Povežite se s nama

U fokusu

Državni inspektori češljaju sve, tijekom ljeta obavili 2200 inspekcijskih nadzora

Objavljeno:

- dana

Gotovo 2200 inspekcijskih nadzora obavili su inspektori dvanaest inspekcija Državnog inspektorata u sklopu koordiniranih inspekcijskih nadzora turističke sezone.

Naime, od 1. srpnja turistički, sanitarni, tržišni, poljoprivredni, građevinski, inspektori rada, vodopravni inspektori, inspektori zaštite prirode i zaštite okoliša te rudarska, energetska i inspekcija opreme pod tlakom, nadziru, svaka u svome djelokrugu rada, provedbu turističke sezone.

Cilj ovih nadzora je doprinijeti uspješnoj realizaciji sezone, a kako bi se zaštitio javni i javnozdravstveni interes u kontekstu zaštite ljudi, životinja, bilja, prirodnih bogatstava i okoliša. – Pohvalno je da iz godine u godinu bilježimo pad pojavnosti nekih nepravilnosti što jasno ukazuje da smo kao društvo odgovorniji, discipliniraniji te u konačnici profesionalniji – rekao je glavni državni inspektor dr. sc. Andrija Mikulić komentirajući ove koordinirane nadzore.

“Samo zajedničkim naporima možemo ostati najsigurnija destinacija na Mediteranu” istaknuo je i nastavio: “Ovo je treća turistička sezona u kojoj više inspektora različitih nadležnosti postupa koordinirano. To je reformska mjera Vlade RH koju su, što potvrđuju i informacije s terena, pravni subjekti prepoznali kao dobar način rada kojem cilj nije kažnjavati već, gdje je zakonskim propisima omogućeno, ukazati na kršenje istih te naložiti ispravljanje nepravilnosti, a kako bi svi dionici odnosno sve strane – i gost i radnik i poslodavac bili zadovoljni ‘.

Od ukupnog broja inspekcijskih nadzora (2148), u 1280 njih nisu utvrđene povrede propisa, odnosno 60 % nadziranih subjekata poslovalo je u skladu s propisima. U 868 (40 %) inspekcijskih nadzora utvrđeno je ukupno 1.057 raznih povreda propisa.
Sukladno ovlastima iz članka 73. Zakona o Državnom inspektoratu, za 526 slučaja gdje je utvrđena povreda propisa inspektori su primijenili načelo oportuniteta odnosno omogućili su ispravak utvrđene nepravilnosti u zadanom roku. Za preostali dio utvrđenih nepravilnosti inspektori su podnijeli nadležnim sudovima 73 optužna prijedloga za pokretanje prekršajnih postupaka, donijeli su 40 prekršajnih naloga s tim da su u 12 slučaja prekršajnim nalogom oduzeli protupravno stečenu imovinsku korist te su naplatili 246 kazni na mjestu izvršenja prekršaja.

I dok su turistički inspektori utvrdili da se nekoliko ugostiteljskih objekata ne pridržava propisanog radnog vremena te da nisu istaknute cijene usluga; sanitarna inspekcija zabilježila je nekoliko slučajeva u kojima subjekti u poslovanju s hranom ne provode interne kontrole ispitivanjem mikrobiološke čistoće i uzorkovanje hrane.

Inspekcija rada za nadzor u području radnih odnosa utvrdila je nekoliko slučajeva u kojima radnici nisu bili prijavljeni na obvezno mirovinsko osiguranje prije početka rada, s prvim danom početka rada te nekoliko slučajeva nezakonitog rada državljana trećih zemalja (stranaca) te rada maloljetnika. Istovremeno, najviše upravnih mjera koje je donijela inspekcija rada za nadzor u području zaštite na radu odnosilo se na privremeno udaljavanje s mjesta rada radnika za kojeg poslodavac nije predočio dokaz o osposobljenosti za rad na siguran način te na zabranu korištenja neispravnih sredstava rada i osobne zaštitne opreme.

Tržišna inspekcija nadzorima je utvrdila neisticanje maloprodajne cijene, a poljoprivredna korištenje poljoprivrednog zemljišta u svrhu kampiranja. Nepravilnosti koje je utvrdila inspekcija zaštite okoliša su se odnosile na ne vođenja propisane dokumentacije o otpadu odnosno očevidnika o nastanku i tijeku otpada.

Koordinirani inspekcijski nadzori nastavljaju se i nadalje, tijekom kolovoza 2021. godine, na području cijele Republike Hrvatske.

U fokusu

Bivši varaždinski župan postao savjetnik za sigurnost na cestama

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Županijskoj palači u Varaždinu konstituiran je Savjet za sigurnost prometa na cestama Varaždinske županije, a osim formalnog dijela konstituiranja, članovi Savjeta kojem je predsjednik dr.sc. Zvonimir Sabati, županijski vijećnik raspravljali su i o analizi stanja sigurnosti prometa u našoj Županiji, a dana je i informacija o pripremama za održavanje cesta u zimskom razdoblju 2021./2022.

Članove Savjeta je pozdravio te im zaželio konstruktivan i plodonosan rad župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, dok je predsjednik Savjeta Sabati naglasio kako će ovo savjetodavno tijelo biti svojevrsna podrška izvršnoj vlasti.

– Svojim savjetima te konstruktivnim prijedlozima, ali i inicijativama nastojati ćemo utjecati na to da se pojača sigurnost prometa na cestama, kako bi svi sudionici u prometu, pješaci, biciklisti  pa i vozači bili što sigurniji. Stoga je sinergija svih institucija , od policije, ŽUC-a, Hrvatskih cesta te predstavnika općina i gradova jako važna –rekao je dr.sc. Zvonimir Sabati.

Voditelj Odsjeka za sigurnost cestovnog prometa PU varaždinske Danijel Posavec  je naznačio kako je u 2010. godini u Varaždinskoj županiji bilo 16 poginulih osoba u prometnim nesrećama, a 2020. godine četvero poginulih čime je ostvaren cilj zacrtan NPSCP-om (Nacionalni program sigurnosti cestovnog prometa od 2011. do 2020. godine), odnosno kako je rekao, broj poginulih osoba u prometnim nesrećama smanjenje je za 75%, a što našu Županiju svrstava u dvije županije u kojima je zabilježeno najveće smanjenje broja smrtno stradalih osoba u prometnim nesrećama u spomenutom razdoblju.

– U 2020. godini u Varaždinskoj županiji bila je najmanja stopa smrtnosti u prometnim nesrećama u Hrvatskoj u odnosu na 100 tisuća stanovnika, odnosno broj poginulih iznosio je 2, 3 poginule osobe u odnosu na zacrtanih 5 poginulih osoba na 100 tisuća stanovnika – istaknuo je Posavec.

Cilj je zadržavanje pozitivnih trendova što se tiče smanjenja broja poginulih osoba u prometnim nesrećama te smanjenje broja prometnih nesreća s teško ozlijeđenim osobama, ali i smanjenje udjela alkohola u prometnim nesrećama te smanjenje broja prekršaja zbog kojih se događaju najteže prometne nesreće, a to su brzina, korištenje mobitela, te ne vezanje pojasom.

Sjednici Savjeta nazočio je i pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i europske poslove Mladen Jakopović.

Nastavite čitati

U fokusu

Silvija Cupar: “Uršulinska prepuna graba i lokvi, a u V. Lisinskog zakrpa do zakrpe“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Neuređenost varaždinskih prometnica i šetnica bila su nezaobilazna tema zadnje sjednice Gradskog vijeća, na kojoj je HDZ-ova vijećnica Silvija Cupar ukazala između ostalog na probleme u Uršulinskoj i Ulici Vatroslava Lisinskog.

Naime, pošljunčana Uršulinska na potezu od Nazorove ulice do Crkve rođenja Isusovoga prepuna je graba.

– Tamo već nekoliko mjeseci imamo više od 50 velikih lokvi vode nakon svake kiše. Nemoguće ih je izbjeći jer se one najveće pružaju u širini pošljunčane staze. Grad ne čineći ništa prisiljava Varaždince i goste da tamo voze nekakav “slalom“ i uz zalet preskaču lokve. Nije taj problem od jučer i meni je potpuno nejasno zašto Parkovi ne pristupe rješavanju problema sa spomenutom šetnicom na način da se upotrijebe kondicioneri tla – istaknula je vijećnica.

Potom se osvrnula i na kaldrmom prekrivenu, nebrojeno puta asfaltom krpanu cestu u strogom centru grada, za koju je ustvrdila da nikome ne služi na čast.

– Zanima me hoće li se u plan sanacija prometnica za 2022. godinu uvrstiti i uređenje Ulice Vatroslava Lisinskog koja godinama vapi za obnovom – rekla je Silvija Cupar.

Varaždinski gradonačelnik odgovorio je da posipavanje šljunkom šetnice u Uršulinskoj očigledno nije bilo adekvatno napravljeno.

– Zatražit ću od gradskih komunalaca da izađu na teren i provjere situaciju. Sredstva za takve sanacije postoje i tražit ću da se odrade. Ulica Vatroslava Lisinskog već je nekoliko puta bila u planu sanacije, pa je iz nepoznatog razloga ispadala. Očekujem da će proračun biti završen oko 10. studenoga i iz njega će se moći iščitati koje ulice će iduće godine biti obuhvaćene programom obnove. Osobno smatram da je ta ulica u gradskoj jezgri jedan od prioriteta za uređenje – poručio je Neven Bosilj. 

U nastavku pogledajte kako izgledaju spomenute šetnice i ulice u centru grada:

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje