Povežite se s nama

Život i društvo

Dumbović: Biti volonter u palijativnoj skrbi je plemenito i neprocjenjivo

Objavljeno:

- dana

Na prijemu

U Županijskoj palači upriličen prijem za volontere Udruge za palijativnu pomoć „Srce“ Novi Marof. Volontere je primio zamjenik župana Robert Vugrin povodom Međunarodnog dana volontera koji se obilježava 5. prosinca.

– Ovo je prilika da se ljudima, volonterima koji nesebično daju svoje vrijeme i energiju zahvalimo na njihovoj pomoći. Danas smo primili volontere Udruge za palijativnu pomoć „Srce“ iz Novog Marofa. Ovim putem im zahvaljujem na pomoći i brizi oko bolesnika ali i njihovih obitelji kojima je najviše potrebna pomoć kroz razgovor i aktivnosti. Ove godine jako pričamo o palijativi pa je i ovo jedan dio priče s kojom želimo otvoriti svijest ljudi prema palijativnoj skrbi – naglasio je zamjenik Vugrin.

Udruga za palijativnu pomoć ”Srce” Novi Marof osnovana je u srpnju 2014.,a broje 20 volontera koji su za sada jedini educirani volonteri na području Varaždinske županije za rad sa palijativnim bolesnicima i obiteljima. Skidanje stigme sa Službe Novi Marof veliku zaslugu imaju i volonteri i članovi udruge ”Srce” koji se bave raznim aktivnostima, od uređenja cvjetnih gredica i dječjeg kutka koji prve ugledaju posjetitelji u krugu bolnice, do uređenja interijera odjela palijative da palijativni bolesnici i obitelj osjete domaćinski ugođaj. Organiziraju obilježavanja blagdana zajedno sa dječjim vrtićima, osnovnim i srednjim školam, vođenje bolesnika na Sv. misu i promicanje duhovnosti kao sastavni dio palijativne skrbi.

– Želja nam je i dugoročan cilj proširiti volontiranje u palijativnoj skrbi na cijelu županiju, jer su volonteri važan dionik na svim razinama palijativne skrbi. Biti volonter u palijativnoj skrbi je plemenito i neprocjenjivo tako da zaslužuju svu pohvalu, ali  volonteri dobivaju najviše, a to je ”unutarnji mir” i zahvalnost koju spoznaju kroz rad sa palijativnom bolesnicima i obitelji – rekla je Nataša Dumbović, koordinatorica volontera palijativne skrbi Varaždinske županije i koordinatorica volontera Udruge „SRCE“.

Uz zamjenika Vugrina prijemu je prisustvovala i pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb i civilno društvo Lovorka Horvat.

Izvor:
Foto: Varaždinska županija

Život i društvo

Svjetleće dekoracije i ove godine pod budnim okom inspektora Državnog inspektorata

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U cilju zaštite i sigurnosti potrošača, tržišna inspekcija Državnog inspektorata i ove godine provodi inspekcijske nadzore sukladnosti rasvjetnih lanaca i rasvjetne užadi.

Nadzori su usmjereni prvenstveno prema gospodarskim subjektima koji uvoze i na tržište Republike Hrvatske stavljaju te distribuiraju tkz. ‘lampice’. Ovim nadzorima se želi postići da proizvodi koji su distribuirani u prodajne objekte i koji se nude potrošačima budu sukladni s propisanim zahtjevima.

S obzirom na zahtjeve kojima navedeni proizvodi moraju udovoljiti, a koji su određeni kroz Pravilnik o električnoj opremi namijenjenoj za uporabu unutar određenih naponskih granica te odgovarajućim usklađenim europskim normama, tržišni inspektori prvenstveno nadziru sukladnost predmetnih proizvoda kroz provjere dokumentacije o sukladnosti, ispravnost označavanja, uputa o korištenju i sigurnosnih upozorenja.

– Napominjemo kako je istovjetnu akciju Državni inspektorat proveo tijekom 2020. godine. Tada je izvršena provjera dokumentacije o sukladnosti, ispravnosti označavanja te ispravnosti uputa o uporabi i sigurnosnih upozorenja priloženih uz proizvod te je obavljen 41 inspekcijski nadzor nad gore navedenim subjektima. Pregledano je 85 modela proizvoda, pri čemu su za 15 odnosno za 17,6 % pregledanih modela utvrđeni nedostatci označavanja proizvoda kao i nepotpune upute, a što su gospodarski subjekti po traženju inspektora otklonili tijekom nadzora. U preostala dva slučaja, budući da gospodarski subjekti nisu otklonili nepravilnosti, izrečena je upravna mjera kojima je naređeno otklanjanje nepravilnosti, odnosno zabranjeno stavljanje na tržište kontroliranih proizvoda koji su predstavljali rizik za potrošače, te su poduzete propisane prekršajne mjere – objavio je Državni inspektorat.

Nastavite čitati

Život i društvo

Sračinec prekrasno okićen za Božić

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Djeca članice i članovi Dječjeg vijeća Općine Sračinec, uz pomoć članica Udruge žena Preslica i Općine Sračinec, okitila su božićna drvca u centru Sračinca.

Došla su pod vodstvom učiteljice Đurđice Kovačić, vijećnice Općinskog vijeća Općine Sračinec, a s pripremljenim ukrasima dočekala ih je Stanka Miko, predsjednica Udruge žena Preslica Sračinec.

– Tradicionalno uz blagdan Božića palimo ukrasnu uličnu rasvjetu, kitimo drvca na zelenoj površini uz općinsku zgradu, a upaljena je i druga adventska svijeća. Bilo bi lijepo da nam za Božić padne snijeg, to bi nas razveselilo sve, a posebno djecu koja u ovim blagdanima najviše uživaju – rekao je načelnik Općine Sračinec Božidar Novoselec koji je zajedno s predsjednikom Općinskog vijeća Krunoslavom Lukačićem asistirao u božićnom kićenju.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje