Dva modela iz Ford Performance radionice pokazali su nam sve svoje mogućnosti u okolici Zadra, ekstremni pick-up donosi 213 KS uz 10-brzinski automatik, dok Focus ST broji do 276 KS!

U okolici Zadra isprobali smo najnovije uratke iz Ford Performance sektora. Izveli smo 276 KS na dalmatinsku magistralu… Hrvatski automobil godine 2019. pokazao je najbolje od sebe u snažnoj ST verziji. Još naglašenijeg, a opet relativno nenametljivog dizajna, ima sve odlike za titulu najboljeg hot hatch modela. Profilirana sjedala i ST oznake na volanu prvo upadaju u oči.

Sportski duh i više je nego očit, ali velike pohvale idu njegovim ‘daily car’ osobinama. Tome svakako doprinose i četiri programa vožnje – Slippery, Normal, Sport i Track mode. Probajte pogoditi koji je bio naš izbor… Naravno, Sport i Track opcija bile su nam u fokusu. Uvijek hvaljeni ovjes kada je Ford u pitanju, opet je podsjetio zašto je ova marka možda i najbolja u tom pogledu. Focus ST evidentno postaje tvrđi i izravniji na volanu. A zvuk iz auspuha je ono zašto ove automobile posebno volimo. Ni tu Ford nije zakazao. Sam ovjes prvi je puta dobio adaptivne amortizere.

Tu je i novi software koji kompenzira lakše upravljanje okretnim momentom. No, kako je ovaj segment postao nadmetanje između konkurencije, brojke su postale vrlo važan faktor. Focus ST dolazi po svemu viđenome uz uvjerljiv benzinski turbak od 2,3 litre obujma s 276 KS pri 5.500 o/min, te 420 Nm okretnog momenta pri 3.000 o/min, a sve to lijepo prati precizni šest stupanjski ručni mjenjač. Zato ne čudi samo 5,7 sekundi do 100 km/h, kao i krajnjih 250 km/h koje hvata ST. Na testnoj ruti dugoj nešto više od 100 km, zabilježili smo u prilično žustroj vožnji prosječnih – 12 litara potrošnje.

U domaćim salonima naći će se i 2.0 dizelska verzija sa 190 KS (400 Nm), koja se može naručiti i u karavanskoj verziji. Ubrzanje do 100 km/h kod njega traje ipak nešto više, preciznije 7,7 sekundi. Ova verzija Focusa je jasno i ekonomičnija, tako da Focus s lakoćom može biti i na šest litara dizela u prosjeku.

Nerado smo se odvojili od Focusa, ali lako smo ga prebolili kada smo ugledali njega… Ranger Rapotr je stvarno impresivnih proporcija. Koliko je ekstreman Raptor, govori podatak da je karoserija povišena 20% sprijeda i 13% straga u odnosu na standardni Ranger. Dojam naglašavaju i širi pragovi i blatobrani, a cijelu priču zaokružuju divovski kotači dimenzija – 285/70 R17.

Još jedan razlog zašto je Raptor novookrunjeni gospodar klase ukazuju detalji poput dodatno zaštićene podnice (čelične strukture). Veliki ulazni kut omogućuje silazak s ceste u bilo kojem trenutku i početak off-road avanture. Novi Ranger Raptor vozi se izvrsno, s obzirom na svoje proporcije. Ne moramo ni govoriti, kako u njemu imate osjećaj da ste gospodar svega što se kreće na prometnicama. Takav nastup iziskuje posebno pažnju, nekad je jedna traka premala za njega. Električni servo volan uvelike pomaže u manevriranju grdosijom.

Odličnoj udobnosti za jedan pick-up doprinosi stražnja osovina koja dolazi s cilindričnim oprugama s uzdužno-poprečnim vodilicama, dok primjerice ostala konkurencija donosi krutu osovinu s lisnatim oprugama. Ovaj monstruozni Ford dolazi na oprugama i amortizerima svima dobro poznatog američkog proizvođača – Fox. Oni donose sportske amortizere s promjenjivom karakteristikom prigušenja na nekoliko razina.

Navedena mogućnost amortizera posebno je vidljiva u ‘Baja’ mode programu vožnje, a još su dostupni – Normal i Sport za cestu, te za teren Mud/Sand (blato/pijesak), Snow (snijeg), Rock (kamenje). Tada se vozilo prilagođava terenu na kojem možete voziti velikim brzinama, a da pri tome u vožnji uživate i ne osjećate nelagodu. Raptor za europsko tržište dolazi s uvjetno rečeno novim dvolitrenim motorom i dva turbo punjača od 213 KS i 500 Nm. Ako ste pomislili, šteta što je 3.2-litreni TDCi gurnut u stranu, u krivu ste. Novi motor odlično se nosi s ovakvom koncepcijom vozila teškom više od 2,3 tone.

Za prijenos snage zadužen je 10-brzinski automatik, preuzet s američke verzije Raptora. Ovaj div ubrzat će do 100 km/h za manje od 10 sekundi i s lakoćom dohvatiti brzine preko 180 km/h. Potrošnja na otvorenoj cesti i nakon svih off-road avantura iznosila je 10.2 litre dizela. Raptor ni tehnologije nije zanemario. Tako je našu pozornost zaokupirao Sync 3 sustav, multimedijski zabavni dio identičan je, očekivano, ostatku Ford game novijih modela.

Pomoć u vožnji, kamera za vožnju unatrag, sve je dostupno, zato ovaj model možemo već sada prozvati najboljim u klasi – radnih strojeva, kako mnogi vole reći.

Našu odluku nije promijenila ni paprena cijena, a ona glasi ovako – Ford Ranger Raptor može biti vaš od 450.000 kuna. Puno? Pogledajte ga uživo, sjednite u njega, zamislite se u divljini, pa nam onda recite da je iznos i dalje nerealan. Ista priča vrijedi i za Focus ST, koji je u benzinskoj varijanti dostupan od 289.000 kuna. Još nešto, kada znamo da se ultimativna RS izvedba neće pojaviti, ST još više dobiva na vrijednosti.

 

Komentari

Komentara