Povežite se s nama

U fokusu

“Džungla” u Varaždinu: žive kraj ambrozije, štakora i ustajale vode

Objavljeno:

- dana

EKOLOŠKA BOMBA

I dok je za 14. rujan na Trgovačkom sudu u Varaždinu zakazano sklapanje predstečajne nagodbe nad tvrtkom Stanoing, na tablama ispred njihove nedovršene zgrade na ulazu u naselje Grabanice osvanuli su natpisi: “I ovdje žive ljudi” te “Naš grad treba kositi. Tko je kriv?”.

– Pogledajte kako ponovno izgleda gradilište tvrtke Stanoing, koje se nalazi neposredno uz naše stanove. Sve je puno ambrozije i raznog drugog korova, opet se gušimo od peludi i smrada – pokazuje nam Žarko Topolovec, samo jedan od stanovnika Grabanica koji nas je pozvao u pomoć, jer je zabrinut za zdravlje djece, ali i odraslih koji žive u toj četvrti.

Korov od 2 metra

Stanari su očajni: svake godine se u njihovom naselju u Jalkovečkoj ulici ponavlja ista priča. – Nedovršene zgrade su ruglo zbog višegodišnjeg propadanja, a korov i nisko raslinje, koje ove godine nitko nije pokosio ni posjekao, samo “upotpunjuju” cjelokupni dojam. Korov, bez pretjerivanja, seže i do dva metra – ljuta je čitateljica (podaci poznati redakciji).

Ističe da se svake godine ponavlja isto: tek nakon što se potuže medijima, jer više ne mogu gledati “džunglu” pod svojim prozorima, Stanoing pošalje nekoliko radnika koji pokose korov. Međutim, sada u Stanoingu nisu posve sigurni hoće li korov pokositi do jeseni.

– Ako bude mogućnosti korov će se pokositi, ali sve ovisi o financijskim sredstvima te primjeni Zakona o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi. O cjelokupnoj situaciji koja je vezana za društvo Stanoing te o trenutnom stanju postupka predstečajne nagodbe, pa i o problemu s košnjom trave, obavijestili smo gradonačelnika otprilike prije tri tjedna na sastanku u Gradu, te se nadamo da ćemo uspjeti riješiti problem korova na gradilištima – naveo je Denis Pavlic iz Stanoinga u pisanom odgovoru.

Međutim, nije korov jedini problem, napominju stanari. – Korov se svake godine širi na okolni pločnik, koji zbog toga propada. Osim što je sve puno ambrozije, tko zna što još sve raste i živi u tom raslinju i zapuštenim zgradama?! U večernjim satima redovito viđamo kapitalne primjerke kuna, štakora, a sigurni smo da ima i drugih glodavaca, pa i zmija – tvrdi čitateljica.

Smrad i vrućine

Upozorava i na smrad, koji je posebno intenzivan tijekom ljetnih vrućina. – Zgrade se nalaze u različitim fazama izgradnje, a u nedovršenim podrumima i podzemnim garažama nakuplja se voda od oborinskih kiša, nakon čega se kvartom često širi neugodan i jak miris ustajale vode. Najgore je na gradilištu koje se nalazi na jugoistočnom dijelu Grabanica, odmah pored zgrade kućnog broja 98 – navodi stanovnica Grabanica.

 

Pavlic: O problemu s košnjom trave obavijestili smo gradonačelnika otprilike prije tri tjedna

Stanari ističu da se ništa od toga ne rješava, nego je iz godine u godinu sve gore, pa se njihovo naselje pretvara u potencijalnu ekološku bombu. Prašina, pelud, ustajala voda, glodavci svih vrsta te zahrđala armatura, upozorava naša čitateljica, sigurno ne mogu biti dobri za zdravlje, posebno kada se nalaze samo nekoliko metara od kuhinja, dnevnih boravaka i spavaćih soba.
– Treba se isto zapitati je li koja od inspekcija – građevinska, poljoprivredna, sanitarna ili neka treća inspekcija tijekom godine izašla na teren i barem jednom posjetila Grabanice? Je li ikad itko od nadležnih podnio bilo kakvu prijavu protiv Stanoinga u vezi tog problema? – pitaju se ljutiti stanovnici Grabanica. 

“Nadamo se pomoći lokalne uprave”

Iz Stanoinga ističu da su sva njihova gradilišta zatvorena i osigurana 25. siječnja 2012. godine, a oni obavljaju periodične provjere, dok je 27. kolovoza 2014. godine otvoren redovni postupak predstečajne nagodbe te društvo posluje sukladno Zakonu o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi.
– Zbog situacije u kojoj se društvo našlo te možebitne štete za vjerovnike, građane, pa i samo društvo, nadamo se da ćemo uz pomoć i razumijevanje lokalne uprave pronaći način za što lakši izlazak iz trenutne krize, a u korist svih vjerovnika društva Stanoing – naveo je Denis Pavlic iz Stanoinga u pisanom odgovoru.
O nastavku radova na svim nedovršenim zgradama, pa i onim u Grabanicama, još je teško govoriti. – Vezano za buduće poslovanje društva Stanoing, prihvaćen je Plan financijskog i operativnog restrukturiranja društva od strane vjerovnika te se nadamo da ćemo uskoro početi izvršavati obveze prema izglasanom planu, započeti revitalizaciju društva te samim time sukcesivno nastaviti izgradnju na našim gradilištima – istaknuo je.

