema posljednjim podacima broj noćenja ove godine zaključno s 31. listopada dosegao je brojku od 122.399, što je porast od oko 12.500 noćenja u odnosu na isto razdoblje 2017. godine.

Prema posljednjim podacima broj noćenja ove godine zaključno s 31. listopada dosegao je brojku od 122.399, što je porast od oko 12.500 noćenja u odnosu na isto razdoblje 2017. godine

– Porast broja turista i noćenja svakako je rezultat ulaganja i truda privatnog sektora, prije svih LifeClass Termi Sveti Martin, ali i sve većeg broja privatnih iznajmljivača. Tako smo 2016. godine imali 10 privatnih iznajmljivača, a ove godine ta je brojka narasla na 25. Povećanju brojki pridonose i brojni dodatni izvanpansionski sadržaji, tzv. murski sadržaji. Radi se o Skelarskoj i Mlinarskoj hiži, ali i poučnoj stazi uz rijeku Muru, koja je dio većeg projekta „Med dvemi vodami“. Veseli što su u turističku priču naše općine uključeni domaći OPG-ovi, obrtnici i gospodarstvenici – kaže čelni čovjek Općine.

U trenutku preuzimanja pozicije načelnika Crnčeca su dočekala četiri općinska plana, a sam je pokrenuo izmjenu još jednoga.

– Tijekom prve polovice 2018. godine usvojene su dopune i izmjene četiriju planova, a isto vrijedi i za posljednje planove na kojima smo radili, a koji se tiču raspolaganja državnim poljoprivrednim zemljištem i gospodarenja otpadom na području Općine – zaključio je Dražen Crnčec.

Mnogo je još drugih zahvata za koje u Općini vole istaknuti da su „tekući“ te se na njihovoj realizaciji radi istog trenutka kada se za to pokaže potreba.

– Živimo u vrlo dinamičnom vremenu koje od nas traži stalno prilagođavanje kako bismo mogli uspješno ostvarivati zacrtane ciljeve. Koristimo sve mogućnosti koje nam se nude kroz natječaje za fondove Europske unije i domaćih institucija. Vjerujem da ćemo u istom ritmu nastaviti i u idućem razdoblju.

“Žila kucavica naše općine”

Na području Općine Sveti Martin na Muri djeluju brojne udruge i društva koja svojim djelovanjem obogaćuju društveni život svetomartinskoga kraja.

– Udruge i društva su žila kucavica našeg prostora. Nepravedno bi bilo koju posebno isticati jer sve rade u skladu s mogućnostima te se trude prostor oko sebe učiniti zanimljivim i boljim. Malo koja općina se može pohvaliti s dva nogometna prvaka u dvije različite nogometne lige. Naši branitelji vrlo su aktivni u brojnim društvenim događanjima, a uspješno su sanirali stari drveni most, dok su tenisači uredili svoje terene. Biciklisti i KUD-ovci ostvaruju odlične rezultate na državnim i međunarodnim natjecanjima, vatrogasci neprestano potvrđuju svoju uvježbanost, dok su ribiči odradili ogroman posao u pripremi i realizaciji domaćinstva Svjetskog ribolovnog prvenstva.

Svim udrugama i društvima Općina pomaže financijski. Moram istaknuti dobru suradnju s vjerskom zajednicom i velečasnim Ivanom Hercegom na organizaciji raznih projekata i manifestacija – rekao je Crnčec.

Međimurje

VIDEO “Oprosti mi” novi singl i spot međimurskog pjevača Hjera

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Novi singl i videospot nedavno je izdao Hrvoje Krištofić-Hjer.

Pjevač iz Čakovca o kojem smo već pisali ovoga se puta predstavlja pjesmom “Oprosti mi”. Izdavač je Hamar Media/Vera Music. Autor teksta je sam Hjer, dok je glazbu napisao Miroslav Lesić Lesique, koji je zaslužan i za aranžman, produkciju, mix te mastering.

Prateće back vokale otpjevali su Bruno Kovačić, Vjekoslav Ključarić, Miroslav Lesić Lesique, Mario Jagec, Alen Železnjak, Ivan-Goran Herman, Alen Horvat-Zeko, Vanja Ovčar, Dorian Stipčić, Gabriela Hrženjak, Tamara Korunek i Klementina Vodušek.

Poslove režije, kamere i montaže odradio je Žan Novosel, dok je Virna Hošnjak iz Plesnog studija “Korak” autorica koreografije, a u paru s Bernardom Baračem iz istog Studija u spotu je i plesala.

Uživajte u spotu!

Nastavite čitati

Međimurje

Početna konferencija projekta „Snažno zaželi“ u D. Kraljevcu: 10 žena pruža pomoć za 70-ak korisnika

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO Studio M

U srijedu, 13. listopada, u prostorijama Općine Donji Kraljevec održana je početna konferencija projekta „Snažno zaželi“ USR-a „Sport za sve“ Općine Donji Kraljevec.

Ovim projektom omogućeno je da se i dalje u lokalnoj zajednici pruži prilika za dodanom vrijednošću koja će se manifestirati u boljoj svakodnevnici naših sumještana u nepovoljnom položaju, kao i osjećaju korisnosti žena koje će se zaposliti na projektu. 

Projekt „Snažno zaželi“ i Program zapošljavanja žena u Općini Donji Kraljevec u skladu su s europskim i nacionalnim preporukama o unapređenju položaja žena na tržištu rada i zaštite prava žena. Navedeni projekt uspješan je nastavak projekta „Snažno zaželi i ostvari – faza I“.

Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava potpisan je 28. lipnja 2021. godine te se provodi u razdoblju od 15 mjeseci, odnosno do 9. mjeseca 2022. godine, a ukupna vrijednost projekta iznosi 900.480 kuna.

U stopostotnom je iznosu financiran bespovratnim sredstvima Europske unije. 

Prema planu i programu projekta, na području Općine zaposleno je 10 žena koje pružaju pomoć u kući za 70-ak krajnjih korisnika u razdoblju od 12 mjeseci, što će spriječiti preranu institucionalizaciju te dovesti do smanjenja siromaštva i nezaposlenosti.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje