Povežite se s nama

Međimurje

Dražen Srpak: “Zajedno nastavimo mijenjati lice sredine u kojoj živimo!”

Objavljeno:

- dana

Dani Grada Murskog Središća održavaju se od 10. do 20. svibnja.

Središnja svečanost Dana Grada počela je svečanom sjednicom Gradskog vijeća u ponedjeljak u 17 sati. U govoru kojim se obratio prisutnima gradonačelnik Grada Murskog Središća Dražen Srpak rekao je da najsjeverniji hrvatski grad želi postati grad po mjeri svih građana, prepoznatljiv kao upravno, gospodarsko i turističko središte.

Projekti

– Prije pet godina zadali smo si tri glavna cilja: unaprijediti infrastrukturu i očuvati prirodne resurse, povećati konkurentnost gospodarstva i unaprijediti kvalitetu ponude i života građana. Od ove godine pripadamo V. skupini indeksa razvijenosti, što je svjedok razvoja i promjena. U 10 godina služenja građanima Murskog Središća naučio sam kojim putem valja ići, a suradnici me vjerno slijede na tom putu. Grad 13 godina nije bio u mogućnosti u potpunosti se razviti kao kulturno središte zato što je nedostajao “hram kulture”. Prošle godine, na blagdan sv. Barbare, otvoren je u potpunosti obnovljen i uređen Centar za kulturu “Rudar”, vrijedan više od 8 milijuna kuna. U 2017. godini proračun Grada bio je najveći dosad. Iznosio je 32 milijuna kuna – rekao je Srpak.

Od ove godine Mursko Središće pripada V. skupini indeksa razvijenosti

Spomenuo je najvažnije projekte koji čekaju Grad: izgradnju prometnica i oborinske odvodnje u Gospodarskoj zoni Brezje, izgradnju dječjeg vrtića u ulici Slatine te izgradnju srednje i dogradnju matične škole. Nabrojio je i razne mjere kojima Grad pokušava građanima olakšati teret svakodnevice.

– Svake godine u Murskom Središću je sve više mladih studenata koji su stekli titule magistra ili doktora znanosti, ili pak docenta. Oni svojim trudom promoviraju naš kraj. Zato smo odlučili da se naknade za doktorat povise na 7500 kuna, a nagrade za Dekanovu i Rektorovu nagradu na 1000, odnosno 2000 kuna. Svim studentima svake godine dodjeljujemo jednokratnu novčanu pomoć u iznosu od 500 kuna. Povećali smo postotak sufinanciranja vrtića s 50 na 60 posto. Školska kuhinja za drugo dijete u obitelji se također sufinancira s 50 posto, dok treće dijete ima besplatni obrok. Jednokratne pomoći za novorođenčad povećane su sa 700 na 1000 kuna, a svi učenici s područja Grada dobit će i besplatne bilježnice. Sufinanciramo školske udžbenike te učenike deficitarnih zanimanja iznosom od 300 kuna. Na korak smo od dobivanja statusa “Grad prijatelj djece” – kaže gradonačelnik.

Svake godine u Murskom Središću je sve više mladih studenata koji su stekli titule magistra ili doktora znanosti, ili pak docenta. Oni svojim trudom promoviraju rodni kraj, ali i Međimurje

Ove godine u Murskom Središću počinje projekt uređenja Aglomeracije Mursko Središće. Srpak procjenjuje da će Gradu za dovršetak infrastrukturnih projekata biti potrebno sedam do osam godina. Nakon toga, kaže, njegova će se vizija usmjeriti na povećanje kvalitete života i pretvaranje Murskog Središća u sredinu poželjnu za život.
– Veliku pažnju posvećujemo ekologiji i korištenju obnovljivih izvora energije. Zbog toga smo u potpunosti obnovili nekadašnje odlagalište smeća Hrastinka i pristupili projektima zamjene postojeće rasvjete te obnove starih zgrada. Želimo razviti i vlastito komunalno poduzeće – “Murkom”. Rezultati razvoja našega grada, pohvale, kritike i prijedlozi velika su motivacija za moj tim. Ne odustajmo, i zajedno nastavimo mijenjati lice sredine u kojoj živimo! – završio je Srpak.

Nakon svečanih govora, Grad je uručio priznanja zaslužnim građanima. Zahvalnice Grada Murskog Središća dobili su Antun Šimunić, Marija Kraljić i (posthumno) Karmen Jurišaga, te Marija Cmrečak i Jadranka Janković. Svi navedeni su dobili priznanja za dugogodišnji kvalitetni rad i promicanje ugleda Grada Murskog Središća.

Nagrade Grada Murskog Središća dobili su Martin Nedeljko (za društveni i kulturni rad), Josip Kostanjević (Križovec – za rad u vatrogastvu), Agro-Hoblaj d.o.o. (za rad u gospodarstvu), Termoinst-MT d.o.o. (za rad u gospodarstvu), Ispostava Zavoda za hitnu medicinu Mursko Središće, Policijska postaja Mursko Središće i Dobrovoljno vatrogasno društvo Mursko Središće, Odbojkaški klub Plavi Peklenica, Marija Jambrošić (posthumno) te Darko Horvat (Donja Dubrava). Nagradu Grada Murskog Središća za životno djelo dobio je Franjo Sobočan iz Hlapičine (za rad u gospodarstvu).

U umjetničkom dijelu programa nastupili su Gradski puhački orkestar, Mješoviti pjevački zbor KUD-a „Mura“ i ŽVS „Ftičice” te Folklorna skupina DV-a „Maslačak“ Mursko Središće.

Međimurje

Pozvani ste na novu volontersku akciju „Međimurske prirode“: Osigurajmo dom bregunicama

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

I dok je volonterska akcija „Žabe na cesti“ u organizaciji „Međimurske prirode“ – Javne ustanove za zaštitu prirode još uvijek u tijeku, u pripremi je već sljedeće volontersko okupljanje pod nazivom „Osigurajmo dom bregunicama“. A što će se raditi? Čistit će se riječna obala za bregunice, najmanje naše lastavice, koje teže svega 15 grama što je jednako kao tri vrećice šećera za kavu.

Naime, bregunice su trenutno na svojem selidbenom putu i uskoro će se vratiti u naše krajeve. Ovom akcijom očistit će se gornji pjeskovito-praporni sloj obale, odnosno ukloniti nepotrebna vegetacija s obale da bi bregunice lakše pronašle pogodno mjesto za gniježđenje.

Volonterska akcija održat će se u subotu, 1. travnja, na obali rijeke Drave u blizini naselja Gornji Hrašćan. Akcija počinje u 9 sati, a predviđeni završetak je oko 13 sati.

Iz „Međimurske prirode“ pozivaju sve koji se žele uključiti u volontersku akciju „Osigurajmo dom bregunicama“ neka se prijave putem online obrasca. Broj osoba koje se mogu prijaviti na volontersku akciju je ograničen na 25.

Za sve volontere osigurani su hrana i piće te potreban radni alat. Potrebno je doći u prikladnoj (radnoj) odjeći i obući te ponijeti radničke rukavice.

Nastavite čitati

Međimurje

Izložbom slika Gordane Špoljar Andrašić obilježeno 10 godina rada Muzeja „Croata insulanus“ Grada Preloga

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO: Studio Vipro

U nedjelju, 19. ožujka, u prostoru Muzeja „Croata insulanus“ Grada Preloga otvorena je izložba slika „Arbor vitae“ Gordane Špoljar Andrašić. Datum otvorenja izložbe nije odabran bez razloga.

Naime, to je jedan u nizu događaja kojima se obilježava 10 godina postojanja Muzeja „Croata insulanus“ Grada Preloga.

Preloški Muzej osnovan je 19. ožujka 2013. godine temeljem donacije prof. dr. sc. Matije Berljaka Gradu Prelogu. Donacija je podijeljena u nekoliko zbirki koje krase stalni postav Muzeja, i to: Zbirka keramike, Zbirka moderne umjetnosti, Zbirka navine umjetnosti i Zbirka veziva.

Temeljem tematskih izložbi, putem donacija i otkupa, tijekom godina su formirane sljedeće zbirke: Zbirka fotografija i razglednica, Zbirka suvremenih autora, Zbirka skulptura bikova Režek, Zbirka karikatura Ivana Haramije Hansa, Zbirka Preloški slikarski krug, Etnografska zbirka i Povijesna zbirka.

Izložbu Gordane Špoljar Andrašić otvorio je gradonačelnik Ljubomir Kolarek, sve je pozdravila ravnateljica Muzeja Iva Kožnjak, a o autorici i izložbi govorila je autorica predgovora Božica Jelušić.

Odnos prirode i čovjeka

Gordana Špoljar Andrašić samostalna je umjetnica iz Koprivnice koja je dosad priredila više od 60 samostalnih izložbi, a izlagala je i na brojnim skupnim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu.

U ciklusu koji je prikazan na izložbi „Arbor vitae“ autorica nastoji prikazati trajni suodnos između prirode i čovjeka, fokusirajući se na stablo, konkretno na prikaz krošnje, odnosno zelenila lišća koje svoju životnu energiju (vodu) crpi duboko pod zemljom.

Božica Jelušić slike je okarakterizirala kao vrhunski doživljaj: treperiti u zelenilu, prepustiti se zelenilu, vibrirati, komunicirati, naći rezonancu, biti vjetar i dah i krilo anđela, ili barem jedno pero, koje putuje kroz sfere, da bi se u Gordaninu lišću smirilo prije sutona.

Izložba slika Gordane Špoljar Andrašić „Arbor vitae“ bila je obogaćena i glazbenim programom u kojem je sudjelovala operna pjevačica Tamara Korunek, uz pratnju raritetnog i rijetkog tipa bečkog klavira na kojem je svirao Samuel Horvatek.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje