Povežite se s nama

Život i društvo

Dvadeset učenika Druge gimnazije svoje slobodno vrijeme poklanja Galeriji HDLU Varaždin

Objavljeno:

- dana

MLADI VOLONTERI

Dvadeset učenika Druge gimnazije Varaždin pravi su čuvari Galerije Hrvatskog društva likovnih umjetnika Varaždin. Vrijedni učenici svoje slobodno vrijeme subotom provode volontirajući u Galeriji HDLU-a koja se nalazi u Kuli stražarnici.

– Htjela sam probati nešto novo jer nisam imala iskustvo s volontiranjem, a volim likovnu umjetnost. Dobro je pomagati, a ne oduzima mnogo vremena – rekla je Iva Sakač, jedna od volonterka i učenica 3. d razreda Druge gimnazije Varaždin. S njom se slaže i razredna kolegica Darija Štriga kojoj je drago što o likovnoj kulturi ne uči samo u razredu, već u samoj Galeriji.

Suradnja s Drugom gimnazijom Varaždin počela je u desetom mjesecu prošle godine kada su učenici sa svojim profesoricama likovne kulture, Terezijom Mlinarić i Sunčanom Habek, posjetili Galeriju u sklopu terenske nastave.

– Pripreme i dogovori trajali su oko dva mjeseca. Nismo ni znali da će biti toliki interes učenika, a i bitno je da se svima ovo volontiranje sviđa – izjavila je profesorica likovne kulture Terezija Mlinarić koja je s učenicima ugodno iznenađena jer su volontiranje prihvatili odgovorno.

“Umjetnost nije samo Michelangelo i  Picasso”

Jedan od ciljeva ovog volontiranja jest, kaže profesorica Mlinarić, da učenici žive u današnjem svijetu umjetnosti. Posebno joj je drago što korist od volontiranja imaju svi – učenici se sažive s nečime, profesori bolje upoznaju gradske tekovine, a Galerija dobiva mladu publiku.

– Važno je i da mladi shvate da umjetnost nije samo Michelangelo, Picasso i ostala trojica koje svi znaju. Umjetnost je danas, to se živi, a najbliže da to dočaramo učenicima je upravo preko ovog volontiranja – kaže profesorica Mlinarić.

S učenicima volonterima zadovoljan je i voditelj Galerije, profesor Nedjeljko Krčar.

– Učenici ovo vrijeme koriste za kontakte s posjetiteljima, snimanje svojih video priloga i fotografija iz kojih ćemo zajedno napraviti jedan film – kazao je profesor Krčar koji je otkrio kako je Galeriju, od njezina otvaranja, krajem 2015. godine pa do kraja prošle godine posjetilo oko 6.300 zaljubljenika u umjetnost.

Volontiranje je in

– Otkad sam upisao u ovu školu član sam kluba volontera Druge gimnazije i sudjelujemo u raznim volonterskim akcijama. Jedan dan profesorica iz likovne umjetnosti pitala nas je želimo li volontirati i baš sam se zainteresirao – rekao je Matija Koren, jedan od volontera Gimnazije i učenik 3. c razreda.

– Nikad nismo imali prilike sudjelovati u izložbama, tako da mi je super što ovdje provodim vrijeme. Dodatno učimo o likovnoj kulturi u praksi, što je vrlo dobro – rekla je mlada volonterka Darija Štriga, učenica 3. d razreda.

– Volontiranje je danas sve više in, svatko uvijek pronađe malo slobodnog vremena koje može iskoristiti na dobar način, a ujedno mu može pomoći pri upisu na fakultet ili kod zaposlenja. A i sama osoba se bolje osjeća – zaključuje volonter Matija Koren koji poziva sve mlade da se uključe u bilo koji način pomaganja drugima.

Izvor:
Foto: MG

Život i društvo

Novom Marofu još 171 tisuća kuna za ekološki prihvatljivu rasvjetu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Novi Marof nastavlja ulagati u podizanje standarda što se tiče komunalne opremljenosti naselja, a jedan od segmenata je ekološki prihvatljiva javna rasvjeta. Trenutno se provodi druga faza projekta rekonstrukcije javne rasvjete dijela naselja Novi Marof – Štuk. Kako Grad Novi Marof za svoje projekte redovno osigurava i vanjska financiranja, tako je za ovaj sredstva dalo i Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine.

Ugovor vrijedan 172.240 kuna za sufinanciranje projekta „Rekonstrukcija javne rasvjete dijela naselja Novi Marof Štuk 2. faza“ gradonačelniku Novog Marofa Siniši Jenkaču uručio je ministar Darko Horvat.

Jedan je to među ugovorima za 11 jedinica lokalne samouprave koje je ministar predao u Vinici, ukupne vrijednosti 1,6 milijuna kuna. Uime načelnika obratio se gradonačelnik Jenkač.

– Ovo su sve relativno mali komunalni zahvati, ali vesele nas jer svaka kuna koja dođe mimo naših izvornih proračuna nama puno znači, tako da zahvaljujem ministru što je nastavljen program investiranja upravo u komunalne projekte lokalnih samouprava. Nadam se da će Vlada Republike Hrvatske i vaše Ministarstvo i dalje iznaći sredstva i nastaviti s ovim programima – rekao je Jenkač.

Za konkretan projekt u Novom Marofu, Jenkač je kazao da modernizaciju sustava javne rasvjete u centru provode u fazama.

– Postavljaju se novi kandelabri sa štednom rasvjetom i na taj način uređujemo centar grada u kojem više neće biti drvenih i betonskih stupova. Mislim da građani mogu biti zadovoljni dosad obavljenim poslom, a na toj razini bit ćemo i u nastavku, uz osiguravanje sredstava preko natječaja ministarstava – istaknuo je gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač.

Nastavite čitati

Život i društvo

Općina D. Voća: Moderno vatrogasno vozilo za veću sigurnost mještana i vatrogasaca

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U prostorijama DVD-a Donja Voća općinski načelnik Krunoslav Jurgec svečano je prošlog tjedna uručio ključeve novoga navalnoga vatrogasnog vozila marke MAN TG 13.290 predsjedniku DVD-a Donja Voća Josipu Cingesaru i zapovjedniku Juri Greguru.

Dobra suradnja Općine i voćanskih vatrogasaca

Tom prilikom je istaknuo da su prilikom je istaknuo da su sada ovdašnji „vatrogasci opremljeni novim kvalitetnim navalnim vozilom s kompletnom opremom za zaštitu vatrogasaca, alatom za tehničke intervencije, opremom za pružanje hitne medicinske pomoći te ostalom pripadajućom opremom za djelovanje u svim situacijama na području Općine“.

– Sigurnost naših mještana podigli smo na višu razinu, kao i sigurnost naših vatrogasaca u obavljanju njihovih zadaća. Novo navalno vatrogasno vozilo za potrebe DVD-a Donja Voća kupila je Općina Donja Voća za 1.862.500 kuna, plus dodatnu opremu. Ako želimo da vatrogasni sustav i civilna zaštita dobro funkcioniraju, ako želimo da su naši vatrogasci sigurni u obavljanju svojih zadaća, ako želimo da se naši mještani osjećaju sigurno, onda moramo biti spremni na ulaganja. Nije to jednostavno, ali je nužno – rekao je načelnik Jurgec.

I dodao:

– Ovom prigodom zahvaljujem vatrogascima koji se svojim dobrovoljnim radom, trudom i nesebičnim zalaganjem brinu o sigurnosti mještana i njihove imovine. Naravno da im je za to potrebna i adekvatna oprema i Općina će uvijek biti spremna izdvajati za vatrogasce. Zadovoljan sam što će ovo novo vatrogasno vozilo biti u sastavu naših vatrogasnih snaga i štititi naše mještane!

Vatrogasno vozilo napravljeno je na podvozju MAN 13.290 4×4 BL DK, tvorničkom vatrogasnom podvozju pripremljenom upravo za vatrogasno vozilo. Vozilo ima dvostruku kabinu sa šest sjedišta, ručni mjenjač sa šest izravnih brzina, pogon 4×4, snagu motora od 290 KS, spremnik vode kapaciteta 2500 litara, crpku srednjeg i visokog tlaka te jedno navalno vitlo (dužine 60 metara). Na prednjoj strani nalazi se 5-tonsko vitlo za samoizbavu i izvlačenje.

– Ovo vozilo je dodatna potvrda svega onoga što rade naši vatrogasci, a bilo nam je itekako potrebno. Spremno je za gašenje i potpuno opremljeno za tehničke intervencije na našem području – objašnjava predsjednik DVD-a Donja Voća Josip Cingesar.

Napomenuo je i da su voćanski vatrogasci „svojim dugogodišnjim radom zaslužili ovakvo vatrogasno vozilo kako bi i dalje uspješno sudjelovali u spašavanju imovine i ljudskih života“.

– Naš stari kamion više nije zadovoljavao. Prošao je 40. godinu. Sretni smo da su nam Općina Donja Voća i načelnik Krunoslav Jurgec izašli ususret i kupili novo vatrogasno vozilo koje će biti u službi naših mještana, a pogotovo naših mladih operativnih članova. Bit će im poticaj da se bave vatrogastvom, da se osposobljavaju i budu spremni pomoći u svakom trenutku. Tomu ide u prilog i odluka načelnika Jurgeca da Općina financira polaganje za C kategoriju za petero mladih operativnih vatrogasaca – naglasio je Cingesar.

Poticaj vatrogastvu

Na njega se nadovezao zapovjednik Jura Gregur, ustvrdivši da je konfiguracija spomenutog vozila „upravo ono što im treba“.

– Drago mi je da je načelnik slušao naše sugestije i da je nabavljeno najbolje vozilo za naš teren. Ovo je poticaj svima nama u DVD-u za još bolji i kvalitetniji rad za našu općinu te se veselimo novim projektima – poručio je zapovjednik DVD-a.

Iako smo još uvijek u vremenu pandemije COVID-a-19, mještani Voće to nisu imali potrebe jače i teže osjetiti. Voćanski Stožer civilne zaštite, koji vodi Josip Lazar, odradio je fantastičan posao, te je njima i članovima DVD-a načelnik Jurgec posebno zahvalio.

“To što naši vatrogasci imaju sada, drugi mogu samo sanjati.“

– Ovo je u mome mandatu treće novo vatrogasno vozilo koje je DVD dobio, s tim da je ovo današnje san snova mnogih generacija vatrogasaca koji su bili aktivni u našem DVD-u, pa vjerujem da će biti poticaj onima koji će to tek postati – rekao je načelnik Jurgec.

Novi Vatrogasni dom u iduće četiri godine

Štoviše, naglasio je da je novo vatrogasno vozilo nagrada „za ono što što je učinjeno u prošlosti“.
– Novi Vatrogasni dom, koji ćemo izgraditi u iduće četiri godine, neka bude nada i vjera u bolji i ljepši život u našoj prekrasnoj općini – rekao je Krunoslav Jurgec.

Novo vatrogasno vozilo garancija je sigurnosti i bezbrižnosti mještana Voće. No, ujedno je i poziv mještanima da i sami, svojim radom i brigom za ovu prekrasnu općinu, pomognu onima koji skrbe za to da vatrogasci imaju što manje posla.

“Ovo je ulaganje u budućnost od najmanje 30 godina”

– Veliko mi je zadovoljstvo i srce mi je puno sada kada smo, kao jedna od rijetkih općina, uspjeli našem DVD-u osigurati novo i moderno vatrogasno vozilo. Ovo nije vozilo za danas i sutra, ovo je ulaganje u budućnost od najmanje 30 godina. To je dokaz moje politike i načina na koji vodim svoju općinu. Drago mi je da tako razmišljaju i u DVD-u. Sjećam se kada je prije desetak godina upravo DVD prvi počeo s pomlađivanjem kadra, tada je sadašnji predsjednik Cingesar imao pred sobom velike otpore i nerazumijevanje. No, upornim radom i zalaganjem, posebno radom s mladima, naš DVD je jedan od najboljih u našoj županiji, ali i šire. Naš DVD je i jedno od najbolje opremljenih vatrogasnih društava i ponos je ne samo našoj općini nego i cijeloj našoj prekrasnoj domovini – ističe načelnik Jurgec.

Intervencija na autocesti

Novo navalno vatrogasno vozilo imalo je prvu intervenciju još prije dolaska u Voću. Vatrogasci DVD-a Donja Voća Danijel Komes i Boris Patričević u petak ujutro preuzeli su u Ozlju novo navalno vatrogasno vozilo i krenuli put Voće, gdje je poslijepodne bila planirana službena primopredaja vozila. Na autocesti Karlovac – Zagreb oko 14.20 naišli su na zapaljeni automobil iz kojeg su u tom trenutku izlazili uplašeni majka i dječak. Brzom reakcijom i intervencijom vatrogasaca spašeni su prestravljeni majka i sin te je spriječen nastanak veće materijalne štete i eventualnog širenja požara. Vatrogasci su nakon uspješno pogašene vatre ostali s majkom i djetetom do dolaska pomoći. Zahvaljujući brzoj intervenciji vatrogasaca DVD-a Donja Voća koji su se u pravom trenutku našli na mjestu požara, spriječena je veća tragedija. O ovom pothvatu voćanskih vatrogasaca izvijestili su i drugi mediji.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!