Povežite se s nama

Sport

Dugandžić stazu na Jahorini od 70km sa 2800m visinske razlike pretrčao za 11:27 sati!

Objavljeno:

- dana

SRD 315 Sjeverozapad

Proteklog vikenda se na Jahorini održala utrka Jahorina Ultra Trail® na kojoj je sudjelovalo 396 natjecatelja iz 23 zemlje.

Na ovoj kružnoj stazi duljine 70 km i visinske razlike 2800m, koja je prelazila preko tri planine (Jahorina, Ravna planina i Trebević), povezala tri olimpijska lokaliteta (skijalište Prača, biatlonska staza na Dvorištima i bob staza na Trebeviću) s dva grada te pratila očaravajući kanjon Miljacke i uskotračnu prugu Sarajevo-Višegrad, sudjelovalo je i 6 trkača iz Varaždina.

Vremenski limit za završetak trke bio je 20 sati, a od naših trkača najbolji je bio Marko Dugandžić (SRD 315 Sjeverozapad), koji je s vremenom 11:27:45 bio 22 muškarac u ukupnom poretku. Jelena Sekelj (SRD 315 Sjeverozapad) utrku je završila kao četvrta u ženskoj kategoriji sa vremenom 12:07:10. Zlata Agić (AK Varaždin) bila je peta žena sa vremenom 12:31:40, dok je Marko Topolnjak (AK Varaždin) utrku završio s vremenom 13:04:04, trideseti u muškoj konkurenciji. Sonja Kreč (AK Varaždin)  je utrku završila nakon 16:18:32, kao trinaesta žena. Na žalost, Dejan Posavec (AK Varaždin)  radi ozljede nije završio utrku.

Trka je startala ispred hotela Bistrica na Jahorini. Odmah nakon starta slijedio je uspon na Ogorjelicu,  pa lagani spust na Ravnu planinu. Putem do Pala moglo se uživati u netaknutoj prirodi, stoki puštenoj na slobodnu ispašu i izvoru Miljacke. Goli Koran, uzvišenje na južnoj strani Pala 1013 m/nv, prelijepa je staza kroz nekoliko proplanaka. Nakon nje, trkaše je staza dalje vodila uskotračnom prugom Sarajevo-Višegrad, koja nije u upotrebi od 1974 godine.

Trčalo se kroz desetak napuštenih željezničkih tunela i zaobilazilo srušene željezničke mostove na način da se išlo preko rijeke. Ova dionica bila je označena i posebnim oznakama upozorenja. Iako je pruga nekad davno bila osigurana potpornim zidovima, oni su sada već u prilično lošem stanju, a eventualni pad s litice zbog visine bi kobno završio. Nakon skoro desetak kilometara ovakve staze, započeo je uspon na Trebević, prvo po asfaltiranom dijelu naselja s kojeg se pružao pogled na Sarajevo. Na oštrom usponu po užarenom suncu tražio se hlad, sve dok trkače staza nije dovela do napuštene bob staze. Naime, za potrebe 14. zimskih olimpijskih igara na Trebeviću je napravljena bob staza, najzahtjevniji i najskuplji projekat ZOI u Sarajevu.

U ratu je većim dijelom uništena i danas ostatke betonskog korita ukrašavaju grafiti. Stazom se trčalo oko 1,5 km, nakon čega je šuma vodila do planinskog doma. Potom je uslijedio uspon na vrh Trebevića (1629 m/nv) pa trčanje grebenom s kojeg se pružao prekrasan pogled na Jahorinu, Treskavicu, Bjelašnicu i Sarajevsko polje, a s druge strane na Romaniju i sarajevski Ozren sa vrhovima Crepoljsko i Bukovik. Slijedio je spust na Puhovu ravan te dalje kroz nekoliko uzvisina do krajnjeg uspona natrag na Jahorinu, gdje je bio cilj.

Izvor:
Foto:

Sport

Plivačica Baroka Teodora Liber Kos doplivala do tri srebra i bronce u Zagrebu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Zagrebu je održano 10. plivačko natjecanje „Medo“, ujedno treći kadetski Grand prix ove sezone, a natjecanje je okupilo 200 plivačica i plivača iz 24 hrvatska kluba.

Plivački klub Barok predstavljali su Jana Marta Horvatić, Teodora Liber Kos, Dora Kranjčec,  Ivan Žganec Car, Jan Žganec, Karlo Petek, Fran Težački i Jan Peremin.  Svi su isplivali svoje osobne rekorde i pokazali da su itekako spremni za naredna natjecanja koja ih očekuju u ovoj sezoni.

Jedna plivačica posebno se istaknula na ovom natjecanju – Teodora Liber Kos.

Ona je u iznimno jakoj konkurenciji osvojila tri srebrne i jednu brončanu medalju. Do srebra je doplivala u disciplinama 200 m mješovito, 200 m slobodno i 800 m slobodno, dok je brončanu medalju osvojila  u disciplini 400 m mješovito. Izvrsna je bila i na 100 m prsno, gdje je zauzela 5. mjesto.

Nastavite čitati

Sport

Varaždinac Sandro Meštrić novi golman jedne od najboljih rukometnih momčadi na svijetu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Varaždinac Sandro Meštrić (25) potpisao je ugovor s poljskim Kielceom do 2023. godine.

– Drago mi je što mogu objaviti da ću od ljeta 2023. igrati za jedan od najvećih klubova na svijetu – napisao je Sandro Meštrić na svojem Facebook profilu.

On je rukometnu karijeru započeo u Rukometnom klubu Kneginec, pa je potom branio u Vidovcu i Trnovcu. Godine 2014. prešao je u GRK Varaždin 1930 iz kojeg je u zimi prošle godine prešao u francuski Pays d’Aix UC. Tamo se zadržao do ljeta te je prešao u slovensku Ribnicu.

Sad je postao novi golman Kielcea, osvajača Lige prvaka.

On će biti drugi Hrvat u najboljoj poljskoj momčadi, budući da je njezin član i Igor Karačić.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje