Povežite se s nama

Život i društvo

Društvo za zaštitu od dijabetesa Varaždin obilježilo 55 godina svog rada

Objavljeno:

- dana

Prigodnom svečanošću u Županijskoj palači, Društvo za zaštitu od dijabetesa Varaždin obilježilo je 55 godina kontinuiranog rada i djelovanja. Svečanosti su se uz članove Društva odazvali zamjenica župana Varaždinske županije Silvija Zagorec, zamjenica pročelnice Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Varaždina, voditeljica Odsjeka za civilno društvo, mlade i socijalnu skrb Andreju Bobek, djelatnici zdravstvenih ustanova s područja Varaždinske županije kao i predstavnici prijateljskih udruga te podupiratelji društva.

Kao što je izvijestio predsjednik Društva Paul Rosenthal, varaždinsko Društvo za zaštitu od dijabetesa jedno je od najstarijih društava ovakvog tipa u Hrvatskoj.

– Niz godina imali smo jednu nit vodilju, a to je da pomognemo ljudima koji boluju od dijabetesa da se što lakše nose s bolešću. U Varaždinskoj županiji trenutno imamo više od 12.000 evidentiranih osoba koje boluju od šećerne bolesti, a čak 60 posto od ukupne populacije niti ne zna da ima je ima. Ukoliko se dijabetes ne prepozna na vrijeme i ne liječi može doći do ozbiljnijih komplikacija. Danas Društvo okuplja članove različitih dobnih skupina i omogućava im određene edukacije, zastupa njihove interese, surađuje s drugim društvima u Republici Hrvatskoj i aktivno sudjeluje u radu Hrvatskog saveza dijabetičkih udruga. I dok je nekad bilo sramota reći da netko boluje od šećerne bolesti, zahvaljujući edukaciji i senzibiliziranju javnosti možemo reći da danas takva osoba ukoliko kontrolira razinu šećera u krvi često ima kvalitetniji život od osobe koja od nje ne boluje – rekao je, između ostalog, predsjednik Društva Paul Rosenthal.

U ime varaždinskog gradonačelnika Nevena Bosilja, prisutne je pozdravila zamjenica pročelnice Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Varaždina Andreja Bobek.

– Vi ste jedna od udruga s kojom Grad godinama surađuje, koja je naš partner u svim preventivnim zdravstvenim akcijama i na koju Grad uvijek može računati. Također, za sve što provodite, Grad Varaždin ovdje je za vas i dostupan za suradnju s kojom vjerujem da ste i vi zadovoljni. Iako je 55 godina kontinuiranog rada i djelovanja zaista velika brojka, uvjerena sam da je pred Društvom još čitav niz aktivnosti usmjerenih edukaciji članova i senzibiliziranju javnosti oko problematike o šećernoj bolesti – napomenula je Bobek.

 Na njihovom predanom radu čestitala im je i zamjenica župana Varaždinske županije Silvija Zagorec.

– Uvjerena sam kako prije 55 godina kada ste osnivali udrugu niste bili ni svjesni da ćemo jednog dana imati pravu globalnu epidemiju kada je u pitanju dijabetes. Stoga je imati jednu ovakvu udrugu u svojoj zajednici koja nas kontinuirano podsjeća na učestalost šećerne bolesti, važnost prevencije, ranog otkrivanja i pravovremenog liječenja od izuzetnog značaja. Osim što vas povezuje bolest, možda i strah od nje i mogućih komplikacija, ono što je još važnije da vas je u ovih 55 godina povezivalo prijateljstvo, oslonac i zajedništvo. Uvjerena sam da imate odličnu suradnju s našim zdravstvenim ustanovama i da su vam naši liječnici i medicinski djelatnici na raspolaganju. Također, vrata Varaždinske županije uvijek su vam otvorena, te ćemo i dalje podupirati vaše aktivnosti – rekla je zamjenica Zagorec.

Život i društvo

U nedjelju će biti zatvorene neke varaždinske ulice zbog održavanja Zimskog polumaratona

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

znak stop

U nedjelju, 29. siječnja, održava se 6. Zimski polumaratona, s popratnim utrkama – Mrzli cener i Ledena petica, u organizaciji Trkačkog kluba Marathon 95.

Organizatori obavještavaju građanstvo da će u Varaždinu u vremenu od 9:30 do 14 sati biti zatvorene ulice po kojima se održavaju utrke: Šetalište Franje Tuđmana, od dvorane Arena pored reciklažnog dvorišta do asfaltne baze Colas d.o.o., Ulicom Motičnjak pored Aquacitiya do rotora kod Poduzetničke zone Trnovec. Okretište utrke je prije rotora kod Poduzetničke zone Trnovec i trasa vodi natrag po istoj ruti prema Areni.

Trasa utrke ni na koji način ne ometa promet na državnoj cesti, osim što će biti onemogućeno skretanje prema Poduzetničkoj zoni Trnovec, ali će promet biti otvoren za sva interventna vozila.

Mole za strpljenje i razumijevanje.

Nastavite čitati

Život i društvo

Izbornik Zlatko Dalić s vatrenima osvanuo na poštanskim markama

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Hrvatska pošta pustit će u optjecaj 31. siječnja 2023. prigodni poštanski blok povodom osvajanja trećeg mjesta na Svjetskom nogometnom prvenstvu u Katru održanom krajem prošle godine.

Tri poštanske marke prikazuju hrvatsku nogometnu reprezentaciju u službenim dresovima te njezin doček na zagrebačkom Trgu bana Josipa Jelačića. Autorica bloka je Alenka Lalić, dizajnerica iz Zagreba, prema fotografijama Drage Sopte, službenoga fotografa Hrvatskoga nogometnog saveza.

Blok je otisnut u 30.000 primjeraka, a nominalna vrijednost svake marke u bloku iznosi 1,14 eura. Hrvatska pošta izdala je i prigodnu omotnicu prvog dana (FDC).

Hrvatska nogometna reprezentacija u šest od mogućih sedam nastupa na svjetskim prvenstvima već je tri puta osvojila medalju. Vatreni su 1998. u Francuskoj osvojili brončanu, a u Rusiji prije četiri godine srebrnu medalju. Od spomenutog Svjetskog prvenstva 1998. do danas samo su Njemačka i Francuska osvojile više medalja od Hrvatske.

Veličinu uspjeha naših nogometaša najbolje ilustrira podatak da uz hrvatsku nogometnu reprezentaciju još je samo sedam reprezentacija osvojilo tri ili više medalja na svjetskim prvenstvima.

Još jedan povijesni nogometni uspjeh proslavili su desetci tisuća navijača koji su dočekali Vatrene na Trgu bana Josipa Jelačića i ponovili atmosferu i slavlje iz ljeta 2018. godine.

Hrvatska pošta i tada je izdala prigodnu poštansku marku kojom je ovjekovječen uspjeh naše reprezentacije u Rusiji.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje