Povežite se s nama

Kultura

Susret u Dugom Selu: belički tamburaši prvi među sastavima, a čakovečki treći među orkestrima!

Objavljeno:

- dana

U organizaciji Hrvatskog sabora kulture i suorganizaciji Zajednice kulturno – umjetničkih udruga Zagrebačke županije, KUD-a „Preporod“ i HDS ZAMP-a, u Dvorani „Preporod“ u Dugom Selu 3. i 4. studenoga održan je 25. Susret hrvatskih tamburaških orkestara i sastava.

Više od 700 izvođača!

Ove godine za 25. Susret se prijavilo i u selekciji aktivno participiralo 45 tamburaških orkestara i sastava iz osam hrvatskih županija s oko 720 izvođača! Sudionike su odabrali selektori Krunoslav Dražić, Mihael Ferić, Robert Homen, Tihomir Ivanetić, Ivan Potočnik, Dražen Varga i Igor Kudeljnjak.

Tako su se u kategoriji koncertnih orkestara natjecali stariji Tamburaški orkestar Tamburaškog društva „Ferdo Livadić“ Samobor, Tamburaški orkestar KUD-a „Rečica“ Karlovac, Tamburaški orkestar Kulturne udruge „Tomislav Franjić“ Kalinovac, KUU „Zvon“ Župne zajednice Mala Subotica, Tamburaški orkestar Tamburaškog društva „Gaj“ Zagreb i Županijski tamburaški orkestar „Stjepan Bujan – Stipić“ Čakovec.

U kategoriji folklornih orkestara muzicirali su Folklorni orkestar KUD-a „Čiče“ iz Novoga Čiča, Folklorni orkestar KUD-a „Preporod“ iz Dugog Sela te Društvo za očuvanje i promicanje kulturne tradicijske baštine „Etno Siscia“. Kategoriju folklornih sastava činili su KUD „Klaruš“ Maruševec, Tamburaški sastav „AIS“ Slavonski Brod i Tamburaški sastav KUD-a „Seljačka sloga“ Greda Sunjska. U kategoriji koncertnih sastava sudjelovali su „Zora“ Adamovec, Tamburaški sastav KUD-a „Ježek“ Beretinec, Tamburaški sastav KUD-a Sv. Juraj Draganić, Tamburaški sastav KUD-a Belica, Tamburaški sastav Udruge „Prekodravski zvon“ Gola i KUD „Toplice“ Varaždinske toplice.

Nagrade

Gost prve večeri Susreta bio je Tamburaški orkester KUD-a Majšperk iz Slovenije, dok je druge večeri nastupio Tamburaški orkestar Glazbene škole Dugo Selo. Prema odluci stručnog povjerenstva u sastavu Ivan Potočnik, Igor Kudeljnjak i Veljko Valentin Škorvaga, tamburaškim orkestrima i sastavima u svakoj od četiri kategorije su dodijeljene Prva, Druga i Treća nagrada Hrvatskog sabora kulture.

Županijski tamburaški orkestar „Stjepan Bujan – Stipić“ iz Čakovca u kategoriji koncertnih orkestara osvojio je treće mjesto. Nagrađeni su i za najbolju izvedbu djela u nakladi Hrvatskog sabora kulture. Tamburaški sastav Kulturno – umjetničkog društva Belica osvojio je prvo mjesto u kategoriji koncertnih sastava, čime su osvojili i pravo na nastup na Razglednici 8 u zagrebačkoj Koncertnoj dvorani “Vatroslav Lisinski”. Ekskluzivni sponzor 25. susreta, Glazbalarski obrt Marija Žmegača, sukladno odluci Stručnog povjerenstva Tamburaškom sastavu KUD-a Belica dodijelio je bisernicu. KUD Klaruš iz Maruševca osvojio je drugo mjesto među folklornim sastavima, dok je KUD “Toplice” iz Varaždinskih Toplica u kategoriji koncertnih sastava zauzeo treće mjesto.

Pokroviteljstvo 25. Susreta potpisuje Zagrebačka županija, dok je materijalnu potporu osiguralo Ministarstvo kulture Republike Hrvatske.

Kultura

Evo tko će predstavljati Varaždinsku županiju na Susretu hrvatskih tamburaških orkestara i sastava

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon prošlogodišnje smotre tamburaških orkestara i sastava koja je održana u on-line okruženju, ovogodišnja 14. Županijska smotra tamburaških sastava i orkestara Varaždinske županije, ipak je održana u nešto drugačijem ozračju.

Županijska smotra tamburaških sastava i orkestara održana je u dva dijela. U prvom dijelu Općina Maruševec i KUD „Klaruš“ Maruševec bili su domaćini 14. Županijske smotre koja je 3. listopada ove godine okupila Tamburaški sastav Varaždinskog tamburaškog orkestra, Folklorni sastav KUD-a „Ljuba voda“ Ljubešćica te Koncertni sastav KUD-a „Klaruš“ Maruševec.

Drugi dio Županijske smotre odvijao se u Varaždinu u prostorijama Centra tradicijske kulture i u prostorijama Varaždinskog folklornog ansambla, 12. listopada ove godine. Tom su se prigodom predstavili Folklorni orkestar i Folklorni sastav Centra tradicijske kulture Varaždin te Varaždinski tamburaški orkestar.

Županijsku smotru pratio je mr.art. Veljko Valentin Škorvaga, selektor Hrvatskog sabora kulture, prema čijoj će odluci na Susretu hrvatskih tamburaških orkestara i sastava, koja će se održati 13. i 14. studenog ove godine u Dugom Selu, Varaždinsku županiju predstavljati:

  1. Tamburaški sastav Varaždinskog folklornog ansambla – kategorija folklorni sastavi
  2. Tamburaški sastav KUD-a „Klaruš“ Maruševec – kategorija koncertni sastavi
  3. Folklorni orkestar Centra tradicijske kulture Varaždin – kategorija folklornih orkestara
  4. Varaždinski tamburaški orkestar – kategorija koncertnih orkestara

Članovi Koncertnog sastava KUD-a “Klaruš“ Maruševec izveli su skladbu Gde si sad, moj prijatel, te Narodni ples br.1 (Hercegovački). Odličnim izvedbama i ove godine su osigurali sudjelovanje na Državnoj smotri, što je pokazatelj kontinuiranog i kvalitetnog rada maruševečkih tamburaša., čiji je voditelj Franjo Plantak.

Na ovogodišnjim Državnim smotrama koje organizira Hrvatski sabor kulture, Varaždinsku županiju, Klaruši će predstavljat u dvije kategorije, folklornoj i tamburaškoj.

Nastavite čitati

Kultura

Prof. Tonči Matulić u Varaždinu: “Hiperprodukcija knjiga iznjedrila lošu literaturu“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Biskupijskoj knjižnici Varaždin otvoren je Mjesec hrvatske knjige koji će se obilježiti prigodnim programom kroz ćetiri susreta petkom navečer. Uz otvorenje manifestacije gost večeri u Pastoralnom centru Varaždinske biskupije bio je prof.dr.sc. Tonči Matulić, svećenik, znanstvenik, dobitnik nagrade Hrvatske knjiga godine za knjigu Metamorfoze kulture.

Uvodeći u večer voditeljica Biskupijske knjižnice Irena Gotal podsjetila je okupljene kako se Mjesec hrvatske knjige održava od 15. listopada do 15. studenog pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske te da se u tom se periodu kroz raznovrsne i mnogobrojne programe promiče kulturu čitanja i pisanja kao izrazito važnih društvenih vrijednosti.


Ovogodišnja manifestacija održava se u okviru Godine čitanja, tema glasi Hrvatski autori u Godini čitanja, a  moto je: Ajmo hrvati se s knjigom!

U jednosatnom razgovoru s profesorom Matulićem voditeljica Irena Gotal potaknula je okupljene sudionike na promišljanje o važnosti i ulozi knjige, a izabrani sugovornik učinio je taj poticaj opipljivim i vrlo aktualnim.


Središnja tema razgovora bile su teme, ali i sama knjiga profesora Matulića „Metamorfoze kulture. Razgovarajući nadalje o važnosti i ulozi knjige, kao i novim čitalačkim navikama, posebno mladih ljudi, profesor Matulić je istaknuo kako je tehnika sredstvo kojim se treba služiti, ali knjiga je ta koja je središnje mjesto znanja, nepresušni medij, neovisan o struji.


Knjiga je osovina ljudskosti. „Znanje je bolje od neznanja, čitanje je bolje od ne čitanja, čitanjem dolazimo do znanja“, ta sama Božja riječ se ukoričila u knjigu.

Na pitanje voditeljice Gotal o sve jasnijim glasovima o hiperprodukciji knjiga profesor Matulić je odgovorio kako je svjestan te problematike i da ona postoji, ali je važno znati da papir svašta podnosi te da bi on radije rekao da postoji hiperprodukcija loše literature.


Treba vrednovati što je vrijedno, obogaćujuće, što je kvalitetno, što izgrađuje, što izobražava, što prenosi znanje.  O osobnom iskustvu s čitanjem i knjigom prof. Matulić je rekao da se pravi susret s knjigom dogodio za vrijeme studiranja kada je studirajući ontologiju ostao zadivljen moću znanja, moću riječi i ostalo je do danas tako.

Večeri s autorom u Mjesecu hrvatske knjige u Biskupijskoj knjižnici Varaždin nastavljaju se idućeg petka, 22. listopada u 19 sati kada će zainteresirani moći upoznati don Damira Stojića, – svećenika, salezijanca koji se kao pastoralac popularnim temama, te je jedan od najčitanijih autora u Biskupijskoj knjižnici Varaždin.

Više o svemu pročitajte OVDJE

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje