Povežite se s nama

Međimurje

DVD Žiškovec u novom vatrogasnom spremištu

Objavljeno:

- dana

IZDVOJENO

U dvorani Društvenog doma u Žiškovcu je održana izborna skupština tamošnjega Dobrovoljnoga vatrogasnog društva, čijem je čelniku čakovečki gradonačelnik Stjepan Kovač uručio ključeve novouređenoga vatrogasnog spremišta.

Riječ je o objektu vrijednom 300 tisuća kuna koji se nalazi u sklopu novouređenoga METSS-ovog dućana, a članovima DVD-a poslužit će za spremanje vatrogasne opreme te održavanje sastanaka. Inače, kako je istaknuto u Izvješću o radu, žiškovečki vatrogasci lani nisu imali nijednu intervenciju, no to ne znači da nisu bili aktivni. Naime, mnogo je truda i vremena uloženo u edukaciju, rad s mladima te pripreme za natjecanja. Također, prošle godine DVD je od Državne uprave za zaštitu i spašavanje dobio vatrogasnu opremu – potopnu pumpu, 10 vatrogasnih “C” i 5 “B” cijevi te 10 kombinezona za šumske požare. Sjednica je bila i izborna, te je na njoj izabrano i novo rukovodstvo. Dugogodišnjeg predsjednika Radovana Zadravca na čelu DVD-a zamijenio je Nikola Lesjak. DVD Žiškovec i Grad Čakovec u proteklom razdoblju vrlo dobro su surađivali, a plod te suradnje su i dobra opremljenost te uvježbanost članova i članica Društva.

– U Čakovcu smatramo kako su dobrovoljna vatrogasna društva nezamjenjiva u sustavu reagiranja kod elementarnih nepogoda. U njemu ni žiškovečki vatrogasci nisu iznimka. Mnogo smo uložili u opremanje vatrogasnih postrojbi, a to ćemo činiti i ubuduće – rekao je između ostaloga gradonačelnik Kovač. Ujedno je novoizabranom čelništvu zaželio puno uspjeha u radu te ih pozvao na suradnju. Na njega se nadovezao predsjednik Vatrogasne zajednice Međimurske županije Mario Medved, ustvrdivši da su dobrovoljna vatrogasna društva okosnica društvenog života nekog mjesta.

– DVD Žiškovec svojim radom svake godine to i potvrđuje – naglasio je Medved, dodavši da je suradnja s dosadašnjim rukovodstvom DVD-a bila dobra te da vjeruje kako će i novo čelništvo nastaviti s kvalitetnim radom na osposobljavanju i spremnosti članova za intervencije.

– Vatrogasna zajednica Međimurske županije na bivšem vojnom poligonu u Čakovcu uredit će vatrogasni poligon sa simulacijom plamenih udara, tako da će svi naši vatrogasci moći vježbati intervencije u zatvorenim prostorima. Time se stvaraju uvjeti da svi, pa tako i žiškovečki vatrogasci, budu još bolji i spremniji – zaključio je predsjednik VZ-e. Na kraju skupštine su podijeljena i priznanja zaslužnim članovima Društva.

Izvor:
Foto:

Međimurje

Grad Čakovec od 7. prosinca dijeli božićnice svojim umirovljenicima s najnižim primanjima te djeci

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Podjela božićnica ove će se godine u Gradskoj vijećnici Grada Čakovca održati od četvrtka, 7. do utorka, 19. prosinca, od 9 do 12 sati.

Božićnicu, svi koji na istu imaju pravo, mogu preuzeti u Gradskoj vijećnici (Ulica kralja Tomislava 15, Čakovec) svaki radni dan od četvrtka, 7. do utorka, 19. prosinca, u vremenu od 9 do 12 sati.

Sa sobom je potrebno donijeti osobnu iskaznicu ili putovnicu te potvrde Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje s iznosom mirovinskih primanja za listopad 2023. godine. Potporu može podići i uži član obitelji, uz predočenje osobne iskaznice.

Gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini donijela je Odluku da se iznos ovogodišnjih božićnica u odnosu na prošlu godinu poveća. Podignut je i cenzus, točnije prag za čakovečke umirovljenike koji mogu ostvariti pravo na božićnicu. Tako će božićnicu, koja naspram prošlogodišnjih 200 kuna (26,54 eura), ove godine iznosi 50 eura, moći podići umirovljenici s administrativnog područja Grada koji imaju mirovine manje od 350 eura, te sva djeca i osobe korisnici osobne invalidnine. Za tu je svrhu u Proračunu Grada Čakovca osigurano 110.000 eura. Prag koji se tiče visina mirovina za dodjelu, naspram prošle godine, podiže se s dosadašnjih 335 na 350 eura.

Kako je objasnila čakovečka gradonačelnica, izmjenom odluke obuhvaćen je veći broj umirovljenika i osoba kojima je svaka pomoć, posebno u blagdansko vrijeme, prijeko potrebna, te im barem malo pomoći tijekom Božića. Takvom odlukom cilj je dati podršku, posebice onim najugroženijim skupinama društva, prateći pritom sve nezavidniju situaciju u vidu povećanja troškova života.

– Ono što je važno naglasiti je da pravo na božićnicu imaju samo oni umirovljenici kojima je to ukupni prihod po osnovi mirovine, zajedno s mirovinama koje su eventualno ostvarili radom u inozemstvu. Ujedno za pojašnjenje, pravo na osobnu invalidninu priznaje se djetetu i osobi kod koje je utvrđen četvrti stupanj težine invaliditeta – oštećenja funkcionalnih sposobnosti prema propisima o vještačenju i metodologijama vještačenja, a u svrhu zadovoljavanja životnih potreba za uključivanje u svakodnevni život zajednice. Prema Zakonu o socijalnoj skrbi pravo na osobnu invalidninu ne priznaje se osobi kojoj je priznata usluga smještaja ili organiziranog stanovanja sukladno odredbama ovog zakona ili drugim propisima, koja je ostvaruje prema drugim propisima ili koja doplatak za pomoć i njegu ostvaruje prema ovom zakonu ili drugim propisima – rekla je Cividini.

Nastavite čitati

Međimurje

Na ulazu u Macinec postavljena štalica sa svetom obitelji

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Članice i članovi Udruge MAXENCA za ovaj advent na ulazu u Macinec, kod Doma kulture, postavili su štalicu sa svetom obitelji.

Toj umjetničkoj instalaciji prethodili su radovi pripreme unazad dvadesetak dana, no rezultatom su svi bili zadovoljni zaboravivši pritom na uvjete u kojima su instalaciju stvarali.

Ovo je novi projekt, odnosno nastavak i realizacija sličnih projekata u vrijeme adventa. O ideji i načinu izvedbe se razmišljalo i raspravljalo mjesecima. Nabavljen je potreban materijal, alat je donesen od kuće, napravljene su skice i malo pomalo štalica je poprimala svoj oblik.

Član udruge Alen Jaklin iskoristio je svoj umjetnički dar i oslikao svetu obitelj. Svatko je u skladu sa svojim mogućnostima i znanju dao doprinos novoj umjetničkoj instalaciji.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje