Povežite se s nama

Život i društvo

Drugo mišljenje: laici se ne smiju miješati u premještaj

Objavljeno:

- dana

REAKCIJE

Nedavno smo pisali o reakciji dijela župljana varaždinske Župe sv. Vida na premještaj časnih sestara Leonide i Željke iz kapucinskog samostana i župe nakon 38 godina. Razočarani tom naglom odlukom, oni su pokrenuli potpisivanje peticije za ostanak časnih sestara u Župi.

Sestre su unatoč tome otišle 11. rujna, a reakcije se i dalje ne stišavaju. Naime, javio se još jedan župljanin, koji također želi ostati anoniman, i iznio sasvim drugačije mišljenje o cijeloj situaciji.

– Cijelu buru je, zapravo, pokrenula grupa od dvadesetak članova zbora, a najglasniji su neki koji i nisu iz Župe sv. Vida. Peticijom je prikupljeno 640 potpisa za ostanak časnih sestara. Treba znati da je to najveća župa u gradu i broji 15-ak tisuća ljudi, pa je 640 potpisnika tek nešto više od 0,04%! Nije spomenuto da je praksa da se časne sestre rotiraju po samostanima (svake 3-4 godine) i da je dio župnih suradnika prije više godina tražio da dođu druge časne, ali tadašnje vodstvo kapucinskog samostana to nije dopustilo – ističe župljanin, koji ne vidi ništa sporno ni u tome što su časne za premještaj saznale putem Facebooka. 

– To što su časne za premještaj saznale putem Facebooka nije stvar Župe ili kapucinskog samostana, već unutarnje komunikacije unutar Reda služavki maloga Isusa. Očito njihova poglavarica nije promptno obavijestila časne, a gvardijan, koji je bio obaviješten, je uljudno zahvalio časnama na trudu i doprinosu – zaključuje. Anonimni župljanin također smatra nedopustivim da se laici miješaju u unutarnje poslove redova. 

– Tko iskreno žali časne, treba ih tješiti u njihovoj uznemirenosti, a ne poticati ih na neposlušnost. Ispravnije bi bilo samo zahvaliti. Časna Leonida i časna Željka, velika Vam hvala! Odlazite, ali ostajete nam u najljepšim uspomenama. Molimo za vas i za vaš mir, molite i Vi za našu župu kao i do sada – poručuje župljanin.

Izvor:
Foto:

Život i društvo

DVD Čret pobjednik vatrogasnog Memorijala “Darko Komes”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Višnjici je, u organizaciji DVD-a Višnjica, održan Memorijal “Darko Komes”. Riječ je o vatrogasnome natjecanju operativnih vatrogasaca koje višnjički vatrogasci organiziraju u spomen na svoga preminuloga kolegu i člana DVD-a Višnjica Darka Komesa.

Ovogodišnje, peto izdanje Memorijala okupilo je u Višnjici vatrogasne ekipe iz pet vatrogasnih društava – DVD-a Lepoglava, DVD-a Kamenica, DVD-a Novi Marof, DVD-a Čret i DVD-a Mače.

Uoči početka natjecanja okupljene vatrogasce pozdravili su gradonačelnik Grada Lepoglave Marijan Škvarić, član Upravnog odbora Vatrogasne zajednice Republike Slovenije Franjo Bukovec, tajnik Vatrogasne zajednice Varaždinske županije Zvonko Videc, predsjednik Vatrogasne zajednice Grada Lepoglave Marijo Canjuga te, u ime domaćina natjecanja, predsjednik DVD-a Višnjica Stjepan Križanec.

Pripreme

– Vatrogasci čine veliku obitelj koja, potvrđuje i ovo natjecanje, ne zaboravlja svoje kolege. Ovakva natjecanja ujedno pomažu vatrogascima da se što bolje pripreme za intervencije koje ih u budućnosti očekuju. Također, pružaju im prigodu i da se što bolje upoznaju i razmijene iskustva. Sve to pomoći će im da uspješno odrade intervencije na koje će, kada bude potrebno, izaći – istaknuo je gradonačelnik Škvarić, zahvalivši vatrogascima na onome što čine štiteći živote i imovinu građana.

Pobjeda, i to treća zaredom, nakon višesatnog natjecanja pripala je ekipi DVD-a Čret, koja je tako u trajno vlasništvo osvojila prijelazni pehar. Drugo mjesto osvojila je ekipa DVD-a Mače, treće DVD-a Lepoglava, četvrto DVD-a Novi Marof, a peto DVD-a Kamenica.

Nastavite čitati

Život i društvo

U Vinici održan koncert ENDeM kvarteta i Zagreb Brass Quinteta

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Koncert sastava ENDeM kvartet i Zagreb Brass Quinteta održan je u petak, 15. listopada, u dvorani Općine Vinica na kojem su nastupili akademski glazbenici s općinskog područja Mihael Hrgar i Marko Gerbus te drugi.

Ideja o održavanju koncerta potekla je od dvoje diplomiranih glazbenika, koji osim što sviraju diljem Lijepe naše šire glazbu i izvan granica. Želja je bila da naprave koncert i mještane općine Vinica upoznaju s glazbom koju sviraju.

Glazbena priča o Mihaelu Hrgaru i Marku Gerbusu započela je u puhačkom orkestru Vinica gdje je sve krenulo kao razonoda. Kroz obrazovanje su uložili mnogo truda da bi imali mogućnost svirati u različitim sastavima i orkestrima.

Međutim iz hobija se razvila i karijera, što potvrđuje izjava Mihaela Hrgara: „Pri samom početku učenja sviranja, sve je to bila moglo bi se reći nekakva zanimacija, koja možda i osobno s moje strane nije bila preozbiljno shvaćena, no na kraju nam postala je profesija. Čudo je kakvu moć glazba ima!”

U sastavu Zagreb Brass Quinteta, predvođeni Mihaelom Hrgarom, sviraju Alen Vađunec i Peter Firšt na trubama, Ante Medvidović na rogu te Mate Đuzel na trombonu. Sastav koji predstavlja Marko Gerbus (sopran saksofon), Deni Pijanić (alt saksofon), Nereo Arbula (tenor saksofon) te Erna Čizmić Rebić (bariton saksofon), ujedno su i kolege s kojima je studirao i pokrenuo kvartet saksofona ENDeM.

Mještani i zaljubljenici u glazbu imali su prilike uživati u skladbama glazbenih djela Albenza, Petita, Iturraldea, Offenbacha, Bernsteina, Morricona i drugih.

Na kraju koncerta obratio se načelnik Općine Vinica Branimir Štimec zahvalio se gostujućim glazbenicima te podijelio prigodne poklone.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje