Povežite se s nama

Život i društvo

DVD Križovljan Cestica osnovan je davne 1929. godine, uručili priznanja zaslužnim vatrogascima

Objavljeno:

- dana

U dvorani DVD-a Križovljan Cestica održana je u subotu, 14. kolovoza svečana sjednica vatrogasnog društva osnovanog 1929. godine.

Zbog poštivanja mjera sama sjednica održana je samo uz članove društva, a od gostiju istoj su prisustvovali, od strane općine Cestica Darko Majhen, predsjednik Općinskog vijeća općine Cestica, zamjenik predsjednika VZ Varaždinske županije i predsjednik VZO Cestica, te Milenko Biškup, zapovjednik Vatrogasne zajednice općine Cestica.

U uvodnom dijelu sudionike je pozdravio Ivan Kralj, predsjednik DVD-a Križovljan Cestica, a potom su uručena priznanja. Uz predsjednik DVD-a i tajnika Marijana Vočanec  zaslužnim članovima odlikovanja su uručili zapovjednik VZO Cestica Miljenko Biškup i predsjednik Općinskog vijeća Darko Majhen koji je potom čestitku uputio i u ime organizacija u kojima obavlja odgovorne dužnosti.

Dobitnici priznanja i odlikovanja – Stanko Klasić, član DVD-a je od 1960. godine

Odlikovanje za desetogodišnje aktivno članstvo u društvu primili su Marko Talan i Milan Županić, a za tri desetljeća Štefica Zagorec, te potom i, za pedeset godina u DVD-u Antonija Klasić i Štefanija Klasić. Posebno toplim pljeskom prisutni su nagradili uručivanje odlikovanja za posebne zasluge, a koje je primio Stanko Klasić.

U obrazloženju odluke o dodijeli priznanja za posebne zasluge tajnik Marijan Vočanec, rekao je: Stanko Klasić rođen je 23. travnja 1940. godine u Križovljanu Radovečkom, a službeni datum pristupanja DVD-u Križovljan Cestici je 15. ožujak 1960. godine. 

U dobrovoljno vatrogasno društvo uključio se već kao malo dijete jer su njegov otac (Alojz Klasić) i djed (Jakob Pavlović) koji je bio i osnivač društva,  bili vatrogasci. Od samog uključivanja u društvo od 1960. pa sve do današnjeg dana, mada ima 81.godinu, još uvijek je aktivan, ne prođe ni jedna radna akcija da ne sudjeluje u njoj. Prisutan je na svakom sastanku, ne prođe ni jedna intervencija a da ne isprati vatrogasce na intervenciju.

Školovani vatrogasac postaje 1960. godine. a već 1965. godine postaje vatrogasac prve klase. S posebnim ponosom prisjeća se kad je pohađao šestomjesečno školovanje za dočasnika 1972 godine u Vinici, a od te godine do 1986. bio je zapovjednik, kao i član upravnog odbora. Slijedećih 30 godina, do 2016. bio je spremištar i vodio je brigu o materijalnoj imovini društva. U svakom danu svaku svoju zadaću obavljao je odgovorno i savjesno stalno stavljajući vatrogastvo na prvo mjesto, a posebno treba istaknuti razvoju suradnje sa PGD Hardek društvom iz Slovenije, sudjelujući u radu njihovih skupština i u događajima koju su mogli pridonijeti boljoj suradnji. Između ostalog, njegovim trudom i zalaganjem došlo je do potpisivanja povelje o pobratimljenju i suradnji koja i dan danas traje.

Aktivno je sudjelovao u nabavi svih vatrogasnih vozila i opreme, a pogotovo navalnog vozila koje su nabavili u Njemačkoj.

Za svoj predani rad u vatrogastvu tijekom proteklih godina vatrogasne karijere primio je desetak priznanja i odlikovanja, spomenice, plamenice i medalje, a 2015. godine uručena mu je spomenica vatrogasnog veterana.

Život i društvo

Ivanečki Crveni križ: obiteljima koji žive ispod praga siromaštva izdaju se vaučeri

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Za obitelji koje žive ispod praga siromaštva izdaju se vaučeri za djecu u iznosu od 200 kuna po djetetu, objavilo je Gradsko društvo Crvenog križa Ivanec.

Iz sredstava humanitarne akcije Solidarnost na djelu 2021. uz tijeku je izdavanje vaučera za

djecu koja žive u obiteljima koje teško spajaju kraj s krajem. Riječ je o obiteljima korisnicima

zajamčene minimalne naknade putem CZSS-a Ivanec, obiteljima s troje i više djece s ukupnim primanjima u kućanstvu do 1.300 kuna po članu obitelji, obiteljima samohranih roditeljima s ukupnim primanjima po članu obitelji do 1.400 kuna, te ostalim obiteljima koje žive ispod praga siromaštva, svi iz evidencije GDCK Ivanec.

Zasigurno nismo obuhvatili sve, jer statistički podaci ukazuju na velik postotak siromašnih koji žive u nevidljivom siromaštvu o čemu svjedoči velika razlika između praga siromaštva po dohotku i praga siromaštva po potrošnoj metodi (koja govori koliko si obitelji mogu priuštiti s prihodima koje imaju), te je upravo stopa siromaštva po potrošnji na razini Centra za socijalnu skrb Ivanec visokih 30,11% (za razliku od stope siromaštva po dohotku koja je 21,49%).

Putem vaučera obitelji realiziraju kupnju odjeće, obuće, školskog pribora i kućanskih potrepština. U evidenciji, Socijalnom programu GDCK Ivanec nalazi se 44 takvih obitelji, s ukupno 112 djece.

U akciji je prikupljeno: 21.738,70 kn; 406 kg hrane i 69 komada higijenskih proizvoda, slijedom čega se istim obiteljima ujedno dijele i veliki prehrambeni tzv. dječji paketi hrane i higijenskih proizvoda.

GDCK Ivanec izdvojiti će dodatnih 4.172,74 kn kako bi obuhvatili svih 112 djece i podmirili troškove akcije.

U OŠ Ivanec i OŠ Lepoglava prikupljanje prehrambenih i higijenskih proizvoda traje i dalje.

Nastavite čitati

Život i društvo

Božićne zvijezde obitelji Varvir iz Županca unose duh blagdana u domove diljem Hrvatske

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na čak 18 000 kvadratnih metara obitelj Varvir iz Županca u Općini Mali Bukovec uzgaja cvijeće.

Riječ je o obiteljskom poslu koji, a Tomislav i Tihomir od malih nogu bave se cvijećem. Sve su započeli njihovi roditelji pred trideset godina.

– Kasnije su se uključile i naše supruge, a sad imamo najbolje pomagače – našu djecu. Imamo i četiri zaposlena radnika, a robu prodajemo u razne trgovačke lance u Hrvatskoj, kao i susjednoj Sloveniji, a već dvije godine ponosni smo nositelji certifikata Global gap – kaže Tomislav Varvir.

Godinu započinju jaglacima, maćuhicama, tratinčicama i potočnicama, nastavljaju sa raznim vrtnim i balkonskim cvijećem.

Na 6000 kvadrata zatvorenog prostora najveći dio uzgoja čini balkonsko i vrtno cvijeće koje na tržište dolazi na proljeće i ljeto. Već sredinom lipnja započinju sa sadnjom multiflora i pripremom za jesensku sezonu.

Jesen je rezervirana za krizanteme, dok godinu završavaju neizostavnim božićnim zvijezdama.

– Približava se najljepše doba godine, a za našu obitelj studeni i prosinac zaista su posebni. S posebnom pažnjom brinemo o ovoj biljki koju ne moram posebno predstavljati jer božićna zvijezda unosi blagdanski duh u svaki dom – kaže nam bračni par Tomislav i Marina Varvir.

Njihove božićne zvijezde putuju diljem Hrvatske. Može ih se naći na tržnicama, ali i trgovačkim centrima, a Varviri kažu kako rado i ugoste dugogodišnje kupce koji dođu pogledati njihovo cvijeće.

– Drago nam je kad ljudi dođu i imaju puno pitanja. Dajemo savjet kako da cvijeće dobro napreduje. Sve naše biljke, od proljetnih jaglaca pa do zimskih božićnih zvijezdi, iziskuju brigu, ali puno ljubavi i pažnje. Nama cvijeće nije samo posao već velika ljubav i motivacija – kažu Tomislav i Marina.

Kako da vam božićna zvijezda traje što dulje?

Prirodna staništa božićne zvijezde su Afrika, Južna Amerika i Meksiko. U sjevernu Ameriku stigla je 1828. godine, a donio ju je botaničar Joel Roberts Poinsett.

Prema jednoj meksičkoj legendi, božićna zvijezda je nastala iz kapljica krvi astečke boginje kojoj je zbog nesreće u ljubavi puklo srce.

Marina nam je dala korisne savjete kako da božićna zvijezda ostane što dulje krasiti naše domove tijekom blagdana.

– Božićna zvijezda kao i svaka biljka treba svjetlost i toplinu, ali ne previše. Optimalna temperatura za božićnu zvijezdu je između 15 i 20 Celzijevih stupnjeva. Dakle, trebao bi je odmaknuti od radijatora.

Što se zalijevanja tiče, preporuka je da se voda ulijeva u podložak, a ne direktno u teglu – savjetuje Marina.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje