Povežite se s nama

U fokusu

E. Vičević: Radilo se i gradilo, ali čeka nas još puno posla

Objavljeno:

- dana

SVEČANA SJEDNICA

Radilo se i gradilo – tako bi se u najkraćim crtama mogao opisati četverogodišnji mandat načelnika Općine Selnica Ervina Vičevića i njegovih suradnika.

Iako je samo preuzimanje vlasti prije četiri godine bilo obilježeno brojnim problemima, s obzirom na to da ga je dočekao prazan račun i dugovi, mudrim vođenjem poslova Općina je u kratkom roku krenula uzlaznom putanjom.

Selnica svake godine ulaže u osuvremenjivanje Poslovne zone, koja poduzetnicima pruža mnogobrojne mogućnosti za razvoj njihova poslovanja

– Krenuli smo na put oporavka, a osim uspješno odrađenih projekata najbolji dokaz da smo radili ispravno je činjenica da u posljednje tri godine sve odluke na Općinskom vijeću donosimo jednoglasno – rekao je na početku svečane sjednice Vijeća, načelnik Ervin Vičević.

Eko-akcija

Osim što su u rekordnom vremenu sanirani dugovi, realizirano je nekoliko vrijednih projekata. Tako je obnovljen Kulturni dom u Zebanec Selu, na području Općine postavljeno je 200 novih rasvjetnih tijela, a preostali dio bit će zamijenjen u najkraćem periodu, napravljena je pješačka staza prema Murskom Središću, a naselje Donji Koncovčak dobio je vodovod.

– Naša općina poznata je i po ekološkoj akciji zaštite vodozemaca, ponajviše zahvaljujući vrijednim članovima Udruge OAZA 98, koji svake godine provode akciju zaštite i spašavanja vodozemaca. Općina im maksimalno pomaže kupnjom potrebne opreme i ostalim logističkim stvarima.
Nije zanemareno ni gospodarstvo, pa se tako svake godine ulagalo u Poslovnu zonu. Selnica se također uklopila u pozitivan trend Međimurske županije kad je riječ o prijavama na projekte koji kandidiraju za europske fondove.

Županijske uprave za ceste u sanaciju prometnica na području Općine Selnica uložile su više od četiri milijuna kuna te time podigle razinu sigurnosti u prometu

– Upravo u tom segmentu vidimo veliku perspektivu za realizaciju nekih budućih projekata. Već sada se možemo pohvaliti kako su projekti Dječjeg vrtića i Vatrogasnog doma prošli na mjeri 7.4. te će uskoro krenuti i njihova realizacija. Moramo se pohvaliti kako smo ove godine umirovljenike razveselili uskrsnicom. Pomažemo sve sekcije Kulturno-umjetničkog društva, sudjelujemo u financiranju asistenata u nastavi te ostalim aktivnostima naše osnovne škole – nabraja E. Vičević.
Velike pohvale općinskih čelnika bile su upućene i na račun Međimurske županije, bez čije pomoći brojne projekte ne bi bilo moguće realizirati.
Vizionari

– Javna uprava ne treba pohvale jer je to naš posao. Ali veseli što je prepoznat naš trud u razvoju Općine Selnica. No, najveće zasluge idu samim mještanima, koji kroz rad udruga i druge javne aktivnosti doprinose životu i razvoju Selnice. Upravo se u Selnici jasno vidi filozofija kojom se vodimo, a to je da neophodnu infrastrukturu gradimo i financiramo kroz EU fondove, a novac iz proračuna usmjeravamo izravno prema građanima – rekao je međimurski župan Matija Posavec.
Selnički gost bio je i saborski zastupnik Darko Horvat.

– Međimurje je postalo veliko gradilište, a niti Selnica nije iznimka. Može se reći da smo upravo ovdje bili vizionari kada smo još prije deset godina pripremili teren za pokretanje Poslovne zone, koja pruža ogromne mogućnosti poduzetnicima te predstavlja svijetlu budućnost Selnice – naglasio je D. Horvat.
Ujedno su uručene i općinske nagrade. Ove godine plaketa je posthumno pripala Branku Kutnjaku. Nagradu Selnice za iznimne sportske rezultate dobila je mlada gimnastičarka i odlična učenica Luna Sakač, a među nagrađenima je i Vladimir Baksa.

Izvor:
Foto:

U fokusu

Siniša Jenkač ulazi u utrku za novi mandat uz podršku velike koalicije stranaka

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon šest godina na čelu Grada Novog Marofa, aktualni gradonačelnik Siniša Jenkač ulazi u utrku za novi mandat i to uz podršku velike koalicije stranka – Hrvatske demokratske zajednice, Hrvatske seljačke stranke Braće Radić, Hrvatske narodne stranke–Liberalni demokrati i Hrvatske stranke umirovljenika.

Saborski zastupnik i predsjednik Gradske organizacije HDZ-a Novi Marof, Siniša Jenkač, svoju je kandidaturu za gradonačelnika za predstojeće lokalne izbore predstavio u utorak, 20. travnja, u novomarofskom Kulturnom centru Ivan Rabuzin, a predstavljanju su nazočili i predsjednik Gradske organizacije HSS-a Braće Radić i aktualni zamjenik gradonačelnika Ivica Šantek, predsjednik novomarofske podružnice HNS-a Dragutin Đakmanec, predsjednik Gradske organizacije HSU-a i gradski vijećnik Vinko Pošta te aktualni zamjenik gradonačelnika Ivan Tuk.

Prije šest godina, na prijevremenim lokalnim izborima, gradski HDZ je opet preuzeo vlast u svoje ruke i okrenuo razvoj grada u investicijskom smjeru, rečeno je na predstavljanju kandidature te istaknuto da je tih šest godina obilježilo nekoliko stotina milijuna kuna ostvarenih investicija u komunalnu, prometnu, ali i društvenu infrastrukturu, što znači i povećanje standarda življenja. Na temelju rezultata koji su ostvareni, s pravom se može reći da je ova koalicija stvorena da se nastavi pravi smjer za Novi Marof, stoga su koalicijski partneri podržali odluku GO HDZ-a Novi Marof da u novi mandat za gradonačelnika ide Siniša Jenkač, sa zamjenikom Ivanom Tukom.

Obrativši se okupljenima, Jenkač je podsjetio na dosad realizirane projekte i one koji su u tijeku, ali i najavio ambiciozne planove i program za naredno razdoblje.

– Kad imaš viziju, ali i potporu na lokalnoj i državnoj razini, mnogo je lakše ostvariti zacrtano. Trenutno je na području Novog Marofa aktivno 28 projekata, ali to je samo dio onoga što smo naumili napraviti kako bi unaprijedili naš kraj, poboljšali kvalitetu života svim našim žiteljima. U protekle četiri godine bilo je više od 300 milijuna kuna projekata i samo s razine Grada su pokrenuti i provedeni i ovih dana riješeni neki od najvećih problema – rekao je Jenkač.

Dodao je da je u tijeku cijeli niz manjih projekata te skrenuo pažnju na one velike – projekte financirane europskim sredstvima.

– Nama nitko ne može reći da nismo bili uspješni u povlačenju europskih sredstava kad pogledamo 2019. godinu, a pokazatelji za 2020. i ovu godinu sigurno će dokazati da smo najjači u Varaždinskoj županiji i čitavoj regiji. Kad smo 2015. godine preuzeli odgovornost vođenja Grada, nismo dobili u nasljedstvo građevinske dozvole. Ideja jest nešto, svi mi imamo ideje i želje, ali ih morate pretočiti na papir i to traje. Nismo imali ni Strategiju razvoja grada Novog Marofa, ali to je iza nas. Krenuli smo i odmah 2015. godine pokrenuli projekte koji su danas završili, projekte za koje smo dobili europski novac – kazao je Jenkač.

Govoreći o velikim projektima realiziranim u proteklom razdoblju, kandidat za još jedan mandat na čelu Grada Novog Marofa posebno je spomenuo sanaciju odlagališta neopasnog otpada Čret, izgradnju reciklažnog dvorišta, obnovu osnovnih i srednje škole, Aglomeraciju, izgradnju istočne obilaznice…

Za budućnost planovi su brojni i veliki, a Jenkač je, prije svega, obećao da će se nastaviti voditi briga o djeci, učenicima i studentima.

– Vjerujem da ćemo zadobiti povjerenje i da ćemo i dalje nastaviti voditi grad Novi Marof jer kao što i slogan veli – idemo u pravom smjeru!. Vjerujem da će nas građani na predstojećim izborima podržati i omogućiti nam da nastavimo s projektima i programima jer mi nudimo realnost, nudimo ono što je moguće izvesti, ono što je u djelokrugu Grada i svih onih komunalnih i društvenih poduzeća koja se naslanjaju na Grad, ali i onih koja se naslanjaju na Republiku Hrvatsku. To su Hrvatske ceste, Hrvatske vode, Hrvatska elektroprivreda, ali i lokalne, odnosno županijske tvrtke poput Varkoma, Termoplina, Županijske uprave za ceste s kojima smo odlično surađivali i s kojima smo pokrenuli puno velikih projekata. Pozivam birače da meni i kandidatu za mojeg zamjenika ukažu povjerenje na izborima, da nam pruže podršku u osvajanju novog mandata i da zajedno nastavimo u pravom smjeru – poručio je Siniša Jenkač.

Nastavite čitati

U fokusu

Novo ruho: energetski je obnovljen Dom zdravlja u Lepoglavi

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Održana je završna konferencija projekta „Energetska obnova zgrade Doma zdravlja Varaždinske županije u Lepoglavi“, a projekt obnove prezentirao je jučer, 20. travnja, ravnatelj Doma zdravlja Varaždinske županije Renato Podbojec.

– Nakon provedene energetske obnove ove zgrade očekujemo smanjenje godišnje primarne potrošnje energije za čak 70,60 %. Također, izgradnjom sunčane fotonaponske elektrane na krovu zgrade uvode se nove mjere korištenja obnovljivih izvora energije. Navedenim projektnim aktivnostima osigurati će se smanjenje emisije CO2 za 71,54 %. Aktivnostima promocije i vidljivosti podići će se svijest korisnika zgrade, ali će i šira javnost biti informirana o učinkovitijem korištenju energije i svakodnevnim prednostima povećanja energetske učinkovitosti – rekao je ravnatelj Podbojec.

Zamjenik župana Varaždinske županije Robert Vugrin je u svom obraćanju rekao kako je obnova Doma zdravlja u Lepoglavi jedna od tri obnove Domova zdravlja u našoj županiji, uz obnovu u Novom Marofu i Varaždinskim Toplicama, dok je gradonačelnik Lepoglave Marijan Škvarić naznačio kako sudjelovanje u EU projektima ima veliku važnost i korist za građane grada Lepoglave.   

Dodajmo da je Dom zdravlja u Lepoglavi središte pružanja primarne zdravstvene zaštite na tome području, obuhvaća četiri ordinacije dentalne medicine, tri ordinacije opće obiteljske medicine i jednu pedijatrijsku ordinaciju. Tu je smještena i fizikalna medicina i rehabilitacija te patronaža, kao i ljekarna.

Procijenjena ukupna vrijednost projekta iznosi 3.702.193,95 kuna. Od toga 2.068.221,67 kuna sufinancira Europski fond za regionalni razvoj putem Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020. Prioritetna os 4 Promicanje energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije“.

Putem Fonda za sufinanciranje provedbe EU projekata (MRRFEU) sufinancirano je 964.663,37 kuna. Vlastita sredstva Doma zdravlja Varaždinske županije iznose 669.308,37 kuna.

Nastavite čitati