Povežite se s nama

Život i društvo

Dvije table, jedno mjesto: mislim da je ipak… Varaždinbreg!

Objavljeno:

- dana

JEZIČNE ZAVRZLAME

Silno me zaintrigirao kolegičin članak objavljen u prošlom broju našeg lista o dvojakom pisanju imena Varaždin Breg / Varaždinbreg.

Na jednoj tabli piše jedno, na drugoj drugo, pa je predsjednik 1. mjesnog odbora zavirio u Zakon i obratio se Institutu za jezik te se uvjerio da je pravilno – Varaždin Breg. No…

To što je u Zakonu ime naselja definirano kao Varaždin Breg može biti i točno i krivo, ali samo po sebi ne znači ništa. U demokraciji se svako mjesto, ako tako većina stanovnika (npr. na referendumu) odluči, može preimenovati u Old York ili Frankfurt na Gmajni. No ovdje se ne radi o promjeni imena (kao što su Ploče nekad bile i Aleksandrovo i Porto Tolero i Kardeljevo), nego tek o ispravnom pisanju jednog termina, a tu mogu griješiti i Zakon i Institut. I mislim da je baš tako. Tumačenje mojih kroatističkih kolega iz Instituta nije me baš uvjerilo: „da se višerječna imena naseljenih mjesta pišu s crticom između riječi i obje se riječi pišu velikim početnim slovom. Iako, spojnica se gotovo nikad ne koristi“ (?!), pa onda, vele: Varaždin Breg.

Ali tko uopće tvrdi da je posrijedi višerječno ime? Stručnjaci iz Instituta zanemarili su i tradiciju i kontekst i značenje. Tradicija pisanja imena upravo je jednorječna! Branko Svoboda u knjizi „Stare vinogradske kurije i klijeti“ nedvojbeno piše o – Varaždinbregu.

I Krleža je siguran u taj oblik, koji je prirodan u kajkavskom kontekstu, jer se i izgovara kao jedna riječ. Osim toga, Varaždinbreg znači „varaždinski brijeg“, „brijeg kraj Varaždina“; a što bi značilo Varaždin Breg? Da je to također Varaždin, baš kao i obližnji grad, ali je usto i brijeg? Kakav je to onda drugi Varaždin, koji je još k tome i Breg?

Stoga, molio bih Varaždinbrežane da još jednom dobro razmisle prije nego što se odreknu svoga povijesnog imena – Varaždinbreg!

Izvor:
Foto:

Život i društvo

Vozače će razveseliti vijest da će obje vrste goriva pojeftiniti

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Izgleda da će pad cijena goriva od utorka, 9. kolovoza, razveseliti vozače.

Od utorka će tako litra Eurosupera 95 stajati 11,30 kuna, što je 70 lipa manje od dosadašnjih 12,00 kn po litri, piše dnevnik.hr.

Pojeftinit će i eurodizel pa će sada litra biti na 12,14 kuna, umjesto dosadašnjih 12,80.

Plavi eurodizel ide na 8,50 kuna sa 9,16 što je također smanjenje za 66 lipa.

Nastavite čitati

Život i društvo

Međimurski i varaždinski vatrogasci uvježbali indijske kolege za vatrogasna natjecanja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prošlogodišnja uspješna organizacija svjetskog juniorskog prvenstva u vatrogasnom sportu u Čakovcu u skladu s očekivanjima pokrenula je daljnji razvoj ove vrste vatrogasnih natjecanja u Hrvatskoj.

Posebni gosti tom su prilikom bili vatrogasci iz Indije, diveći se zavidnoj spretnosti, uvježbanosti, izdržljivosti i brzini u nekoliko disciplina koje su dio svakodnevne rutine vatrogasaca. Njihovi su čelnici odmah prionuli ozbiljnim koracima za početno uvježbavanje u području vatrogasnog sporta, potraživši podršku od strane hrvatskih kolega. Rođena je pritom ideja o organizaciji određenog oblika višednevnog programa obuke, u kojem bi svoja znanja i vještine indijskim vatrogascima prenijeli hrvatski instruktori.

U organizaciji Međunarodnog trening kampa „Vatrogasni sport 2022.“, održanog krajem srpnja ove godine u Varaždinskoj i Međimurskoj županiji, uz domaće predstavnike sudjelovalo je 39 polaznika „Indo Fire Fighter Academy“ iz Indije, dok kolege iz Senegala na žalost nisu stigle zbog tehničkih poteškoća s rješavanjem viza.

U jednotjednom programu trening kampa, sudionici su uvježbavali penjanje na toranj pomoću ljestve kukače, utrku na 100 metara s preprekama, štafetnu utrku na 400 metara s preprekama i mokru vatrogasnu vježbu. Program obuke je obuhvatio i edukaciju o namjenski strukturiranom planu kondicijskih priprema, uvježbavanje za pojedine vatrogasne taktičke zadaće te posjete značajnim vatrogasnim subjektima u sjevernoj Hrvatskoj, uključujući Muzej hrvatskog vatrogastva u Varaždinu. Organizirani su posjeti DVD-u Ludbreg te DVD-u Sveti Đurđ, tijekom kojih su indijski kolege primili informacije o organizaciji dobrovoljnog vatrogastva u Hrvatskoj, kao oblika samozaštite stanovništva od požara i drugih nesreća, što je potpuno nepoznat pojam za goste koji su stigli iz zemlje koja broji 1,5 milijardi stanovnika.

Domaćin ovog događanja bila je Vatrogasna sportska udruga Žiškovec, uz sudjelovanje Vatrogasne sportske udruge Merhatovec, DVD-a Varaždinske Toplice, DVD-a Gornji Kućan, DVD-a Ludbreg, DVD-a Sveti Đurđ, DVD-a Karlovec Ludbreški i DVD-a Komarnica Ludbreška.

Svi sudionici kampa bili su smješteni u jedinstvenim objektima Poljoprivrednog gospodarstva Geler iz Malog Mihaljevca, čiji su nedavno prošireni smještajni kapaciteti zajedno s adrenalinskim parkom predstavljali mamac za brojne domaće i strane goste. Uz njihove terene, lokacije samih treninga bile su na više mjesta u Međimurskoj i Varaždinskoj županiji (ponajviše na poligonu VSU Žiškovec i VSU Merhatovec u Merhatovcu te u okviru vatrogasnog doma DVD-a Varaždinske Toplice), jamčivši zanimljiv i atraktivan program boravka za sve sudionike.

Pri kraju rada kampa održano je završno interno natjecanje sudionika, a za sve njih pripremljene su i posebne diplome organizatora.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje