Povežite se s nama

Život i društvo

Dva nova buseka Čistoće vozit će Varaždinom, a od rujna se očekuju i nove linije

Objavljeno:

- dana

Kao podrška javnozdravstvenoj akciji „Znaš li svoj broj?“ i „Lov na tihog ubojicu“ u ponedjeljak su, 17. lipnja, puštena u promet dva autobusa gradske tvrtke Čistoća s logotipom i porukama ove velike javnozdravstveno-edukativne kampanje u koju se uključio Grad Varaždin.

Predstavljanju brendiranih autobusa nazočili su gradonačelnik Grada Varaždina Neven Bosilj, zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković te direktor gradske tvrtke Čistoća Zoran Svetec uz pokretača akcije „Znaš li svoj broj?“ izv. prof. dr. sc. Ivana Pećina u ime Hrvatskog društva za aterosklerozu te akademika Bojana Jelakovića u ime Hrvatske lige za hipertenziju.

Gradonačelnik je istaknuo kako je ova inicijativa samo nastavak kampanje u koju se uključio Grad Varaždin još u svibnju kada je u sklopu Humanitarne utrke grada anđela bilo predstavljanje akcije „Znaš li svoj broj“ na Kapucinskom trgu.

– Brendirali smo autobuse kako bi pokušali još više utjecati na svijest naših građana. Kolesterol je jedan od tihih ubojica koji uzrokuje najveću smrtnost u RH i želimo utjecati da građani obavljaju redovite kontrole. Grad Varaždin zajedno s gradskom tvrtkom Čistoća maksimalno radi na obnavljanju voznog parka koji je zastario pa smo tako nabavili i ova dva autobusa koja su u najmu. U petak smo predali pretprijavu ministarstvu za šest novih električnih autobusa i očekujemo poziv koji će biti raspisan do sredine srpnja. Vjerujem da ćemo uspješno proći na tom pozivu i to će biti veliki pomak za naš gradski prijevoz. U rujnu startamo s novim linijama, novim voznim redom i to će zasigurno pozitivno utjecati da naši sugrađani sve više koriste javni prijevoz, odnosno naše gradske buseke. Zainteresiranost putnika je svaki mjesec u uzlaznoj putanji, za 50% više sada od razdoblja prije godinu dana, a dizanjem komfora i kvalitete prijevoza rasti će još više – rekao je gradonačelnik Bosilj.

Akademik Jelaković izrazio je zadovoljstvo što je upravo Varaždin dio ove akcije te će biti upisan u povijest javnog zdravstva u Hrvatskoj kao prvi grad koji se na ovaj način javno uključuje u podizanje zdravstvene pismenosti.
– Povišen krvni tlak i povišen kolesterol su dvije glavne ubojice u RH i sramotno je da se dosad nije više po tom pitanju poduzimalo, jer te se dvije bolesti mogu spriječiti, prevenirati i ovakvim jednostavnim akcijama smanjiti smrtnost za nekoliko tisuća godišnje. Nema dovoljno zdravstvene pismenosti. Ovi oslikani autobusi će pomoći i privući pozornost naših građana. Bez aktivnih bolesnika i aktivnih građana nema zdrave nacije. Hvala Varaždinu, gradonačelniku i Gradskoj upravi što stoje uz nas – istaknuo je Jelaković.

Izv. prof. dr. sc. Ivan Pećin također je naglasio kako akcije ovog tipa spašavaju ljudske živote: „Sretan sam što se Varaždin odmah, paralelno s Gradom Zagrebom, uključio u akciju lova na tihog ubojicu i u kampanju „Znaš li svoj broj?“ koju vodim. Ovo je prvi primjer u Hrvatskoj, ali odjeknuo je i u EU te ćemo kampanju nastaviti i u Poljskoj, Češkoj, Slovačkoj, Austriji. Vidite poruke na autobusima, QR kodove te zakačke na rukohvatima autobusa koji sadrže sve informacije o ugrozi povišenog kolesterola, tlaka i šećera. Svaka druga osoba u Hrvatskoj umire zbog nereguliranog tlaka, šećera i masnoća stoga je ovo najznačajnija akcija tog tipa u Hrvatskoj i šire. Svatko tko pogleda i razmisli o našim porukama definitivno spašava svoj život ili život svojih bližnjih.“

Gradska tvrtka Čistoća rado se uključila u javnozdravstvenu akciju i dala svoj doprinos.
– Čistoća je krenula s obnovom voznog parka i od ovog vikenda Varaždinom prometuju dva autobusa s 29 sjedećih i 52 stajaća mjesta te jedno mjestom za osobe s invaliditetom. Ovi autobusi su u najmu, a Čistoća će u sljedećih godinu dana nabaviti još šest električnih autobusa. Formiramo i novi vozni red koji će krenuti krajem ljeta. Drago nam je podržati ovu i sve druge javnozdravstvene akcije – rekao je direktor Čistoće Zoran Svetec te zahvalio inicijatorima.

Život i društvo

Ishođene su građevinske dozvole za školske dvorane na području Općine Maruševec

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Iako je školska godina netom završila, Općina Maruševec i matična Osnovna škola Gustav Krklec Maruševec pripremaju se za početak nove školske godine 2024./2025. kako učenicima u sve tri škole ne bi nečega nedostajalo.

U OŠ Gustav Krklec i područne škole u Druškovcu i Gredi-Jurketincu početkom rujna krenut će oko 410 učenica i učenika, čijim će roditeljima Općina Maruševec i ove godine pomoći da lakše prebrode početak nove školske godine svojih đaka.

Uz sufinanciranje autobusnog prijevoza, programa produženog boravka, škole plivanja, javno-privatnog partnerstva za dogradnju škola, Općina Maruševec financirati će osnovnoškolcima nabavu radnih bilježnica, mape za likovnu te kutije s priborom za tehničku kulturu.

– Početak školske godine uz ostalo donosi sa sobom i značajne izdatke roditeljima, naročito ako je u obitelji više školaraca. Socijalna osjetljivost odlika je Općine Maruševec te će, imajući u vidu aktualno povećanje troškova života, školaracima za novu školsku godinu osigurati obrazovne materijale potrebne za praćenje nastave, razvoj njihovih interesa, mašte i kreativnosti – istaknuo je načelnik Mario Klapša te dodao da je u ovogodišnjem općinskom Proračunu za potrebe u predškolskom i osnovnoškolskom obrazovanju osigurano 623.000 eura.

Osim nabave obrazovnog materijala, Općina Maruševec i OŠ Gustav Krklec u suradnji s osnivačem Varaždinskom županijom ogroman trud ulažu u osiguravanje infrastrukturnih i materijalnih kapaciteta svojih škola kao ključnih faktora za razvoj vještina djece i mladih za zanimanja u budućnosti. Naime, u nabavu projekata, rasvjete za igrališta, solarne elektrane i uređenje objekata uloženo je oko 120.000 eura.

Također, pribavljena je građevinska dozvola za školsko-sportsku dvoranu u sklopu Područne škole Greda-Jurketinec uz ranije ishođenu građevinsku dozvolu za dvoranu u sklopu Područne škole Druškovec koje su osnivaču potrebne za prijavu za sredstva iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti ne bi li se njihovom izgradnjom iduće godine osigurali bolji uvjeti za učenje i poučavanje.

Za učenike koji polaze škole izvan područja Općine Maruševec, financiranje obrazovnog materijala izvršit će se na račun roditelja koji će Općini Maruševec podnijeti pojedinačni pisani zahtjev uz priloženi račun o kupnji radnih bilježnica i školskog pribora.

Nastavite čitati

Život i društvo

Evo koga je Vlada imenovala u upravna vijeća bolnica u Varaždinu i Čakovcu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na zatvorenome dijelu 12. sjednice Vlade, održane 11. srpnja, donesen je niz kadrovskih pitanja, a među kojima su se našla imenovanja u upravna vijeća bolnica.

Damir Habijan i Bernardica Rubčić razriješeni su dužnosti članova Upravnog vijeća Hrvatskih voda zbog kadrovskih promjena i isteka mandata. Novim članovima imenovani su Marija Vučković i Bernardica Rubčić.

Sukladno Zakonu o Zdravstvenoj zaštiti kojim su osnivačka prava općih bolnica prenesena na Republiku Hrvatsku razriješeni su dosadašnji članovi upravnih vijeća imenovani kao predstavnici Republike Hrvatske te su imenovani novi predsjednici i članovi upravnih vijeća.

Alen Leverić imenovan je predsjednikom, a Ivan Herman, Maja Gusić Božikov i Rikardo Protrka novim članovima Upravnog vijeća Opće bolnice Varaždin.

Antonia Marodi Medvedec imenovana je predsjednicom, a Marko Jurković, Ivana Batisweiler i Anita Milas Anzić članovima Upravnog vijeća Županijske bolnice Čakovec.

Upravna vijeća bolnica u pravilu imaju sedam članova, a nakon onih imenovanih od Vlade još svoja dva predstavnika trebaju izabrati radnici bolnica i jednog Ministarstva zdravstva. Ova vijeća donose niz odluka, a između ostalog biraju i ravnatelja bolnice. Ovo će svakako biti zanimljivo jer su do sada osnivači bolnica u dvije županije na sjeveru bile baš Županije, a sada su osnivačka prva prenesena na državu. To će zasigurno utjecati na izbor novih ravnatelja.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje