Povežite se s nama

Međimurje

Dva nova projekta Udruge Pogled vrijedna 1,3 mil. kn

Objavljeno:

- dana

PROJEKTI

Udruga za autizam Pogled iz Nedelišća krenula je s provedbom dva nova projekta pod nazivima “Kapacitiraj, organiziraj, volontiraj” i “Kotačić koji nedostaje”.

Projekti su predstavljeni na početnoj konferenciji početkom rujna u novim prostorijama udruge u Nedelišću.

Projekte je predstavio predsjednik Udruge Dalibor Kuhta istaknuvši kako će prvi projekt trajati godinu i pol, a drugi pune tri godine. Ciljevi projekta usmjereni su na obuku volontera koji će raditi s djecom i na taj način olakšati život obiteljima s djecom koja imaju određene poteškoće iz spektra autizma te na pružanje određenih socijalnih usluga.

Podrška županije

Rad Udruge financijski podupire Međimurska županija pa je na konferenciji sudjelovala voditeljica Odsjeka za zdravstvo, socijalnu zaštitu i nacionalne manjine Međimurske županije Sonja Tošić-Grlač, koja je ujedno i pomoćnica županijskog pročelnika Upravnog odjela za društvene djelatnosti. Vrijednost oba projekta iznosi 1,3 milijuna kuna. Od toga se iznosa oko 672 tisuće kuna odnosi na financiranje projekta “Kapacitiraj, organiziraj, volontiraj” koji traje 18 mjeseci dok je projekt “Kotačić koji nedostaje” vrijedan 630 tisuća kuna, a taj će se iznos isplatiti u tri godišnje rate od 210 tisuća kuna.

Kroz novi projekt Udruga Pogled trebala bi obučiti volontere za rad s djecom

– Međimurska županija podupire rad Udruge Pogled kao i svih ostalih udruga civilnog društva koje pružaju usluge koje doprinose razvoju civilnog drušva Međimurske županije. Osim financijski podupiremo ih i u financijsko-tehničkom smislu, tj. županijski Upravni odjel za društvene djelatnosti sa svojim djelatnicima i agencija REDEA, svi pomažu u pisanju projekata i u administrativno tehničkoj podršci – istaknula je Tošić-Grlač.

O projektima je govorio predsjednik udruge.
– Vezano za prvi projekt, pokušat ćemo pilotirati i dvije nove usluge. Prvo bi htjeli obučiti Centar za socijalnu skrb da mogu imati svoje volontere koji će odlaziti kućama na dva, tri sata kako bi se roditeljima omogućio odmor i kako bi volonteri radili s djecom. S druge strane članicama Saveza nastojimo pomoći da dobiju volontere i da ih nauče voditi jer zapravo bez volontera mi ne možemo raditi – opisao je Kuhta ciljeve prvog projekta “Kapacitiraj, organiziraj, volontiraj”.

Socijalne usluge

Drugi projekt “Kotačić koji nedostaje” zapravo je projekt Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, a vezan je za pružanje socijalnih usluga.
– Zasad nemamo sklopljeni ugovor s ministarstvom, ali ove tri godine trajanja projekta su nam generalna proba i mi ćemo sigurno podnijeti zahtjev za sklapanje ugovora kako bi i država djelomično financirala te terapije – kazao je Kuhta istaknuvši kako je ovo veliki iskorak u pomoći Udruzi koja broji više od stotinjak korisnika u njihovom novootvorenom centru u Nedelišću. Predstavnici Udruge tom su prigodom sve ohrabrili i pozvali da im se pridružete da pomognu onima kojima je to najpotrebnije.

Izvor:
Foto:

Međimurje

Matija Ladić: „Pribislavec je postao veliko gradilište vrijedno 6 milijuna kuna“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Općina Pribislavec postala je veliko gradilište. Na više lokacija radni strojevi su u punom pogonu, sve s ciljem da ugovoreni radovi budu realizirani u dogovorenim rokovima.

– Mnogo je poslova koje želimo realizirati u zacrtanim rokovima. Riječ je o radovima i projektima čija se okvirna cijena kreće oko šest milijuna kuna. Dio troškova pokrivamo sufinanciranjem putem programa i natječaje iz javnih fondova, a dio iz vlastitog Proračuna – poručio je načelnik Općine Pribislavec Matija Ladić.

Dio tih troškova odnosi se na obnovu dvorane društvenog doma Pribislavec. Već su realizirani radovi na saniranju parketa, uređenju unutrašnjosti dvorane kao i sanitarnog čvora, a također su ugovoreni i poslovi na sanaciji krovišta. Veliki dio troškova odnosi se na uređenja ulica i prometnica.

– Kraju privodimo zahvat na asfaltiranju ceste i pripadajuće pješačko-biciklističke staze u Ulici Antuna Mihanovića. Riječ je o projektu koji je sufinanciralo Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije. Ujedno su počeli radovi na površinskoj obradi puta kod ribičke kuće ŠRD-a „Sunčanica“ i na području prilaza aerodromu. Tvrtka koja izvodi radove koristi tehnologiju hladnih asfaltnih presvlaka, što će rezultirati nastankom obrađene površine s dobrim voznim karakteristikama i koja će imati dugi vijek trajanja uz mogućnost recikliranja. Uređujemo prostore uz prometnice i javne objekte. Uz objekte ŠRD-a „Sunčanica“ bit će postavljeni tlakovci, a isto rješenje iskoristit ćemo i kod dvorane NK-a „Polet“, kao i na području pješačke staze u Ulici Ljudevita Gaja. Također, spomenutim radovima obuhvatit će se i plato koji se nalazi sa stražnje strane društvenog doma Pribislavec da bi se umirovljenicima, ali i ostalim mještanima naše Općine omogućilo njegovo lakše korištenje – objašnjava načelnik Ladić.

Ujedno će se asfaltirati malonogometno, odnosno rukometno igralište na prostoru Nogometnog kluba „Polet“. Ono što posebno veseli mještane je početak radova na rekonstrukciji pješačke i pješačko-biciklističke staze u Ulici bana Josipa Jelačića i Ulici braće Radić, koje sufinancira Županijska uprava za ceste Međimurske županije. Realizacijom ovog projekta u velikoj će se mjeri povećati sigurnost svih sudionika u prometu.

– Do kraja ove godine bit će postavljeni i optički kablovi u svim ulicama na području Općine Pribislavec u kojima ne postoje prepreke za to. Troškove postavljanja optičkog kabla u potpunosti pokriva tvrtka FRANZ-NET, dok će Općina financirati troškove izvođenja priključka na mrežu za sve naše mještane – otkriva načelnik.

U planu, odnosno realizaciji je i nekoliko manji zahvata, ali jednako važnih za stvaranje ljepšeg i kvalitetnijeg životnog prostora. Tako će se sanirati lokacija u Ulici Zrinskih na kojoj se nalazi građevinski otpad te će se ujedno postaviti 30 koševa za smeće uz pješačke staze.

A da se na ovome ne planira stati potvrđuju najave izrade projektne dokumentacije i elaborate za sljedeće zahvate koji su u planovima općinskog vodstva.

– Podnijeli smo zahtjev za izradu projekata energetske učinkovitosti i rekonstrukcije na objektu Hangar, odnosno aerodromu, zahtjev za izradu glavnog projekta i projektne dokumentacije za izgradnju dječjeg igrališta u Ulici Ruđera Boškovića, kao i zahtjev za izradu projekta rekonstrukcije dijela prometnice u Ulici Ruđera Boškovića. Napravljene su izmjene i dopune Prometnog elaborata regulacije prometa u Općini Pribislavec na temelju kojih se do kraja godine očekuje postava vertikalne i horizontalne prometne signalizacije da bi se osigurao veći stupanj sigurnosti naših mještana – potvrdio je općinski načelnik Matija Ladić.

Sanacija deponija i video nadzor u romskom naselju

Do kraja 2022. godine u romskom naselju u Pribislavcu predviđa se strojno čišćenje kanalizacije te će se, sukladno izrađenom Planu uklanjanja otpada odbačenog u okoliš na području Općine Pribislavec, sanirati ilegalni deponiji odbačenog otpada, ali i postaviti video nadzora na 15 „kritičnih“ lokacija.

– Navedeno strojno čišćenje kanalizacije u stopostotnom iznosu financirat će Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, dok će sanaciju ilegalnih deponija odbačenog otpada i postavu videonadzora u cijelosti financirati Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost – objasnio je načelnik Općine Pribislavec Matija Ladić.

Nastavite čitati

Međimurje

„Kotoripske korpe i korpoši“: zaštita i promocija vrijednog dijela kulturne baštine

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Općina Kotoriba

Načelnik Općine Kotoriba Dario Friščić s pročelnicom Karolinom Bajkovec Horvat organizirao je prijam za tridesetak zaljubljenika u kotoripsku baštinu i umijeće pletenja predmeta od vrbove šibe, koji su svojim doprinosom pomogli realizaciji izložbe o povijesti košaraštva pod nazivom „Kotoripske korpe i korpoši“. Riječ je izložbi koja je postavljena povodom ovogodišnje manifestacije „Dani šibe i ribe“, a koja je privukla veliku pozornost šire javnosti. Upravo zbog toga je ovaj dio kotoripske kulturne baštine visoko na listi prioriteta općinskog vodstva.

– Ovih je dana ispunjen i predan prijavni obrazac za upis „Umijeća i vještina pletenja upotrebnih predmeta i suvenira od vrbove šibe u Kotoribi“ kao nematerijalnoga kulturnog dobra u Registar kulturnih dobara u Republike Hrvatske. Riječ je o procesu koji zahtjeva određeno vrijeme, a samim time i strpljenje, no značajan korak prema zaštiti umijeća pletenja je uspješno učinjen, a o čemu smo već i govorili tijekom pripreme ove uspješne izložbe – rekao je načelnik Friščić.

Okupljanje sudionika izložba na prijmu kod općinskog načelnika iskorišteno je i za dodjelu prigodnih zahvalnica za organizaciju i realizaciju izložbe o povijesti i umijeću pletenja korpi. Također, na okupljanju se govorilo i o budućim planovima vezanima za zaštitu i promociju ovog dijela kotoripske kulturne baštine.

– Težit ćemo prenošenju umijeća na mlađe generacija, posebno na učenike osnovne škole, a želja je i realizirati ideju o otvaranju muzeja posvećenog korpama u Kotoribi – zaključio je načelnik Dario Friščić.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje