Povežite se s nama

Život i društvo

Dva bivša predsjednika države stigla na proslavu 155 godina rada DVD-a Varaždin

DVD Varaždin 155 godina1

Objavljeno:

- dana

Svečanom sjednicom skupštine DVD Varaždin, koji ponosno nosi ime „Prvi hrvatski vatrogasni zbor u Varaždinu“, u subotu je, 27. travnja, proslavio 155 godina rada i djelovanja.

Među brojnim čestitarima i uzvanicima bio je i gradonačelnik dr.sc. Ivan Čehok koji je u svom govoru istaknuo: “Nije slučajno da je u Varaždinu osnovano prvo vatrogasno društvo. Nakon školskih i kulturnih institucija, vatrogasno društvo je treća važna institucija koja je bila važna poluga samoorganizacije društva, odnosno građana. No povijest nema smisla u tome da se hvalimo, nego ima smisla ako nešto iz toga naučimo. Vatrogastvo je i danas jedini pravi način samoorganizacije građana i pokazatelj koliko je jedna zajednica sposobna sama sobom upravljali. Činjenica kojom se danas možemo pohvaliti je da su naša dobrovoljna vatrogasna društva i javna vatrogasna postrojba među najboljima po spremnosti vatrogasaca, njihovim kompetencijama, opremi, po njihovoj marljivosti i rezultatima. To je pravi smisao ove današnje svečanosti!”.

Čehok je uvjeren u nastavak dobre suradnja između Grada Varaždina i vatrogasnih društava. Pohvalio je spremnost da se nastavi s opremanjem vatrogasaca te organizacijom vatrogasnih natjecanja i pomlađivanjem društava kao i uključivanjem većeg broja žena u rad DVD-a.

Proslavu 155. godišnjice DVD „Prvi hrvatski dobrovoljni vatrogasni zbor u varaždinu“ svojim dolaskom uveličali su ugledni počasni članovi društva među kojima i bivši predsjednici Stjepan Mesić i Ivo Josipović, te nekadašnji predsjednik vlade Franjo Gregorić te župan Radimir Čačić. Na svečanosti je veći broj vatrogasaca primio medalje i priznanja za svoj marljiv dugogodišnji rad u vatrogastvu.

Goste iz prijateljskih DVD-ova i Slovenije pozdravili su Mirko Svetec, predsjednik i Tomislav Turkalj, tajnik društva.

Život i društvo

Esej srednjoškolke Eme Priher iz Varaždina najbolji na natječaju Hrvatskog sabora

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Služba za građane Hrvatskoga sabora organizirala je u tekućoj školskoj godini prvi put natječaj za učenike 8. razreda, kao i natječaj za učenike srednjih škola u pisanju eseja/raspravljačkog teksta i zastupničkog govora o zadanoj temi.

Najbolja u eseju bila je učenica Ema Priher iz Prve gimnazije Varaždin, s mentoricom Ivanom Žnidarić Kajić, prof. sociologije i politike i gospodarstva.

Pisala je o temi „Trideset godina hrvatske neovisnosti“ ili alternativno „Trideset godina od proglašenja samostalne i suverene Republike Hrvatske“. 

Svrha i cilj natječaja za najbolji esej/zastupnički govor je očuvanje sjećanja na 25. lipnja 1991. godine, kada je Hrvatski sabor donio Ustavnu odluku o suverenosti i samostalnosti Republike Hrvatske te Deklaraciju o proglašenju samostalne i suverene Republike Hrvatske, posebice u kontekstu ovogodišnjeg obilježavanja Dana neovisnosti 25. lipnja i 30 godina proglašenja samostalne i suverene Republike Hrvatske, a kroz afirmaciju pisane riječi te poticaj učenicima na promišljanje o značaju Hrvatskoga sabora u stvaranju hrvatske države.

Na natječaju, koji je bio otvoren od 11. siječnja do 22. veljače, zaprimljeno je ukupno 19 radova učenika osnovnih škola i čak 88 radova učenika srednjih škola.

U kategoriji eseja/raspravljačkog teksta učenika 8. razreda prvo mjesto osvojila je učenica Nikol Vaclavek iz Sirača. U kategoriji zastupničkog govora učenika 8. razreda prvo mjesto osvojila je učenica Lucija Geržinić iz Vižinade.

Najbolji rad u kategoriji eseja učenika srednjih škola napisala je Ema Priher iz Varaždina, dok je najbolji rad u kategoriji zastupničkog govora učenika srednjih škola napisala Larija Jukić iz Daruvara.

Učenici koji su osvojili prva tri mjesta za najbolje eseje i zastupničke govore dobit će prigodne nagrade predsjednika Hrvatskoga sabora Gordana Jandrokovića.

Nastavite čitati

Život i društvo

Policija će u petak kontrolirati vozače svih vozila, pa i bicikala: pazite na mobitel, pojas…

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Policijski službenici Policijske uprave varaždinske će u petak, 7. svibnja, od 8 do 14 sati provoditi preventivno-represivnu akciju „Pojas i mobitel“.

Tijekom akcije provodit će se nadzor nepropisne uporabe mobitela za vrijeme vožnje od strane vozača svih vozila, uključujući i bicikle, prekršaje nekorištenja sigurnosnog pojasa od strane vozača i putnika u vozilima te prekršaje vezane uz prijevoz djece u vozilima.

Akcija će se provoditi na cjelokupnom području policijske uprave, ovisno o mjestima i vremenima događanja prometnih nesreća, prvenstveno onih s najtežim posljedicama, a kontrola prekršaja provodit će se na mjestima gdje je zabilježeno učestalo činjenje istih.

Nastavite čitati