Povežite se s nama

Međimurje

Druženje s književnicom Majom Brajko-Livaković

Objavljeno:

- dana

MJESEC HRVATSKE KNJIGE

Od 15. listopada od 15. studenoga obilježava se Mjesec hrvatske knjige.

U OŠ Kuršanec Mjesec hrvatske knjige započeo je na najbolji mogući način: posjetom Knjižnici i čitaonici “Nikola Zrinski” Čakovec i sudjelovanjem na književnom susretu s Majom Brajko-Livaković.

Učenici oduševljeni

U Knjižnici su bili Rebeka Matkun, Lana Novak i Marko Tomašić, učenici iz 5. a razreda OŠ Kuršanec, u pratnji školske knjižničarke Jasmine Balog. 
Učenici su razgledali knjižnicu i obišli sve njezine odjele (Opći odjel, Dječji odjel, Studijski odjel i igraonicu). Najduže su se zadržali na Dječjem odjelu, gdje su prolistali nekoliko knjiga te se iznenadili bogatim knjižničnim fondom.
Na književnom susretu upoznali su spisateljicu Maju Brajko-Livaković, koja im je predstavila svoje knjige, među kojima su “Finka Fi”, “Stakleni dvorac”, “Zatočenici alge” i “Milijunaš” te im objasnila kako su nastale.

Srednja škola Prelog u Mjesecu hrvatske knjige

U povodu Mjeseca hrvatske knjige, koji je posvećen enciklopedistici, učenici Srednje škole Prelog moći će sudjelovati u brojnim zanimljivim aktivnostima. Nakon odlaska učenika u Knjižnicu Grada Preloga, učenici će se ovog tjedna upoznati s projektom Knjižnice i čitaonice “Nikola Zrinski” Čakovec koji se zove “Googlanje za mudrice”. Do kraja Mjeseca hrvatske knjige učenici će moći sudjelovati i u brojnim drugim zanimljivim sadržajima, među kojima su društvena igra “Sve od A do Ž na jednom mjestu”, a održat će se i rasprava na temu “Kome pored Googlea trebaju enciklopedije?” Učenici će posjetiti i Nacionalnu i sveučilišnu knjižnicu te sajam Interliber u Zagrebu.

Izvor:
Foto: Privatna arhiva

Međimurje

Na preloškoj Marini školarci učili o vrstama ptica i opazili devet zimovalica

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U subotu, 1. listopada, u Sportsko-rekreacijskoj zoni Marina Prelog održana je četvrta radionica posvećena lokalnoj flori i fauni.

Radionicu je vodio Luka Hercigonja, fotograf prirode i član Udruge BIOM, a sudjelovalo je dvadesetak učenika osnovnoškolske i srednjoškolske dobi.

U teorijskom dijelu radionice učenicima je pružen kratki uvod u ptice, upoznati su s jezerom kao staništem, predstavljeni su im načini na koje se ptice mogu proučavati (promatranje, zimsko brojanje, prstenovanje, fotografiranje…) te su im uz pomoć videoprezentacije predstavljene najčešće vrste ptica zimovalica koje zimuju na našem području ili ga prelijeću u vrijeme migracija.

Teorijski dio završen je kvizom u kojem su učenici primijenili naučeno znanje o pticama, a zbog mnogih duhovitih odgovora kviz se pokazao najdinamičnijih dijelom radionice.

Vožnja čamcem i promatranje

Nakon ručka i kratkog odmora uslijedio je praktični dio radionice koji se sastojao od vožnje čamcem po jezeru i između sprudova te promatranja ptica dalekozorom.

Izrazito visoki vodostaj omogućio je plovidbu i skrovitijim rukavcima kojima se inače ne bi moglo proći.

Pod vodstvom Luke Hercigonje učenici su opazili 19 vrsta ptica, od kojih devet zimovalica – crvenokljuni labud, divlja patka, mali gnjurac, liska, mali vranac, veliki vranac, siva čaplja, velika bijela čaplja i vodomar.

Od ostale flore i faune učenici su primijetili izrazito bujne trščake i obalnu vegetaciju, nastambu dabra, a na djelu su uhvatili i bodljastu tikvicu, izrazito agresivnu i invazivnu vrstu biljke penjačice koja svojim puzanjem polako obrasta i guši ostatak flore, često i čitava stabla, čime predstavlja značajnu prijetnju zavičajnoj vegetaciji.

Događaj su organizirali Grad Prelog i Marina Prelog d.o.o. u sklopu projekta akronima „Aqua Adventures“ koji sufinancira Europska unija iz programa INTERREG V-A Program suradnje Mađarska-Hrvatska 2014.-2020.

Preostala je još jedna radionica koja će biti posvećena flori i fauni dravskih sprudova, a vodit će ju Mišo Rašan, iskusni nastavnik biologije i kemije iz Srednje škole Prelog.

Nastavite čitati

Međimurje

Predstavnici WWF-a iz Europe, Australije i Amerike posjetili rezervat biosfere Mura-Drava-Dunav

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Predstavnici Svjetske organizacije za zaštitu prirode WWF iz Europe, Australije i Sjedinjenih Američkih Država posjetili su Europsku Amazonu. Upoznati s pričom o petodržavnom rezervatu biosfere Mura-Drava-Dunav, jedne od inicijativa WWF-a koju je prije godinu dana prepoznao i UNESCO, direktori komunikacija iz 22 ureda WWF-a prošetali su uz ušće Mure u Dravu.

Tom su prilikom saznali brojne priče o utjecaju tih rijeka na ljude koji u njihovoj blizini žive, kao i o pticama koje se ovdje gnijezde te drugim životinjama koje ovise o tim rijekama ovise, ali i o invazivnim vrstama te drugim prijetnjama za ovo jedinstveno područje.

Njihov posjet začinjen je i daškom kulture, odnosno posjetom galeriji Josipa Generalića u Hlebinama.

Rezervat biosfere koji se proteže Austrijom, Slovenijom, Hrvatskom, Mađarskom i Srbijom na gotovo milijun hektara i 700 kilometara riječnog toka, najveće je zaštićeno riječno područje u Europi i međunarodni primjer sinergije zaštite prirode, klimatske otpornosti i održivog razvoja.

Organizacija WWF trenutno provodi i foto natjecanje koje je objavljeno na društvenim mrežama WWF Adrije i koje sretnog dobitnika može odvesti na sadržaji produženi vikend u srce Europske Amazone – Park prirode Kopački rit. Za sudjelovanje je potrebno objaviti fotografiju prirode na području rijeka Mure, Drave ili Dunava na svom Instagram ili Facebook profilu, tagirati WWF Adriju i dodatni oznaku projekta #lifelineMDD.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje