Povežite se s nama

Međimurje

DVD Žiškovec u novom vatrogasnom spremištu

Objavljeno:

- dana

IZDVOJENO

U dvorani Društvenog doma u Žiškovcu je održana izborna skupština tamošnjega Dobrovoljnoga vatrogasnog društva, čijem je čelniku čakovečki gradonačelnik Stjepan Kovač uručio ključeve novouređenoga vatrogasnog spremišta.

Riječ je o objektu vrijednom 300 tisuća kuna koji se nalazi u sklopu novouređenoga METSS-ovog dućana, a članovima DVD-a poslužit će za spremanje vatrogasne opreme te održavanje sastanaka. Inače, kako je istaknuto u Izvješću o radu, žiškovečki vatrogasci lani nisu imali nijednu intervenciju, no to ne znači da nisu bili aktivni. Naime, mnogo je truda i vremena uloženo u edukaciju, rad s mladima te pripreme za natjecanja. Također, prošle godine DVD je od Državne uprave za zaštitu i spašavanje dobio vatrogasnu opremu – potopnu pumpu, 10 vatrogasnih “C” i 5 “B” cijevi te 10 kombinezona za šumske požare. Sjednica je bila i izborna, te je na njoj izabrano i novo rukovodstvo. Dugogodišnjeg predsjednika Radovana Zadravca na čelu DVD-a zamijenio je Nikola Lesjak. DVD Žiškovec i Grad Čakovec u proteklom razdoblju vrlo dobro su surađivali, a plod te suradnje su i dobra opremljenost te uvježbanost članova i članica Društva.

– U Čakovcu smatramo kako su dobrovoljna vatrogasna društva nezamjenjiva u sustavu reagiranja kod elementarnih nepogoda. U njemu ni žiškovečki vatrogasci nisu iznimka. Mnogo smo uložili u opremanje vatrogasnih postrojbi, a to ćemo činiti i ubuduće – rekao je između ostaloga gradonačelnik Kovač. Ujedno je novoizabranom čelništvu zaželio puno uspjeha u radu te ih pozvao na suradnju. Na njega se nadovezao predsjednik Vatrogasne zajednice Međimurske županije Mario Medved, ustvrdivši da su dobrovoljna vatrogasna društva okosnica društvenog života nekog mjesta.

– DVD Žiškovec svojim radom svake godine to i potvrđuje – naglasio je Medved, dodavši da je suradnja s dosadašnjim rukovodstvom DVD-a bila dobra te da vjeruje kako će i novo čelništvo nastaviti s kvalitetnim radom na osposobljavanju i spremnosti članova za intervencije.

– Vatrogasna zajednica Međimurske županije na bivšem vojnom poligonu u Čakovcu uredit će vatrogasni poligon sa simulacijom plamenih udara, tako da će svi naši vatrogasci moći vježbati intervencije u zatvorenim prostorima. Time se stvaraju uvjeti da svi, pa tako i žiškovečki vatrogasci, budu još bolji i spremniji – zaključio je predsjednik VZ-e. Na kraju skupštine su podijeljena i priznanja zaslužnim članovima Društva.

Izvor:
Foto:

Međimurje

Korona u Međimurju: brojke u odnosu na prošlu subotu manje za 20%

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije u protekla 24 sata obrađeno je 166 uzoraka, od čega je evidentirano 36 pozitivnih nalaza na SARS-CoV-2 virus u Međimurskoj županiji, što je 21,7% pozitivnih od broja testiranih. Iz drugih županija prijavljena su 4 slučajeva.

U protekla 24 sata oporavilo se 59 osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 432.

Do danas je u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeto 56 845 uzoraka, ne računajući testiranja naših građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.

U Županijskoj bolnici Čakovec hospitalizirano je 78 pacijenata pozitivnih na SARS-CoV-2 virus, a 3 pacijenta su na invazivnoj respiraciji. U protekla 24 sata nema preminulih osoba.

U Međimurju se nastavlja poboljšanje epidemiološke situacije. U odnosu na prošlu subotu 7-dnevna i 14-dnevna incidencija je 20% manja, broj aktivnih slučajeva je s 567 pao na 432, dok je postotak pozitivnih u odnosu na broj testiranja u trendu pada te s današnjim danom iznosi 22%.

Tijekom dana se nastavljanja cijepljenje građana Međimurske županije. Masovno cijepljenje na punktovima organizira se 20. put, a podaci o broju cijepljenih osoba biti će poznati sutra.

Tijekom ovoga tjedna cijepljeno je više od 4 500 osoba.

Nastavite čitati

Međimurje

Odbije li nositi masku, učenik neće pristupiti ispitima državne mature

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:


Bliži se 1. lipnja, datum početka prvog ispita državne mature, stoga je Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio Upute za provedbu državne mature tijekom epidemije koronavirusa.

Obavezan razmak

U uputi, među ostalim, stoji da na ispite državne mature ne smiju doći pristupnici, djelatnici škole i druge osobe ako su pozitivni na COVID-19 s izrečenom mjerom izolacije, i ako pokazuju znakove bolesti koji mogu upućivati na oboljenje od tog virusa, poput kašlja, poteškoća u disanju, povišene tjelesne temperature i sl.

Za pristupnike kojima je izrečena mjera samoizolacije, uvjeti pristupanja ispitima državne mature utvrdit će se putem posebnih epidemioloških preporuka, a radi dogovora oko tih posebnih uvjeta, učenici se trebaju žurno javiti matičnoj školi, a ostali kandidati Nacionalnom centru za vanjsko vrednovanje obrazovanja.

Mjesto održavanja državne mature i pripadajuće prostorije, uključujući i sanitarne prostorije, prije svakoga ispita te na kraju svakoga radnog dana temeljito će se oprati i dezinficirati u okviru rutinskoga uobičajenog čišćenja, a neposredno prije dolaska na ispit, prostorije će se provjetriti. Učenike i ostale korisnike koji budu pisali ispit državne mature moli se da ponesu svoj pribor koji im je potreban za ispit te da kod kuće izmjere tjelesnu temperaturu i ponesu zaštitnu masku.

Održavanje ispita izgledat će ovako: pisani ispit provodit će se u dovoljno velikoj prostoriji iza zatvorenih vrata, i ako je moguće s otvorenim prozorima, pristupnike će na stolu dočekati ispitni materijal, a u učionicu će ulaziti jedan po jedan i biti razmješteni na najmanje metar i pol do dva metra udaljenosti. Dopušteni predmeti koje smiju imati na stolu su osobna iskaznica, pribor za pisanje, vlastita kemijska olovka, bočica s vodom i ispitni materijali.

Pritom su sve prisutne osobe obvezne nositi masku koja cijelo vrijeme pokriva nos i usta, a pristupnik koji odbije nositi masku, a za to nema potvrdu liječnika, ne može polagati ispite državne mature.

Ako se dogodi da veći broj zaposlenika jedne ustanove završi u izolaciji ili samoizolaciji, tada će stožeri civilne zaštite u koordinaciji s osnivačima preraspodijeliti zaposlenike iz drugih ustanova kako bi se ispiti uspješno proveli.

Nadalje, preporučuje se da pristupnici s teškoćama u razvoju i težim zdravstvenim smetnjama ispite državne mature pišu u svom domu. Tijekom polaganja ispita kod kuće, dežurni nastavnici koji dolaze u kuću pristupnika nosit će kirurške maske te dezinficijense za ruke, a dobro bi bilo i nositi zaštitne rukavice.

– Kada je to moguće, dežurni nastavnici od ostalih ukućana i pristupnika trebaju biti udaljeni najmanje dva metra. Ako je riječ o pristupniku s narušenim imunitetom organizma, dežurni nastavnici prije ulaska u kuću stavljaju jednokratne nazuvke na cipele i nose kirurške maske kao i pristupnik ako im zdravstveno stanje to dopušta. Pritom se postupa sukladno možebitnim specifičnim preporukama liječnika specijalista koji skrbi za osnovnu bolest pristupnika – jasno piše u uputama HZJZ-a.

Dodajmo da se ispiti pišu u vremenu od pet tjedana, s time da su zadnji ispiti na redu 30. lipnja. Prvi rezultati bit će objavljeni 14. srpnja, a konačni 21. srpnja.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!