Povežite se s nama

U fokusu

“Džungla” u Varaždinu: žive kraj ambrozije, štakora i ustajale vode

Objavljeno:

- dana

EKOLOŠKA BOMBA

I dok je za 14. rujan na Trgovačkom sudu u Varaždinu zakazano sklapanje predstečajne nagodbe nad tvrtkom Stanoing, na tablama ispred njihove nedovršene zgrade na ulazu u naselje Grabanice osvanuli su natpisi: “I ovdje žive ljudi” te “Naš grad treba kositi. Tko je kriv?”.

– Pogledajte kako ponovno izgleda gradilište tvrtke Stanoing, koje se nalazi neposredno uz naše stanove. Sve je puno ambrozije i raznog drugog korova, opet se gušimo od peludi i smrada – pokazuje nam Žarko Topolovec, samo jedan od stanovnika Grabanica koji nas je pozvao u pomoć, jer je zabrinut za zdravlje djece, ali i odraslih koji žive u toj četvrti.

Korov od 2 metra

Stanari su očajni: svake godine se u njihovom naselju u Jalkovečkoj ulici ponavlja ista priča. – Nedovršene zgrade su ruglo zbog višegodišnjeg propadanja, a korov i nisko raslinje, koje ove godine nitko nije pokosio ni posjekao, samo “upotpunjuju” cjelokupni dojam. Korov, bez pretjerivanja, seže i do dva metra – ljuta je čitateljica (podaci poznati redakciji).

Ističe da se svake godine ponavlja isto: tek nakon što se potuže medijima, jer više ne mogu gledati “džunglu” pod svojim prozorima, Stanoing pošalje nekoliko radnika koji pokose korov. Međutim, sada u Stanoingu nisu posve sigurni hoće li korov pokositi do jeseni.

– Ako bude mogućnosti korov će se pokositi, ali sve ovisi o financijskim sredstvima te primjeni Zakona o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi. O cjelokupnoj situaciji koja je vezana za društvo Stanoing te o trenutnom stanju postupka predstečajne nagodbe, pa i o problemu s košnjom trave, obavijestili smo gradonačelnika otprilike prije tri tjedna na sastanku u Gradu, te se nadamo da ćemo uspjeti riješiti problem korova na gradilištima – naveo je Denis Pavlic iz Stanoinga u pisanom odgovoru.

Međutim, nije korov jedini problem, napominju stanari. – Korov se svake godine širi na okolni pločnik, koji zbog toga propada. Osim što je sve puno ambrozije, tko zna što još sve raste i živi u tom raslinju i zapuštenim zgradama?! U večernjim satima redovito viđamo kapitalne primjerke kuna, štakora, a sigurni smo da ima i drugih glodavaca, pa i zmija – tvrdi čitateljica.

Smrad i vrućine

Upozorava i na smrad, koji je posebno intenzivan tijekom ljetnih vrućina. – Zgrade se nalaze u različitim fazama izgradnje, a u nedovršenim podrumima i podzemnim garažama nakuplja se voda od oborinskih kiša, nakon čega se kvartom često širi neugodan i jak miris ustajale vode. Najgore je na gradilištu koje se nalazi na jugoistočnom dijelu Grabanica, odmah pored zgrade kućnog broja 98 – navodi stanovnica Grabanica.

 

Pavlic: O problemu s košnjom trave obavijestili smo gradonačelnika otprilike prije tri tjedna

Stanari ističu da se ništa od toga ne rješava, nego je iz godine u godinu sve gore, pa se njihovo naselje pretvara u potencijalnu ekološku bombu. Prašina, pelud, ustajala voda, glodavci svih vrsta te zahrđala armatura, upozorava naša čitateljica, sigurno ne mogu biti dobri za zdravlje, posebno kada se nalaze samo nekoliko metara od kuhinja, dnevnih boravaka i spavaćih soba.
– Treba se isto zapitati je li koja od inspekcija – građevinska, poljoprivredna, sanitarna ili neka treća inspekcija tijekom godine izašla na teren i barem jednom posjetila Grabanice? Je li ikad itko od nadležnih podnio bilo kakvu prijavu protiv Stanoinga u vezi tog problema? – pitaju se ljutiti stanovnici Grabanica. 

“Nadamo se pomoći lokalne uprave”

Iz Stanoinga ističu da su sva njihova gradilišta zatvorena i osigurana 25. siječnja 2012. godine, a oni obavljaju periodične provjere, dok je 27. kolovoza 2014. godine otvoren redovni postupak predstečajne nagodbe te društvo posluje sukladno Zakonu o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi.
– Zbog situacije u kojoj se društvo našlo te možebitne štete za vjerovnike, građane, pa i samo društvo, nadamo se da ćemo uz pomoć i razumijevanje lokalne uprave pronaći način za što lakši izlazak iz trenutne krize, a u korist svih vjerovnika društva Stanoing – naveo je Denis Pavlic iz Stanoinga u pisanom odgovoru.
O nastavku radova na svim nedovršenim zgradama, pa i onim u Grabanicama, još je teško govoriti. – Vezano za buduće poslovanje društva Stanoing, prihvaćen je Plan financijskog i operativnog restrukturiranja društva od strane vjerovnika te se nadamo da ćemo uskoro početi izvršavati obveze prema izglasanom planu, započeti revitalizaciju društva te samim time sukcesivno nastaviti izgradnju na našim gradilištima – istaknuo je.

 

Izvor:
Foto:

U fokusu

FOTO Mraz uništio kulture i na području Varaždinske županije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Pad temperature proteklih nekoliko dana opet je pogodio poljoprivrednike.

Naime, tijekom 21. i 22. travnja na nekim je mjestima temperatura otišla u minus, a povrće i voće oštetio je mraz.

– Šteta od mraza je 100 % i to drugu godinu zaredom. U ponedjeljak, 22. travnja, ujutro u voćnjaku je bilo – 3 stupnja – rekao nam je proizvođač jabuka, krušaka i šljiva te vinogradar Josip Žmegač iz Donje Voće.

Ove fotografije su s njegovog imanja u Donjoj Voći, ali kako saznajemo štete od mraza je bilo na području susjednih općina kao i diljem Hrvatske.

Nastavite čitati

U fokusu

Državni revizori utvrdili hrpu nepravilnosti u poslovanju Međimurske županije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Revizori su u Međimurskoj županiji utvrdili poduži popis onoga što je napravljeno krivo, a Matija Posavec, u službenom očitovanju kaže da je dio nepravilnosti u međuvremenu već ispravljen.

Sada je objavljeno i službeno izvješće Ureda državne revizije u kojem mu se nalaže što sve mora promijeniti u poslovanju županije. Zbog utvrđenih nepravilnosti Međimurska županija je za 2022. dobila uvjetno mišljenje, piše n1info.hr.

Među ostalim, revizori su otkrili da u poslovnim knjigama Međimurske županije rashodi u iznosu od 2.837.430 kuna odnosno nešto više od 378 tisuća eura nisu evidentirani na propisanim računima Računskog plana. Osim toga, pogrešno su iskazani i u financijskim izvještajima.

Također, tijekom 2022. Međimurska županija naručila je razne usluge od tvrtki u svom vlasništvu. Računi su im plaćeni, no revizori su utvrdili da za gotovo 1,6 milijuna kuna odnosno oko 212 tisuća eura nije bilo priloženih specifikacija.

Otkriveni su i ozbiljni propusti u ugovoru o financiranju Županijske bolnice. U pitanju je ugovor za sufinanciranje dijela troškova projekta “Rekonstrukcija i opremanje bolnice za potrebe dnevne bolnice i jednodnevne kirurgije”. Županija je, prema revizorskom izvješću, u prijašnjim razdobljima Županijskoj bolnici doznačila 8.343.804 kuna odnosno oko 1,1 milijun eura, a od 2021. prestala je plaćati preuzetu obvezu sufinanciranja. Krajem 2022. ostao je dug od 6,4 milijuna kuna odnosno oko 855 tisuća eura, ali on nije evidentiran u poslovnim knjigama niti je iskazan u financijskim izvještajima. Županijska bolnica je iz vlastitih sredstava podmirila ovaj iznos, umjesto Međimurske županije.

Više čitajte OVDJE.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje