Brojni vrhunski međimurski glazbenici okupljeni u Županijskom tamburaškom orkestru „Stjepan Bujan Stipić“ sa svojim glazbenim prijateljima, gostima i mnogobrojnim posjetiteljima 25. studenoga velikim svečanim koncertom proslavili su 20 godina nastupanja.

– Našim je orkestrom prošlo puno nezaboravnih članova, dirigenata i vjernih pratitelja. Želimo vam pokazati sve što smo naučili te opravdati sve nagrade koje smo marljivo osvajali tijekom godina rada – rekao je dirigent prof. Tomislav Cvrtila.

Glazbena baština

Županijski tamburaški orkestar „Stjepan Bujan Stipić“ osnovan je u Čakovcu u listopadu 1997. godine. Višegodišnji dirigent do prerane smrti 2005. godine bio je Stjepan Bujan Stipić, čije ime Orkestar nosi u znak priznanja i zahvalnosti. Težnje osnivača Orkestra bile su promicanje bogate međimurske glazbene baštine i razvijanje ljubavi mladih ljudi prema tradicionalnome međimurskom glazbalu. Redoviti nastupi ŽTO-a započeli su krajem 1998.

Gosti svečanoga koncerta bili su solisti Blanka Tkalčić i Benjamin Pregl te Pjevački zbor “Josip Vrhovski” iz Nedelišća

Sastav je nastupao na mnogobrojnim manifestacijama diljem Hrvatske, Slovenije, Mađarske, Austrije, Bosne i Hercegovine, Srbije… U studenome 2016. godine članovi Orkestra sudjelovali su na 23. Susretu hrvatskih tamburaških orkestara i sastava u Dugom Selu, gdje su osvojili prvo mjesto u kategoriji koncertnih tamburaških orkestara. Na istom su natjecanju ove godine osvojili treće mjesto. Redovito sudjeluju na Međunarodnom festivalu hrvatske tamburaške glazbe u Osijeku, gdje su dosad osvojili mnogobrojne nagrade (tri brončane, dvije srebrne i osam zlatnih plaketa).

U studenome 2016. godine članovi Orkestra sudjelovali su na 23. Susretu hrvatskih tamburaških orkestara i sastava u Dugom Selu, gdje su osvojili prvo mjesto

Orkestrom je do 2005. ravnao osnivač Stjepan Bujan Stipić, zatim dvije godine prof. Klaudija Jurčec, od 2007. do 2016. vrlo uspješno prof. Boris Novak, a od 2017. do danas, također uspješno, prof. Tomislav Cvrtila. Povodom 20 godina uspješnog djelovanja Hrvatski sabor kulture dodijelio je priznanja, koja je uručio Dejan Buvač. Za 15 godina neprekidnog rada u Orkestru priznanja su primili Nikolina Novak, Andrija Goričanec i Marko Mikulaj. Za 17 godina priznanje je primio Damir Markuš, za 18 godina Nikola Kraljić, a za 20 godina Dejan Vibović. Brončanu plaketu primili su i dugogodišnji članovi Karlo Čeh i Karlo Perhoč. Hrvatski sabor kulture uručio je srebrnu diplomu Županijskom tamburaškom orkestru „Stjepan Bujan Stipić“ za 20 godina uspješnog rada na razvijanju kulturno-umjetničkog amaterizma i hrvatske kulture, koju je primio predsjednik sastava Marijan Ramušćak.

Gosti svečanoga koncerta bili su solisti Blanka Tkalčić i Benjamin Pregl te Pjevački zbor „Josip Vrhovski“ iz Nedelišća pod ravnanjem prof. Branimira Magdalenića.

Komentari

Komentara