Povežite se s nama

U fokusu

Dubravko Bilić – kandidat SDP-a za još jedan mandat gradonačelnika Ludbrega

Objavljeno:

- dana

Ususret lokalnih izbora u Ludbregu

Aktualni Gradonačelnik Ludbrega, Dubravko Bilić kandidirati će se iznova za ludbreškog gradonačelnika na predstojećim izborima u svibnju.

Iz SDP-a su o kandidaturi obavijestili koalicijske partnere i razgovori su počeli. – Očekujemo potporu ali ako i izostane, kandidatura ostaje i spremni smo na izbore ići sami –  rekao je Bilić o SDP-ovoj odluci.

Njegovu je kandidaturu istaknula gradska organizacija SDP-a i novinarima je službeno objavljena danas, 17. studenog na glavnom gradskom trgu.

Uz Dubravka Bilića na isticanju kandidature bili su prisutni i Renata Potočnik, predsjednica Gradskog vijeća grada Ludbrega, te Krešimir Šalig , dopredsjednik SDP-a Ludbreg i gradski vijećnik.

Iz SDP-a su o kandidaturi obavijestili koalicijske partnere i razgovori su počeli. – Očekujemo potporu ali ako i izostane, kandidatura ostaje i spremni smo na izbore ići sami –  rekao je Bilić o SDP-ovoj odluci.

Takvu odluku temelje na osnovu svega što je odrađeno u Gradu za vrijeme njegova mandata.

– U ove tri i pol godine smo obavili dobar posao. Kroz projekte koje smo kao grad prijavili, realizirali smo preko 100 milijuna kuna ulaganja. Ulagali smo u komunalnu infrastrukturu ali i u poboljšanje standarda na svakom drugom nivou, primjerice u kulturi i školstvu – rekao je Dubravko Bilić.

Planovi

U ovom trenutku Grad ima prijavljene projekte u vrijednosti 30 milijuna kuna, a projekti jednake vrijednosti već čekaju na otvaranje natječaja.

Jedan od prijavljenih projekata je i uređenje arheološkog parka, šetnice i muzeja, a pripremljeni su i projekti za ruralne fondove – za uređenje kulturnog centra, gradske knjižnice, sportskog parka, novog dječjeg igrališta, te ulaganje u komunalnu infrastrukturu. 

Kapitalni projekti Ludbrega u slijedećoj godini su aglomeracijski sustav, čime bi cijelo gradsko područje bilo kanalizacijski umreženo.

Objava natječaja za projekt i izvođača se očekuje početkom ožujka.

Gradonačelnik i gradonačelnički kandidat, Dubravko Bilić, novinarima je posebno istaknuo uspjeh Ludbrega u privlačenju investitora.  – U zadnje tri i pol godine Grad je u suradnji sa državom i Županijom uložio oko 400 milijuna kuna u razvoj gospodarstva – naglasio je Bilić i dodao kako su to sve pokazatelji da se radilo sa znanjem i voljom i da on i koalicijski partneri imaju snagu za nastaviti istim tempom.  

-Osnovni motiv je ljubav prema Gradu pa od Ludbrega želimo napraviti najrazvijeniji grad hrvatskog sjeverozapada. Za sad je najrazvijeniji mali grad na ovom prostoru– istaknuo je Bilić i naglasio veliki potencijal Ludbrega, koji su prepoznali i strani ulagači. Zbog toga Ludbreg danas ima najmanje nezaposlenih u Županiji, njih 200-tinjak i investitori kontinuirano ulažu u svoje proizvodne pogone.

Gradonačelnik je rekao da kao niti u prošloj predizbornoj  kampanji tako niti u ovoj neće obećavati ono što nije moguće ostvariti.

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

U fokusu

Grad Varaždin isplatio gotovo 25 milijuna kuna Ekos holdingu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Trgovačkom društvu Ekos holding stigla je uplata od 24,7 milijuna kuna. Radi se, naime, o iznosu nagodbe kao rezultata sudskog spora iz 2014. godine.

– Prema sudskoj presudi Gradu Varaždinu je naložena isplata od 1,888.277 eura zajedno s pripadajućom zakonskom zateznom kamatom u kunskoj protuvrijednosti na dan isplate, što bi iznosilo 14.297.387 kuna, te zakonske zatezne kamate od 14.406.559,83 kune, što ukupno iznosi 28.703.947 kuna. Trgovačkom društvu Ekos holding d.o.o. isplaćeno je 14. travnja 2021. godine, temeljem nagodbe po sudskoj presudi, 24.662.960,66 kuna, od čega su 12.378.275,22 kune glavnica, a 12.284.685,44 kune iznos kamate – odgovorili su nam iz Grada Varaždina, međutim, nisu precizirali zbog čega je nastala razlika od 4.041.987 kuna, kao ni koliko iznose sudski troškovi. 

Međutim, još prije dvije godine predsjednik Gradskog vijeća Damir Habijan javnosti je objasnio kako su iz tvrtke Ekos holding obećali da neće ovršiti Grad te da će „spustiti tu cijenu za 4 milijuna kuna“. Treba istaknuti i kako bi svi ovi troškovi bili barem upola manji da se spor nije godinama zavlačio.

Podsjetimo, tvrtka Ekos holding je još u veljači 2014. tužila Grad i JUGS radi isplate 14,4 milijuna kuna na temelju sporazuma o kupoprodaji nekretnina na lokaciji Vilka Novaka II.

Taj je postupak bio spojen s protutužbom Grada i JUGS-a protiv Ekos holdinga radi utvrđenja ništetnosti sporazuma zaključenog 2011. godine.

U postupku su Grad i JUGS isticali da je tvrtka Ekos holding, zajedno s tvrtkom Održivi razvoj, nekretnine kupila po cijeni od 30 do 90 eura po četvornome metru, a potom im preprodala za 129 eura po kvadratu u slučaju jednokratne uplate ili 149 eura po kvadratu u slučaju obročnog plaćanja.

Gradski odvjetnici su tada tvrdili da je sklapanje tog sporazuma pravno upitno. Konkretno, novcem poreznih obveznika prodano je i kupljeno zemljište po cijeni koja višestruko premašuje realnu tržišnu vrijednost nekretnina.

Međutim, Ekos holding je tvrdio da sporni sporazum nije ništetan prema Zakonu o obveznim odnosima jer „nije protiv Ustava, prisilnih propisa i morala društva“.

Sud je u lipnju 2019. godine utvrdio da sporazum o kupoprodaji nekretnina za izgradnju POS-a na lokaciji Vilka Novaka II. sklopljen između JUGS-a i Grada Varaždina s tvrtkom Ekos Holding od 18. veljače 2011. godine nije ništetan.

Stoga je Grad morao isplatiti 1,88 milijuna eura sa zateznim kamatama.

Spomenimo da su tada, dakle prije dvije godine, samo odvjetnički troškovi u tom sporu dosegnuli 2,5 milijuna kuna, ali iz Grada ne žele komentirati je li bilo dodatnih troškova za odvjetnike ni koliko su iznosili.

Nastavite čitati

U fokusu

T. Bartolovečki: Šamec odlazi u političku mirovinu, HNS predstavio svog novog kandidata

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Kandidat Hrvatske narodne stranke za načelnika Općine Trnovec Bartolovečki bit će Miro Koren.

Kako je najavio na današnjem predstavljanju kandidature, nakon osam godina mandata stranačkog kolege Zvonka Šameca, nastavit će razvoj Općine i realizaciju velikih projekata.

Koren je uvodno zahvalio Zvonku Šamecu na svemu što je u proteklih osam godina učinio za mještane općine Trnovec Bartolovečki.

Podsjetio je da je najviše uloženo u Aglomeraciju Varaždin na području općine, u izgradnju i održavanje prometnica, obnovu društvenih domova. Naglasio je da je, uz velike projekte, najvažnije ulaganje u mlade.

– A kako bismo pomogli prije svega mlade obitelji s djecom povećat ćemo naknade za novorođene na 3.000 kuna za svako dijete te 1.000 kuna više za svako naredno dijete u obitelji. Sufinancirat ćemo vrtiće sa 70 %, proširiti i dograditi dječji vrtić u Trnovcu – najavio je Koren.

Dodao je da će roditelji u potpunosti biti oslobođeni plaćanja produženog boravka u osnovnim školama u Trnovcu i Šemovcu i troškova školske kuhinje za učenike iz obitelji slabijeg socijalnog statusa. Najavio je izgradnju POS stanova te besplatni priključak kanalizacije mladima za kupnju ili izgradnju prve nekretnine. U programu HNS-ovog kandidata za načelnika je i uređenje groblja u Bartolovcu, adaptacija grobne kuće u Šemovcu uz proširenje nadstrešnice te izgradnja parkirališta i prilaza groblju. Nastavit će poticanje razvoja gospodarstva i poljoprivrede. Najavio je i projekt izgradnje kulturnog i vatrogasnog centra za koji je dokumentacija pripremljena. Nastavit će s podupiranjem projekata i programa udruga te brigom za mještane treće životne dobi kojima će se uz isplatu božićnica osigurati i uskrsnice.

Nastavite čitati