Povežite se s nama

Međimurje

DVD Žiškovec u novom vatrogasnom spremištu

Objavljeno:

- dana

IZDVOJENO

U dvorani Društvenog doma u Žiškovcu je održana izborna skupština tamošnjega Dobrovoljnoga vatrogasnog društva, čijem je čelniku čakovečki gradonačelnik Stjepan Kovač uručio ključeve novouređenoga vatrogasnog spremišta.

Riječ je o objektu vrijednom 300 tisuća kuna koji se nalazi u sklopu novouređenoga METSS-ovog dućana, a članovima DVD-a poslužit će za spremanje vatrogasne opreme te održavanje sastanaka. Inače, kako je istaknuto u Izvješću o radu, žiškovečki vatrogasci lani nisu imali nijednu intervenciju, no to ne znači da nisu bili aktivni. Naime, mnogo je truda i vremena uloženo u edukaciju, rad s mladima te pripreme za natjecanja. Također, prošle godine DVD je od Državne uprave za zaštitu i spašavanje dobio vatrogasnu opremu – potopnu pumpu, 10 vatrogasnih “C” i 5 “B” cijevi te 10 kombinezona za šumske požare. Sjednica je bila i izborna, te je na njoj izabrano i novo rukovodstvo. Dugogodišnjeg predsjednika Radovana Zadravca na čelu DVD-a zamijenio je Nikola Lesjak. DVD Žiškovec i Grad Čakovec u proteklom razdoblju vrlo dobro su surađivali, a plod te suradnje su i dobra opremljenost te uvježbanost članova i članica Društva.

– U Čakovcu smatramo kako su dobrovoljna vatrogasna društva nezamjenjiva u sustavu reagiranja kod elementarnih nepogoda. U njemu ni žiškovečki vatrogasci nisu iznimka. Mnogo smo uložili u opremanje vatrogasnih postrojbi, a to ćemo činiti i ubuduće – rekao je između ostaloga gradonačelnik Kovač. Ujedno je novoizabranom čelništvu zaželio puno uspjeha u radu te ih pozvao na suradnju. Na njega se nadovezao predsjednik Vatrogasne zajednice Međimurske županije Mario Medved, ustvrdivši da su dobrovoljna vatrogasna društva okosnica društvenog života nekog mjesta.

– DVD Žiškovec svojim radom svake godine to i potvrđuje – naglasio je Medved, dodavši da je suradnja s dosadašnjim rukovodstvom DVD-a bila dobra te da vjeruje kako će i novo čelništvo nastaviti s kvalitetnim radom na osposobljavanju i spremnosti članova za intervencije.

– Vatrogasna zajednica Međimurske županije na bivšem vojnom poligonu u Čakovcu uredit će vatrogasni poligon sa simulacijom plamenih udara, tako da će svi naši vatrogasci moći vježbati intervencije u zatvorenim prostorima. Time se stvaraju uvjeti da svi, pa tako i žiškovečki vatrogasci, budu još bolji i spremniji – zaključio je predsjednik VZ-e. Na kraju skupštine su podijeljena i priznanja zaslužnim članovima Društva.

Izvor:
Foto:

Međimurje

Grad Čakovec se pridružio obilježavanju Nacionalnog dana multiple skleroze

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nacionalni dan multiple skleroze obilježava se 26. rujna. 

Tim povodom mnogobrojne institucije, udruge, pojedinci i drugi daju svoj doprinos isticanjem narančaste boje koja predstavlja boju te bolesti.

Kako bi dao podršku, i Grad Čakovec pridružio se ovogodišnjem obilježavanju, osvjetljavanjem zgrade Doma sindikata narančastom bojom.

Društvo multiple skleroze Međimurske županije trenutno broji 102 člana, najčešće s utvrđenim postotkom invalidnosti između 80 i 100 posto, a svaka osoba oboljela od MS-a ima trajni invaliditet.

Broj članova se iz godine u godinu povećava, a bolest se najčešće javlja između 20. i 45. godine života.

Multipla skleroza je teška autoimuna neurološka bolest te je s razlogom nazivaju “bolest s tisuću lica” budući da svaka oboljela osoba ima različite simptome i različitu težinu same bolesti.

Kod svih oboljelih je jedno zajedničko, a to je vrlo oslabljen imunitet. U svijetu oko 2,5 milijuna ljudi boluje od multiple skleroze.

Cilj obilježavanja dana multiple skleroze je povezivanje i sudjelovanje ljudi, grupa i organizacija u događajima i aktivnostima kako bi se podigla svijest o multiploj sklerozi kao globalnom problemu te uputio poziv na veću suradnju u istraživanju bolesti na međunarodnoj razini.

Nastavite čitati

Međimurje

Murskom Središću 253.000 kuna za kupnju 3900 kanti za papir i plastiku

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Mursko Središće dobio je putem javnog poziva Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost 253.000 kuna za kupnju 3900 spremnika za smeće. Riječ je o projektu kupnje po 1950 plavih i žutih spremnika čija je ukupna vrijednost 633.500 kuna, dok će Fond iznos sufinancirati s 40 posto. Riječ je o maksimalnom mogućem iznosu sufinanciranja, dok će se preostali novac namaknuti iz gradskog Proračuna.

– Odobrenjem projekta vreće koje su se do sada koristile za odvoz papira i plastike odlaze u povijest. Već ranije su nabavljene zelene kante za miješani komunalni otpad te smeđe kante za biootpad. Dakle, sva domaćinstva na području Murskog Središća koja su uključena u sustav odvoza smeća nakon provedenog postupka javne nabave dobiti će plavu i žutu kantu – poručili su iz Grada Murskog Središća.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje