Povežite se s nama

Život i društvo

DV „Dječji svijet“: Sanji Hajdin uručen međunarodni certifikat praktičara za rad s darovitima

Objavljeno:

- dana

Otkako je Dječji vrtić „Dječji svijet“ 2019. godine stekao status Europske točke izvrsnosti u okviru Centra izvrsnosti Varaždinske županije, neprestano ulaže u napredak, inovacije i edukacije svojih djelatnika.

Upisavši studij na Sveučilištu Radboud iz Nizozemske i postavši dio mreže svjetskih stručnjaka za darovitost, djelatnica Sanja Hajdin stekla je dublji uvid u prepoznavanje, obrazovanje i savjetovanje darovite djece te potrebna znanja i vještine za praktičnu primjenu i provedbu najnovijih teorija s područja darovitosti.

Nakon uspješno završenog studija, Sanji Hajdin uručen je međunarodni certifikat praktičara za rad s darovitima. Certifikat dodjeljuje Sveučilište Radboud iz Nizozemske u suradnji s Europskim vijećem za darovite (ECHA), a čije je izvođenje RITHA programa prošle godine omogućeno zahvaljujući suradnji Sveučilišta Radboud i Varaždinske županije.

Dječji vrtić „Dječji svijet“ i Sanja Hajdin ponosni su zbog kontinuiranog i redovitog ulaganja u cjeloživotno obrazovanje stručnog kadra, kao preduvjet kvalitetnog rada s djecom, što vrtić potvrđuje svojim mnogobrojnim aktivnostima i kvalitetom programa. Program rada vrtića s potencijalno darovitom djecom jedan je od zapaženih, što je vrtić predstavio i na Smotri projekata iz područja Nacionalnog programa odgoja i obrazovanja za ljudska prava i demokratsko građanstvo, kroz specifičnu metodu rada s djecom, ali i bivšim polaznicima, koje po uzoru na centre kreativnog razvoja nazivamo učenici-mentori.

Dječji vrtić „Dječji svijet“ nastavit će s ulaganjem u programe i edukacije, kako bi i dalje svakom djetetu omogućio razvoj maksimalnih sposobnosti, pružio sigurno i poticajno okruženje, te razvijao partnerske odnose s obiteljima, zajednicom i partnerima iz Europe.

Život i društvo

Općina Vinica kupila je parcele do Doma zdravlja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Načelnik Općine Vinica Branimir Štimec u suradnji s Varaždinskom županijom te u dogovoru s Domom zdravlja Varaždinske županije, temeljem Odluke Općinskog vijeća, realizirao je kupnju čestica koje se vežu na Dom zdravlja.

Iznos investicije Općine Vinica je 350.000 kuna, dok će Dom zdravlja financirati uređenje parkinga.

U realizaciju projekta išlo se zbog mogućnosti zatvaranja pristupa ambulanti te putu. Svrha kupnje je omogućavanje mještanima Općine Vinica bolji pristup zdravstvenim uslugama te neometano korištenje puta.

Nastavite čitati

Život i društvo

Karla Piskač i Ivan Job brončani na Olimpijadi u mentalnoj aritmetici i matematici škole „Malac Genijalac“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Zagrebu je u nedjelju, 19. lipnja, održana je 6. Olimpijada u mentalnoj aritmetici i matematici škole „Malac Genijalac“. Sudjelovalo je 500 natjecatelja iz Europe.

Osim iz Hrvatske, natjecanju su pristupili i gosti iz Mađarske, Austrije, Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Švicarske i Njemačke – ukupno 50-ak škola, koji su se natjecali u mentalnoj aritmetici i mentalnoj matematici.

Iz Hrvatske je sudjelovalo 13 škola, a u šest gradova je otišlo 13 medalja. Čak dvije medalje su osvojili su polaznici varaždinske škole „Malac Genijalac“.

Karla Piskač je osvojila brončanu medalju u pismenom dijelu računanja na abakusu, a Ivan Job je u kategoriji mentalnog računanja također osvojio brončanu medalju. Na natjecanju je bilo ukupno 17 varaždinskih „Malaca“.

U disciplini mentalne aritmetike sudjeluju djeca u dobi od 4 do 12 godina koji izvode mentalno računanje, gdje u ograničenom vremenskom periodu, bez ikakvog pomagala, moraju točno riješiti određeni broj zadataka.

Program je porijeklom iz Japana, a glavni alat za rad je abakus, drevna računaljka pomoću koje djeca vizualizacijom i simulacijom pokreta postižu izvanredno brzo računanje i razvoj kognitivnih vještina poput poboljšanja koncentracije, logičkog i analitičkog razmišljanja, pamćenja i mašte. Djeca koja su se plasirala na natjecanje imaju sposobnost računanja i nekoliko brojeva u jednoj sekundi.

Mentalna matematika namijenjena je za djecu od 10 do 17 godina koji mentalnim putem bez ikakvog pomagala mogu rješavati složene zadatke poput korjenovanja, kvadriranja, kubiranja, prebacivanja koda iz dekadskog u binarni te izračunavanja dana za određeni datum i godinu.

– Natjecanje je prošlo izvrsno, a „Malci“, kao i svi ostali, stekli su vrijedno iskustvo za budućnost – ističu iz „Malca Genijalca“, sretni što je uspješno provedena još jedna Olimpijada u mentalnoj aritmetici i matematici.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje