Što čitati

Dušan Vukotić – Božidar Stošić, Špiljo i Goljo, Prethistorijski ljudi, Udruga Art 9, Zagreb, srpanj 2013.

Evo malo stripa, i to ne bilo kakvoga! Punih 60 godina nakon što je izvorno objavljivan na stranicama „Kerempuha“, urednik Veljko Krulčić u jednoj je knjizi objedinio sve nastavke stripa „Špiljo i Goljo“, koji je prema scenariju Božidara Stošića 1953. crtao veliki hrvatski umjetnik, dobitnik Oscara za animirani film „Surogat“ Dušan Vukotić.

Već samim time što je riječ o radu Dušana Vukotića, jasno je da „Špiljo i Goljo“ predstavljaju svojevrsno nacionalno kulturno blago, s kojim se sada mogu upoznati i mlađe generacije. Likovno negdje između Disneyjevog grafizma i karikaturalne stilizacije kasnije Zagrebačke škole crtanog filma, „Špiljo i Goljo“ je humoristički geg-strip o dva „prethistorijska čovjeka“.

Stvoren sedam godina prije „Kremenkovih“, smješten je u prapovijest kako bi progovorio o – aktualnim zbivanjima. Zanimljivo, ta su zbivanja često političke naravi pa, iako su praljudi, Špiljo i Goljo, u svjetlu Titovog raskida sa Staljinom, ne propuštaju usmjeriti svoje satiričke opaske na račun Sovjetskog Saveza i istočnoeuropskih režima, što iz današnje perspektive djeluje krajnje neobično, jer su čitatelji srednje dobi navikli na znatno blaži, čak i vrlo afirmativni odnos prema „prijateljskim komunističkim zemljama“ u jugoslavenskim medijima 60-ih i 70-ih godina, što je pak bio rezultat normalizacije odnosa i ponovne Titove sklonosti „ruskoj braći“.

Osim tog političkog kurioziteta, „Špiljo i Goljo“ pružaju užitak prave stripovske umjetnosti, a cijelo izdanje, kao i sva koja potpisuje Veljko Krulčić, opremljeno je izdašnim podacima, popratnim tekstovima te likovnim i dokumentarnim materijalima. Bravo!

Denis PERIČIĆ

Izvor:
Foto:

Komentari

Komentara