Povežite se s nama

U fokusu

E. Vičević: Radilo se i gradilo, ali čeka nas još puno posla

Objavljeno:

- dana

SVEČANA SJEDNICA

Radilo se i gradilo – tako bi se u najkraćim crtama mogao opisati četverogodišnji mandat načelnika Općine Selnica Ervina Vičevića i njegovih suradnika.

Iako je samo preuzimanje vlasti prije četiri godine bilo obilježeno brojnim problemima, s obzirom na to da ga je dočekao prazan račun i dugovi, mudrim vođenjem poslova Općina je u kratkom roku krenula uzlaznom putanjom.

Selnica svake godine ulaže u osuvremenjivanje Poslovne zone, koja poduzetnicima pruža mnogobrojne mogućnosti za razvoj njihova poslovanja

– Krenuli smo na put oporavka, a osim uspješno odrađenih projekata najbolji dokaz da smo radili ispravno je činjenica da u posljednje tri godine sve odluke na Općinskom vijeću donosimo jednoglasno – rekao je na početku svečane sjednice Vijeća, načelnik Ervin Vičević.

Eko-akcija

Osim što su u rekordnom vremenu sanirani dugovi, realizirano je nekoliko vrijednih projekata. Tako je obnovljen Kulturni dom u Zebanec Selu, na području Općine postavljeno je 200 novih rasvjetnih tijela, a preostali dio bit će zamijenjen u najkraćem periodu, napravljena je pješačka staza prema Murskom Središću, a naselje Donji Koncovčak dobio je vodovod.

– Naša općina poznata je i po ekološkoj akciji zaštite vodozemaca, ponajviše zahvaljujući vrijednim članovima Udruge OAZA 98, koji svake godine provode akciju zaštite i spašavanja vodozemaca. Općina im maksimalno pomaže kupnjom potrebne opreme i ostalim logističkim stvarima.
Nije zanemareno ni gospodarstvo, pa se tako svake godine ulagalo u Poslovnu zonu. Selnica se također uklopila u pozitivan trend Međimurske županije kad je riječ o prijavama na projekte koji kandidiraju za europske fondove.

Županijske uprave za ceste u sanaciju prometnica na području Općine Selnica uložile su više od četiri milijuna kuna te time podigle razinu sigurnosti u prometu

– Upravo u tom segmentu vidimo veliku perspektivu za realizaciju nekih budućih projekata. Već sada se možemo pohvaliti kako su projekti Dječjeg vrtića i Vatrogasnog doma prošli na mjeri 7.4. te će uskoro krenuti i njihova realizacija. Moramo se pohvaliti kako smo ove godine umirovljenike razveselili uskrsnicom. Pomažemo sve sekcije Kulturno-umjetničkog društva, sudjelujemo u financiranju asistenata u nastavi te ostalim aktivnostima naše osnovne škole – nabraja E. Vičević.
Velike pohvale općinskih čelnika bile su upućene i na račun Međimurske županije, bez čije pomoći brojne projekte ne bi bilo moguće realizirati.
Vizionari

– Javna uprava ne treba pohvale jer je to naš posao. Ali veseli što je prepoznat naš trud u razvoju Općine Selnica. No, najveće zasluge idu samim mještanima, koji kroz rad udruga i druge javne aktivnosti doprinose životu i razvoju Selnice. Upravo se u Selnici jasno vidi filozofija kojom se vodimo, a to je da neophodnu infrastrukturu gradimo i financiramo kroz EU fondove, a novac iz proračuna usmjeravamo izravno prema građanima – rekao je međimurski župan Matija Posavec.
Selnički gost bio je i saborski zastupnik Darko Horvat.

– Međimurje je postalo veliko gradilište, a niti Selnica nije iznimka. Može se reći da smo upravo ovdje bili vizionari kada smo još prije deset godina pripremili teren za pokretanje Poslovne zone, koja pruža ogromne mogućnosti poduzetnicima te predstavlja svijetlu budućnost Selnice – naglasio je D. Horvat.
Ujedno su uručene i općinske nagrade. Ove godine plaketa je posthumno pripala Branku Kutnjaku. Nagradu Selnice za iznimne sportske rezultate dobila je mlada gimnastičarka i odlična učenica Luna Sakač, a među nagrađenima je i Vladimir Baksa.

Izvor:
Foto:

U fokusu

Hajdaš Dončić nedodirljiv po broju preferencijalnih glasova, drugi je Matija Posavec, a treći Stričak

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U našoj III. izbornoj jedinici na parlamentarnim izborima 17. travnja glasalo je 218.591 birača, odnosno 62,63 %.

Zanimljivo je pogledati raspored preferencijalnih glasova birača. Da bi kandidati preferencijalno ušli u Sabor morali su skupiti više od 10 posto od ukupnih glasova liste. To ovaj put nije uspjelo nikome iz III. izborne jedinice. Najbliže prolazu bio je Siniša Jenkač, kandidat na listi HDZ-a i partnera koji je s 10 mjesta pokušao ˝uloviti˝ mandat.

Na listi koju predvodi SDP u III. izbornoj jedini najviše preferencijalinih glasova dobio je prvi na listi Siniša Hajdaš Dončić. Cijela lista je dobila 77.793 glasova. Hajdaš Dončić prikupio je 21.765 glasova. Drugi je župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar s 5760 glasova, a treći predsjednik Reformista Radimir Čačić s 4960 glasova.

U III. izbornoj jedinici lista koju predvodi HDZ dobila je 58.346 glasova. Varaždinski župan Anđelko Stričak dobio je 9599 glasova, na drugom mjestu je gradonačelnik Novoga Marofa Siniša Jenkač s 4934 glasa, a treći je predsjednik HDZ-a Krapinsko – zagorske županije Zoran Gregurović s 4649 glasova.

Nezavisna platforma Sjever (NPS) dobila je ukupno 25.829 glasova. Najviše njih, čak 16.241, pripalo je Matiji Posavcu. Drugi po broju glasova je gradonačelnik Ivanca Milorad Batinić s 1502 glasa, a treći gradonačelnik Ludbrega Dubravko Bilić s 832 glasa.

U Sabor iz III. izborne jednice prvi put ide i “Možemo”, čija je lista dobila 13.229 glasova. Najviše glasova dobio je nositelj Luka Korlaet, odnosno 1773. Varaždinka Dubravka Novak je druga s 1028 glasova, a treća je Varaždinka Dorotea Strelec s 373 glasa.

Razina države

Nakon prebrojanih 99,43 posto glasova, predsjednik HDZ-a Andrej Plenković osvojio je, kao nositelj liste u I. izbornoj jedinici, 32.874 preferencijalna glasa, a više od njega dobio je Ivan Anušić, prvi na listi u IV. jedinici, osvojivši 37.520 glasova.

U koaliciji Rijeke pravde najviše preferencijalnih glasova osvojio je Siniša Hajdaš Dončić (21.755), Peđa Grbin (19.844), Arsen Bauk (16.733), Boris Lalovac (13.161) i Mišel Jakšić (12.683).

Nastavite čitati

U fokusu

Marković: Bez Čačića na listi SDP bi dobio sedmi mandat u III. izbornoj jedinici

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U III. izbornoj jedinici SDP je dobio šest mandata odnosno 36,75 % glasova, slijedi HDZ s pet mandata, pa NPS s dva mandata i Možemo s jednim zastupnikom.

S liste Rijeke pravde iz naše izborne jedinice u Hrvatski sabor ulaze Siniša Hajdaš Dončić, Barbara Antolić Vupora, Željko Kolar, Boška Ban Vlahek, Miroslav Marković i Jasenka Auguštan-Pentek.

– Zahvalila bih biračima. SDP Varaždinske županije sada ima dva mandata više. Mladi kandidati odradili su odličnu kampanju i dobili zavidan broj preferencijalnih glasova. Izražavam osobnu, ali i stranačku podršku mladima, a i dalje ćemo raditi na tome da postanemo faktor koji će upravljati ovom županijom. Nadam se i da će vladu sastaviti SDP i da se više neće crvene sredine zaobilaziti prilikom dodjele sredstava sa nacionalne razine – istaknula je Barbara Antolić Vupora, predsjednica Županijskog SDP-a.

U Sabor je prvi put ušao varaždinski dogradonačenik Miroslav Marković.

– Žao mi je što smo kao Županijska organizacija morali prihvatiti trule kompromise s nacionalne razine i da se pokazalo da su ti kompromisi loši za ukupan rezultat stranke na što smo i upozoravali središnjicu – rekao je Marković.

Taj kompromis odnosio se na Reformiste koji se našli na listi Rijeka pravde.

– SDP bi bez Radimira Čačića na listi, odnosno da je na listi bio varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj, dobio i sedmi mandat – naglasio je Marković.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje