Povežite se s nama

Kultura

“Dvostruki” život: Omiljen je lik tabloida, a njegovi radovi su dio muzejskih kolekcija

Objavljeno:

- dana

OTKRIVAMO

Ovogodišnja pobjeda Jovana Tarbuka na Bijenalu kazališnog plakata u Varaždinu repriza je iz 2011. godine.

Te je godine beogradski dizajner plakata s varaždinskoga međunarodnog bijenala otišao s nagradom za plakat predstave „Bizarno“, a ove ga je do pobjede dovela „Venecijanka“.
Na Bijenalu u Hrvatskome narodnom kazalištu u Varaždinu izlagalo je 30 dizajnera iz regije – Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Makedonije, Slovenije i Srbije – sa 101 plakatom.

Kao samostalna umjetnička forma plakat se pojavljuje prije 150 godina u slikama Julesa Chéreta i Toulouse-Lautreca. Poznato je Lautrecovo plakat pariškog Moulin Rougea.

Brend

Varaždinski Bijenale je jedina takva izložba u ovom dijelu Europe, njezin autor je Marijan Varjačić, a pokrenut je s namjerom odavanja počasti jednom od najvećih dizajnera kazališnog plakata, Varaždincu Goranu Merkašu, koji je otišao prerano, u svojim četrdesetima. On je punih dvadeset godina kontinuirao radio plakate varaždinskoga Kazališta, ali je stekao i dobru inozemnu reputaciju. Nagrada nosi njegovo ime.

TARBUK DIZAJN – Sofisticiran i elegantan, a u isto vrijeme magično razigran rad

– Varaždinci su imali sreću da je Varaždinac bio i Goran Merkaš, koji je likovni vizualni izričaj kazališta digao na iznimno visoku razinu – kazao je jednom prilikom Darko Sačić.
– Izložba je potpunosti etablirana te prema stručnoj kritici predstavlja istinski brend varaždinske kulture – rekao je Marijan Varjačić na otvorenju izložbe prošlog tjedna.
On kaže da je bilo teško između toliko dobrih autora izabrati najbolji rad Bijenala, ali da je iskusni žiri procijenio kako je Nagradu „Goran Merkaš“ po drugi put zaslužio Jovan Tarbuk, ovog puta za plakat predstave „Venecijanka“ Narodnog pozorišta u Prištini.

– Tarbuk je izlagao na sva četiri dosadašnja bijenala i njegova ostvarenja u plakatu su se afirmirala i u Europi. Moram reći da je sve najbolje u ovom području iz regije u području kazališnih plakata tu na ovoj izložbi – rekao je Marijan Varjačić.
S nastupima na svim njegovim izdanjima, Jovan Tarbuk – zaposlen u beogradskome Narodnom pozorištu – najzastupljeniji je autor varaždinskog Bijenala.

Tabloidi i art

Varaždinski Bijenale kazališnog plakata je jedina takva izložba u ovom dijelu Europe

Jovan Tarbuk je u Srbiji sinonim za zanimljivog muškarca – umjetnik je i markantan. Dizajner plakata je redovito na stranicama tabloida. Pitaju ga sve i svašta. Tako je za srpsko izdanje Cosmopolitana „dizajnirao“ savršenu djevojku: lice Monice Bellucci, usta Angeline Jolie, grudi Carmen Electre, noge Megan Fox, pozadinu Eve Mendes, pamet Mileve Einsten, duhovitost Ane Faris i karizmu Mile Jovovich. O ograničenjima u krevetu je rekao da su „ona onolika koliko je ograničena mašta“. Da je žensko, prvo bi otišao u veliki shopping, prevara je za njega kraj i kontradiktorno veli da „pada na iskren osmijeh i stav neosvojivosti“ (!?)

Srpski alfa i omega muško-ženskih odnosa u umjetničkom svijetu je cijenjeni autor kazališnih plakata s nagradama koje je teško pobrojati. Recimo samo da je, između ostalih, 2012. godine na svjetskome natjecanju u dizajnu Hiiibrand 2012. godine – održanom u Kini – između 5000 dizajnera osvojio nagradu žirija za logo “Infinity aquariums”. Američki član žirija za njegov rad je rekao da je „sofisticiran i elegantan, a u isto vrijeme magično razigran”. Na izložbama kazališnog plakata u okviru Sterijinog pozorja u Novom Sadu i u okviru Festivala „Joakim Vujić“ u Kragujevcu redovito osvaja nagrade. Njegovo matično Narodno pozorište nagradilo ga je za iznimna umjetnička dostignuća, a izlagao je po Europi te u New Yorku i Ekvadoru.

Plakati Jovana Tarbuka danas se nalaze u nekoliko međunarodnih kolekcija i muzeja plakata – Muzeju plakata u Varšavi i Danskome muzeju plakata – te su objavljeni u međunarodnim časopisima i katalozima. Njegov dizajn je predstavljen i u knjigama Presenting Shakespeare: 1,100 Posters from Around the World, Princeton Architectural Press, 2016.; 1000 crayons pour la liberté d’expression, Paris, 2015.; and in the New Graphic Magazine No. 32, Hong Kong, 2013. Član je Srpskog društva likovnih umjetnika i dizajnera.

Izvor: RT
Foto:

Kultura

FOTO Radovi varaždinskog crtaća stripova Nikole Majnarića osvanuli na fasadama

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ivan Agnezović

U organizaciji Modernist nakladništva i Književnog salona Korzo, na Trgu kralja Tomislava u subotu je održana  izložba „Otvorena galerija“ s predstavljanjem likovno/stripovskog opusa kultnog varaždinskog autora Nikole Majnarića Bača (1975. – 2004.).

Autora je od malih nogu zanimao strip, a nakon što se etablirao na umjetničkoj sceni, u jednom je intervjuu izjavio da će „stripove crtati dok je živ“.

Kako je izgledala projekcija pogledajte u galeriji fotografija:

Nastavite čitati

Kultura

Suradnja GMV-a i „Zlatog ajngela“ započinje izložbom fotografija slovenske autorice Biserke Sijarič

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ovogodišnja suradnja Gradskog muzeja Varaždin i Galerije „Zlati ajngel“ započinje izložbom fotografija pod nazivom „Challenge – Power – Victory/Portreti“ slovenske autorice Biserke Sijarič.

Izložba je postavljena u Izložbenom salonu u palači Sermage Gradskog muzeja Varaždin (Trg M. Stančića 3) i u Galeriji Zlati ajngel (Gajeva 15) od 3. ožujka do 4. travnja ove godine. 

Biserka Sijarič (r. 1971., Ljubljana) bavi se fotografijom od djetinjstva, a danas djeluje u Foto-video klubu Lendava. Nositeljica je umjetničke fotografske titule AFIAP.

Njezine fotografije nagrađene su u Sloveniji i inozemstvu, a izlagala je na 14 samostalnih i više od 40 skupnih izložbi. Osim kao fotografkinja, djeluje i na literarnom području.

Iz predgovora Igora Ternara:

Vjerujem da je tema predstavljanja nogometne utakmice na umjetnički način bila dovoljan izazov za autoricu… Nije fotografirala nogometno igralište i utakmicu kao dio sportskog spektakla, već nam je pokazala život koji je tekao uz njega.

Gledajući izložene portrete, možemo odmah primijetiti da Biserka ne samo da gleda fotografije u tražilu svog digitalnog fotoaparata već ih vlastitom suptilnošću i precizno kadrira… Pokazujući kišne kapi ispred portreta ili isključujući dubinsku oštrinu, ljudi koje prikazuje utjelovljuju osjećaje, dojmove i slutnje današnjeg čovjeka i tako predstavljaju izazov svakom promatraču.

Napomena:

S obzirom na epidemiološke mjere, ne organizira se otvorenje izložbe uz nazočnost publike.

Otvoreno za razgled (za posjetitelje od četvrtka, 4. 3. 2021.):

GMV Palača Sermage: utorak – petak od 9 do 17 sati, subota i nedjelja od 9 do 13. sati. Ponedjeljkom i na državne blagdane zatvoreno.

Galerija „Zlati ajngel“: utorak – petak od 18 do 20 sati, subota i nedjelja od 10 do 12 sati. Ponedjeljkom i na državne blagdane zatvoreno.

Nastavite čitati