 

Izvor:
Foto:

U fokusu

Arheolozi završili istraživanja i počeli zatrpavati jedinstven lokalitet Gomile u Jalžabetu!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon što su arheološka istraživanja tumula 1, odnosno Gomile u Jalžabetu, živnula 2016. godine i nastavljena idućih godina, između ostaloga uz provedbu međunarodnog projekta “Monumentalni krajolici starijega željeznog doba Podunavlja”, do kraja ove godine završit će se terensko istraživanje jednog od najpoznatijih prapovijesnih spomenika na tlu Republike Hrvatske.

Na potezu Županija

Nažalost, kako doznajemo od dr. sc. Saše Kovačevića, višega znanstvenog suradnika zagrebačkog Instituta za arheologiju, jedan od rijetkih gigantskih neistraženih prapovijesnih grobnih humaka srednje Europe ne samo da je opljačkan i pritom teško oštećen nego je do novih problema došlo i kod zadnjih potresa.

– Još lani je utvrđeno da je stradao sjeverozapadni profil Gomile, ali zadnja istraživanja pokazuju da su oštećenja veća od očekivanih. Ove godine pristupljeno je sanaciji profila i postupnom zatrpavanju tumula. Odnosno, stigli smo do trenutka bez povratka, te nadležni moraju odlučiti žele li ili ne žele nastaviti projekt prezentacije lokaliteta – ukazuje Kovačević.

Sjeverozapadni profil Gomile pukao je nakon zagrebačkog i petrinjskog potresa, u tijeku je sanacija

Podsjećamo, ako se uskoro ne poduzmu potrebni koraci, propast će realizacija uređenja Prezentacijskog centra Gomila u Jalžabetu. Nacrt je odavno pripremljen, kao i projekt, koji treba platiti. Štoviše, u županijskom proračunu osigurano je oko 400.000 kuna namijenjenih otkupu poljoprivrednih parcela na kojima je smješten lokalitet.

– Projekt Prezentacijskog centra stajao bi oko milijun kuna, dok bi cijeli projekt, uključujući unutrašnje uređenje, s PDV-om stajao oko 24 milijuna kuna. Naravno, takav projekt uglavnom bi se sufinancirao iz EU fondova i za takvo što je Ministarstvo kulture i medija RH vrlo zainteresirano. No, prvi i sada već vrlo hitni korak je otkup nekoliko hektara privatnog zemljišta, što mora provesti lokalna zajednica – ističe naš sugovornik.

Dodajmo da je bez ispunjenja spomenutih preduvjeta nemoguća prijava projekta za sufinanciranje iz EU fondova.

– Potrebno je jasno uspostaviti strukturu ljudi odgovornih za žurni otkup zemljišta, a odgovornost za provedbu tog posla je u dogovoru s Općinom Jalžabet preuzela Varaždinska županija u rujnu 2021. godine. Dosad je u projekt arheoloških istraživanja u Jalžabetu Ministarstvo kulture i medija RH uložilo gotovo 3 milijuna kuna, a ja sam preko EU Interreg projekta u Jalžabet doveo oko 1,5 milijuna kuna. Samo Institut za arheologiju uložio je više od 250.000 kuna vlastitih sredstava u istraživanje i prezentaciju arheološkoga krajolika starijega željeznog doba u Jalžabetu – napominje Kovačević, koji od početka vodi projekt i koordinira timove arheologa na istraživanju lokaliteta.

Treba znati da bez arheologije i arheoloških istraživanja nema turističkog proizvoda koji uključuje edukativne sadržaje.

– Rezultati naših istraživanja pokazali su ne samo najljepše sačuvanu prapovijesnu pogrebnu arhitekturu te vrste u Europi nego i iznimno bogatstvo te raznolikost pokretnih arheoloških nalaza, koji će uskoro prvi put nakon restauracije biti predstavljeni kulturnoj javnosti. Prezentacija će se održati u Zlatnoj dvorani Hrvatskog instituta za povijest na Gornjem gradu u Zagrebu – zaključio je Saša Kovačević.

Izbacivanje vode iz arheološke sonde ujesen 2021. godine

Nastavite čitati

U fokusu

Svi učenici idućeg tjedna nastavu slušaju online

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Arhiva RT

Premijer Andrej Plenković izjavio je danas u poslijepodnevnim satima da će se nastava idući tjedan odvijati online, u četvrtak i petak.

Poduzeto je to nakon sastanka sa Stožerom civilne zaštite, rekao je Plenković, a u koordinaciji sa svim županijskim stožerima.

Tako će učenici idućeg tjedna nastavu u četvrtak i petak pratiti online, ponedjeljak je blagdan Svih Svetih pa nastave nema, a u utorak i srijedu su školski praznici. Posljedica je to rasta novozaraženih koronavirusom.

Dodajmo da je Stožer civilne zaštite Varaždinske županije na čijem je čelu zamjenica župana Silvija Zagorec za sutra u 9 sati najavio konferenciju za medije. Informirat će se javnost o stanju vezanom za situaciju oko pandemije koronavirusom.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje