Povežite se s nama

Međimurje

Drveni dinosauri i ribe stričeka Bobeka oduševili mališane iz Nedelišća

Objavljeno:

- dana

– To nije dinosaur, to je jastreb! – uvjeravali su klinci iz Dječjeg vrtića “Zvončić” iz Nedelišća stričeka Bobeka u srijedu na Dječjem odjelu Knjižnice “Nikola Zrinski” Čakovec.

No, Matija Bobek, odgajatelj i animator koji izrađuje didaktičke igračke i skulpture od drva, nije se dao smesti. Strpljivo je mališanima objašnjavao kako je nastao dinosaur, od čega je napravljen i kako je dobio rep.

Poznati “drveni majstor” u okviru Mjeseca hrvatske knjige prošlog je tjedna, od 15. do 17. listopada, na Dječjem odjelu Knjižnice održao radionice za djecu vrtićke dobi pod nazivom “Kao prvo – zagonetno drvo”, u kojima je sudjelovalo stotinjak djece.

Stvari iz prirode

Životinje, glazbeni instrumenti, igračke izrađene od hrasta, bukve, agacije, vrbe, ali i drugih riječnih i morskih naplavina, tikvica, žirova, oraha, kestena te drugih materijala pronađenih u prirodi oduševili su mališane iz vrtića „Zvončić“, koji su na radionici sudjelovali u srijedu. Na radionicu im je striček Bobek donio stolčić koji je izradio od bukve, hrasta i trešnje, nož ljubavi – jedini nož na svijetu na koji se ne može porezati, ali i panj, iz kojeg su naučili što su godovi i kako se drvu izračunaju godine.

Didaktičke igračke i skulpture od drva iz Bobekove kolekcije uvele su djecu u svijet starinskih igračaka spojenih s modernim, 21. stoljećem. Ipak, najviše su se oduševila kada su sama pokušala od dijelova složiti svoju vlastitu igračku.

– Po struci sam odgojitelj, a likovnom djelatnošću želim djeci približiti drvo kao drvo i drvo kao uporabni predmet. Htio sam im pokazati da u prirodi postoje različite vrste drva, od kojeg se puno toga može raditi. Najzanimljiviji su predmeti koje mogu slagati, nešto poput drvenih lego kockica, s kojima smo se igrali na početku radionice – rekao je Bobek.

„Drveni majstor“ vjeruje da svakom djetetu treba dati priliku da stvara, istražuje i uči uz neoblikovane elemente prirodnog podrijetla, te da u tome samo, istražujući, metodom pokušaja i pogrešaka, dođe do kreativnog predmeta ili igračke iz mašte. U tome je, ističe, prava vrijednost.

– Na radionicama radimo prstima, a kod starije djece pilimo pilom, s kojom, moram priznati, danas djeca baš nemaju previše doticaja. Danas se općenito rijetko radi rukama, pa su ove radionice zanimljive i djeci i roditeljima, s kojima uskoro planiram organizirati rehabilitacijske radionice – najavio je Bobek, koji svoje radionice održava diljem Hrvatske, a zadnjih godina je redoviti gost Špancirfesta. Ove je godine prvi put sudjelovao na Porcijunkulovu.

Čest gost

Helena Andrašec, knjižničarka i voditeljica igraonice na Dječjem odjelu, istaknula je da je Bobekova radionica “Kao prvo – zagonetno drvo“ samo dio programa koji će se održati u knjižnici povodom Mjeseca hrvatske knjige, koji je počeo 15. listopada i traje do 15. studenoga.

– Striček Bobek nam je čest gost i, mogli bismo reći, već domaći. Još prije nekoliko godina došao je k nama s idejom o radionicama, što smo rado prihvatili jer djeci treba pokazati nešto drugačije od plastike. Otvorena je i izložba radova i dječjih igračaka iz ciklusa “Kao prvo – zagonetno drvo”, koja se može pogledati sve do 26. listopada – rekla je Andrašec.

Ne odustajem!

Rođeni Varaždinac koji s obitelji živi u Međimurskoj županiji ističe da su u inozemstvu ovakve radionice koje organiziraju vanjski suradnici u vrtićima i školama nešto uobičajeno. – Kad djeca nešto rade svojim rukama i prstima, u inozemstvu se jako cijeni. Kod nas još nije toliko popularno, no želim to promijeniti i ne odustajem od toga – poručio je.

Brojni sadržaji

Povodom Mjeseca hrvatske knjige koji je počeo 15. listopada i traje do 15. studenog otvoren je likovno-literarni natječaj u kojemu mogu sudjelovati sve osnovne škole. Rok za dostavu radova je 26. listopada, nakon čega će biti otvorena i izložba „Šetnja stazama baštine“ jer je ova godina proglašena Europskom godinom baštine.

Međimurje

O situaciji u Goričanu s načelnikom Emanuelom Sinkovićem: racionalizacijom i ulaganjima do boljih financija

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

I u Goričanu je nakon ovogodišnjih lokalnih izbora došlo do promjene vodstva u vrhu Općine.

Novim je načelnikom tako, nakon što se dosadašnji načelnik nije ponovo kandidirao za tu funkciju, postao Emanuel Sinković, član Hrvatske demokratske zajednice.

Ferrari bez motora?

Sinković je na dužnost službeno stupio 20. svibnja, no primopredaja vlasti obavljena je tek 9. lipnja, pola mjeseca prije Dana Općine Goričan koji se slavi na Ivanje. Prilikom preuzimanja, na računu Općine nalazilo se nešto više od milijun kuna, a prijašnji načelnik novomu je poručio da mu ostavlja “najnoviji Ferrari”. No, Sinković tvrdi da nije sve baš toliko sjajno.

– Na računu je s danom primopredaje doista bilo nešto više od milijun kuna, ali preuzete obveze do kraja godine broje gotovo šest milijuna kuna, dok kredit za sportsku dvoranu, koji ćemo otplaćivati do 2032., s kamatama iznosi dodatna 6,2 milijuna kuna obveza. Dvorana nije u vlasništvu Općine, već njome upravlja Županija, koja je odredila cjenik korištenja dvorane, tako da sad udruge i mještani moraju plaćati najam, što smatram nedopustivim. Aktivno radimo na rješavanju toga problema.

Osim toga, u Izvješću o primopredaji nisu bili spomenuti troškovi od oko 180.000 kuna koliko je Općina ostala dužnom jednomu trgovačkom društvu, kao ni nešto više od 20.000 kuna duga jednomu riječkom odvjetničkom društvu. Ukupno se tako radi o više od 12 milijuna obveza. Rekao bih da je to Ferrari bez motora i kotača. Čeka nas vrlo izazovan posao racionalizacije želimo li popraviti financijsku situaciju – objašnjava načelnik.

Na Natječaj za provedbu tipa operacije 7.4.1. uspješno su prijavljeni projekti izgradnje vatrogasnog doma i sportskog centra. Za Vatrogasni dom obnovit će se, dograditi i opremiti postojeća zgrada, koja će dobiti nove skladišne prostore, kao i čajnu kuhinju, sanitarne čvorove, sobu za sastanke i edukacije, garderobu, spremište, tehničku sobu, dva ureda, garaže za vozila, skladište goriva i maziva, skladište sredstava za gašenje požara i vezivnih sredstava te prostor za agregat.

Riječ je o kapitalnim investicijama koje nije moguće realizirati bez sufinanciranja iz EU fondova. Kako kaže Sinković, bit će izazovno dobiti potporu za oba projekta s obzirom na ogroman interes i da je ukupna vrijednost raspoloživih sredstava natječaja 250 milijuna kuna. Projektna dokumentacija za oba projekta je, međutim, kvalitetno napisana tako da bi trebala dobiti maksimalan broj bodova, naglašava, te preostaje čekati Odluku o rezultatu administrativne kontrole zahtjeva za potporu.

– Sportska građevina će se pak rekonstruirati, a dobit ćemo nove svlačionice, kotlovnicu i grijanje na pelete, prostore za osoblje, igrače i psihofizičku pripremu. Uredit će se vanjske tribine, a planiraju se i proširenje te uređenje kolnog ulaza, preuređenje postojeće asfaltirane površine u parkiralište i postavljanje ograde prema uličnoj međi, dok će se prema prostoru nogometnog terena ukloniti stara ograda te postaviti nova, kao i zaštitne mreže – ističe.

Dodaje da odlično surađuju s Međimurskim vodama: za kanalizaciju su ishođene tri od četiriju građevinskih dozvola, a trenutačno čekaju potvrdu glavnog projekta od nadležnog ministarstva za posljednju građevinsku dozvolu za razdjelni sustav odvodnje Goričan (I. faza). Projektna dokumentacija je gotovo finalizirana i u konačnici čekaju natječaj za prijavu projekta na EU fondove, čiju bi realizaciju, ako projekt bude odobren i sufinanciran sredstvima EU i nacionalnim sredstvima, započeli krajem 2022. godine, nada se načelnik.

– To je najveći izazov s obzirom na ogromnu vrijednost investicije, a dodatan izazov bit će osigurati sredstva za sanaciju i asfaltiranje cesta. Za usporedbu, radi se o ulaganju vrijednom desetak godišnjih proračuna Općine! – kaže naš sugovornik.

Bolja demografska slika

Dodaje da jednu od glavnih politika na koju će se fokusirati sadašnja vlast predstavlja paket demografskih mjera. Tako su u Općini odlučili posebno podržati rodilje, učenike, studente i mlade općenito.

– Izglasali smo isplatu jednokratnih novčanih pomoći u iznosu od 300 kuna po učeniku za nabavu radnih bilježnica i drugoga školskog pribora za osnovnoškolce i srednjoškolce s našeg područja. Rodiljne smo naknade udvostručili pa one tako od ove godine iznose 4000 kuna po djetetu.

Za studente su osigurana dodatna sredstva od 60.000 kuna, odnosno ukupno 120.000 kuna. Za one koji uspješno dovrše školovanje organizirat ćemo posebne prijmove na kojem će im se dodijeliti prigodne novčane nagrade. Poticaj za kupnju, izgradnju ili uređenje nekretnina podižemo s 20.000 na 30.000 kuna – nabraja Sinković, koji kaže da je najvažniji cilj ovih mjera zadržati mlade u Goričanu.

Nedavno je potpisan i ugovor o izvođenju radova na izgradnji pješačko-biciklističke staze s oborinskom odvodnjom u dijelu Trnavske i Murske ulice. Izvođač radova je tvrtka Pavlic asfalt-beton d.o.o., a vrijednost je ugovora 1.789.996,06 kuna s PDV-om.

– Izgradnja je staze kapitalna investicija koja će omogućiti veću sigurnost djece i ostalih mještana. Održali smo i radni sastanak s predstavnicom izvođača, Petrom Malović, s kojom smo se dogovorili o detaljima, to jest dinamici izvođenja radova. Predviđena duljina staze iznosi 646 metara.

Objavit ćemo natječaj o prodaji zemljišta u Industrijskoj zoni s ciljem privlačenja potencijalnih investitora. Zemljište je na vrlo dobroj lokaciji, a za nj se dodjeljuju poticaji i do 95 posto tržišne cijene, a može se dobiti i umanjenje za komunalni doprinos i naknadu. Naravno, pritom valja zadovoljiti određene uvjete: potrebno je na zemljištu uložiti najmanje 300.000 eura i zaposliti petero zaposlenika, od kojih barem 35 posto mora biti s područja Goričana, odnosno imaju prednost.

Jako je puno zainteresiranih te se nadam da ćemo za tri godine u Zoni imati najmanje dvije nove hale, to jest 30-ak novih radnih mjesta – optimističan je načelnik. Kaže da razmišljaju i o proširenju Industrijske zone: počeli su s osiguravanjem potrebnih infrastrukturnih preduvjeta. Za više detalja o vijestima i događanjima, pratite službenu stranicu Općine.

Nastavite čitati

Međimurje

Rotary klub Prelog ove subote organizira tradicionalnu Kestenijadu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

U subotu, 30. listopada, Rotary club Prelog poziva na tradicionalnu Kestenijadu.

– Drage prijateljice i prijatelji Rotarijanci i svi prijatelji Rotary-a, pozivamo vas da svojim dolaskom podržite akciju „Kestenijada 2021.“, koju Rotary club Prelog tradicionalno organizira svake godine. Članovi kluba pripremati će slasne, pečene kestene u originalnoj, rotarijanskoj pečenjari te osigurati ugodno prijateljsko druženje i pravi jesenski ugođaj te pritom nastojati skupiti sredstva za klupske humanitarne projekte – poručuju.

Kestenijada Rotary cluba Prelog će se održati u subotu, 30. listopada, od 9 do 13 sati, na Trgu Slobode, ispred Doma kulture u Prelogu. Uz predstavnike prijateljskih klubova, organizatori najavljuju i zanimljivo glazbeno iznenađenje.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje