Povežite se s nama

Kultura

Susret u Dugom Selu: belički tamburaši prvi među sastavima, a čakovečki treći među orkestrima!

Objavljeno:

- dana

U organizaciji Hrvatskog sabora kulture i suorganizaciji Zajednice kulturno – umjetničkih udruga Zagrebačke županije, KUD-a „Preporod“ i HDS ZAMP-a, u Dvorani „Preporod“ u Dugom Selu 3. i 4. studenoga održan je 25. Susret hrvatskih tamburaških orkestara i sastava.

Više od 700 izvođača!

Ove godine za 25. Susret se prijavilo i u selekciji aktivno participiralo 45 tamburaških orkestara i sastava iz osam hrvatskih županija s oko 720 izvođača! Sudionike su odabrali selektori Krunoslav Dražić, Mihael Ferić, Robert Homen, Tihomir Ivanetić, Ivan Potočnik, Dražen Varga i Igor Kudeljnjak.

Tako su se u kategoriji koncertnih orkestara natjecali stariji Tamburaški orkestar Tamburaškog društva „Ferdo Livadić“ Samobor, Tamburaški orkestar KUD-a „Rečica“ Karlovac, Tamburaški orkestar Kulturne udruge „Tomislav Franjić“ Kalinovac, KUU „Zvon“ Župne zajednice Mala Subotica, Tamburaški orkestar Tamburaškog društva „Gaj“ Zagreb i Županijski tamburaški orkestar „Stjepan Bujan – Stipić“ Čakovec.

U kategoriji folklornih orkestara muzicirali su Folklorni orkestar KUD-a „Čiče“ iz Novoga Čiča, Folklorni orkestar KUD-a „Preporod“ iz Dugog Sela te Društvo za očuvanje i promicanje kulturne tradicijske baštine „Etno Siscia“. Kategoriju folklornih sastava činili su KUD „Klaruš“ Maruševec, Tamburaški sastav „AIS“ Slavonski Brod i Tamburaški sastav KUD-a „Seljačka sloga“ Greda Sunjska. U kategoriji koncertnih sastava sudjelovali su „Zora“ Adamovec, Tamburaški sastav KUD-a „Ježek“ Beretinec, Tamburaški sastav KUD-a Sv. Juraj Draganić, Tamburaški sastav KUD-a Belica, Tamburaški sastav Udruge „Prekodravski zvon“ Gola i KUD „Toplice“ Varaždinske toplice.

Nagrade

Gost prve večeri Susreta bio je Tamburaški orkester KUD-a Majšperk iz Slovenije, dok je druge večeri nastupio Tamburaški orkestar Glazbene škole Dugo Selo. Prema odluci stručnog povjerenstva u sastavu Ivan Potočnik, Igor Kudeljnjak i Veljko Valentin Škorvaga, tamburaškim orkestrima i sastavima u svakoj od četiri kategorije su dodijeljene Prva, Druga i Treća nagrada Hrvatskog sabora kulture.

Županijski tamburaški orkestar „Stjepan Bujan – Stipić“ iz Čakovca u kategoriji koncertnih orkestara osvojio je treće mjesto. Nagrađeni su i za najbolju izvedbu djela u nakladi Hrvatskog sabora kulture. Tamburaški sastav Kulturno – umjetničkog društva Belica osvojio je prvo mjesto u kategoriji koncertnih sastava, čime su osvojili i pravo na nastup na Razglednici 8 u zagrebačkoj Koncertnoj dvorani “Vatroslav Lisinski”. Ekskluzivni sponzor 25. susreta, Glazbalarski obrt Marija Žmegača, sukladno odluci Stručnog povjerenstva Tamburaškom sastavu KUD-a Belica dodijelio je bisernicu. KUD Klaruš iz Maruševca osvojio je drugo mjesto među folklornim sastavima, dok je KUD “Toplice” iz Varaždinskih Toplica u kategoriji koncertnih sastava zauzeo treće mjesto.

Pokroviteljstvo 25. Susreta potpisuje Zagrebačka županija, dok je materijalnu potporu osiguralo Ministarstvo kulture Republike Hrvatske.

Kultura

Preminuo je Vladimir Gerić, jedan od najzaslužnijih za povratak kajkavskog jezika na pozornicu HNK Varaždin

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: HNK Varaždin/Facebook

U 97. godini umro je prevoditelj i kazališni redatelj Vladimir Gerić, koji je tijekom gotovo sedamdeset godina umjetničkoga rada bio prisutan u gotovo svim zagrebačkim kazalištima, dok u varaždinskom kazalištu devedesetih godina 20. stoljeća oživljava kajkavštinu na pozornici.

– S velikom tugom javljamo da nas je napustio dugogodišnji suradnik varaždinskog kazališta, velik redatelj i prevoditelj Vladimir Gerić. Varaždinska publika najviše ga pamti po režiji komedije “Bogi Ivač”, s Ljubomirom Kerekešom u naslovnoj ulozi, a koju je prema njegovom prijevodu kajkavizirao Tomislav Lipljin. Predstava je doživjela preko 300 izvedbi. Vladimir Gerić ujedno je jedan od najzaslužnijih umjetnika za povratak kajkavskog jezika na pozornicu HNK Varaždin – objavio je HNK u Varaždinu.

Nastavite čitati

Kultura

FOTO Osebujni mega – dijamanti Nikole Vudraga nakon Dubaija i Poljske zasjali u Varaždinu!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

U suradnji s Turističkim uredom grada Varaždina i gradskim odsjekom za kulturu dogovoren je privremeni postav Vudragovih dijamanata, jedne od najnovijih serija radova Nikole Vudraga koji su prošli Dubai i Poljsku.

Nedavno je na red došao i Varaždin,  a naš umjetnik za kojim se otimaju najveće svjetske galerije, kaže kako ga raduje da je pokrenuta inicijativa privremenog izlaganja.

– Uvijek sam smatrao Varaždin gradom umjetnosti i kulture, a ta kultura ne mora isključivo biti iza vrata muzeja i galerija. Ovaj postav osvježava pomalo zaboravljeni prostor pored mostića, razveseli kojeg turista, ali po meni najvažnije – polako pokreće neku ideju o javnim prostorima kao privremenim izlagačkim prostorima. U njima optimistično vidim i druga imena iz svijeta umjetnosti, izložena po baroknom gradu – ističe Vudrag.

Od autora doznajemo da osebujni dijamanti danju predstavljaju sirovu materiju kojom gradimo svijet, materijal i mehanizaciju izgradnje ideja.

Međutim – noću iz skulpture izbija svijetlo „kao simbol te savršene ideje koju svakodnevno ukalupljujemo u materiju.”

Akako izgleda taj iznimno zanimljiv postav danju i noću pogledajte u galeriji fotografija:

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje