Povežite se s nama

Crna kronika

Dvojica zaposlenika Hrvatske lutrije iz Varaždina pomogla da se putem lažnih online računa izvuče 1,35 milijuna kuna

Foto: Ilustracija

Objavljeno:

- dana

Nevjerojatnu prevaru smislila je četvorka koja je iz Hrvatske lutrije nezakonito uspjela izvući čak 1,35 milijuna kuna.

Mozak operacije bio je Mario (48), radnik HŽ-a iz Krapine, koji je zaposlenike Hrvatske lutrije – Zdravku (54) iz Krapine, Ivana (44) i Miroslava (46) iz Varaždina – nagovorio na pronevjeru novca putem više lažnih online računa za igre na HL-u, piše danica.hr.

Prema optužnici koja je ovih dana podignuta protiv njih, Zdravka, Ivan i Miroslav kao prodavači Lutrije u Zaboku i Krapini sudjelovali su u prevari vezanoj uz promo akciju HL-a kojom je svaki korisnik online računa koji uplati minimalno 100 kuna na svoj internetski račun dobiva dodatnih 50 kuna bonusa.

Prvokrivljeni Mario je od lipnja 2017. do siječnja 2019. godine, koristeći osobne podatke drugih osoba, bez njihova znanja i privole, registrirao čak 1890 online korisničkih računa u Hrvatskoj lutriji, a potom trojcu iz Lutrije davao podatke o tako registriranim računima i slao im njihove bar kodove.

Tako je Zdravka na prodajnom mjestu u Zaboku i Krapini, bez provjere identifikacijske isprave igrača, isplatila na lažne račune ukupnom iznos od 714.187 kuna, koji je potom podijelila s Mariom. Ivan je pak na prodajnom mjestu u Zaboku isplatio 497.571 kunu koje je također podijelio s prvookrivljenim.

Miroslav je pak na prodajnom mjestu u Krapini isplatio ukupno 142.674 kuna, što je također podijelo s Mariom. Time su, dakle, oštetili Hrvatsku lutriju za sveukupni iznos od 1.354.432 kune, navodi se u optužnici državnog odvjetništva.

Tijekom istrage svjedočio je predstavnik Hrvatske lutrije koji je objasnio kako je igrač mogao ostvariti bonus ako na svoj Internet račun kod HL-a uplati najmanje 100 kuna, a Lutrija mu je u tom slučaju dodijelila još 50 kuna raspoloživih za igru.

Tijekom istrage svjedočilo je i 40-ak osoba na čija su imena, bez njihova znanja, otvarani online računi u Hrvatskoj lutriji. Većina njih nikad niije čula za četvorku koja je optužena za pronevjeru, niti je ikad bila na prodajnim mjestima Lutrije u Zaboku i Krapini.

Crna kronika

Žena (63) ostala bez 66.800 eura koje je posudila prevarantu za izmišljene građevinske radove

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Policijski službenici Policijske uprave varaždinske dovršili su kriminalističko istraživanje nad 33-godišnjakom zbog sumnje da je počinio kazneno djelo Prijevare na štetu 63-godišnjakinje, javila je varaždinska policija.

On je, kako se sumnja, u razdoblju od kolovoza 2021. do rujna 2022. godine u više navrata od 63-godišnjakinje posudio iznos od ukupno oko 66.800 eura.

Također je navedenu pozivao s različitih telefonskih brojeva, pritom se lažno predstavljajući imenima nekoliko osoba i u ime tih osoba za koje se predstavljao, tražio da mu ona posudi novac kako bi navodno kod njih mogao dovršiti građevinske radove koje izvodi, a da će te iste osobe preuzeti cijelo njegovo dugovanje, odnosno ako ona ne posudi tražene iznose, njihovi radovi neće biti dovršeni te ona tada neće moći dobiti povrat već prethodno posuđenog novca.

Cijelo to vrijeme 33-godišnjak je dovodio oštećenu u zabludu da će joj vratiti novac, što do dana podnošenja prijave nije učinio.

Protiv njega će se podnijeti kaznena prijava za kazneno djelo Prijevare.

Nastavite čitati

Crna kronika

U Kelemenu iz dvorišta ukrali 50-ak betonskih stupova za vinograd i više stotina komada cigle

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

policija, ilustracija

U vremenu od 10. do 20. siječnja u Vinogradskoj ulici u Kelemenu nepoznati je počinitelj iz dvorišta vikend kuće u vlasništvu 20-godišnjaka otuđio 50-ak betonskih stupova za vinograd i više stotina komada cigle, javila je PU varaždinska.

Visina materijalne štete procjenjuje se na nekoliko stotina eura.

Osim toga, policija javlja da je u vremenu od 21. do 27. siječnja iz garaže u Osječkoj ulici u Varaždinu nepoznati počinitelj otuđio električni moped i produžni kabel u vlasništvu 56-godišnjakinje.

Visina materijalne štete procjenjuje se na oko 400 eura.

Policijski službenici nastavljaju rad na otkrivanju počinitelja ovih kaznenih djela.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje