Povežite se s nama

Život i društvo

DVD Petrijanec 2018. godine imao samo jednu požarnu te pet tehničkih intervencija

DVD Petrijanec skupština

Objavljeno:

- dana

Dobrovoljno vatrogasno društvo Petrijanec u subotu, 2. ožujka, održalo je 108. redovnu izvještajnu sjednicu Skupštine, koju je otvorio zamjenik predsjednika Tihomir Krfogec.

Daljnji tijek sjednice vodio je predsjednik Darjan Lukaček. Nakon izbora radnih tijela Skupštine tajnica Andrijana Kolarić podnijela je izvješće o radu društva iz kojeg valja istaknuti značajan pad broja intervencija u odnosu na prethodne godine, pa je tako u 2018. DVD Petrijanec imao samo jednu požarnu te pet tehničkih intervencija.

Nakon toga podnesena su izvješća o financijsko-materijalnom poslovanju te izvješće Nadzornog odbora i Verifikacijskog povjerenstva kao i plan rada i financijski plan za 2019. godinu, a sva izvješća i planove članovi Skupštine prihvatili su jednoglasno.

Članovima DVD-a podijeljena su priznanja i odlikovanja pa je tako spomenicu za pedeset godina članstva u društvu primio Ivan Bačan, dok su Stjepan Rodeš i Marko Leskovar primili spomenice za deset godina članstva.

Srebrnu plamenicu primio je Tihomir Krfogec, a brončanu Stjepan Rodeš, dok su brončane medalje primili Nikola Rušec, Darjan Lukaček, David Lukaček i Valentino Jovan. Zahvalnice za potporu radu društva primili su sponzori, najaktivniji članovi društva te dječja ekipa koja je prošle godine osvojila drugo mjesto u Vatrogasnom kupu općine Petrijanec.

Prisutnima se u ime Općine Petrijanec obratio načelnik Željko Posavec koji je zahvalio vatrogascima na njihovom radu i obećao daljnju potporu. Predsjednica VZO Petrijanec Nataša Šincek čestitala im je na zalaganju u protekloj godini te pohvalila rad s najmlađim članovima, ali i na protupožarnoj preventivi s obzirom na osjetan pad broja intervencija u 2018. godini.

U ime Vatrogasne zajednice Varaždinske županije na rad društva osvrnuo se tajnik Zvonko Videc koji je ujedno dodijelio priznanja Zvonku Mikacu i Slavku Belšćaku, a povodom 25 godina osnivanja Vatrogasne zajednice županije.

Domaćinima su čestitke uputili i predstavnici prijateljskih dobrovoljnih vatrogasnih društava iz Varaždinske i Krapinsko-zagorske županije te iz čak šest društava iz susjedne Slovenije, kao i predstavnici mnogobrojnih udruga koje djeluju na području Općine Petrijanec.

Život i društvo

FOTO Prečasni Ivan Kozjak, rodom iz Belice, proslavio 60. obljetnicu svog ređenja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Anita Trešćec/Varaždinska biskupija

Umirovljeni svećenik Varaždinske biskupije preč. Ivan Kozjak, rodom iz Belice, proslavio je 29. lipnja šezdesetu obljetnicu svoga svećeničkog ređenja u kapeli sv. Ivana Arškog u Svećeničkom domu u Varaždinu, piše Varaždinska biskupija.

Na svečanom euharistijskom slavlju kojem je predsjedao koncelebrirala su šesnaestorica svećenika. Među njima bili su mons. Antun Perčić, generalni vikar, preč. Josip Koprek, ravnatelj Svećeničkog doma, preč. Damir Bobovec, preč. Mario Kopjar, umirovljeni svećenici – korisnici Svećeničkog doma, vlč. Ivica Puškadija, župnik Župe Sveti Juraj na Bregu gdje je svečar bio župnik punih 37 godina i vlč. Karlo Kruljac, župnik iz svečareve rodne Župe Belica.

Na zahvalnom misnom slavlju dijamantnog jubileja okupili su se obitelj, rodbina i prijatelji preč. Kozjaka te djelatnici Svećeničkog doma. Preč. Kozjak svetu misu je prikazao za svoje pokojne roditelje, brata i sestru.

Uvodeći u sveto misno slavlje preč. Kozjak je pozvao na promišljanje i preispitivanje kako svatko od nas koristi talente koje mu je Gospodin darovao. Istaknuo je kako mu je bila želja ovaj jubilej proslaviti u ovom intimnom krugu braće svećenika, obitelji i prijatelja, zahvaliti Gospodinu na daru života, obitelji iz koje je potekao te na daru svećeničkog poziva koji je nastojao živjeti i ostvarivati posljednjih šezdeset godina.

Prigodnu propovijed održao je preč. Josip Koprek, koji je rekao da je prigodno ovakav jubilej slaviti upravo na svetkovinu apostolskih prvaka Petra i Pavla, kada je slavljenik i bio zaređen za svećenika 1962. godine.

– U onoj mjeri u kojoj smo povezani s Kristom, u mjeri u kojoj se damo od njega oblikovati, tako će na koncu izgledati naš život i naše svećeništvo – rekao je preč. Koprek i završio propovijed riječima čestitke slavljeniku, uza želju da i nadalje svakog dana ustraje i u suradnji s Božjom milošću svoje srce oblikuje da bude što sličnije Presvetom Srcu Isusovu.

Preč. Ivan Kozjak rođen je 5. svibnja 1936. godine na Belici. Za svećenika je zaređen na Petrovo 1962. godine po rukama zagrebačkog nadbiskupa Franje Šepera. Mladu misu proslavio je 15. srpnja iste godine na rodnoj Belici.

Bio je dvije godine na službi kapelana u Bjelovaru, a zatim je šest godina bio župnikom u Ruševu, odakle je dvije godine upravljao i župom Čaglin. Nakon toga je nešto kraće od godine dana upravljao župom Velika Trnovitica i župom Ladislav. Ujesen 1972. godine preuzeo je Župu Sveti Juraj na Bregu u gornjem Međimurju, gdje je bio župnikom sve do 2009. godine kada je umirovljen. Danas živi u Svećeničkom domu u Varaždinu.

Nastavite čitati

Život i društvo

Gradovi i općine u Varaždinskoj županiji uglavnom dobili najviše ocjene za transparentnost proračuna

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Institut za javne finacije (IJF) objavio je podatke o transparentnosti regionalnih/lokalnih proračuna od studenog 2021. do travanja 2022. godine.

Razina proračunske transparentnosti može iznositi od 0 do 5, s time da je 5 najviša ocjena.

– Transparentni proračuni omogućuju uvid u potpune, točne, pravovremene i razumljive informacije o proračunu pa građani mogu vlastitim angažmanom utjecati na efikasnost prikupljanja javnih sredstava i ponude javnih dobara i usluga, na povećanje odgovornosti regionalnih/lokalnih vlasti i smanjenje mogućnosti za korupciju. KARTA prikazuje proračunsku transparentnost mjerenu brojem ključnih proračunskih dokumenata objavljenih na mrežnim stranicama svih županija, gradova i općina – objašnjavaju iz IJF-a.

Odlična je vijest da gotovo sve općine i gradovi u Varaždinskoj županiji imaju peticu iz proračunske transparentnosti. I sama Varaždinska županija dobila je peticu. Mnogi od njih već godinama dobivaju najbolju ocjenu u ovom segmentu.

Općine Bednja, Ljubešćica i Cestica dobile su četvorku. Najniža ocjena u varaždinskoj županiji je trojka, i nju je dobio samo Grad Novi Marof.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje