Povežite se s nama

Kultura

U misiji uljepšavanja grada

Objavljeno:

- dana

Izložba otvorena do 12. lipnja

Kad se na jednome mjestu mogu vidjeti projekti, realizacije i natječajni radovi varaždinskih arhitekata, tad se na istome mjestu okupi zavidan broj posjetitelja.

Jer, uz kolege i umjetnike, na izložbu dođu i građani koje zanima kako je nešto moglo izgledati, kako će izgledati, u kojem smjeru uopće idu planovi… ono što zanima široki spektar ljudi. Iako mnogi baš i ne razumiju svu kompleksnost arhitekonskog posla, svi znaju da je arhitekt zadužen i za onu – sigurno ne najvažniju, ali nama ipak svima važnu – vizualnu, estetsku komponentu. A baš se to – u retrospektivi arhitektonskih radova – može vidjeti na aktualnoj izložbi Društva varaždinskih arhitekata u Galeriji Zlatni Ajngel, za razgled otvorenoj do 12. lipnja. – Arhitektura je multidisciplinarna. Osim o željama investitora, potrebno je voditi računa o estetskom izgledu zgrade i njezinoj funkcionalnosti, uklapanju u prostor, održivosti… Sve to spada u domenu rada arhitekata, koji, u konačnici, svojim radom direktno utječu na prostor u kojem živimo – priča Valentina Fištrek, predsjednica Društva.

 

“Uz želje investitora potrebno je voditi računa o estetskom izgledu zgrade i njezinoj funkcionalnosti”

Društvo arhitekata Varaždin okuplja 46 članova, stručnjaka s područja arhitekture i urbanizma s područja Varaždinske županije i šire. Kad grad, općina ili naselje namjerava graditi, preuređivati, dograđivati… po zakonu su dužni angažirati arhitekta. Jednako su to dužni i građani, koji nerijetko pokušavaju zaobići struku. Iako je arhitektima svaka zgrada jednako bitna, ipak je omišljavanje gradskih prostora i cjelina vjerojatno “najosjetljivije”. – Na oblikovanje grada članovi DAV-a ne utječu samo individualno, već i kao udruga koja provođenjem arhitektonsko-urbanističkih natječaja odabire najkvalitetnija rješenja za uređenje gradskih prostora – veli predsjenica Fištrek i dodaje da su rezultati pojedinih provedenih natječaja izloženi u Zlatnom ajngelu. U sklopu izložbe predstavljen je i projekt Urbact/MAPS (Military assets as public spaces), koji trenutno provodi Grad Varaždin.

– Radi se o europskom projektu s ciljem poboljšanja vojnog naslijeđa – konkretno vojarne u Optujskoj ulici.
Projekt MAPS s drugih je 20 projekata odabran između 99 prijavljenih mreža koje će sudjelovati u programu Urbact III. – Ideja o obnovi zapuštene urbane zone razvijala se godinama, stvoreno je idejno rješenje i izrađena studija, koja je postala sastavni dio Prostornog plana uređenja Grada Varaždina – govori Valentina Fištrek. I najavljuje:  – U sljedeće dvije godine, koliko traje projekt MAPS, uz podršku Urbactove lokalne grupe – koja je u Varaždinu okupila institucije, ustanove, udruge, građane – te uz podršku naše transnacionalne mreže, nadamo se izraditi mini-strategiju razvoja bivše vojarne.

Izvor:
Foto:

Kultura

Noć muzeja: uz besplatno stručno vodstvo upoznajte Muzej grada Ludbrega

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Hrvatsko muzejsko društvo u petak, 28. siječnja, održava 17. po redu Noć muzeja pod temom „Muzeji – između stvarnosti i digitalnog”.

Manifestacija Noć muzeja započela je Berlinu u Njemačkoj 1998. godine pod nazivom „Duga noć muzeja” kao kulturni događaj u kojem muzeji i kulturne ustanove ostaju otvorene do kasno i omogućuju novi otvoreniji pristup muzejskoj publici. Godine 1999. manifestaciji se pridružuje Francuska, a od 2005. godine prerasta u događaj na europskoj razini.

U Hrvatskoj te iste godine započinje pilot projekt za šest zagrebačkih muzeja, a od 2007. Noć muzeja prerasla je u najznačajniju manifestaciju hrvatskih muzeja.

Muzej grada Ludbrega, koji je u sastavu Centra za kulturu i informiranje „Dragutin Novak”, pridružuju se ovogodišnjoj manifestaciji tako što će otvoriti svoja vrata za posjetitelje. U sklopu Noći otvorenih vrata koja će trajati od 18 do 21 sat svi zainteresirani imat će priliku razgledati kapelicu Svetog Križa i Zbirku sakralne umjetnosti u Dvorcu Batthyany te Arheološki park Iovia uz besplatno stručno vodstvo.

Zajednička vodstva na lokacijama kreću u 18, 19 i 20 sati i nije potrebna najava. Program će se odvijati u kontroliranim uvjetima i okolnostima uz obavezne Covid potvrde i maske za lice.

Organizatori napominju da je Noć otvorenih vrata Muzeja grada Ludbrega ujedno i prvi događaj u sklopu programa “Ludbreg petkom” koji ove godine donosi brojna kulturno-umjetnička zbivanja.

Nastavite čitati

Kultura

Izložba i dokumentarni film: Prva ovogodišnja „Srijeda u Muzeju“ posvećena Evi Akerman

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Vraćaju se „Srijede u Muzeju“! Nakon duže stanke nastale zbog situacije izazvane koronavirusom, Gradski muzej Varaždin nastavlja s popularnim tjednim programom u sklopu kojeg je proteklih godina održan niz aktivnosti: predavanja različitoga tematskog spektra, predstavljanja publikacija, znamenitih pojedinaca i ustanova, otvorenja izložbi te drugih kulturnih i općedruštvenih sadržaja.

S obzirom na aktualnu epidemiološku situaciju, „Srijede“ će se organizirati uz provedbu propisanih/preporučenih mjera, koje će se prilagođavati odlukama mjerodavnih tijela, a većina programa moći će se pratiti i uživo na nekoliko medija.

Prva ovogodišnja „Srijeda u Muzeju“, koja je na rasporedu 26. siječnja, posvećena je Evi Akerman, ženi iznimne energije koja nas je napustila u lipnju prošle godine. Rođena je u Varaždinu, u uglednoj židovskoj obitelji Krajanski; jedina je iz svoje obitelji preživjela holokaust. Nakon Drugoga svjetskog rata živjela je u Zadru, a od 2005. u Zagrebu.

Priča o Evi Akerman realizirana je kroz projekt – izložbu i dokumentarni film – Židovske općine Zagreb, Mire Wolf i članova obitelji Akerman, premijerno predstavljen u Zagrebu potkraj prošle godine. Autorica i scenaristica dokumentarnog filma o životu Eve Akerman je Mira Wolf, snimatelj je Miljenko Bolanča, a montažer Bogdan Tankosić.

Projekt se u GMV-u predstavlja u povodu obilježavanja Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta. Izložba s obiteljskim uspomenama i slikarskim radovima Eve Akerman u varaždinskom izdanju bit će dopunjena predmetima iz fundusa GMV-a sadržajno povezanima s obitelji Krajanski i bit će besplatno dostupna za razgled do 27. veljače ove godine.

Program se održava u multimedijskoj dvorani u palači Herzer GMV-a (Franjevački trg 10) s početkom u 19 sati, uz ograničen broj posjetitelja (25), a emitirat će se i uživo na medijima: Facebook stranicama GMV-a, Varaždinski.hr, Magic Net i TV kanal Magic Net.

Snimka programa trajno je dostupna na YouTube kanalu GMV-a.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje