Povežite se s nama

Međimurje

Dva razreda u novom programu – nastavnicima manje administracije, učenicima više kreativnosti

Objavljeno:

- dana

Srednja škola Prelog te osnovne škole Donja Dubrava i Orehovica sudjeluju u eksperimentalnom programu Ministarstva znanosti i obrazovanja pod nazivom „Škola za život“.

Riječ je o programu koji je sastavni dio cjelovite kurikularne reforme te se provodi u 74 škole diljem Hrvatske te uključuje 8500 učenika, gotovo 2000 učitelja i suradnika i 170 mentora.

Kvalitetniji uvjeti

I dok iz pojedinih škola upozoravaju da su nespremne dočekale početak programa, Srednja škola Prelog nema takvih problema.

– Mi smo spremni. Naša škola je već godina kvalitetno opremljena informatičkom i informacijskom opremom. Pripreme za početak ovog programa traju tijekom cijele prošle školske godine, kao i dijelom ljetnih praznika kroz razne programe koje je organiziralo Ministarstvo znanosti i obrazovanja. U dva su nas navrata i posjetili iz Ministarstva, tako da imamo svu podršku i spremni smo za prihvat prvih razreda prema novom programu – otkrio je Tomislav Gregur, ravnatelj Srednje škole Prelog.

Iako škola već otprije ima na raspolaganju većinu opreme koja je potrebna za provođenje eksperimentalnog programa, dio dodatnih stvari stići će od Ministarstva.
– I sve s ciljem stvaranja još kvalitetnijih uvjeta rada za naše učenike i profesore. Vjerujem da pojedine škole imaju poteškoće s prilagodnom na nove uvjete rada, ali sam siguran da su to sve stvari koje se mogu riješiti u hodu. Ako ćemo stalno razmišljati samo o nedostacima, nikada nećemo napraviti korak naprijed. Ako se pokaže da nešto treba mijenjati ili nadopuniti, znam da ćemo i to uspješno realizirati – dodaje ravnatelj Gregur.

Srednja škola Prelog s prvim danom nove školske godine dobiva dva prva razreda koji će raditi po eksperimentalnom programu. Riječ je o jednom razredu opće gimnazije i razredu hotelsko-turističkih komercijalista. Što sve zapravo podrazumijeva eksperimentalni program „Škola za život“?

Ispred ostalih

– Podrazumijeva rasterećenje nastavnika što se tiče administriranja i daje im slobodne ruke da iskažu svu svoju kreativnost u nastavnom procesu. Od njih se ne traži da se strogo drže nastavnih programa, već ih se potiče u prilagođavanju nastavnih procesa interesu učenika i uočenim reakcijama razrednog kolektiva.


Tomislav Gregur, ravnatelj Srednje škole Prelog

Program potiče kreativnost, što će u konačnici donijeti kvalitetnije obrazovanje. Učenici će biti spremniji za nastavak školovanja i za život nakon školovanja. Zato se cijeli program i zove „Škola za život“. Tu su i neke materijalne pogodnosti. Svaki učenik će dobiti tablet na kojem će biti dio nastavnog sadržaja. Njima to ne predstavlja nikakvu novost s obzirom da je riječ o generacijama kojima su pametni uređaji sastavni dio njihova života – kaže Gregur.

Ideja da se uključe u eksperimentalni program javila se odmah nakon što je bio predstavljen javnosti, a uključivanje u projekt potvrdilo je Nastavničko vijeće.

– Željeli smo biti prvi s međimurskog područja koji će se uključiti u projekt. Javili smo se Međimurskoj županiji i s velikom srećom dočekali vijest da smo odabrani u program – otkrio je Gregur i dodao:
– Treba napomenuti da sjever Hrvatske velik dio odrednica eksperimentalnog programa provodi već duže vrijeme. Većina naših škola je vrlo dobro informatički opremljena, učenici i nastavnici imaju veliku slobodu u izražavanju kreativnosti kako kroz redovni nastavni program tako i kroz dodatne školske aktivnosti. Tako da nama sve ovo i nije neka pretjerana novost, jedino što sada svi funkcioniramo zajedničkom kapom Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Reforma od koje svi imaju koristi

Jedan od glavnih ciljeva Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije, koja je donesena 2014. godine, je provođenje Cjelovite kurikularne reforme, koja uključuje razvoj temeljnih kompetencija za cjeloživotno učenje, jasno definiranje odgojno-obrazovnih ishoda koji nisu isključivo kognitivne prirode nego u skladu s određenjem temeljnih kompetencija za cjeloživotno učenje, a uključuju i razvoj vještina, stajališta kreativnosti, inovativnosti, kritičkog mišljenja, inicijativnosti, poduzetnosti, estetskog vrednovanja, odgovornosti, odnosa prema sebi, drugima i okolini, vladanje i mnogobrojne druge.

Također, uključuju otvorene didaktičko-metodičke sustave koji omogućuju odgojiteljima, učiteljima, nastavnicima, djeci i učenicima slobodu u izboru sadržaja, metoda i oblika rada te jasno određene standarde razvijenosti i usvojenosti odgojno-obrazovnih ishoda.

Iz ovih razloga odlučeno da se započne s provođenjem eksperimentalnog programa „Škola za život“ kao prvoga koraka prema ostvarenju cilja Cjelovite kurikularne reforme, a to je uspostavljanje usklađenog i učinkovitog sustava odgoja i obrazovanja koji odgovara zahtjevima modernog i za život potrebnog obrazovanja.

Cjelovitim kurikularnim i strukturnim promjenama bi se djeci i mladim osobama osiguralo korisnije i smislenije obrazovanje, a učiteljima, nastavnicima, stručnim suradnicima i ostalim djelatnicima odgojno-obrazovnih ustanova osnaživanje uloge i jačanje profesionalnosti, veću autonomiju u radu, kreativniji rad, smanjenje administrativnih obveza, motivirane učenike i smanjivanje vanjskih pritisaka.

Međimurje

FOTO Čakovec: Udruga gluhih i nagluhih Međimurske županije preselila u novi prostor

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Udruga gluhih i nagluhih Međimurske županije Čakovec obilježava 65. obljetnicu postojanja, a osim po jubileju, ovu će godinu pamtiti i po useljenju u vlastiti prostor.

Naime, Upravni odbor udruge početkom je godine donio odluku o pokretanju dobrotvorne akcije za kupnju prostora, a samo tri mjeseca kasnije Udruga je uselila u novi prostor na adresi u Gajevoj 6 u Čakovcu.

Kako kažu predsjednica Udruge gluhih i nagluhih Mirela Igrec te članica Upravnog odbora Nada Igrec, dobar dio sredstava za kupnju novog prostora Udruga je uspjela uštedjeti u zadnjih nekoliko godina, dio sredstava dobiven je beskamatnom pozajmicom od Hrvatskoga saveza gluhih i nagluhih Zagreb, dok je ostatak u iznosu od 50.000 kuna osiguran iz Proračuna Grada Čakovca.

U spomenutoj dobrotvornoj akciji građani su svojim donacijama skupili 8.000 kuna, koje su također dodane cjelokupnom iznosu za kupnju prostora.

Poštujući epidemiološke mjere, Udruga je u četvrtak organizirala kratku svečanost u dvorištu kraj novoga prostora na kojoj se okupila nekolicina članova. Novi radni prostor obišao je i gradonačelnik Grada Čakovca Stjepan Kovač koji je tom prilikom čestitao Udruzi – ne samo na jubileju i ostvarenju dugogodišnje želje, već i na odličnom radu Udruge koja nesebično pomaže osobama s oštećenjem sluha svih dobnih skupina.

Kovač je podsjetio i na Nagradu Grada Čakovca koju je Udruga gluhih i nagluhih Međimurske županije dobila 2018. godine.

Udruga trenutno broji 170 aktivnih članova, a djeluje s osnovnim ciljem prevladavanja posljedica teških komunikacijskih barijera koje se očituju u nepovoljnom socijalnom i kulturološkom položaju osoba oštećena sluha. Nudi i socijalne usluge poput preventivnih mjerenja sluha, tiskanja i izdavanja časopisa za gluhe, organizacije druženja i izleta za članove, tečajeva za znakovni jezik, prevođenja znakovnog jezika, kluba roditelja djece oštećena sluha te brojnih drugih.

Novi radni prostor Udruge gluhih i nagluhih u četvrtak je blagoslovio velečasni Leonardo Šardi, župnik u Svetoj Mariji i povjerenik Pastorala za osobe s invaliditetom i njihovih obitelji Varaždinske biskupije.

Nastavite čitati

Međimurje

Liječnički pregledi sportaša ne smiju biti formalnost, najveća odgovornost je u rukama klubova i roditelja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Svi aktivni sportaši koji se nalaze u natjecateljskom sustavu bilo kojeg sporta dužni su prema Zakonu o sportu Republike Hrvatske svakih šest mjeseci obaviti liječnički pregled. Pregled najčešće uključuje mjerenje visine i težine, provjeru vida i krvnog tlaka te opći klinički pregled uz obavezno obavljanje EKG-a i spirometrije. Ovlašteni za obavljanje pregleda sportaša su specijalisti medicine rada i sporta. Utvrdi li se bilo kakvo odstupanje od normalnog stanja, osobu se šalje na dodatne specijalističke preglede.

Tako to propisuje Zakon, ali kako stvari uistinu funkcioniraju u praksi? Danas je situacija daleko uređenija nego što je to bio slučaj prije desetak godina, kada su pojedini nesretni slučajevi na sportskim borilištima, od kojih su neki, nažalost, imali i smrtnu posljedicu, pokazali sav kaos oko (ne)brige za zdravlje sportaša. Iako u Zakonu već godinama jasno stoji da liječničke preglede smije obavljati isključivo specijalist medicine rada i sporta (ranije su te ovlasti imali specijalisti sportske medicine, op. a.), nerijetko se događalo da su liječnička odobrenja ovjeravali doktori drugih specijalističkih grana medicine… S tim da ovjerene sportske iskaznice nisu nužno bile garancija da su pregledi uistinu i obavljeni.

Ipak, posljednjih godina stanje je daleko uređenije. Sami klubovi dužni su voditi brigu o redovitosti pregleda svojih članova, dok organizatori natjecanja moraju provjeriti valjanost liječničkog pregleda.

U Međimurskoj županiji registrirano je oko 16.000 sportaša, a njih oko 10.000 sudjeluje u nekom obliku sportskog natjecanja. Preslika li se primjena Zakona o sportu na Međimurje dolazimo do brojke od oko 20.000 liječničkih pregleda godišnje.

– U Međimurju smo sportskim klubovima vezano za liječničke preglede izašli u susret na način da već nekoliko godinama provodimo javni poziv putem kojeg tražimo ordinacije medicine rada i sporta u kojima će se obavljati pregledi. To se radi na način da uvjetujemo maksimalnu cijenu pregleda od 50 kuna. Sportski klubovi s ordinacijama koje zadovolje uvjete dogovaraju mjesto i vrijeme pregleda. Klubovi izravno ordinacijama plaćaju uslugu pregleda. Ukoliko to ne učine, Zajednica sportskih udruga i saveza Međimurske županije, kao i Zajednica sportskih udruga Čakovca, takvim klubovima obustavljaju isplatu dotacija – pojašnjava Tomica Jakopec, tajnik u objema međimurskim sportskim zajednicama.

Zdravlje nema cijenu!

Takva praksa se pokazala i više nego uspješnom pa već godinama u prekršaju nije uhvaćen niti jedan sportski klub ili sportaš individualac.

– Smatram da je svakome u interesu da se brine o vlastitom zdravlju ili zdravlju članova kluba koji predstavlja. To posebno vrijedi za mlade sportaše, djecu i mladež. Nijedna cijena pregleda ne bi smjela ili trebala biti razlog da se preskoči taj vrlo važni aspekt bavljenja sportom i sudjelovanja u natjecanjima – dodaje Jakopec.

Trošak liječničkih pregleda sportaša najčešći je razlog zbog kojeg se pokušava zaobići sustav. Jer cijene liječnički pregleda u ostalim ordinacijama medicine rada i sporta, odnosno poliklinikama koje nude ovu uslugu, dosežu i nekoliko stotina kuna. Klubovima koji broje 100, 200 ili više članova to može predstavljati prilični financijski trošak.

– Ponavljam, zdravlje nema cijenu! Znam da klubovi nisu u sjajnim financijskim situacijama, ali to ne može biti opravdanje da se ne vodi briga o zdravlju. Kako se nađu novci za sve ostale stvari, tako se mogu i moraju i za liječničke preglede. To posebno vrijedi za djecu i mlade. Roditelji su ti koji moraju prvi reagirati ako uoče da klub ne obavlja svoju dužnost ili ako to radi na nepravilan način – zaključuje Tomica Jakopec.

Vodeći se mišlju da je svatko odgovoran za vlastito zdravlje, u susjednoj Sloveniji briga o zdravlju i liječničkim pregledima stavljena je u ruke samih sportaša. Naime, u Sloveniji punoljetni sportaši sami dogovaraju i obavljaju preglede, a točnost podataka ovjeravaju potpisom, dok za maloljetne natjecatelje to rade njihovi roditelji.

Sportske zajednice: sktivnosti za poticanje zdravog stila života

Međimurski sportaši ne brinu samo o vlastitom zdravlju već svojim primjerom potiču i ostale stanovnike da se okrenu zdravim navikama. Već nekoliko godina Zajednica sportskih udruga Čakovca u suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo Međimurske županije provodi aktivnosti pod nazivom „Volonteri u parku“. Aktivnost „Volonteri u parku“ dio je projekta „Živjeti zdravo“ koji se provodi diljem Hrvatske, a u Međimurju ga organizira županijski Zavod za javno zdravstvo u suradnji s ustanovama, institucijama i udrugama s čakovečkog područja koje se žele uključiti u realizaciju projekta. Cilj aktivnosti je organizirati slobodno vrijeme za građane svih generacija u parku, poticati usvajanje zdravih stilova života, razvijati prosocijalno ponašanje, njegovati međugeneracijsku suradnju, omogućiti socijalnu integraciju djece s poteškoćama u razvoju te očuvati životnu okolinu.

Za zdravu i sportsku alternativu tijekom školskih praznika zadužen je projekt Ljetnih sportskih kampova koje čakovečka sportska zajednica provodi već 16 godina. Kampovi su namijenjeni osnovnoškolcima koji nisu uključeni u sustav sporta, a prošle godine u ponudi su bila čak 24 kampa iz 18 različitih sportova. Kampove redovito pohađa više od 400 učenika. O uspješnosti projekta govori podatak da ga posljednjih godina kopiraju i druge sredine.

Festival sporta „Čakovec živi sport“ je jedinstvena manifestacija u okviru obilježavanja Dana Grada Čakovca kada čakovečki središnji trg „zauzmu“ sportski klubovi. Oni tijekom dana odrađuju prezentacije sportova, a organizirano ga posjećuju čakovečki vrtićarci i učenici osnovnih škola s ciljem približavanja sportskih udruga i široke palete sportova najmlađima.

Gradska i županijska sportska zajednica nekoliko puta godišnje organiziraju i akcije dobrovoljnog darivanja krvi. Akciji se redovito odazove veliki broj sportaša, trenera, klupskih djelatnika, ali ostalih građana koji su na bilo koji način vezani uz sport i sportske udruge.

Dvije zajednice veliku pažnju posvećuju i edukaciji trenerskog i upravljačkog kadra pa kroz razne radionice i predavanja ih upoznaju s novostima oko sportske medicine, sporta i medija, prijavama na natječaje, zakonsku regulativu i slično.

Grad Čakovec je u 2020. godini proglašen i Europskim gradom sporta, tek drugim takvim gradom u našoj zemlji. Nažalost, pandemija koronavirusa spriječila je održavanje brojnih planiranih aktivnosti, ali bolja perspektiva očekuje Međimursku županiju koja će u 2022. nositi prestižnu titulu Europska regija sporta. Međimurje će biti prva hrvatska i tek treća europska regija s tom titulom, a iz županijske sportske zajednice već pripremaju brojne događaje kojim će se obilježiti ta godina. Naglasak će biti stavljen na promociju kraja između Mure i Drave kao sportsko-turističke sredine te povećanja broja stanovnika koji se bavi sportom.

Nastavite čitati