Povežite se s nama

U fokusu

Dropuljić: Inspektori su radili po nečijem nalogu u cilju da se DND Varaždin ugasi

Objavljeno:

- dana

BIVŠA RAVNATELJICA DND VARAŽDIN

– Provedenim ponovnim postupkom nadzora ispravnosti obračunavanja, evidentiranja, prijavljivanja i plaćanja poreza na dodanu vrijednost za razdoblje od 1. siječnja 2010. do 31. prosinca 2013. kod poreznog obveznika DND Varaždin nisu utvrđene nepravilnosti u obračunavanju i plaćanju poreza i doprinosa – piše u zaključku Zapisnika o obavljenom ponovnom postupku poreznog nadzora u DND-u Varaždin.

– Samo dvije godine unatrag varaždinski poreznici donijeli su rješenje po kojem je DND Varaždin ugostiteljsko poduzeće koje prodaje smještaj i piće u Dječjem odmaralištu Varaždin na Rabu te nas obvezali na plaćanje PDV-a unatrag četiri godine u iznosu od 470.00 kuna. Pritom nisu uvažavali članke Zakona o PDV-u prema kojem je DND Varaždin oslobođen od plaćanja poreza – rekla je Đurđica Dropuljić, bivša ravnateljica DND-a Varaždin.

Rješenje vraćano na ponovni postupak

Podsjećamo, Rješenjem varaždinske Porezne uprave iz listopada 2014. godine utvrđeno je da je DND Varaždin od 2010. do 2013. u Dječjem odmaralištu Varaždin na Rabu obavljao ugostiteljsku djelatnost. S te osnove, varaždinski poreznici donijeli su rješenje prema kojem je DND trebao biti u sustavu PDV-a i za navedene četiri godine platiti ukupno 470.000 kuna, u što uz porez ulaze i kamate te zatezne kamate.

– Porezni inspektori nisu uvažili nijedan argument, to je bilo bolno – kaže bivša ravnateljica DND-a Varaždin

No, nisu uzeli u obzir Zakon o PDV-u kojim su sve isporuke koje se odnose na odgoj i obrazovanje djece i mladeži oslobođene plaćanje poreza, kao i činjenicu da DND obavlja odgojne, obrazovne i socijalne djelatnosti. DND Varaždin na to se rješenje žalilo, žalba je uvažena te je Ministarstvo financija, točnije, njihov samostalni sektor za drugostupanjski upravni postupak poništeno rješenje. Vraćeno je na ponovni postupak.

– Znala sam da smo radili u skladu sa zakonom, no porezni inspektori tada mi nisu htjeli uvažiti nijedan argument i to je bilo bolno. Danas, s odmakom, smatram da su porezni inspektori radili po nečijem nalogu sve u cilju da se DND-u Varaždin oduzme upravljanje nad Dječjim odmaralištem Varaždin na Rabu,, da se DND-u Varaždin ne mora davati alternativni prostor zbog izgradnje Sveučilišnog kapusa i da se DND Varaždin ugasi – rekla je Dropuljić i zaključila da je zbog svega toga na kraju svog dugogodišnjeg besprijekornog rada proživjela poniženja i stresova kakve nikome ne bi poželjela.

Izvor:
Foto: ILUSTRACIJA/ARHIVA RT

U fokusu

Bunić nudi sporazumni raskid ugovora s Varkomom, Bosilj tvrdi da će tvrtka tako uštedjeti

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Željko Bunić uskoro će biti bivši direktor Varkoma, a pod kojim uvjetima odlazi za sad ostaje nepoznanica. Pitanje vezano za uvjete odlaska, odnosno hoće li zamjena na direktorskoj fotelji Varkoma podrazumijevati i izdašnu isplatu postavili smo prošlog tjedna Gradu Varaždinu, ali do danas nismo dobili odgovor. Međutim, o tome se raspravljalo i na današnjoj sjednici Gradskog vijeća.

– Pitanje se odnosi na medijski istup gradonačelnika Bosilja u kojem je naveo da je s aktualnim direktorom Varkoma postigao sporazumni raskid njegove funkcije. Pitanje je tko je taj sporazumni raskid dogovorio i pod kojim uvjetima – upitao je Hrvoje Petrić iz platforme Budimo.

Gradonačelnik Bosilj na pitanje nije odgovorio konkretno.

– Gospodin Bunić je zatražio prijem kod mene kao član skupštine i većinskog dioničara i zamolio da se sporazumno raziđemo. Ja sam rekao da je to stvar Nadzornog odbora, da ja mogu Nadzornom odboru predložiti. Vjerujem da će u utorak, kada je Nadzorni odbor Varkoma, prihvatiti takav prijedlog i inicijativu s obzirom da bi gospodinu Buniću moglo pripasti puno više otkazivanjem ugovora, nego sporazumno,  tako da vjerujem da će Nadzorni odbor vidjeti na ovaj način popriličnu uštedu – objasnio je gradonačelnik Neven Bosilj.

Petrić nije bio zadovoljan odgovorom.

– Na moje pitanje i njegovu nagodbu nisam dobio odgovor. Dobio sam odgovor da će biti povoljnije pa zanima me koliko je to povoljnije i po čemu ako je sam stupio u kontakt da želi ići pa zašto bi mu se platilo – rekao je Petrić.

Prošlog tjedna Gradu Varaždinu postavili smo konkretna pitanja, ima li trenutni direktor pravo na otpremninu i koliko bi iznosila s obzirom na njegov ugovor.

Nastavite čitati

U fokusu

Varaždinci sve više mijenjaju imena, a sklopljeno je nešto manje brakova nego prošle i pretprošle godine

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Mladenci diljem Varaždinske županije s veseljem su, ali i nestrpljenjem dočekali ljetne mjesece kako bi konačno izrekli sudbonosno “da”, s obzirom na to da su neki unazad dvije godine zbog koronavirusa i aktualnih epidemioloških uvjeta svadbenu svečanost odgađali nekoliko puta.

Ljubav kroz statistiku

Je li stoga ljetos, prije dva do tri mjeseca, u ovom kraju obavljen rekordan broj vjenčanja, crkvenih i građanskih, provjerili smo kod matičnih ureda Varaždinske županije, odnosno nadležnoga Upravnog odjela za opću upravu, na čijem je čelu privremeni pročelnik Miljenko Plukavec.

Naime, ove je godine sklopljeno 245 crkvenih i 271 građanski brak. Građanski oblik braka podrazumijeva sklapanje braka pred matičarem, dok se u vjerskom obliku s učincima građanskog braka sklapa pred službenikom vjerske zajednice koja s Hrvatskom ima uređene pravne odnose. Tako je ukupan broj svih brakova sklopljenih 2019. godine 752, dok je u 2020. godini sklopljeno nešto manje, 676 brakova.

Nadalje, pročelnika Plukavca upitali smo i o najvećem dnevnom broju sklopljenih brakova u Varaždinskoj županiji, na što odgovara da je ovoga kolovoza u jednom danu vjenčano čak sedam parova. Nevjesta i ženik mogu se vjenčati i u inozemstvu, a ukupan broj brakova sklopljenih izvan granica Hrvatske u 2021. godini iznosi 62.

Izvan službenih prostorija, odnosno matičnih ureda, u ovoj je godini održano ukupno 10 vjenčanja, što se, naravno, i dodatno naplaćuje. Cijena se izračunava prema prosječnoj bruto plaći zaposlenih u Hrvatskoj za mjesec u kojem se radi zapisnik za vjenčanje, prema danu u tjednu i satu održavanja vjenčanja, a raspon cijena je od 2500 do čak 6500 kuna.

U Varaždinskoj županiji trenutno djeluje 10 matičara, a ako želite da vas jedan od njih vjenča, za upravne pristojbe potrebno je izdvojiti 210 kuna (70 kuna za prijavu sklapanja braka i 140 kuna za čin sklapanja braka pred matičarem).

Odlučite li se na brak u vjerskom obliku s učincima građanskog braka, to će vas stajati nešto manje – 90 kuna (70 kuna za prijavu sklapanja braka, odnosno upravnu pristojbu propisanu za sastavljanje zapisnika prijave o sklapanju braka, te 20 kuna za izdavanje dviju potvrda o ispunjenju pretpostavki za sklapanje braka u vjerskom obliku).

Ove godine je izdano i 245 potvrda o ispunjenju pretpostavki za sklapanje braka, a brakova stranih državljana nije bilo. Unutar tri godine sklopljena su i dva životna partnerstva, oba u 2020. godini, a riječ je o hrvatskim državljanima.

Zanimljiv je i podatak da je ove godine zabilježen jedan slučaj u kojem je ženik uzeo prezime nevjeste, s obzirom na to da u većini slučajeva nevjesta uzima prezime ženika ili dodaje svom prezimenu i prezime ženika, izvijestio je Plukavec.

Promjena imena

Osim što nadležni upravni odjel obavlja djelatnosti vezane uz maticu vjenčanih, izdaje i druge isprave i dokumente, poput zahtjeva za promjenu osobnog imena. U 2019. godini takvih je zahtjeva bilo 83, u 2020. godini 89, a do 30. rujna 2021. godine upućen je čak 121 zahtjev za promjenu osobnog imena.

– Razlozi promjene osobnog imena su različiti, najčešći razlog je vraćanje na prezime prije sklapanja braka (ako je prošao rok od godine dana od dana razvoda) – objašnjavaju iz matičnih ureda Varaždinske županije.

Pritom napominju da nema određenog popisa zabranjenih imena u Hrvatskoj te da se promjena osobnog imena neće odobriti ako se, primjerice, predloženim osobnim imenom vrijeđaju i ugrožavaju prava i slobode drugih ljudi, pravni poredak i javni moral i slično.

Ove je godine provedeno i 1119 upisa djece u maticu rođenih. Unazad tri godine dvoje djece je rođeno kod kuće (jedno 2020. godine i jedno ove godine), a ostala u nadležnim ustanovama, bolnicama. Provedena su i ukupno 93 upisa djece rođene u inozemstvu u ovoj godini.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje