Povežite se s nama

Međimurje

Društvo agronoma Osijek: „Necertificirano sjeme može uzrokovati nekontrolirano širenje bolesti“

Ilustracija

Objavljeno:

- dana

Mnogo rasprave u javnosti izazvao je prijedlog novog Zakona o sjemenu, sadnom materijalu i priznavanju sorti poljoprivrednog bilja. Najveći protivnici Zakona su ekološki savezi i udruge koje su poručile da je „prijedlog novoga Zakona nedorečen“.

– Ekološko sjemenarstvo uopće se u Zakonu ne spominje, iako nova uredba EU o ekološkoj proizvodnji unosi značajne novosti po pitanju toga područja. U Hrvatskoj postoje brojni mali OPG-ovi koji svoju egzistenciju osiguravaju uzgojem dijelom za vlastite potrebe, a dijelom za prodaju. Njima Zakon beziznimno predviđa ograničenje upotrebe vlastitoga sjemenja, što je u krizno vrijeme dodatan udar na najranjiviji dio malih OPG-ova. To također znači gubitak sorata koje još nisu prikupljene u kolekcijama Nacionalne banke biljnih gena i stavljene na sortnu listu – poručili su između ostalog krajem prošle godine iz Hrvatskog saveza ekoloških proizvođača te udruga Biovrt i Život.

U raspravu se uključilo i Društvo agronoma Osijek, najveće strukovne udruge agronoma s tradicijom rada više od 70 godina. Oni u otvorenom pismu daju punu potporu donošenju novog Zakona.

– Novi Zakon o sjemenu, sadnom materijalu i priznavanju sorti poljoprivrednog bilja donosi niz poboljšanja za poljoprivredne proizvođače, sektoru oplemenjivanja i sjemenskoj proizvodnji. Također, objavom otvorenog pisma želimo stati na kraj netočnim informacijama o uvođenju novih ograničenja koje se pojavljuju u javnosti – ističe Romeo Jukić, predsjednik Društva agronoma Osijek.

Ono s čim se slažu sve strane u ovoj priči je činjenica da trenutno važeći Zakon o sjemenu datira iz 2005. godine te ga je potrebno izmijeniti.

– Predloženi način zadovoljavajuće je osmišljen te ima punu podršku struke. U ovom trenutku i prema trenutnoj zakonskoj regulativi, upotreba sjemena s poljoprivrednog gospodarstva je bez kontrole, odnosno nije poznata kvaliteta takvog sjemena, kao ni prisustvo bolesti i štetnih organizama, a nažalost, često je i predmet ilegalne trgovine – ističe predsjednik Jukić, dodajući da uspješni poljoprivredni proizvođači ostvaruju visoke i stabilne prinose, između ostalog i zato što koriste kvalitetno sjeme.

– Sjetvom certificiranog sjemena proizvođaču se jamči sortna pripadnost i minimalno propisani zahtjevi kakvoće kao što su čistoća, klijavost i zdravstveno stanje. Stoga je potrebno i „sjeme s poljoprivrednog gospodarstva“ proizvesti na način da osigura poljoprivrednom proizvođaču ispravno zdravstveno stanje i poznata osnovna svojstva kakvoće. Stoga ukazujem da upotreba necertificiranog sjemena bez ikakvog nadzora nije dobar primjer poljoprivredne prakse i može uzrokovati nekontrolirano širenje bolesti, korova i štetnih organizama bila te rezultirati značajnim smanjenjem prinosa po jedinici površine – dodaje Jukić.

Nema zabrane proizvodnje sjemena za autohtone i tradicijske sorte

Puno rasprave izazvalo je tumačenje dijela javnosti da će se novim Zakonom zabraniti korištenje tradicijskih sorti i proizvodnja vlastitog sjemena.

– Nigdje u prijedlogu Zakona nismo uočili zabrane po pitanju proizvodnje vlastitog sjemena i na vlastitom gospodarstvu za autohtone i tradicijske sorte. Stoga tumačenja u kojima se spominje zabrana upotrebe autohtonog sjemena starih sorti i njihovih proizvoda smatramo neispravnim. Mali proizvođači, razne udruge i ostali koji se bave proizvodnjom autohtonih i tradicijskih sorti na ovaj način odbijaju službenu evidenciju takvog materijala i mogućnost budućih poticaja takve proizvodnje. Ukazujemo da ovaj prijedlog nije obveza, nego mogućnost pojedinca, što smatramo poticajnim prijedlogom ovog Zakona – stav je struke.

Prijedlog Zakona po tom je pitanju prilično jasan te malim i ekološkim proizvođačima, vrtlarima i hobistima ni na koji način ne određuje nove namete i ograničenja u smislu proizvodnje vlastitog sjemena za vlastite potrebe.

– Proizvodi od sjemena autohtonih i tradicijskih sorti će se i dalje moći prodavati na tržnicama jer navedeni proizvodi nisu obuhvaćeni ovim Zakonom. Dakle, u prijedlogu novog Zakona je vidljivo da se malim proizvođačima ne nameću nova ograničenja, nego omogućuje proširenje njihove djelatnosti na legalnu komercijalizaciju autohtonih i tradicijskih sorti. Na taj bi način ove sorte trebale dodatno dobiti na vrijednosti. Žalosno je da u dosadašnju javnu raspravu nije bila uključena struka i sugovornici koji se bave oplemenjivačkim radom i sjemenarskom strukom, već su medijski prostor dobili samo određene udruge i pojedinci – piše u otvorenom pismu Društva agronoma Osijek kojeg potpisuje predsjednik Romeo Jukić.

Međimurje

Grad Prelog pomaže mladim obiteljima subvencioniranjem kamata kredita

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Prelog i Wüstenrot stambena štedionica d.d. potpisali su Ugovor o poslovnoj suradnji i međusobnim pravima i obvezama u provedbi programa subvencioniranja stambenih kredita na području Grada Preloga.

Subvencioniranje stambenih kredita odnosi se na subvencioniranje kamata na stambene kredite koji su ugovoreni u periodu od dana stupanja na snagu Odluke o subvencioniranju stambenih kredita mladim obiteljima s područja Grada Preloga.

Podnositeljima zahtjeva koji steknu propisane uvjete odobrit će se dodatno subvencioniranje kamata kredita u iznosu od 2.500, odnosno 5.000 kuna. Ugovor su potpisali Ivan Ostojić, član Uprave Wüstenrot stambene štedionice d.d. te gradonačelnik Grada Preloga Ljubomir Kolarek, koji je istaknuo:

– Interes za gradnju u Prelogu je velik. Krajem prošle godine prodali smo osamnaest parcela za stambenu izgradnju, kreće gradnja stanova iz programa POS, a najavljene su i kreću u realizaciju privatne investicije vezane uz stanogradnju. Mladim obiteljima pomažemo i na ovaj način, subvencioniranjem kamata kredita.

Sve informacije o načinu realizacije možete dobiti u Upravi Grada Preloga.

Nastavite čitati

Kultura

Noć knjige 23. travnja i u Knjižnici i čitaonici Grada Preloga

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U petak, 23. travnja, održat će se jubilarna, deseta Noć knjige.

Povod ovoj manifestaciji su Svjetski dan knjige i autorskih prava (na isti dan) te Dan hrvatske knjige (22. travnja), a ovaj put njezin je okvir Godina čitanja, proglašena odlukom Vlade RH. U nastojanju da odgovore na aktualni trenutak, organizatori Noći knjige odlučili su je ove godine tematski posvetiti ljekovitoj moći knjiga u razdobljima društvenih i intimnih kriza.

Knjižnica i čitaonica Grada Preloga i ove godine organizira manifestaciju Noć knjige. S posebnim veseljem predstavljaju ovogodišnji program koji realiziraju s ICARUS-om Hrvatska. Pozivaju se svi zainteresirani da se pridruže u proslavi, a zauzvrat možete pronaći teme i aktivnosti koji bi mogle biti korisne za sve ustanove i zanimanja.

Program, koji će se održati u Multimedijalnoj dvorani Muzeja “Croata insulanus” Grada Preloga, započet će u 18 sati. Izložbu “Priče iz arhiva” otvorit će predsjednica ICARUS-a Hrvatska, dr. sc. Vlatka Lemić. Članica ICARUS-a dr. sc. Tamara Štefanac predstavit će priručnik za razvoj publike u projektu CHEARCH, a glazbena gošća večeri je Lea Šprajc.

S obzirom na epidemiološke mjere, broj gostiju u dvorani je ograničen, a potvrda dolaska je obavezna. Prijaviti se možete putem poveznice na obrazac.

Nastavite čitati