Povežite se s nama

Crna kronika

Državna revizija kaže da nije u redu, revizorska kuća smatra da je u redu

Objavljeno:

- dana

AFERA PARKOVI: SVJEDOCI O PTIČEKOVIM MENADŽERSKIM BONUSIMA

Danas je na varaždinskom Županijskom sudu nastavljeno maratonsko ispitivanje svjedoka obrane tj. optuženog bivšeg direktora Parkova Miljenka Ptičeka. Među svjedocima je bila i bivša predsjednica  nadzornog odbora Darinka Hajduk Vučić.

Bivšeg direktora Parkova Miljenka Ptičeka se, između ostalog, tereti i da je tijekom 2009. i 2010.  naredio da mu se na ime posebne nagrade za 2008. isplati iznos od 623.220 kuna, što je pet posto iznosa prijenosa realizirane revalorizacijske rezerve u zadržanu dobit, iako je znao da nema pravo na isplatu tog iznosa. Naime, zarada od blizu 20 milijuna kuna nije nastala iz redovnog poslovanja Parkova, već izvanrednim priljevom od prodaje (gradskog) zemljišta trgovačkom lancu – Mercatoru.

Te je nepravilnosti utvrdila državna revizija, no Ptičekovi svjedoci: tadašnji odvjetnik Parkova Oleg Uskoković, bivša predsjednica nadzornog odbora Darinka Hajduk Vučić kao i direktor revizijske kuće Stjepan Šargač tvrde da su isplaćeni bonusi nisu sporni.

– Kada mi je predočeno izvješće o obavljenoj financijskoj reviziji Državnog ureda za reviziju mogu reći da ja i nadalje ostajem kod svog stručnog mišljenja da je optuženiku temeljem ugovora trebalo isplatiti bonus po osnovi realizirane revalorizirane rezerve, a uporište je u tome da je s naslova te transakcije prodaje mogao nastati gubitak – rekao je Šargač.

“Državna revizija ima drugačiju metodologiju”

Kada ga je zamjenik županijskog državnog odvjetnika pitao da li to znači da se ne slaže s mišljenjem državne revizije Šargač je odgovorio da se državna revizija služi drugačijom metodologijom od njih.

ex predsjednica nadzornog odbora: samo dobro o Ptičeku

Hajduk Vučić potvrdila je da Ptiček na nju nije vršio nikakav pritisak za isplatu bonusa, ali i da nikada nije čula da bi on na nekim od radnika vršio mobbing, a pogotovo nad ženama. Sudu je ispričala da je poslovanje Parkova za vrijeme Ptičekova mandata bilo jako dobro. – U odnosu na prethodno razdoblje povećan je ukupni prihod, dohodak i dobit, a da je poslovanje pozitivno i uspješno proizlazilo je i iz revizorskih izvješća. Mogu napomenuti da je dobit bila u iznosu od 1,2 milijuna prosječno godišnje. Ovo mogu usporediti s današnjom situacijom jer sam nedavno pročitala da je sada dobit TD Parkovi oko 100.000,00 kn, a u razdoblju prije nego što je optuženik došao na mjesto direktora dobit se kretala oko 200.000,00 kn – izjavila je Vučić.

Zastupnik optužbe prigovorio je iskazu Hajduk Vučić. – Svjedokinja je željela zaštititi optuženika. Ima selektivno sjećanje pa se sjeća isplate bonusa po jednoj dobiti, dok se ne sjeća isplate bonusa po drugoj dobiti. Očito je da ovakvim svojim svjedočenjem želi otkloniti postojanje odgovornosti optuženika. Osim toga, svjedokinja je određene podatke vezano uz uspješnost poslovanja crpila iz novinskih izvora što nije relevantan podatak – ustvrdio je tužitelj.

Izvor:
Foto:

Crna kronika

Podignuta optužnica: mladi direktor prevario prodavatelja i platio Audi 20.000 umjesto 166.000 kuna

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Općinsko državno odvjetništvo u Varaždinu je 25. siječnja 2023., nakon provedene istrage, podiglo pred Općinskim sudom u Varaždinu optužnicu protiv hrvatskog državljanina (1990.) i trgovačkog društva zbog počinjenog kaznenog djela prijevare u gospodarskom poslovanju.

– Okrivljenog 33-godišnjaka se tereti da je u prosincu 2020. godine u jednom mjestu kraj Varaždina kao direktor okrivljenog trgovačkog društva ishodio od direktora oštećenog društva da njegovom društvu isporuči osobni automobil marke Audi, neistinito predočivši da će uredno platiti vozilo po dogovorenoj cijeni od 166.000 kuna te mu predao lažnu potvrdu da na računu ima više od 400.000 eura koje nije imao – piše DORH.

Iz DORH-a dodaju da ga se tereti da je kao osiguranje predao dvije zadužnice iako nije imao namjeru platiti vozilo te znajući da se zbog blokade računa društva izdane zadužnice neće moći iskoristiti za naplatu.

Okrivljenika se tereti da je nakon toga prodao isporučeno vozilo, a oštećenom društvu je platio samo 20.000 kuna.

Nastavite čitati

Crna kronika

Mladić (25) na ulici u Ludbregu dvojicu napao nožem, 23-godišnjak dobio tešku ozljedu prsnog koša

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Županijsko državno odvjetništvo u Varaždinu je 26. siječnja 2023. godine donijelo rješenje o provođenju istrage protiv hrvatskog državljanina (1998.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela pokušaja ubojstva i pokušaja teške tjelesne ozljede, izvijestio je DORH.

– Postoji osnovana sumnja da je 25-godišnji okrivljenik 22. siječnja 2023. godine u Ludbregu prišao s leđa 23-godišnjaku i 26-godišnjaku koji su hodali ulicom te nožem zadao 23-godišnjaku ubod u prsni koš i nanio mu tešku ozljedu (otvorena rana prsnog koša i pneumotoraks), dok je 26-godišnjaku zadao porezotinu u donjem dijelu trbuha – piše DORH.

Državno odvjetništvo podnijelo je prijedlog da se protiv okrivljenika odredi istražni zatvor zbog opasnosti od nedopuštenog utjecaja na svjedoke u postupku i opasnosti od ponavljanja kaznenih djela i počinjenja kaznenih djela kojima prijeti.

Sutkinja istrage Županijskog suda u Varaždinu prihvatila je navedeni prijedlog i odredila okrivljeniku istražni zatvor.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje