Povežite se s nama

Međimurje

Država daje do 500.000 kuna za komunalne projekte u romskim naseljima

Ilustracija

Objavljeno:

- dana

Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije objavilo je natječaj za financiranje projekata koji uključuju zahvate na unaprjeđenju infrastrukture na područjima naseljenim pripadnicima romske nacionalne manjine.

Natječaj je raspisan s ciljem smanjivanja nejednakosti u kvaliteti i dostupnosti komunalnih i infrastrukturnih sustava u romskim naseljima u odnosu na zajednicu u kojoj živi većinsko stanovništvo. Prijaviti se mogu gradovi i općine s više od jedan posto pripadnika romske nacionalne manjine u ukupnom udjelu stanovništva, a prema podacima o popisu stanovništva iz 2011. godine. Prema ovom kriteriju uvjete u Međimurskoj županiji zadovoljavaju gradovi Čakovec i Mursko Središće te općine Mala Subotica, Nedelišće, Orehovica, Kotoriba, Podturen, Pribislavec, Domašinec, Donji Vidovec i Goričan.

Prijaviti se mogu projekti vezani uz gradnju, dogradnju, rekonstrukciju, obnovu ili modernizaciju javnih građevina, a riječ je o društvenim i kulturnim domovima, nerazvrstanim cestama i ulicama unutar samih romskih naselja, pristupnim cestama, dječjim i sportskim igralištima, javnoj rasvjeti, parkiralištima, ugibalištima i stajalištima za vozila iz javnog prijevoza. Također, natječajem su obuhvaćeni projekti prenamjene građevina u vlasništvu podnositelja za stambeno zbrinjavanje socijalno ugroženih pripadnika romske nacionalne manjine, a eventualno dobiveni novac se može koristiti i za gradnju nogostupa i biciklističkih staza.

Minimalna vrijednost projekta koji će se financirati putem natječaje je 50.000 kuna, a najveći iznos koji se može dobiti je 500.000 kuna. Svaka jedinica lokalne samouprave može prijaviti samo jedan projekt. Rok za podnošenje prijava je najkasnije do 3. lipnja.

Međimurje

Državni susreti djece hrvatskih branitelja: međimurska ekipa najuspješnija s 19 medalja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Državni susreti djece hrvatskih branitelja održani su u Selcu i Crikvenici u organizaciji  Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata. Riječ je o 19. takvim susretima koji su okupili više od 450 djece iz cijele Hrvatske. Boje Međimurske županije branilo je 23-oje djece koja su plasman na državnu završnicu izborili na 8. županijskim susretima održanima 25. lipnja 2021. godine u Strahonincu.

Natjecanja su održana u dvije skupine: mlađoj za učenike od 1. do 5. razreda osnove škole i starijoj za djecu od 6. razreda osnovne škole do 1. razreda srednje škole. Međimurci su se kući vratili s 19 medalja te je Međimurska županija proglašena najboljom ekipom državne završnice, za što je dobiven pehar namijenjen ukupnom pobjedniku.

Prvo mjesto i zlatne medalje osvojili su: parovi David i Josip Kovačić iz Svetog Jurja na Bregu te par Karlo Povodnja i Emil Vrbanec iz Mihovljana u stolnom nogometu, Noa Mihoci iz Mihovljana i Karlo Kovač iz Strahoninca u elektronskom pikadu, kao i Mihael Vidaković iz Mihovljana u likovnoj radionici.

Drugo mjesto i srebrne medalje osvojila je starija malonogometna ekipa u sastavu: Marko Bakač, Borna Brzuhalski, Petar Novak, Vinko Cirkvenčić, Fran Vidović, Kevin Čerjavić i Nino Andrašec. Srebrna je bila i Ema Huzjak u elektronskom pikadu, kao i Stjepan Huzjak u modeliranju. Brončana odličja kući su donijeli: Karlo Tkalčec iz Ivanovca i Luka Janušić iz Belice u elektronskom pikadu te Simona Bašek iz Ivanovca u modeliranju.

Djecu su u njihovim uspjesima vodili Dražen Posavec, Stjepan Horvat, Dragan Podvezanec i Franjo Horvat.

Nastavite čitati

Međimurje

Članovi LAG-a „Međimurski doli i bregi“ u obilasku turističkih atrakcija Srijema

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Članovi LAG-a „Međimurski doli i bregi“ sudjelovali su na dvodnevnom događanju na području LAG-a „Srijem“ u okviru projekta „Turizmom razvijamo područje“.

Prvi dan studijskog putovanja okupljenim sudionicima je u prostoru Doma kulture u Novim Jankovcima prezentirana bogata turistička ponuda LAG-a „Srijem“. Sudionici su se potom zaputili prema Acinom salašu u Tordincima, gdje im je uz obilazak primjera dobre prakse prezentiran nastanak i rad salaša te gastroturizam, a u Općini Nuštar sudionici su imali priliku obići novootvoreno seosko imanje Kopićland. Za kraj prvog dana u Vinariji Knezović prezentiran je primjer razvoja gastroturizma na području Srijema.

Drugog dana sudionici su posjetili Muzej Grada Iloka te se uz stručno vodstvo upoznali s bogatom poviješću ovog područja da bi nakon slijedio obilazak srednjovjekovne jezgre Iloka. U Starim vinskim podrumima, koji su u vlasništvu Iločkih podruma, prezentirani su kulturni i enoturizam. U jednom od najatraktivnijih hotela Srijema, Hotelu Dunav održana je radionica o gastroturizmu dok je dvodnevno događanje završilo na Ladanjskom imanju u prekrasnom ambijentu Dvorca Principovac s kojeg se pruža prekrasan pogled na područje LAG-a „Srijem“.

Cilj cijelog projekta je podići kvalitetu života stanovnika na područjima LAG-ova partnera kroz jačanje prepoznatljivosti područja i turističke ponude. Projekt suradnje LAG-ova „Turizmom razvijamo područje“ sufinanciran je iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje