Povežite se s nama

U fokusu

Dubravka Novak ustraje u čišćenju nereda kojeg je Hrvoje Petrić napravio u platformi Budimo grad

Objavljeno:

- dana

Previranja i podjele u platformi Budimo grad dosegla su vrhunac uoči sjednice Gradskog vijeća Grada Varaždina koja će se održati 30. studenoga. Stoga je Dubravka Novak, nositeljica liste i čelnica platforme Budimo grad (BG) odlučila na konferenciji za medije razotkriti razloge za donošenje odluke da  Ana Petrić i Hrvoje Petrić više ne istupaju ispred BG.

Štoviše, govoreći o Petrićima, jasno je ukazala da je s njihove strane došlo do samovolje, odnosno  višemjesečnog samoinicijativnog djelovanja, s nedopustivom razinom komunikacije koju više nije mogla dozvoliti. Objasnila je i da je odluka o tome, da Hrvoje Petrić više ne bude dio BG, donesena većinom glasova.

Također, svojim biračima i podupirateljima poručila je da zanemare piskaranja po društvenim mrežama, jer primjerice, Facebook stranica Budimo grad uopće ne zastupa stavove većine članova platforme. Naime, njezin je ekskluzivni administrator odvjetnik – aktivist Hrvoje Petrić!

Raskolu u BG vjerojatno je dodatno doprinijela i odluka Ane Petrić da odjednom aktivira svoj vijećnički mandat, bez da je o tome obavijestila kolege iz platforme.

– Očekujem da ljudi unutar strukture stranke ili platforma poput naše poštuju neke, demokratske procedure i da poštuju način komunikacije koji želimo uvesti, a to smo napisali u našem „manifestu“. To je osobito važno u javnom prostoru i onom političkom. Dogodilo se da unutar platforme imamo puno različitosti i one su, naglašavam, sve dobrodošle jer tamo gdje ima različitih prijedloga mogu se iznjedriti najbolje ideje. Međutim, dogodila se jedna vrsta samovolje, jedna vrsta samoinicijativnog djelovanja pa i razina komunikacije koju ja nisam mogla niti podržati niti dozvoliti, unatoč tome što sam zapravo mjesecima nastajala kao nositeljica liste platforme Budimo grad biti onaj tko će pomirivati te ideje, tko će uvoditi neka pravila ponašanja, kojih ćemo se svi držati – izjavila je Dubravka Novak i istaknula da su neki u tome uspjeli, a oni koji nisu, poput Hrvoja Petrića, dobili su zasluženu „pedalu“ iz platforme.

Odluka o tome je donesena većinom glasova na sastanku platforme u kojoj nastoje imati pravila ponašanja i strukturu i njih se držati.

– Oni koji ne poštuju pravila ponašanja, ne mogu biti dio naše ekipe. Smatram da je vijećnica Ana Petrić vrlo odgovorna osoba, prepuna znanja koja je puno dala u formiranju BG i ne sumnjam da će ona obavljati svoj posao vijećnice jako uspješno i ne vidim nikakav razlog da ne bismo surađivali. Mi apsolutno nemamo ništa protiv niti je problem da bude vijećnica u gradskom vijeću. Ona je svoje mjesto zaradila na izborima, bila je druga na listi i nikome nije palo na pamet da joj oduzme to pravo. Međutim, ona je svoju odluku o aktiviranju svojeg vijećničkog mandata zapravo napravila u tajnosti. Petrić nije podijelila tu informaciju s ljudima s kojima je dijelila sudbinu u platformi – rezolutna je Novak.

Jedna od zamjerki koju upućuje Hrvoju Petriću i njegovim samovoljnim javnim istupima odnosi se na opstrukciju usuglašavanja oko toga kako će se javno istupati na društvenim mrežama i na internetskim stranicama.

– Ja nemam pristup FB stranici niti internetskoj stranici platforme Budimo grad. Sve što se tamo objavljuje ne odražava usuglašene stavove Budimo grada. Sigurno ste primjetili da je Hrvoje Petrić u više navrata na kraju objava stavljao svoje potpise i dojam je da on ima potrebu samostalno istupati bez da traži bilo čija odobrenja. Mi smo neformalna skupina građana, ali to nas nije priječilo da još u srpnju donesemo svoj „Statut“ kojim se neke stvari jasno reguliraju s definiranom Skupštinom i hijerarhijom.  Nadamo se rješenju koje će vratiti Budimo grad većini koja to odluči – objasnila je Novak, od koje doznajemo da nikada nije bila članica Udruge Varaždin bez smeća iz koje je proistekla platforma Budimo grad.

“Kvalifikacije Ane petrić su u sferi teorija zavjere”

Osvrnula se i na aktualnu situaciju oko sljedeće sjednice Gradskog vijeća, koja prethodi svečanoj uz Dan grada Varaždina.

– Na dnevnom redu bit će oko 40 točaka i smatram da toliko točaka iscrpljuje ljude i ne može se nitko pripremiti na adekvatan način. Naša preporuka bit će da se sjednice održavaju češće i s manje točaka za koje će se moći bolje pripremiti i oni koji o tome trebaju rasrpraviti, hoće li se nešto izglasati, a ne da vremena imaju samo oni koji pripremaju točke – rekla je Novak.

Potom je ocijenila komentar Ane Petrić o navodnoj političkoj trgovini platforme BG s vladajućima u Gradu.

– Njezina kvalifikacija ne samo da je smiješna, već spada u domenu teorija zavjera – sarkastična je Novak.

Na upit novinara o tome hoće li podržati gradski proračun na predstojećoj sjednici, odgovorila je da u ovom trenutku ne može ništa konkretno reći s obzirom na to da treba analizirati enormnu količinu dokumenata.

U fokusu

Rastu povlaštene mirovine, najviše saborskim zastupnicima, dužnosnicima, sucima… Povećanje će dobiti i 63.000 branitelja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Vlada je odlučila da će ukinuti smanjenje povlaštenih mirovina iz 2010. godine. Ukidanje smanjenja će ići u dva navrata. Tako će mirovine, koje su veće od 464,53 eura, od 1. srpnja narasti pet posto, a od 1. siječnja 2024. godine još pet posto.

Prosječna povlaštena mirovina u prosincu lani za 18 kategorija i 184.775 korisnika iznosila je 636,92 eura i znatno je veća od prosječne “obične” mirovine koja je u prosjeku iznosila 429,47 eura, a ovo povećanje, odnosno ukidanje smanjenja od 10 posto, prema izračunima Sindikata umirovljenika Hrvatske, trebalo bi zahvatiti 96.343 umirovljenika, piše Jutarnji list.

Među njima je najveći broj branitelja, njih 63.000.

Mirovine će najviše porasti saborskim zastupnicima, dužnosnicima Vlade i sucima Ustavnog suda. Najveće prosječne mirovine 684 takva dužnosnika iznose 1495,32 eura. To znači da ih očekuje rast od 149,53 eura. Rast mirovina očekuje i umirovljene članove HAZU-a, i to rast od 132,60 eura. Oko 16.094 djelatni vojnih osoba očekuje rast od 58,82 eura.

Ministarstvo još radi procjene koliko će to koštati.

Nastavite čitati

U fokusu

Demograf Stjepan Šterc: Hrvatska demografskim prirodnim putem i iseljavanjem nestaje svom silinom

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

S obzirom na to da Hrvatska još uvijek nema migracijsku politiku, kako bi ona uopće trebala izgledati pitali smo demografa Stjepana Šterca, inače predstojnika Odsjeka za demografiju i hrvatsko iseljeništvo na Hrvatskim studijima.

>> Građani se žalili na pijančevanje i bludničenje stranih radnika, PU varaždinska: Nemamo ništa evidentirano

Među ostalim, demograf kaže da treba uzeti u obzir i velike kontinentalne razlike, ali i depopulaciju.

– Demografska i uža migracijska problematika po svim dosadašnjim trendovima i pokazateljima sasvim će sigurno postati ključna problematika hrvatske, europske pa i svjetske budućnosti. Pogotovo jer će svoje izravne odraze imati na društvenu i prostornu uređenost te gospodarski i ukupni razvoj. Velike kontinentalne razlike u populacijskoj reprodukciji s jedne strane i u depopulaciji s druge strane do kraja će stoljeća uvjetovati migracije i to primarno iz afričkih i azijskih reprodukcijski postojanih zemalja prema Europi, koja će po procjenama stručnjaka UN-a izgubiti i do 90 milijuna stanovnika – smatra Šterc.

Dodaje da bi se migracijska politika trebala temeljiti na znanstvenim zakonitostima, procjenama i rješenjima umjesto političkih.

– Posebno to vrijedi za Hrvatsku koja demografski prirodnim putem i iseljavanjem nestaje svom silinom. Hrvatska još nema migracijsku politiku, a to što ju osmišljavaju gotovo isključivo u Ministarstvu unutrašnjih poslova s poslodavcima (po njihovim potrebama za radnom snagom) i javnosti nepoznatim nazovimo stručnjacima samo pokazuje ozbiljnost pristupa – navodi demograf.

Kaže da je veliki problem što iz Hrvatske odlaze mladi i obrazovani, ali i obitelji s djecom.

– Službena hrvatska statistika potvrđuje kako je u Hrvatskoj prije tri godine počela supstitucija stanovništva s oko 40 000 iseljenih i isto toliko useljenih, uz činjenicu da iz Hrvatske iseljava uglavnom mlado i obrazovano stanovništvo i mlade obitelji s djecom, a useljava hrvatskom gospodarstvu potrebna radna snaga koja uglavnom ne sudjeluje u reprodukciji i obnovi stanovništva pomlađivanjem djecom – kaže Šterc.

Vidljivo je kako imamo sve više radnika iz Nepala, Indije, Filipina…, a posebno je to vidljivo na sjeveru Hrvatske.

– Populacija je to prevladavajuće samačka koja se vrlo teško prilagođava načinu života nove sredine pa je njihova funkcionalna prilagodba otežana, usporena ili se uopće ne dostiže. Pritom se ne uvažava osnovna zakonitost migriranja – funkcionalno prilagođavanje načinu života tijekom radnog dana, dok u ostalom dijelu dana mogu upražnjavati svoje vjerske, kulturne, jezične i slične navike. Politički se na problem prvenstveno gleda jednosmjerno, dok se obaveze dolazeće populacije prema novoj društvenoj i prostornoj sredini praktički u političkom djelovanju niti ne spominju. Zatvorenost imigracijske radne populacije ostaje trajan problem pa nije nikakvo čudo pojava zabrinutosti domicilnog stanovništva – smatra demograf.

Demografska situacija u Hrvatskoj općenito nije dobra, blago rečeno, dodaje Šterc.

– Silina prirodnog pada hrvatske domicilne populacije, silina vanjskih odlazaka, procesi starenja, brojni odlasci učenika osnovnih i srednjih škola i slične demografske negativnosti izravno su počele utjecati na neuređenost hrvatskog društva, prostornu prazninu, osnovne sustave u državi i konačno na ukupni razvoj zemlje. Iako se sa svih političkih govornica uvijek po potrebi naglašava strateška važnost demografske problematike, Hrvatska još uvijek nema smislene, funkcionalne i razvojne demografske i migracijske politike, a vidimo kako ju već poduže osmišljavaju primarno s političkog, a ne znanstvenog diskursa. Točno je potvrditi, da Hrvatska još uvijek nije spremna za demografske i migracijske izazove – ističe Šterc.

Kako sačuvati gospodarstvo i zadržati mlade u ovakvim demografskim i političkim negativnostima postaje ključno pitanje.

– Rješavanje tog problema mora se voditi znanstvenom logikom te granskim i regionalnim poticajnim modelima, posebno poreznim. Hrvatska bi odmah trebala početi osmišljavati i provoditi oba revitalizacijska modela: klasični poticajni populacijski (uz standardne demografske poticaje dječjim doplatcima, porodiljskim naknadama, izravnim financijskim davanjima, zaštitom majki i rodilja, a nužno je mlade poticati stupanjem u brak, jer se unatoč modernizmu još uvijek više od 80 % djece rađa iz brakova) i selektivni imigracijski, primarno s identitetskom, uglavnom iseljeničkom populacijom. Prvi je model dugotrajniji, a s drugim selektivnim, planskim i racionalnim, demografska revitalizacija počinje odmah, jer u migracijama uglavnom sudjeluju i mlade obitelji s djecom – kaže Šterc.

Navodi i činjenicu da investicije hrvatskog iseljeništva i dalje premašuju strana ulaganja u Hrvatskoj.

– Posebno treba naglasiti kako selektivna imigracija ne počinje s političkim pozivima na povratak, već s investicijama hrvatskog iseljeništva čiji se investicijski godišnji potencijal procjenjuje prema njihovim godišnjim doznakama svojima u Hrvatskoj čak na preko 50 milijardi kuna. Visina je, naime, doznaka hrvatskog iseljeništva na godišnjoj razini gotovo 20 milijardi kuna prema podacima Svjetske banke i Narodne banke Hrvatske, a to je više od svih stranih ulaganja u Hrvatsku također na godišnjoj razini. Selektivna imigracija ne isključuje identitetsku migraciju, samo što bi ona trebala biti planska i racionalna. Problem nije razine složenosti puta u nepoznatu galaksiju, već je za njegovo provođenje potrebna politička volja – zaključuje Šterc.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje