Povežite se s nama

Sport

Dugandžić stazu na Jahorini od 70km sa 2800m visinske razlike pretrčao za 11:27 sati!

Objavljeno:

- dana

SRD 315 Sjeverozapad

Proteklog vikenda se na Jahorini održala utrka Jahorina Ultra Trail® na kojoj je sudjelovalo 396 natjecatelja iz 23 zemlje.

Na ovoj kružnoj stazi duljine 70 km i visinske razlike 2800m, koja je prelazila preko tri planine (Jahorina, Ravna planina i Trebević), povezala tri olimpijska lokaliteta (skijalište Prača, biatlonska staza na Dvorištima i bob staza na Trebeviću) s dva grada te pratila očaravajući kanjon Miljacke i uskotračnu prugu Sarajevo-Višegrad, sudjelovalo je i 6 trkača iz Varaždina.

Vremenski limit za završetak trke bio je 20 sati, a od naših trkača najbolji je bio Marko Dugandžić (SRD 315 Sjeverozapad), koji je s vremenom 11:27:45 bio 22 muškarac u ukupnom poretku. Jelena Sekelj (SRD 315 Sjeverozapad) utrku je završila kao četvrta u ženskoj kategoriji sa vremenom 12:07:10. Zlata Agić (AK Varaždin) bila je peta žena sa vremenom 12:31:40, dok je Marko Topolnjak (AK Varaždin) utrku završio s vremenom 13:04:04, trideseti u muškoj konkurenciji. Sonja Kreč (AK Varaždin)  je utrku završila nakon 16:18:32, kao trinaesta žena. Na žalost, Dejan Posavec (AK Varaždin)  radi ozljede nije završio utrku.

Trka je startala ispred hotela Bistrica na Jahorini. Odmah nakon starta slijedio je uspon na Ogorjelicu,  pa lagani spust na Ravnu planinu. Putem do Pala moglo se uživati u netaknutoj prirodi, stoki puštenoj na slobodnu ispašu i izvoru Miljacke. Goli Koran, uzvišenje na južnoj strani Pala 1013 m/nv, prelijepa je staza kroz nekoliko proplanaka. Nakon nje, trkaše je staza dalje vodila uskotračnom prugom Sarajevo-Višegrad, koja nije u upotrebi od 1974 godine.

Trčalo se kroz desetak napuštenih željezničkih tunela i zaobilazilo srušene željezničke mostove na način da se išlo preko rijeke. Ova dionica bila je označena i posebnim oznakama upozorenja. Iako je pruga nekad davno bila osigurana potpornim zidovima, oni su sada već u prilično lošem stanju, a eventualni pad s litice zbog visine bi kobno završio. Nakon skoro desetak kilometara ovakve staze, započeo je uspon na Trebević, prvo po asfaltiranom dijelu naselja s kojeg se pružao pogled na Sarajevo. Na oštrom usponu po užarenom suncu tražio se hlad, sve dok trkače staza nije dovela do napuštene bob staze. Naime, za potrebe 14. zimskih olimpijskih igara na Trebeviću je napravljena bob staza, najzahtjevniji i najskuplji projekat ZOI u Sarajevu.

U ratu je većim dijelom uništena i danas ostatke betonskog korita ukrašavaju grafiti. Stazom se trčalo oko 1,5 km, nakon čega je šuma vodila do planinskog doma. Potom je uslijedio uspon na vrh Trebevića (1629 m/nv) pa trčanje grebenom s kojeg se pružao prekrasan pogled na Jahorinu, Treskavicu, Bjelašnicu i Sarajevsko polje, a s druge strane na Romaniju i sarajevski Ozren sa vrhovima Crepoljsko i Bukovik. Slijedio je spust na Puhovu ravan te dalje kroz nekoliko uzvisina do krajnjeg uspona natrag na Jahorinu, gdje je bio cilj.

Izvor:
Foto:

Sport

Senzacionalan rezultat Jane Koščak: sa 17 godina srušila seniorski rekord Hrvatske u sedmoboju

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Jana Koščak ne prestaje oduševljavati. U prvom seniorskom sedmoboju u karijeri, i to odmah na blještavoj pozornici najprestižnijeg svjetskog višebojskog mitinga u austrijskom Götzisu, osvojila je visoko deveto mjesto sa 6293 boda.

Najbolji je to rezultat u povijesti jedne mlađe juniorke (U-18) u seniorskom sedmoboju, dakle i neslužbeni svjetski rekord!

Obilato je time nadmašila i hrvatski seniorski (i juniorski) rekord koji je dosad držala njezina starija sestra Klara (5615), a ispunila je i ono što joj je bio glavni cilj – uhvatila je normu za Europsko juniorsko prvenstvo u kolovozu u Jeruzalemu. Na kojem će, u to nema sumnje, biti prva favoritkinja za zlato.

O kako jakom natjecanju se radilo i u kakvom je uglednom društvu Jana imala seniorsku premijeru, dočarat će podatak da je pobjednica, Amerikanka Anna Hall, skupila fantastičnih 6988 bodova! Osvajačica bronce na lanjskom Svjetskom prvenstvu došla je time na peto mjesto svih vremena.

Ispred Jane su, između ostalih, završile i Britanka Katarina Johnson-Thompson, svjetska prvakinja iz 2019, Poljakinja Adriana Sulek, svjetska dvoranska doprvakinja, te Finkinja Saga Vanninen, dvostruka svjetska juniorska prvakinja.

Izvor: Sportske novosti

Nastavite čitati

Sport

Fight Club Kovačić do tri zlatne medalje na međunarodnom savate turniru u Garešnici

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Garešnica je bila domaćin međunarodnom turniru u savateu koji se održao u subotu, 27.svibnja.

Nastupili su borci iz Finske, Mađarske, Slovenije, Austrije, Srbije, a Fight Club Kovačić predstavljalo je šestero boraca.

Tristan Talan nakon osvajanja Prvenstva Hrvatske u savateu i Prvenstva Hrvatske u boksu, s dvije pobjede osvojio je i međunarodni turnir u Garešnici. 

Drugo zlato osvojio je kadet Ante Kovačić pobjedom nad borcem iz varaždinske Omege, dok je do trećeg zlata stigao aktualni viceprvak svijeta Luka Sakač. Dodajmo da je Hana Komes stigla do srebrnog odličja.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje