Povežite se s nama

Život i društvo

Dvije table, jedno mjesto: mislim da je ipak… Varaždinbreg!

Objavljeno:

- dana

JEZIČNE ZAVRZLAME

Silno me zaintrigirao kolegičin članak objavljen u prošlom broju našeg lista o dvojakom pisanju imena Varaždin Breg / Varaždinbreg.

Na jednoj tabli piše jedno, na drugoj drugo, pa je predsjednik 1. mjesnog odbora zavirio u Zakon i obratio se Institutu za jezik te se uvjerio da je pravilno – Varaždin Breg. No…

To što je u Zakonu ime naselja definirano kao Varaždin Breg može biti i točno i krivo, ali samo po sebi ne znači ništa. U demokraciji se svako mjesto, ako tako većina stanovnika (npr. na referendumu) odluči, može preimenovati u Old York ili Frankfurt na Gmajni. No ovdje se ne radi o promjeni imena (kao što su Ploče nekad bile i Aleksandrovo i Porto Tolero i Kardeljevo), nego tek o ispravnom pisanju jednog termina, a tu mogu griješiti i Zakon i Institut. I mislim da je baš tako. Tumačenje mojih kroatističkih kolega iz Instituta nije me baš uvjerilo: „da se višerječna imena naseljenih mjesta pišu s crticom između riječi i obje se riječi pišu velikim početnim slovom. Iako, spojnica se gotovo nikad ne koristi“ (?!), pa onda, vele: Varaždin Breg.

Ali tko uopće tvrdi da je posrijedi višerječno ime? Stručnjaci iz Instituta zanemarili su i tradiciju i kontekst i značenje. Tradicija pisanja imena upravo je jednorječna! Branko Svoboda u knjizi „Stare vinogradske kurije i klijeti“ nedvojbeno piše o – Varaždinbregu.

I Krleža je siguran u taj oblik, koji je prirodan u kajkavskom kontekstu, jer se i izgovara kao jedna riječ. Osim toga, Varaždinbreg znači „varaždinski brijeg“, „brijeg kraj Varaždina“; a što bi značilo Varaždin Breg? Da je to također Varaždin, baš kao i obližnji grad, ali je usto i brijeg? Kakav je to onda drugi Varaždin, koji je još k tome i Breg?

Stoga, molio bih Varaždinbrežane da još jednom dobro razmisle prije nego što se odreknu svoga povijesnog imena – Varaždinbreg!

Izvor:
Foto:

Život i društvo

FOTO Zaljubljenici u “Harliće” guštali u Varaždinskim Toplicama

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Hrvatska udruga vlasnika i ljubitelja Harley Davidson motora Pleter Chapter Croatia (koja je dio međunarodne organizacije vlasnika Harley-Davidsona, Harley Owners Group) prošli vikend od 23. do 25. srpnja održala je svoj tradicionalni HD Relax Weekend po međimurskom i varaždinskom kraju sad već sedmi puta po redu.

Ove godine okupilo se rekordnih stotinjak vozača ovih osebujnih mašina. Svake godine ova brojka je sve veća i veća. Organizatori napominju da se prije 7 godina počelo s 20-ak zaljubljenika. Svake godine pred njima je drugačija ruta i program druženja po međimurskom i varaždinskom kraju.

Tako su ove godine u rutu uključili i Varaždinske Toplice, točnije druženje na terasi pizzerije BERNARDA pizza, pasta, burger gdje su od vlasnika počašćeni Križevačkim kraft pivom dok su građani i posjetioci Varaždinskih Toplica mogli uživati u razgledavanju ovih motora koji su obilježili američku motorističku povijest.

Naravno Varaždinske Toplice samo su jedan dio trodnevnog druženja.

Uspješno prateći dogovoreni program kolona Harley-Davidsona posjetila je još najsjeverniju točku Hrvatske – Žabnik te prvo naftno polja na svijetu u Peklenicama. Jedna od večera organizirana je na Ribnjaku Bernarda u Črečanu uz fiš paprikaš, srneći gulaš i tzv. Self made BBQ  – roštilj kojeg si je svaki bajker mogao osobno roštiljati. Sve to uz tipičnu bajkersku, ali i živu glazbu romskog glazbenog sastava „Zlatna korita“. Na proputovanju zastali su u središtu Čakovca te građanima pripremili malu izložbu motora. S istom namjerom posjetili nakon Varaždinskih Toplica i centar svijeta – Grad Ludbreg. Ručkom su, već tradicionalno, počašćeni u Garaži Hrman u Trnovcu Bartolovečkom.

Nakon ručka kolona je nastavila prema Toplicama Sveti Martin gdje je uz predvečernje kupanje, organizirana večera na bazenu te koktel party do ranih jutarnjih sati. Harley Relax Weekend-u pridružuje se sve više motociklista iz cijele Hrvatske, ali i gosti iz drugih zemalja poput Austrije, Njemačke i Bosne i Hercegovine, a naš ih kraj, ističu organizatori uvijek iznova oduševi. Hvale ljepotu i raznolikost krajolika, susretljivost domaćina a poseban dojam ostavlja uređenost, od obrađene zemlje i polja do uređenih dvorišta i okućnica.

Nastavite čitati

Život i društvo

U srijedu pripazite kako vozite jer je policija u akciji “Brzina”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U srijedu, 28. srpnja, u vremenu od 12 do 18 sati, policijski službenici Policijske uprave varaždinske provest će pojačane aktivnosti u prometu na suzbijanju prekršaja brzine u prometu u sklopu operativne akcije „Brzina“.

Akcija će se provoditi na cjelokupnom području PU varaždinske sukladno mjestima i vremenima događanja prometnih nesreća, prvenstveno onih s uzrokom brzine i najtežim posljedicama, te na dionicama cesta gdje je učestalo kršenje prometnih propisa u vidu nepoštivanja najvećih dopuštenih brzina kretanja vozila.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!