Povežite se s nama

Međimurje

DVD Žiškovec u novom vatrogasnom spremištu

Objavljeno:

- dana

IZDVOJENO

U dvorani Društvenog doma u Žiškovcu je održana izborna skupština tamošnjega Dobrovoljnoga vatrogasnog društva, čijem je čelniku čakovečki gradonačelnik Stjepan Kovač uručio ključeve novouređenoga vatrogasnog spremišta.

Riječ je o objektu vrijednom 300 tisuća kuna koji se nalazi u sklopu novouređenoga METSS-ovog dućana, a članovima DVD-a poslužit će za spremanje vatrogasne opreme te održavanje sastanaka. Inače, kako je istaknuto u Izvješću o radu, žiškovečki vatrogasci lani nisu imali nijednu intervenciju, no to ne znači da nisu bili aktivni. Naime, mnogo je truda i vremena uloženo u edukaciju, rad s mladima te pripreme za natjecanja. Također, prošle godine DVD je od Državne uprave za zaštitu i spašavanje dobio vatrogasnu opremu – potopnu pumpu, 10 vatrogasnih “C” i 5 “B” cijevi te 10 kombinezona za šumske požare. Sjednica je bila i izborna, te je na njoj izabrano i novo rukovodstvo. Dugogodišnjeg predsjednika Radovana Zadravca na čelu DVD-a zamijenio je Nikola Lesjak. DVD Žiškovec i Grad Čakovec u proteklom razdoblju vrlo dobro su surađivali, a plod te suradnje su i dobra opremljenost te uvježbanost članova i članica Društva.

– U Čakovcu smatramo kako su dobrovoljna vatrogasna društva nezamjenjiva u sustavu reagiranja kod elementarnih nepogoda. U njemu ni žiškovečki vatrogasci nisu iznimka. Mnogo smo uložili u opremanje vatrogasnih postrojbi, a to ćemo činiti i ubuduće – rekao je između ostaloga gradonačelnik Kovač. Ujedno je novoizabranom čelništvu zaželio puno uspjeha u radu te ih pozvao na suradnju. Na njega se nadovezao predsjednik Vatrogasne zajednice Međimurske županije Mario Medved, ustvrdivši da su dobrovoljna vatrogasna društva okosnica društvenog života nekog mjesta.

– DVD Žiškovec svojim radom svake godine to i potvrđuje – naglasio je Medved, dodavši da je suradnja s dosadašnjim rukovodstvom DVD-a bila dobra te da vjeruje kako će i novo čelništvo nastaviti s kvalitetnim radom na osposobljavanju i spremnosti članova za intervencije.

– Vatrogasna zajednica Međimurske županije na bivšem vojnom poligonu u Čakovcu uredit će vatrogasni poligon sa simulacijom plamenih udara, tako da će svi naši vatrogasci moći vježbati intervencije u zatvorenim prostorima. Time se stvaraju uvjeti da svi, pa tako i žiškovečki vatrogasci, budu još bolji i spremniji – zaključio je predsjednik VZ-e. Na kraju skupštine su podijeljena i priznanja zaslužnim članovima Društva.

Izvor:
Foto:

Međimurje

FOTO U školama održane pokazne vježbe evakuacije i spašavanja u slučaju potresa

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prema preporukama Ministarstva znanosti i obrazovanja, u većini je školskih ustanova prvog dana drugog polugodišta održana pokazna vježba evakuacije i spašavanja u slučaju potresa.

Jedna od ustanova u kojima su naučili kako postupiti u slučaju zemljotresa je Osnovna škola Tomaša Goričanca Mala Subotica, u kojoj je vježba održana radi sigurnosti učenika i zaposlenika škole.

– Učitelji su na prvom satu upoznali učenike s postupcima ponašanja tijekom i nakon potresa, a na pokaznoj vježbi učenici i učitelji vježbali su izlazak iz zgrade škole prema planu evakuacije – navela je Sanja Posavec iz osnovne škole u Maloj Subotici.

Vježbi su prionuli i u Murskom Središću. U tamošnjoj osnovnoj školi u 10:15 zazvonilo je školsko zvono koje je označilo imaginarni potres, tijekom kojeg je također provedena vježba evakuacije i spašavanja.

– Učenici su se sklonili ispod školskih klupa, a nakon „potresa“ su svi zajedno sa svojim učiteljicama i svim zaposlenicima škole krenuli prema školskom dvorištu, na mjesto koje je sigurno od dodatnih mogućih urušavanja – ističu iz OŠ Mursko Središće.

Voditelj evakuacije bio je Vladimir Huzjan, a svi učenici ponijeli su se veoma zrelo i pribrano te je vježba uspješno provedena.

Nastavite čitati

Međimurje

U Međimurju ove nedjelje 16 novooboljelih, preminula je jedna osoba

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

korona

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije u protekla 24 sata u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda PCR metodom testirano je 188 osoba, od čega je evidentirano 16 pozitivnih slučajeva na virus COVID 19 u Međimurskoj županiji.

U protekla 24 sata oporavile su se 23 osobe. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 302.

Do danas je u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeto 36 841 uzoraka, ne računajući testiranja građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.

U Županijskoj bolnici Čakovec, hospitalizirano je 55 pacijenata pozitivnih na virus COVID 19, od toga je njih 4 hospitalizirano unutar 24 sata, dok je otpušteno 6 pacijenata.

Na invazivnoj respiraciji se nalazi 1 COVID pozitivan pacijent. U protekla 24 sata preminula je jedna ženska osoba stara 95 godina s pridruženim bolestima.

U nedjelju, 24. siječnja, sedmodnevna incidencija u Međimurskoj županiji i dalje je u trendu pada te iznosi 132 pozitivnih na 100.000 stanovnika (u odnosu na 205 prošle nedjelje), odnosno 154 pozitivnih ako se ubroji dijagnostika na temelju kliničke slike i brzi antigenski testovi (u odnosu na 255 prošle nedjelje).

U proteklih 7 dana PCR metodom testirano je 957 osoba te je postotak pozitivnih u odnosu na broj testiranja 15,1 %, što je manje nego tjedan ranije kada je iznosio 18,5%.

U funkciji je pozivni centar Doma zdravlja za prijavu zainteresiranih za cijepljenje protiv COVID 19 na broju 040/372-350, na kojem se mogu dobiti sve potrebne informacije i predbilježiti na listu za cijepljenje.

Najava testiranja može se izvršiti na broju 040/386-841 ili na e-mail adresi  [email protected] Pozivni centar Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije vezan uz virus COVID-19 je na broju 040/386-835. Pozivni centar primarne zdravstvene zaštite je na broju 040/372-372.

Nastavite čitati