Povežite se s nama

Kultura

“Dvostruki” život: Omiljen je lik tabloida, a njegovi radovi su dio muzejskih kolekcija

Objavljeno:

- dana

OTKRIVAMO

Ovogodišnja pobjeda Jovana Tarbuka na Bijenalu kazališnog plakata u Varaždinu repriza je iz 2011. godine.

Te je godine beogradski dizajner plakata s varaždinskoga međunarodnog bijenala otišao s nagradom za plakat predstave „Bizarno“, a ove ga je do pobjede dovela „Venecijanka“.
Na Bijenalu u Hrvatskome narodnom kazalištu u Varaždinu izlagalo je 30 dizajnera iz regije – Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Makedonije, Slovenije i Srbije – sa 101 plakatom.

Kao samostalna umjetnička forma plakat se pojavljuje prije 150 godina u slikama Julesa Chéreta i Toulouse-Lautreca. Poznato je Lautrecovo plakat pariškog Moulin Rougea.

Brend

Varaždinski Bijenale je jedina takva izložba u ovom dijelu Europe, njezin autor je Marijan Varjačić, a pokrenut je s namjerom odavanja počasti jednom od najvećih dizajnera kazališnog plakata, Varaždincu Goranu Merkašu, koji je otišao prerano, u svojim četrdesetima. On je punih dvadeset godina kontinuirao radio plakate varaždinskoga Kazališta, ali je stekao i dobru inozemnu reputaciju. Nagrada nosi njegovo ime.

TARBUK DIZAJN – Sofisticiran i elegantan, a u isto vrijeme magično razigran rad

– Varaždinci su imali sreću da je Varaždinac bio i Goran Merkaš, koji je likovni vizualni izričaj kazališta digao na iznimno visoku razinu – kazao je jednom prilikom Darko Sačić.
– Izložba je potpunosti etablirana te prema stručnoj kritici predstavlja istinski brend varaždinske kulture – rekao je Marijan Varjačić na otvorenju izložbe prošlog tjedna.
On kaže da je bilo teško između toliko dobrih autora izabrati najbolji rad Bijenala, ali da je iskusni žiri procijenio kako je Nagradu „Goran Merkaš“ po drugi put zaslužio Jovan Tarbuk, ovog puta za plakat predstave „Venecijanka“ Narodnog pozorišta u Prištini.

– Tarbuk je izlagao na sva četiri dosadašnja bijenala i njegova ostvarenja u plakatu su se afirmirala i u Europi. Moram reći da je sve najbolje u ovom području iz regije u području kazališnih plakata tu na ovoj izložbi – rekao je Marijan Varjačić.
S nastupima na svim njegovim izdanjima, Jovan Tarbuk – zaposlen u beogradskome Narodnom pozorištu – najzastupljeniji je autor varaždinskog Bijenala.

Tabloidi i art

Varaždinski Bijenale kazališnog plakata je jedina takva izložba u ovom dijelu Europe

Jovan Tarbuk je u Srbiji sinonim za zanimljivog muškarca – umjetnik je i markantan. Dizajner plakata je redovito na stranicama tabloida. Pitaju ga sve i svašta. Tako je za srpsko izdanje Cosmopolitana „dizajnirao“ savršenu djevojku: lice Monice Bellucci, usta Angeline Jolie, grudi Carmen Electre, noge Megan Fox, pozadinu Eve Mendes, pamet Mileve Einsten, duhovitost Ane Faris i karizmu Mile Jovovich. O ograničenjima u krevetu je rekao da su „ona onolika koliko je ograničena mašta“. Da je žensko, prvo bi otišao u veliki shopping, prevara je za njega kraj i kontradiktorno veli da „pada na iskren osmijeh i stav neosvojivosti“ (!?)

Srpski alfa i omega muško-ženskih odnosa u umjetničkom svijetu je cijenjeni autor kazališnih plakata s nagradama koje je teško pobrojati. Recimo samo da je, između ostalih, 2012. godine na svjetskome natjecanju u dizajnu Hiiibrand 2012. godine – održanom u Kini – između 5000 dizajnera osvojio nagradu žirija za logo “Infinity aquariums”. Američki član žirija za njegov rad je rekao da je „sofisticiran i elegantan, a u isto vrijeme magično razigran”. Na izložbama kazališnog plakata u okviru Sterijinog pozorja u Novom Sadu i u okviru Festivala „Joakim Vujić“ u Kragujevcu redovito osvaja nagrade. Njegovo matično Narodno pozorište nagradilo ga je za iznimna umjetnička dostignuća, a izlagao je po Europi te u New Yorku i Ekvadoru.

Plakati Jovana Tarbuka danas se nalaze u nekoliko međunarodnih kolekcija i muzeja plakata – Muzeju plakata u Varšavi i Danskome muzeju plakata – te su objavljeni u međunarodnim časopisima i katalozima. Njegov dizajn je predstavljen i u knjigama Presenting Shakespeare: 1,100 Posters from Around the World, Princeton Architectural Press, 2016.; 1000 crayons pour la liberté d’expression, Paris, 2015.; and in the New Graphic Magazine No. 32, Hong Kong, 2013. Član je Srpskog društva likovnih umjetnika i dizajnera.

Izvor: RT
Foto:

Kultura

Polaznici Kazališnog studija mladih i djeca iz Ukrajine družili se i upoznavali na radionicama

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

S izvedbom maštovite lutkarske etide „Hrast“ u formi kazališta sjena završila je peterodnevna radionica primijenjenog kazališta za integraciju djece iz Ukrajine pod nazivom „Granaju se grane svijetu na sve strane“, koja se održala od 24. do 29. lipnja 2022. u organizaciji Kazališnog studija mladih Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu.

Tijekom radionice, upoznala su se i stvaralački komunicirala djeca izbjegla iz Ukrajine te djeca i mladi iz Varaždina i okolice, polaznici Kazališnog studija mladih HNK-a u Varaždinu.

Pet su se dana družili, upoznavali, približavali dvije kulture, ukrajinsku i hrvatsku, stvarali prijateljstva, i zajednički otkrivali kazalište sjena te su pritom doživjeli iskustvo za pamćenje.

Izradili su lutke za kazališta sjena, naučili osnove lutkarske manipulacije i inscenacije, istraživali su mimu i maske, maštu i stvaralačkost.

Posljednjeg su dana radionice pokazali i rezultat toga druženja: osmislili su i izveli maštovitu i toplu etidu „Hrast“.

Kao predložak za tu lutkarsku inscenaciju poslužila im je istoimena pjesma iz zbirke pjesama „Strašna šuma“ ukrajinskog autorskog dvojca (oca i kćeri) Jurija i Darije Lisenko, objavljene na hrvatskome u nakladničkoj kući Edicije Božičević 2019. godine.

Radionicu je osmislila i vodila dramska pedagoginja KSM-a Tanja Novak s ciljem da djeci i mladima omogući kroz dramsko-pedagošku igru nadopuniti vlastite svjetonazore i stvoriti prijateljstva te da pomogne psihosocijalnoj, jezičnoj i kulturnoj integraciji djece izbjegle iz Ukrajine u novoj zajednici koja ih je prihvatila.

– Radionica se pokazala vrlo uspješnom. Stvaralački proces kroz igru donio je djeci mnogo radosti otkrivanja kroz pokret, govor, glazbu, proživljavanje i izražavanje u mediju kazališta sjena, što se vidjelo i u pokaznoj produkciji radionice – rekli su iz Kazališta.

Uz podršku intendantice varaždinskog HNK-a Senke Bulić, pri realizaciji projekta pomogli su i Upravni odjel za društvene djelatnosti Grada Varaždina te Upravni odjel za prosvjetu, kulturu i sport Varaždinske županije.

Nastavite čitati

Kultura

VANIMA poziva: u tijeku su prijave na radionicu skenografije kao uvod u eksperimentalni film

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Šesti puta zaredom Filmsko-kreativni studio VANIMA organizira Varaždinsku tvornicu eksperimentalnog filma u ljetnom ciklusu te poziva mlade da se tijekom praznika okušaju u filmskom stvaralaštvu.

Radionica počinje 30. lipnja u Centru za mlade i nezavisnu kulturu – P4 na adresi Petra Preradovića 4 u Varaždinu. Varaždinsku tvornicu eksperimentalnog filma sufinanciraju HAVC i Grad Varaždin.

Prva radionica će biti održana u popodnevnim satima 30. lipnja, a vodit će je Monika Rusak.

Riječ je o radionici skenografije za mlade od 16 do 35 godina. Ovaj višemjesečni projekt mladu će ekipu putem skenografije uvesti u eksperimentalni film.

Svakodnevno smo okruženi digitalnom fotografijom. Fotografija se može izraditi digitalnim fotoaparatom, ali se dobiva i kao produkt skeniranja.

Skenografija je proces snimanja digitaliziranih slika objekata u svrhu stvaranja umjetnosti koja se može ispisivati uz pomoć printera. Zanimljivo je kod samog skenera što izrada skena može potrajati i do nekoliko minuta, što se zapravo može iskoristiti na kreativan način.

Polaznici radionice će putem eksperimentalnog filma naučiti teoriju samog rada te putem prakse koji su sve načini i mogućnosti autorskog izražavanja u eksperimentalnom autorskom filmu.

Svi zainteresirani mogu se do 30. lipnja do podne prijaviti putem linka: https://forms.gle/ydBbsrTwossgeyuf9

Radionica je za polaznike besplatna.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje