Povežite se s nama

Život i društvo

Druga gimnazija dobila sportsko igralište za košarku, rukomet, nogomet, odbojku i tenis

Objavljeno:

- dana

Novo školsko sportsko igralište

Prigodnim programom u Drugoj gimnaziji Varaždin otvoreno je vanjsko novoizgrađeno sportsko igralište, za  košarku, rukomet, tenis, odbojku i nogomet.

Igralište je, uz ravnateljicu Druge gimnazije Varaždin Zdravku Grđan, otvorio župan Varaždinske županije Predrag Štromar koji je tom prilikom pohvalio odlične rezultate učenika i poseban uspjeh 4. mjesto na ovogodišnjem natjecanju Euro Uefa School 2016. u Francuskoj.

-Zadovoljni smo radom Druge gimnazije Varaždin te dajemo podršku sustavnom radu na području sporta i uključivanja učenika u što većemu broju u školski sport pa je odobrena investicija izgradnje ovog vanjskoga multifunkcionalnog igrališta – istaknuo je župan Štromar te dodao kako je Županija financirala projekt s 288 tisuća kuna, dok je ukupna investicija vrijedna preko 400 tisuća kuna.

Inače, igralište je izrađeno po najvišim standardima, a izvođač je tvrtka Gumiimpex iz Varaždina.

Podsjetimo, Druga gimnazija Varaždin krenula je od 2011. godine s projektom sportske gimnazije što se pokazalo kao iznimno vrijedan projekt. Cilj i namjera škole je uključiti što veći broj učenika i iz ostalih razreda u školski sport kao odrednicu zdravih životnih stilova. Druga gimnazija Varaždin od ove školske godine jedna je devet škola u Republici Hrvatskoj koje su uključene u poseban nacionalni projekt „Škole koje promiču zdravlje“.

Također, od sutrašnjeg dana započinje i novi projekt koji ima za zadatak promicati zdravlje učenika i djelatnika, a to je uvođenje voća i povrća u školsku prehranu.

 

Otvorenju igrališta prisustvovali su i predsjednik Gradskog vijeća Grada Varaždina Josip Hehet, zamjenik župana Alen Kišić, pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport dr. sc. Miroslav Huđek, vlasnik tvrtke Gumiimpex Damir Kirić te predstavnici Plesne škole Varaždin, ŽRK „Koka“ Varaždin te NK Varaždin s kojima Druga gimnazija Varaždin ima suradnju.

Izvor:
Foto:

Nekategorizirano

Općina Petrijanec: putem EU projekata zaposleno 10 žena koje su brinule o 79 korisnika

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Općina Petrijanec uspješno je provela projekt „Zaželi – pomoć u zajednici za starije osobe“ te projekt „Zaželi za Petrijanec 2020.“ Sufinancirani su sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda, Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020.

Bespovratna sredstva osigurana su iz Državnog proračuna Republike Hrvatske i iz Europskog socijalnog fonda. Prve dvije godine nositelj projekta „Zaželi – pomoć u zajednici za starije osobe” vrijedan 2.179.443,20 kuna bila je Općina Petrijanec, a zatim je projekt nastavljen kao druga faza, ali u suradnji s Udrugom umirovljenika Općine Petirjanec ukupne vrijednosti  925.800,00 kuna.

Riječ je europskom projektu putem kojeg je omogućeno zapošljavanje nezaposlenih žena, koje su brinule za starije osobe i osobe u nepovoljnom položaju. Provodio se 15 mjeseci, putem kojeg je zaposleno je 10 žena koje su se brinule o 79 korisnika.

– Projekt “Zaželi” jako je dobro odjeknuo i bio prihvaćen u Općini Petrijanec i nismo imali nikakvih problema sa krajnjim korisnicima, a suradnja je bila na vrlo visokoj razini. Mislim da bi trebali nastaviti sa sličnim projektom u idućim godinama, no to ne ovisi o nama, jer trenutno javni poziv nije otvoreni te apeliram na Ministarstvo rada i mirovinskog sustava i sva ostala upravljačka tijela da nastave u sljedećim godinama s tim projektom – rekao je na završnoj konferenciji projekta „Zaželi“ načelnik Općine Petrijanec Željko Posavec. Žene su također prošle edukaciju za gerontodomaćice te za jednostavne poslove u zanimanju kuhar.

Obvezni partneri na projektu su također Centar za socijalnu skrb Varaždin te Hrvatski zavod za zapošljavanje – Područni ured Varaždin.

– U evidenciji varaždinskog Zavoda za zapošljavanje uvijek je evidentirano više nezaposlenih žena, nego muškaraca, i zato ovaj projekt ima dvije važne komponente – socijalnu i humanitarnu, a Zavod za zapošljavanje tu se uključio sa svojom ulogom, a to je informiranje nezaposlenih žena o projektu, oglašavanje javnog poziva, posredovanje pri zapošljavanju. Ovim projektom utječe se na ukupnu nezaposlenost žena i samo je u protekloj godini na području Varaždinske županije kroz projekt „Zaželi“ 90-tak žena – zaključila je Branko Šaško, predstojnica Hrvatskog zavoda za zapošljavanje – Područnog ureda Varaždin.

Nastavite čitati

Život i društvo

Nastavlja se provedba programa gerontodomaćica na području Varaždina i Općine Jalžabet

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Gradsko društvo Crvenog križa Varaždin potpisalo je ugovore s Gradom Varaždinom i Općinom Jalžabet o financiranju programa gerontodomaćica, koje pružaju pomoć i podršku starijim i nemoćnim osobama.

Nastavak je to provedbe programa koji se do studenog 2021. godine financirao putem EU projekta „Nauči i pruži potporu u lokalnoj zajednici 2“.

Ugovorima su osigurana sredstva za financiranje plaća gerontodomaćica, i to za njih pet na području grada Varaždina i dvije na području Općine Jalžabet.

Svaka od gerontodomaćica brine se za sedam do osam korisnika koji su starije i nemoćne osobe te im je potrebna pomoć oko nabave namirnica, lijekova, održavanju higijene stambenog prostora kao i razgovora i druženja kao nezaobilaznog dijela pomoći osobama koje žive same.

Financiranje ovakvih programa od velike su važnosti za poboljšanje kvalitete života starijih sugrađana i GDCK Varaždin ovim putem zahvaljuje Gradu Varaždinu i Općini Jalžabet na potpori.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje