U županiji smanjena ponuda droga, pada broj novih ovisnika koji stižu na liječenje

U 2011. godini u Varaždinskoj županiji četiri sumnjive smrti ovisnika o heroinu, ali zbog predoziranja heptanonom.

Narkomani u Hrvatskoj, a i u Varaždinskoj županiji, sve su stariji. Izvješće o osobama liječenim u zdravstvenim ustanovama zbog ovisnosti o drogama za 2011. godinu Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo pokazuje da većina liječenih ovisnika o drogama u Hrvatskoj ima više od 30 godina.

Na liječenju

– Budući da bilježimo liječene osobe zbog ovisnosti o svim psihoaktivnim drogama, to je i raspon godina vrlo velik. Najmlađa zabilježena osoba je imala 13, a najstarija čak 69 godina. Međutim, prosječna dob liječenih osoba i dalje raste, što upućuje da se osobe u sustavu liječenja zadržavaju duži niz godina, dok je broj novopridošlih stabilan. U 2011. godini prosječna dob liječenih muškaraca iznosi 32,4 godine, a žena 31,1 godina – navedeno je u izvješću Hrvatskog zavoda.
 
Da je situacija takva i u Varaždinskoj županiji, potvrđuje podatak da na liječenje u Odjel za zaštitu mentalnog zdravlja, prevenciju i izvanbolničko liječenje Županijskog zavoda za javno zdravstvo dolazi sve manje novih ovisnika. Na tom Odjelu lani se liječilo 260 osoba, od čega su 32 osobe bile novi pacijenti.
 
– U 2011. godini bila je liječena samo jedna maloljetna osoba zbog ovisnosti o opijatima, što je pokazatelj redukcije ponude prema mlađoj dobnoj skupini – navela je voditeljica Odjela dr. Irena Stipešević Rakamarić u izvješću o radu za prošlu godinu.
 
Dok je 2006. i 2007. godine gotovo svaki četvrti liječeni pacijent bio novooboljeli, sada je to gotovo svaki deveti ili deseti. PU varaždinska lani je zabilježila četiri sumnjive smrti ovisnika o heroinu, što su naveli u izvješću o zlouporabi droga za 2011. godinu. Međutim, čak i taj podatak upućuje na to da je u županiji reducirana ponuda droga. Prema policijskom izvješću, smrt nije nastupila zbog predoziranja heroinom, nego uslijed predoziranja propisanom odnosno ilegalnom heptanonskom terapijom.

Stopa 204,7

Po broju ovisnika liječenih u zdravstvenim ustanovama, Varaždinska županija je 2011. godine bila ispod hrvatskog prosjeka. Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, za čitavu Hrvatsku stopa je 257 liječenih ovisnika na 100.000 stanovnika u dobi od 15. do 64. godine. U Varaždinskoj županiji stopa iznosi 204,7. Time smo daleko ispod Istarske županije koja je sa stopom od 542,5 na prvom mjestu u Hrvatskoj, a slijede Zadarska županija (493,7), Grad Zagreb (435,6), Šibensko-kninska (344,4), Primorsko-goranska (340,8), Dubrovačko-neretvanska (330,3) i Splitsko-dalmatinska županija (305,5).

Roditelji prekasno saznaju

U Varaždinskoj županiji zaustavljen je trend smanjivanja dobi početka konzumiranja droga, napomenula je dr. Irena Stipešević Rakamarić u Izvješću o radu za 2011. godinu Odjela za zaštitu mentalnog zdravlja, prevenciju i izvanbolničko liječenje Županijskog zavoda za javno zdravstvo. – Prvo eksperimentiranje počinje u dobi od oko 14 godina obično s marihuanom, uslijedi konzumiranje droga tipa speed/ecstasy, nakon čega određeni postotak prelazi na heroin u dobi od oko 19 godina. Pozitivan je trend da sve manje maloljetnika dolazi zbog opijata – navela je liječnica. Upozorava da roditelji još uvijek prekasno saznaju za najteži tip ovisnosti: u prosjeku prođu tri godine drogiranja heroinom prije nego roditelj shvati što se događa.

Nove sintetske droge iznimno opasne 

Iz PU varaždinske su u Izvješću za 2011. godinu upozorili da bilježe prisutnost nove droge, tzv. spicea odnosno sintetskih kanabinoida. Međutim, dr. Irena Stipešević Rakamarić iz Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije navodi da od pacijenata, koji se redovno kontroliraju u njihovoj službi, nisu dobili niti jednu informaciju da bi se droge tog tipa konzumirale na području županije. Napominje da su sintetski kanabinoidi pod nazivom “spice” već stavljeni na popis ilegalnih, ali se neprestano sintetiziraju nove droge.
 
– Europskim sustavom ranog upozoravanja u 2010. godini identificirana je čak 41 nova psihoaktivna tvar. U slučaju sintetskih kanabinoida, radi se o tvarima koje su plasirane na “legalno” tržište kroz smart-shopove, kupovanjem preko interneta gdje su prodavani kao osvježivači prostora, a zlouporabljuju se zamatanjem u obliku jointa za pušenje – pojasnila je liječnica.
 
Zavodi za javno zdravstvo su sa svojim službama za zaštitu mentalnog zdravlja, prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti uključeni u mrežu sustava za rano upozoravanje pri pojavi novih droga Nacionalne jedinice pri Vladinom uredu. – U Osječko-baranjskoj i Istarskoj županiji u svibnju ove godine evidentirano je postojanje nove droge tog tipa, koja se također zlouporabljuje pušenjem u obliku jointa – navela je.
Upozorava da su takvi proizvodi izrazito nesigurni za konzumaciju, jer nije poznat njihov sastav pa tako ni moguće nuspojave.

 

Izvor:
Foto:

Komentari

Komentara