Povežite se s nama

Život i društvo

Darija Gazdek nakon Lidrana pozvana na Državno iz hrvatskoga, među najboljima i Antonija Križanec

Objavljeno:

- dana

USPJEH

Na Državno natjecanje iz hrvatskoga jezika, koje će biti održano od 26. do 28. travnja u Osnovnoj školi Fausta Vrančića u Šibeniku, pozvano je 149 učenika iz cijele Hrvatske.

U jakoj konkurenciji nastup na Državnom natjecanju izborilo je četvero učenika iz Varaždinske županije.

U kategoriji sedmih razreda u Šibeniku će se natjecati Darija Gazdek, učenica OŠ Novi Marof, čija je mentorica Sunčica Križan-Kadi. To je novi uspjeh učenice 7. D razreda, koja je početkom ovoga tjedna sudjelovala i na Državnoj smotri LiDraNo u Primoštenu, na koju je pozvana zahvaljujući svojem novinarskom radu “U potrazi za idealnom težinom”.

Antonija Križanec iz OŠ Sračinec, čija je mentorica Snježana Tramburovski, izborila je pak nastup među najboljima iz cijele Hrvatske u kategoriji osmih razreda.

Na Državno natjecanje plasirao se i Dino Forjan, učenik prvog razreda Srednje škole Ivanec, a njegova mentorica je Ružica Žunar.

Konačno, nastup među najboljima u kategoriji učenika četvrtih razreda srednjih škola izborila je Matea Briševac, učenica Prve gimnazije Varaždin, a njezina mentorica je Vesna Janić.

 

Izvor:
Foto: OŠ NOVI MAROF

Život i društvo

Danas u Hrvatskoj 39 preminulih s koronom i 1565 novih slučajeva zaraze

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U posljednja 24 sata zabilježeno je 1565 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 15.668, objavio je 18. travnja nacionalni Stožer.

Među njima je 2105 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 194 pacijenta.

Preminulo je 39 osoba.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 307.790 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih su 6562 preminule, ukupno se oporavilo 285.560 osoba od toga 2142 u posljednja 24 sata.

U samoizolaciji je trenutno 32.040 osoba.

Do danas je ukupno testirano 1.700.615 osoba, od toga 7535 u posljednja 24 sata.

Zaključno sa 17. travnjem utrošeno je 691.265 doza, a cijepljeno je 552.559 osoba. Prvom dozom cijepljeno je 411.760 osoba, dok je drugom dozom cijepljeno 138.706 osoba. Za 2093 osobe nema podataka kojom dozom su cijepljenje.

Nastavite čitati

Život i društvo

FOTO Mario Šoštarić prvi je “topnik” u novoj purgarskoj sezoni

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ivan Agnezović

Varaždinska građanska garda u subotu je, 17. travnja, otvorila i novu sezonu glasnog pucnja iz topa na Starom gradu.

Novi stanovnik “Purgarske kuće slavnih”, prvi “topnik” u novoj sezoni bio je Mario Šoštarić, ravnatelj Gradske knjižnice i čitaonice “Metel Ožegović”.

– Prije svega to je zato što je Mario dao sebe za novu knjižnicu. Samo on zna koliko je noći ne prospavao, koliko je papira potrošeno, koliko je tablica, proračuna… sastavio da bi naša knjižnica, zasluženo, dobila novi prostor. Ostati će zapisano da je u njegovom mandatu Varaždinska knjižnica i čitaonica i dobila novi prostor i nove sadržaje. Mario je uspješan ravnatelj ustanove u kulturi Grada Varaždina, jedne od najstarijih na ovim prostorima, Mario je kolekcionar, diplomirani knjižničar, ponosni otac i naravno naš Varaždinec. Mario je i čovjek bez mrlja u svojoj karijeri, o njemu se nikad nije potiho pričalo na terasama, uz kavu, na njega se nije upiralo prstom… Grad Varaždin treba biti zahvalan što ima takvog čovjeka, rekao bih – pravog čovjeka, na pravom mjestu, u pravo vrijeme – objasnili su Purgari.

Nastavite čitati