Povežite se s nama

Kultura

U misiji uljepšavanja grada

Objavljeno:

- dana

Izložba otvorena do 12. lipnja

Kad se na jednome mjestu mogu vidjeti projekti, realizacije i natječajni radovi varaždinskih arhitekata, tad se na istome mjestu okupi zavidan broj posjetitelja.

Jer, uz kolege i umjetnike, na izložbu dođu i građani koje zanima kako je nešto moglo izgledati, kako će izgledati, u kojem smjeru uopće idu planovi… ono što zanima široki spektar ljudi. Iako mnogi baš i ne razumiju svu kompleksnost arhitekonskog posla, svi znaju da je arhitekt zadužen i za onu – sigurno ne najvažniju, ali nama ipak svima važnu – vizualnu, estetsku komponentu. A baš se to – u retrospektivi arhitektonskih radova – može vidjeti na aktualnoj izložbi Društva varaždinskih arhitekata u Galeriji Zlatni Ajngel, za razgled otvorenoj do 12. lipnja. – Arhitektura je multidisciplinarna. Osim o željama investitora, potrebno je voditi računa o estetskom izgledu zgrade i njezinoj funkcionalnosti, uklapanju u prostor, održivosti… Sve to spada u domenu rada arhitekata, koji, u konačnici, svojim radom direktno utječu na prostor u kojem živimo – priča Valentina Fištrek, predsjednica Društva.

 

“Uz želje investitora potrebno je voditi računa o estetskom izgledu zgrade i njezinoj funkcionalnosti”

Društvo arhitekata Varaždin okuplja 46 članova, stručnjaka s područja arhitekture i urbanizma s područja Varaždinske županije i šire. Kad grad, općina ili naselje namjerava graditi, preuređivati, dograđivati… po zakonu su dužni angažirati arhitekta. Jednako su to dužni i građani, koji nerijetko pokušavaju zaobići struku. Iako je arhitektima svaka zgrada jednako bitna, ipak je omišljavanje gradskih prostora i cjelina vjerojatno “najosjetljivije”. – Na oblikovanje grada članovi DAV-a ne utječu samo individualno, već i kao udruga koja provođenjem arhitektonsko-urbanističkih natječaja odabire najkvalitetnija rješenja za uređenje gradskih prostora – veli predsjenica Fištrek i dodaje da su rezultati pojedinih provedenih natječaja izloženi u Zlatnom ajngelu. U sklopu izložbe predstavljen je i projekt Urbact/MAPS (Military assets as public spaces), koji trenutno provodi Grad Varaždin.

– Radi se o europskom projektu s ciljem poboljšanja vojnog naslijeđa – konkretno vojarne u Optujskoj ulici.
Projekt MAPS s drugih je 20 projekata odabran između 99 prijavljenih mreža koje će sudjelovati u programu Urbact III. – Ideja o obnovi zapuštene urbane zone razvijala se godinama, stvoreno je idejno rješenje i izrađena studija, koja je postala sastavni dio Prostornog plana uređenja Grada Varaždina – govori Valentina Fištrek. I najavljuje:  – U sljedeće dvije godine, koliko traje projekt MAPS, uz podršku Urbactove lokalne grupe – koja je u Varaždinu okupila institucije, ustanove, udruge, građane – te uz podršku naše transnacionalne mreže, nadamo se izraditi mini-strategiju razvoja bivše vojarne.

Izvor:
Foto:

Kultura

FOTO U ponedjeljak počinje preseljenje Gradske knjižnice u novi prostor

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ivan Agnezović

Varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok i Mario Šoštarić, ravnatelj Gradske knjižnice i čitaonice u petak su u prostorima novouređene Gradske knjižnice na Franjevačkom trgu potpisali ugovor o korištenju i upravljanju nekretninom.

Ugovor je potpisan na 183. obljetnicu kada je na poticaj Metela Ožegovića, osnovana Narodna, ilirska čitaonica u Varaždinu, kao prva takva u Hrvatskoj. Potpisivanjem ugovora tako je i službeno započelo preseljenje knjižnice u novouređene prostore.

Svečani čin obilježen je uz puno simbolike. Naime, gradonačelnik i ravnatelj potpisali su ugovor na radnom stolu Gustava Krkleca, na kojem je bila izložena razglednica koju je Krklecu poslao književnik svjetskog glasa Ernest Hemingway.

Štoviše,  prva službeno preseljena knjiga u novom prostoru ima naslov „Krenimo od ranog jutra“ , a riječ je o djelu varaždinskog pjesnika Zvonka Milkovića.

– Presretan sam i ponosan i smatram da svi Varaždinci mogu biti ponosni. Sama knjižnica, prva uopće u ovom dijelu Europe je osnovana 1838. godine, a nije do sada imala svoje prostore. Ta činjenica nije bila na ponos gradu Varaždinu. No, ovaj objekt koji je i kulturno – povijesni spomenik, predstavlja jednu od najljepših zgrada u Varaždinu, a i stilski najvažnijih, jer u sebi čuva sve stilove gradnje, svu arhitekturu i bogatu povijest grada, pretvoren je u suvremenu knjižnicu. Imat će i pravu multimedijsku dvoranu  ovakav kompleks može stvarno biti na ponos našim građanima – naglasio je gradonačelnik.

Dodao je da je uvjeren kako će knjiga uvijek ostati sredstvo zapisivanja kulture i sredstvo stjecanja znanja, bez obzira na digitalno doba.

– Dobro je što smo knjižnicu smjestili u ovaj reprezentativni prostor – poručio je Čehok, zahvalivši pritom na podršci Ministarstvu kulture i medijima.

Ujedno je najavio kako će dosadašnji prostor knjižnice biti pretvoren u galeriju „Malogorski Rabuzin“, koju Grad pokušava smjestiti u prikladan prostor već par desetljeća. Sada će se i to konačno ostvariti.

Novouređeni prostor od dvije tisuće metara četvornih predstavlja prvu nekretninu u 183 godine tradicije kojom će raspolagati knjižnica. Uz suvremene sustave grijanja i hlađenja, knjižnica će biti opremljena i funkcionalnim regalima u skladišnom prostoru.

Korisnici će raspolagati studijskom čitaonicom, dvoranom za prezentacije, opremom za samoposudbu, opremom za slabovidne, te onom za osobe s poteškoćama u kretanju.U zgradu koju je Grad kupio za 11,4 milijuna kuna uloženo je 15 milijuna kuna u uređenje, adaptaciju i opremu od čega je 4,2 milijuna kuna od Ministarstva kulture i medija.

Službeno otvaranje knjižnice očekuje se nakon završetka preseljenja, tijekom ožujka.

Nastavite čitati

Kultura

Varaždinski Stari Grad prijavljen za Oznaku europske baštine

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Varaždin prijavio je lokalitet Stari grad za Oznaku europske baštine (European Heritage Label), odazvavši se na Poziv za prijavu lokaliteta za Oznaku europske baštine 2021. godine koja se dodjeljuje na inicijativu Europske komisije.

– Oznaka je namijenjena isticanju lokaliteta kulturne baštine te upoznavanju građana s europskom povijesti i kulturom. Proces odabira lokaliteta odvija se u dva kruga, prvi na nacionalnoj, a drugi na europskoj razini. Ministarstvo kulture i medija objavilo je početkom prosinca 2020. godine Poziv na temelju kojeg će imenovati dva lokaliteta iz Hrvatske za drugi krug na kojem se zatim biraju budući nositelji Oznake, ali najviše jedan lokalitet po državi članici. Oznaku mogu dobiti isključivo lokaliteti na području Europske unije koji ističu zajedničku povijest Europe, izgradnju EU, europske vrijednosti i ljudska prava. Temeljni kriteriji za dodjelu Oznake su simbolična europska vrijednost lokaliteta, kvaliteta predloženog projekta za promicanje europske dimenzije te kvaliteta plana rada – ističu iz Grada.  

Oznaka europske baštine dodjeljuje se od 2013. godine u okviru programa Europske unije Kreativna Europa, a dosad je nosi 48 lokaliteta. Hrvatska se prvi put prijavila 2015. godine kada je Oznaka dodijeljena Muzeju krapinskih neandertalaca.

Ministarstvo kulture i medija će nakon provedenog procesa evaluacije do 1. ožujka ove godine Europskoj komisiji dostaviti dvije odabrane prijave.

Nastavite čitati