Povežite se s nama

Život i društvo

Dug piscu kojeg hrvatska književnost nije prepoznala

Objavljeno:

- dana

– I upravo bi ta Kerstnerova umjetnička imaginacija mogla biti stup na kojemu bi se izgradila objektivna prosudba njegova djela.

Jer svijet Gruntovca, Trnovca, Srednjaka, Hrastovca, svijet podravskih ravnica i blagih brežuljaka, svijet maglenih jutara, kišnih oblaka i suncem i trudom iscijeđenoga znoja, svijet svadbi i pogreba, radosti i tuga, zle kobi i „fiškalije“, zadovoljstva s malim i glađu za dobrim, svijet skromnosti i pohlepe, svijet otvrdlih, žuljevitih ruku s kojima su motike i vile, srpovi i sjekire kao srasli, ali i koje znaju pomilovati, skloniti list koji zaklanja „grozdeku“ sunce, napokon, svijet političkih interesa, sukoba, spletkarenja i podmetanja, moralnih posrtaja, ali i čvrstine i vjere u vječne vrijednosti dobra jest svijet koji je Kerstner izgradio u sebi, s kojim je živio, kojemu se često vraćao i koji nam je učinio tako bliskim kroz svoj umjetnički opus da često osjećamo na našim cipelama težinu „gruntovečkog“ blata ili blagost općeljudske dobrohotnosti – zapisao je tako još 2001. godine Dubravko Bilić, današnji ludbreški gradonačelnik, u knjizi „Mladen Kerstner – Drame“, a za koju je prikupio građu, priredio i predgovorom je popratio. Sedamnaest godina poslije, u godini kada obilježavamo 90 godina od rođenja Mladena Kerstnera, na konferenciji za novinare održanoj u Ludbregu najavljena su „Sabrana djela“ I-V.

U četiri godine četiri knjige:
1. Drame

2. Poezija i proza
3. Korespondencija
4. O Mladenu Kerstneru

– Riječ je, zapravo, o knjigama. Naime, Ogranak Matice hrvatske u Koprivnici došao je na jedan veliki zadatak, zamisao, rekao bih čak iskupljujući projekt, jer se ovim nakladničkim projektom cijela Podravina odužuje velikom komediografu Mladenu Kerstneru. Zamislili smo da prva knjiga budu drame, da idemo u drugoj s poezijom i prozom, treća da bude korespondencija, a zadnja da bude studija o Mladenu Kerstneru. U planu je da svake godine izdamo jednu knjigu, dakle riječ je o četverogodišnjem planu. Rekao bih da je poznavanje „Gruntovčana“ i „Mejaša“ veoma pohvalno, ali Mladen Kerstner je puno više od toga. Pronašli smo niz tekstova, pomalo razasutih, pisanih rukom, i kanimo sve tekstove objaviti da pokažemo da je on vrstan komediograf. Bez zadrške bih rekao da je Mladen Kerstner prvi kajkavski komediograf – rekao je prof. emeritus Stjepan Hranjec, glavni urednik edicije.

Dudek i Regica

Ova će edicija nastati u suradnji Ogranka Matice hrvatske u Koprivnici te Gradske knjižnice i čitaonice „Mladen Kerstner“ u Ludbregu, koja, osim što nosi ime toga hrvatskoga književnika, humorista, redatelja, glumca i novinara, unatrag nekoliko godina u programu pod nazivom „Kešnerijada“ oživljava lik i djelo Mladena Kerstnera.

– Kada smo prije dvadesetak godina započinjali priču o Mladenu Kerstneru, suočili smo se s jednom žalosnom činjenicom, a to je da ga povijest hrvatske književnosti nije uopće prepoznavala i on je pa gotovo bio zaboravljen. Uz pomoć obitelji, njegove supruge gospođe Mire, i sinova uspjeli smo doći do nečega što smo stavili u dvije knjige. Sada je vrijeme da popunimo praznine. Okupila se ekipa koja će preuzeti taj rad i ispraviti ono zanemareno. Činjenica je da je Ludbreg obilježen kajkavskom književnošću i puno je ljudi stasalo koji njeguju kajkavštinu, koji se brinu o tom ludbreškom kajkavskom izričaju, i nadam se da smo udarili dobar temelj – rekao je na konferenciji gradonačelnik Dubravko Bilić.

Mladen Kerstner hrvatskoj je javnosti najpoznatiji po „Gruntovčanima“, a upravo glavni junaci Regica i Dudek, odnosno Smiljka Bencet i Martin Sagner, u Ludbreg rado navraćaju svake godine i postali su dio identiteta ovoga grada. Tako nisu propustili priliku pozdraviti najavu edicije jer se slažu da djelo Mladena Kerstnera nije dovoljno vrednovano kako u filmskom tako i književnom dijelu. Pomoć u cijelom projektu su i sinovi, posebice Mladen Kerstner mlađi, koji je i ovom prilikom stigao u Ludbreg. – Mislio sam da za „Sabrana djela“ i nema dovoljno materijala, no kada sam malo zagrebao u našu arhivu i kada sam kontaktirao arhivu Hrvatske radiotelevizije, gdje je sačuvano na desetke i desetke neobjavljenih radiodrama, shvatio sam da ima dovoljno materijala – rekao je Mladen Kerstner mlađi.

Kada „Sabrana djela“ ugledaju svjetlo dana, možda napokon i Mladen Kerstner pronađe svoje trajno mjesto u suvremenoj kajkavskoj književnosti jer on to i zaslužuje.

Život i društvo

Novi Marof: gradi se autobusno stajalište u Strmcu Remetinečkom

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Novi Marof

Na području Grada Novog Marofa nastavljaju se ulaganja u podizanje komunalnog standarda.

Sporazumom Grada Novog Marofa i Županijske uprave za ceste Varaždinske županije zajedničkim financiranjem u Strmcu Remetinečkom bit će izgrađeno autobusno stajalište s nadstrešnicom.

Vrijednost zajedničkog financiranja radova izvanrednog održavanja odnosno izgradnje autobusnog stajališta u Strmcu Remetinečkom na županijskoj cesti ŽC 2050 je 232.957 kuna s PDV-om. Udio ŽUC-a je 75 posto, odnosno 174.717,75 kuna, a Grada Novog Marofa preostalih 58.239,25 kuna.

Izabran je najpovoljniji ponuditelj za izvođenje radova, Galdi Čurilovec d.o.o., a radovi bi trebali biti gotovi do 30. lipnja 2021. Radovi obuhvaćaju izgradnju autobusnog stajališta s nogostupom i oborinskom odvodnjom.

– Izgradnja autobusnog stajališta izvest će se uz zapadnu stranu postojećeg kolnika županijske ceste ŽC 2050, na postojećem platou. Bit će uređeno autobusno stajalište za oba smjera vožnje autobusa te će se postići sigurnost putnika koji će čekati autobus na pješačkim otocima i tako će biti odvojeni od čekanja autobusa uz rub ceste – pojašnjava gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač.

Predviđena širina kolnika autobusnog stajališta je 5 metara, a peroni za putnike predviđeni su s obje strane autobusnog stajališta, kako bi se putnici mogli ukrcati u autobus ovisno o smjeru vožnje.

Uz istočnu stranu perona, uz ŽC 2050, predviđena je izvedba zaštitne ograde visine 1 metar.

– Ovo je samo nastavak ulaganja u podizanje komunalnog standarda svih naših naselja. Izgradnjom autobusnog stajališta, mještanima ćemo, uz bolju sigurnost na županijskoj cesti, omogućiti i bolju prometnu povezanost – dodaje gradonačelnik Jenkač.

Osim toga, u tijeku su i radovi na osvjetljenju pristupne ceste tzv. Janušice.

Nastavite čitati

Život i društvo

FOTO Mali sudionici Biciklističkog kampa i četvrti dan uspješno savladali zadanu rutu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Učenici osnovnih škola, sudionici Biciklističkog kampa u sklopu projekta „Želim voziti bicikl“, koji se organizira tijekom proljetnih praznika, u petak su dio aktivnosti imali i u Varaždinu.

Kao i prošle godine, Zajednica sportskih udruga Grada Varaždina financijski podupire projekt, kojeg provodi BASK VINICA, a čiji je cilj uvrštavanje aktivnosti usmjerenih na stjecanje znanja iz prometne kulture i prometnih propisa u školski kurikulum te animacija učenika za stjecanjem znanja o pravilnom sudjelovanju u prometu.

U kampu ove godine sudjeluje 20 učenika varaždinske 7. osnovne škole i osnovnih škola iz Vinice, Cestice i Petrijanca te profesori Dubravko Banek, Nikola Sedlar, Predrag Dobrotić te autor i voditelj projekta, dr.sc. Branimir Štimec, prof.

Male je bicikliste u Varaždinu dočekao predsjednik ZSUGV-a, Alen Runac.

– Zajednica sportskih udruga s razlogom se uključila u projekt „Želim voziti bicikl” i podupire ga već drugu godinu zaredom. Riječ je o doista hvalevrijednom projektu, a Zajednica se uključila jer je naš cilj edukacija djece i mladih. Vrlo smo zadovoljni smjerom u kojem to sve ide i razvija se, a bitno je naglasiti da su uključeni i kineziolozi, što znači da se sve odvija pod stručnim nadzorom – rekao je Runac.

Biciklistički kamp „Želim voziti bicikl“, organizira u sklopu priprema za županijsko natjecanje „Sigurno u prometu“, prometno-edukativne akcije koju tradicionalno organizira Hrvatski autoklub zajedno s Ministarstvom znanosti i obrazovanja te Ministarstvom unutarnjih poslova, odnosno Postajom prometne policije Varaždin.

Mali su biciklisti prvog dana projekta bili u Vinici i odvozili pravu „smrznutu” dionicu, a put, odnosno kotači potom su ih odveli u Cesticu, gdje su vježbali vožnju kružnim tokom i raskrižjem sa semaforima.

Trećeg dana kroz općinu Petrijanec okušali su se u offroad biciklizmu kroz poljske puteve. Najzahtjevniji i najopasniji dio puta bio je četvrti dan, onaj od Vinice do Varaždina, odnosno vožnja prometnicama do grada i u gradu, ali su mali biciklisti i tu rutu uspješno svladali.

– Projekt „Želim voziti bicikl“ razvija se punih 15 godina, a nakon svih tih godina došli smo do razine da su sve škole partneri, da učitelji i nastavnici, ali i roditelji prepoznaju vrijednosti projekta i daju nam podršku – rekao je Branimir Štimec, podsjetivši da je Varaždin „grad bicikala” te da na bicikliste, posebice one najmlađe, moramo svi paziti.

Nastavite čitati