Povežite se s nama

Kultura

Dvije Restartove komedije na programu u utorak, 23. svibnja

Objavljeno:

- dana

Dokumentarci u kinu Glalerija

“NLO- Neovisna lista oportunista” i “Ana Trg”, dva dokumentarna filma Udruge Restart – koja se na komičan način osvrću na hrvatsko društvo – prikazati će se u varaždinskom kinu Galerija u utorak, 23. svibnja, s početkom u 20 sati.

NLO se vodio idejom da mnogi građani ne znaju za koga točno glasati, da je sustav parlamentarne demokracije rezultirao siromašnim dvostranačjem bez maštovitosti i inovativnosti.

Spajanjem dvije kratke dokumentarne forme u cjelovečernji doživljaj, Restart Label započinje svoj novi periodični program distribucije kratkih filmova na velikim platnima.

Neovisna lista oportunista

Neovisna lista oportunista, srednjemetražni je dokumentarni film u režiji Dejana Oblaka i Vedrana Senjanovića. Film prati prati kandidaturu istoimene političke opcije na parlamentarnim izborima u Hrvatskoj 2011-e godine, sastavljenu od studenata političkih znanosti čiji je glavni politički cilj bio parodija cijelog demokratskog izbornog procesa kakav danas postoji u Hrvatskoj. NLO se vodio idejom da mnogi građani ne znaju za koga točno glasati, da je sustav parlamentarne demokracije rezultirao siromašnim dvostranačjem bez maštovitosti i inovativnosti.

U filmu pratimo 14 kandidata i način na koji se snalaze na političkom terenu. Iako nisu svi baš sigurni gdje su bili 1991., njihov prvi kandidat izabran putem tombole na glavnom zagrebačkom trgu, rođen je baš tada. Javno su u medijima priznali da nemaju ni gospodarski, ni fiskalni niti ekonomski program, ali im je drago da su mogli po prvi put u TV programu nositi leptir mašnu; prekršili su predizbornu šutnju, a na kampanju potrošili samo 176 kuna. Cijelu ovu urnebesnu kampanju pratile su kamere, a

Neovisna Lista Oportunista u kina dolazi direktno nakon svjetske premijere na ovogodišnjim Danima hrvatskog filma, a Ana Trg nakon uspješne festivalske turneje (SAD, Španjolska, Mađarska, Srbija, Slovenija, Hrvatska…) s koje se vratila sa čak pet nagrada. Između ostalog i one za najbolji kratki dokumentarac u regiji (Beogradski festival kratkog i dokumentarnog filma) te najbolji hrvatski kratki dokumentarni film (Festival mediteranskog filma Split).

 

Ana Trg

U polusatnom dokumentarcu Ana Trg, Jelene Novaković glavna akterica već 40 godina sjedi na istom mjestu ispred crkve Ranjenog Isusa, gdje prodaje religijske kalendare i krunice. Iako prima redovnu penziju i ne pripada socijalnom dnu, ona ima druge motiveSamo pet metara od nje, štand je postavila Zorka i to s – istim asortimanom. Ana i Zorka poslovnu logiku zadržavanja kupaca primijenile su jednostavno – međusobnim spuštanjem cijena, a na pitanje „pošto je krunica?“ gotovo nikada nisu dale isti odgovor!Iako u neprestanom sukobu, ne mogu jedna bez druge. Ovisnost o dinamičnom mikrosvijetu neprestanog protoka informacija, tračeva i živopisnih gradskih likova, učinila ih je simbolima jednog mikroprostora. Ana, Zorka i Trg, nerazdvojni su trio u duhovitom socijalnom eseju o pripadanju i prijateljstvu.

Neovisna Lista Oportunista u kina dolazi direktno nakon svjetske premijere na ovogodišnjim Danima hrvatskog filma, a Ana Trg nakon uspješne festivalske turneje (SAD, Španjolska, Mađarska, Srbija, Slovenija, Hrvatska…) s koje se vratila sa čak pet nagrada. Između ostalog i one za najbolji kratki dokumentarac u regiji (Beogradski festival kratkog i dokumentarnog filma) te najbolji hrvatski kratki dokumentarni film (Festival mediteranskog filma Split).

Oba filma nastala su u produkciji Restarta. Neovisna Lista Oportunista u koprodukciji s Televizijom Student, a Ana Trg u sklopu Restart laboratorija, programa za mlade autore.

 

Izvor:
Foto:

Kultura

Prof. Tonči Matulić u Varaždinu: “Hiperprodukcija knjiga iznjedrila lošu literaturu“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Biskupijskoj knjižnici Varaždin otvoren je Mjesec hrvatske knjige koji će se obilježiti prigodnim programom kroz ćetiri susreta petkom navečer. Uz otvorenje manifestacije gost večeri u Pastoralnom centru Varaždinske biskupije bio je prof.dr.sc. Tonči Matulić, svećenik, znanstvenik, dobitnik nagrade Hrvatske knjiga godine za knjigu Metamorfoze kulture.

Uvodeći u večer voditeljica Biskupijske knjižnice Irena Gotal podsjetila je okupljene kako se Mjesec hrvatske knjige održava od 15. listopada do 15. studenog pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske te da se u tom se periodu kroz raznovrsne i mnogobrojne programe promiče kulturu čitanja i pisanja kao izrazito važnih društvenih vrijednosti.


Ovogodišnja manifestacija održava se u okviru Godine čitanja, tema glasi Hrvatski autori u Godini čitanja, a  moto je: Ajmo hrvati se s knjigom!

U jednosatnom razgovoru s profesorom Matulićem voditeljica Irena Gotal potaknula je okupljene sudionike na promišljanje o važnosti i ulozi knjige, a izabrani sugovornik učinio je taj poticaj opipljivim i vrlo aktualnim.


Središnja tema razgovora bile su teme, ali i sama knjiga profesora Matulića „Metamorfoze kulture. Razgovarajući nadalje o važnosti i ulozi knjige, kao i novim čitalačkim navikama, posebno mladih ljudi, profesor Matulić je istaknuo kako je tehnika sredstvo kojim se treba služiti, ali knjiga je ta koja je središnje mjesto znanja, nepresušni medij, neovisan o struji.


Knjiga je osovina ljudskosti. „Znanje je bolje od neznanja, čitanje je bolje od ne čitanja, čitanjem dolazimo do znanja“, ta sama Božja riječ se ukoričila u knjigu.

Na pitanje voditeljice Gotal o sve jasnijim glasovima o hiperprodukciji knjiga profesor Matulić je odgovorio kako je svjestan te problematike i da ona postoji, ali je važno znati da papir svašta podnosi te da bi on radije rekao da postoji hiperprodukcija loše literature.


Treba vrednovati što je vrijedno, obogaćujuće, što je kvalitetno, što izgrađuje, što izobražava, što prenosi znanje.  O osobnom iskustvu s čitanjem i knjigom prof. Matulić je rekao da se pravi susret s knjigom dogodio za vrijeme studiranja kada je studirajući ontologiju ostao zadivljen moću znanja, moću riječi i ostalo je do danas tako.

Večeri s autorom u Mjesecu hrvatske knjige u Biskupijskoj knjižnici Varaždin nastavljaju se idućeg petka, 22. listopada u 19 sati kada će zainteresirani moći upoznati don Damira Stojića, – svećenika, salezijanca koji se kao pastoralac popularnim temama, te je jedan od najčitanijih autora u Biskupijskoj knjižnici Varaždin.

Više o svemu pročitajte OVDJE

Nastavite čitati

Kultura

U Vinici održan koncert ENDeM kvarteta i Zagreb Brass Quinteta

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Koncert dva sastava – ENDeM kvartet i Zagreb Brass Quinteta održan je u petak 15. listopadap u dvorani Općine Vinica, na kojem su nastupili i domaći akademski glazbenici Mihael Hrgar, Marko Gerbus, te drugi izvođači.

Ideja o održavanju koncerta potekla je od dvoje diplomiranih glazbenika, koji osim što sviraju diljem Lijepe naše, šire glazbu i izvan njenih granica. Želja je bila da naprave koncert i mještane općine Vinica upoznaju s glazbom koju sviraju. 

Glazbena priča o Mihaelu Hrgaru i Marku Gerbusu započela je u puhačkom orkestru Vinica gdje je sve krenulo kao razonoda kojem su provodili slobodno vrijeme. Kroz obrazovanje su uložili mnogo truda u glazbu kako bi imali mogućnost svirati u različitim sastavima i orkestrima.

Međutim iz hobija se razvila i karijera, što potvrđuje izjava Mihaela Hrgara.

Pri samom početku učenja sviranja, sve je to bila moglo bi se reći nekakva zanimacija, koja možda i osobno s moje strane nije bila preozbiljno shvaćena, no na kraju nam postala je profesija. Čudo je kakvu moć glazba ima… – poručuje Hrgar.

U sastavu Zgreb Brass Quinteta. predvođeni Mihaelom Hrgarom, sudjeluju Alen Vađunec i Peter Firšt na trubama, Ante Medvidović na rogu te Mate Đuzel na trombonu. Sastav koji predstavljaju Marko Gerbus (sopran saksofon), Deni Pijanić (alt saksofon), Nereo Arbula (tenor saksofon) te Erna Čizmić Rebić (bariton saksofon), ujedno su i kolege s kojima je studirao i pokrenuo kvartet saksofona ENDeM.

Mještani i zaljubljenici u glazbu imali su prilike uživati u skladbama Albenza, Petita, Iturraldea, Offenbacha, Bernsteina, Morricona i drugih kompozitora.

Na kraju koncerta okupljenima se obratio načelnik Općine Vinica, dr.sc. Branimir Štimec, prof., zahvalivši gostujućim glazbenicima kojima je uručio prigodne poklone.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje