Povežite se s nama

Život i društvo

Edukacija u V. Toplicama uz poruku da građani danas više troše jer prije nauče kako trošiti nego kako zaraditi

Objavljeno:

- dana

U organizaciji Grada Varaždinskih Toplica i edukacijske platforme ValoreSchool građani su u srijedu, 22. ožujka, naučili kako kvalitetno upravljati svojim financijama.

Riječ je o prvoj od ukupno četiri besplatne edukacije koje organizira Grad u suradnji s edukacijskom platformom ValoreSchool s ciljem odgovora na intenzivne promjene koje se događaju u svijetu.

Podaci pokazuju da čak 77 % stanovništva Europske unije nema dovoljno znanja i vještina za kvalitetno upravljanje svojim poslovnim izborima, kao ni financijama, a dodatan problem, u jeku sveopćih poskupljenja, predstavlja i činjenica da u posljednjih 25 godina građani troše 1,8 do 2,7 puta više nego što zarade.

-Više trošimo nego što štedimo jer živimo u potrošačkom društvu, to je glavni imperativ kapitalističkog društvenog uređenja – potrošnja je osnova stvari i pokretač gospodarstva. Neko nepisano pravilo je da na jedan potrošeni euro moramo zaraditi 4 eura, a mi radimo obratno – objasnila je Sanela Dropulić, direktorica edukacijske platforme ValoreSchool.

Upozorila je i da ne kupujemo zato što nam je nešto potrebno, već zato da bismo popunili emocionalnu prazninu.

Iris Addaline, konzultantica za ulaganja u plemenite metale koja je na ovoj besplatnoj edukaciji sa zainteresiranim građanima podijelila svoje znanje i iskustvo poručila je kako je potrebno ulagati upravo u znanje jer je to najbolja investicija.

– Građani danas više troše jer prije nauče kako trošiti nego kako zaraditi. Definitivno bi bilo dobro da se djeca od najranijih nogu, već u vrtiću educiraju o vrijednosti stvari i da shvate da sve što njihovi roditelji kupuju nije besplatno nego da za to treba zaraditi. Također, cilj ove edukacije je da građani, uz kvalitetno upravljanje svojim novcem, nauče i kako ga pametno investirati jer kada novac stoji u banci gubi na vrijednosti – poručila je Addaline.

Budući da je gradonačelnica Dragica Ratković prepoznala važnost ove teme, kako u jeku sveopćih poskupljenja, tako i u vremenu ulaska Hrvatske u eurozonu, Grad i ValoreSchool na to su odgovorili zajedničkim projektom u obrazovnom sektoru kako bi se svi zainteresirani građani upoznali s kvalitetnim upravljanjem svojim financijama te podigli svoju financijsku pismenost na višu razinu.

-U Varaždinskim Toplicama odmah smo naišli na podršku gradonačelnice oko organizacije ovih besplatnih edukacija, a cilj je proširiti ih na cijelu Hrvatsku, ali i jugoistočnu Europu. Varaždinske Toplice definitivno su primjer kako dalje – naglasila je Dropulić.

Gradonačelnica Ratković istaknula je kako Grad Varaždinske Toplice uvijek podržava sve dobre projekte, pa tako i ovaj.

– Cilj nam je da građani nauče više o ovoj važnoj temi za svakodnevni život kako bi se uspješnije, bolje i kvalitetnije nosili s raznim životnim situacijama. Ovo je prva od ukupno četiri edukacije koje će se održati u Varaždinskim Toplicama i drago mi je da je edukacijska platforma ValoreSchool prepoznala upravo naš Grad kao mjesto od kojeg ovaj vrijedan projekt kreće – rekla je Ratković.

Spomenimo i da će nakon prve edukacije pod nazivom „Zašto više trošimo nego što štedimo” koja je održana u srijedu, Varaždinske Toplice biti domaćin njih još tri. Tako će se 25. travnja održati edukacija na kojoj će građani doznati kako ostvariti svoje financijske ciljeve, a 24. svibnja na redu je edukacija na temu „Naša imovina na raskrižju”. Posljednja edukacija održat će se u rujnu i to na temu bilanca i financija na jednostavan način.

Život i društvo

U V. Toplicama raspravljalo se o utjecaju društvenih mreža na djecu i mlade

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U organizaciji Grada Varaždinske Toplice u suradnji s Pučkim otvorenim učilištem Varaždin, u srijedu je uspješno održana besplatna javna tribina pod nazivom “Utjecaj društvenih mreža na djecu i mlade”, a sam događaj je privukao interes šire populacije.

Moderatorica tribine bila je Lana Velimirović Vukalović, ravnateljica POU Varaždin, koja je vodila panel raspravu i potaknula konstruktivnu razmjenu mišljenja.

-Cilj tribine je prvenstveno informirati i osvijestiti građane o ovoj temi, budući da u društvu postoje određeni izazovi koji se tiču utjecaja društvenih mreža na ponašanje, uvjerenja i vrijednosti djece i mladih. Stoga smo okupili stručnjake iz područja socijalne pedagogije, kriminalistike i dječje psihijatrije koji će podijeliti svoja iskustva te u konačnici prikazati utjecaj društvenih mreža na djecu i mlade – izjavila je Velimirović Vukalović.

Tribina je održana u Kino dvorani u Varaždinskim Toplicama, s početkom u 18:00 sati, te je okupila istaknute stručnjake iz različitih područja relevantnih za temu.

Sudionici tribine bili su Melita Jeremić, socijalna pedagoginja i vanjska suradnica Zavoda za socijalni rad Varaždinske županije, koja je podijelila svoje iskustvo u vođenju mjera nadzora u obiteljima koje trebaju savjetodavnu pomoć, usmjeravanje i podršku, dr. med. Valentina Bosilj Roki, dječja psihijatrica u Općoj bolnici Varaždin, koja je donijela stručni uvid u utjecaj društvenih mreža na mentalno zdravlje djece i mladih te Igor Planinc, policijski službenik za mladež i obradu kriminaliteta u Policijskoj postaji Varaždin, koji je istaknuo važnost prevencije i sigurnosti na internetu.

Tema tribine doticala se djece i mladih koji odrastaju uz najmodernije tehnologije, živeći u virtualnom svijetu. Stručnjaci su raspravljali o utjecaju društvenih mreža na osobni razvoj, formiranje identiteta te potencijalne posljedice koje takvo odrastanje može nositi sa sobom.

Gradonačelnica Grada Varaždinske Toplice Dragica Ratković, istaknula je važnost ovakvih događaja i podržala inicijativu za organizaciju tribina i predavanja namijenjenih razumijevanju suvremenih izazova s kojima se susreću djeca i mladi.

-Ovakve javne tribine imaju za cilj pružiti relevantne informacije i educirati našu zajednicu kako bismo bolje razumjeli utjecaj društvenih mreža na djecu i mlade. Naše društvo mora biti svjesno utjecaja koju tehnologija ima na naše mlade generacije, kako bismo mogli pružiti podršku, zaštititi ih od potencijalnih opasnosti i omogućiti im sigurno i zdravo odrastanje. Grad Varaždinske Toplice će i dalje podržavati slične inicijative koje imaju za cilj dobrobit naše djece i mladih, te poticanje sigurne i odgovorne upotrebe tehnologije – izjavila je gradonačelnica.

Uz zahvalu svim sudionicima i posjetiteljima, Grad Varaždinske Toplice i Pučko otvoreno učilište Varaždin najavljuju daljnje slične događaje i aktivnosti usmjerenih prema razumijevanju suvremenih izazova koji proizlaze iz korištenja društvenih mreža.

Nastavite čitati

Život i društvo

Varaždin: na svetkovinu Tijelova Presveti Oltarski Sakrament bit će trajno izložen na čašćenje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na svetkovinu Tijelova u četvrtak, 8. lipnja, Presveti Oltarski Sakrament bit će trajno izložen na čašćenje u kapeli TEK-a u Uršulinskoj ulici 1. u Varaždinu, izvjestili su iz Varaždinske biskupije.

U kapelici će na Tijelovo varaždinski biskup Bože Radoš u 19.30 sati predslaviti svetu misu, nakon čega će Presveti Oltarski Sakramenat biti izložen za trajno klanjanje.

Na toj svetoj misi zbog ograničenosti prostora sudjelovat će samo koordinatori trajnog euharistijskog klanjanja.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje