Povežite se s nama

Međimurje

Edukacije, druženje i pozitivne vibracije na skupu o dijabetesu u Čakovcu

Objavljeno:

- dana

Udruga „Međimurski slatkiši“, kao nositelj projekta, u suradnji s Udrugom „Dijabetes klub tip 1“ iz Virovitice, Mellitus iz Rijeke, „Slatki život“ Đakovo i Brodski slatkiši organizirala je skup „Tisuću zašto, tisuću zato o dijabetesu tip 1“ kako bi ponudili što više odgovara na mnoga pitanja koja se javljaju kod svih roditelja djece oboljele od dijabetesa tip 1.

Skup se održava u tri hrvatska grada; održan je 11. rujna u Kostreni, 10. listopada u Čakovcu, a 6. studenoga na rasporedu je u Višnjici.

Cilj je pružiti podršku osobama oboljelim od dijabetesa tip 1 i njihovim obiteljima kako bi se što bolje snašli u izazovima koje život s dijabetesom svakodnevno nosi.

Struka + osobna iskustva

Na skupu u Scheierovoj zgradi u Čakovcu dr. med. Ivan Andrašević govorio je o životu uz dijabetes, a u izlaganju se osvrnuo i na celijakiju te je iznio osobna iskustva. Dr. med., spec. pedijatrije, supspec. pedijatrijske gastroenterologije Igor Šegović, ravnatelj Županijske bolnice Čakovec, također je govorio o celijakiji, nepoznatoj bolesti koja se često javlja uz dijabetes tip 1. Dr. med. Mladen Grgurević izlagao je na temu „Freestyle libre sustav – potpuni uvid u glukozu“, dok je tema predavanja urednika portala naInzulinu.com Davora Skeledžije bila „CGM Medtrum TouchCare Slim samostalan ili u kombinaciji s Medtrum inzulinskom pumpom, HZZO pomagala i DiaHelp“.

Među izlagačima je bio i triatlonac Nenad Šimunko, koji je govorio o dijabetesu i sportu.

Šimunko je prva osoba na svijetu koja je s dijabetesom završila trostruki ironman.

Svoja osobna iskustva vezano uz celijakiju također su iznijele Laura i Danijela Crvenka te Monika Mihalic.

Aktivnosti za djecu

Dok su roditelji prisustvovali predavanjima, djeca su upoznala povijest Međimurja u Muzeju Međimurja Čakovec i okušala se u izradi makete dvorca, u čemu su bila vrlo uspješna.

O najmlađim sudionicima brinule su volonterke Josipa Katalenić i Laura Crvenka te volonter Erik Mutvar.

– Između predavanja na stolu se našla nezaobilazna međimurska domaća hrana iz Međimurskih dvora kojima ovim putem zahvaljujemo na susretljivosti i sufinanciranju obroka. Za hranu bez glutena pobrinula se Marija Goričanec, predsjednica Udruge oboljelih od celijakije sjeverozapadne Hrvatske. Zahvaljujemo i svim sponzorima, donatorima te mladim volonterima koji su omogućili održavanje skupova. Zajedničkim snagama do bolje regulacije šećerne bolesti! – poručili su iz Udruge „Međimurski slatkiši“.

Projekt su podržali Gradsko društvo Crvenoga križa Čakovec i Alenka Novak.

Međimurje

Putoholičar Ivan Bengeri 8. prosinca dolazi u Prelog, ispričat će više o Gruziji

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Gruzija tvrdi da je rodno mjesto vina te zemlja gdje se gosti smatraju blagoslovom, a gostoljubivost je temelj života. Od zelenih dolina rasprostranjenih vinogradima do starih crkava i kula smještenih u fantastičnim planinskim krajolicima, Gruzija je jedna od najzanimljivijih zemalja na svijetu.

Gruzija se može dičiti prekrasnom baštinom arhitekture i umjetnosti, od špiljskih gradova i starih katedrala do tragova osmanske, židovske, ruske imperijalne te sovjetske i suvremene gruzijske kulture i arhitekture na svakom koraku, čineći zasebne cjeline koje se na nevjerojatan način stapaju u jedno.

Na cesti se automobili mimoilaze s kravama i konjima, priroda oduzima dah, ljudi su srdačni, hrana i vino fenomenalni… Sve to, i puno više, je Gruzija.

O ovoj neobičnoj zemlji pričati će putoholičar Ivan Bengeri na Putopisnoj svaštari u srijedu, 8. prosinca, u 18 sati u Multimedijalnoj dvorani.

Ivan Bengeri od malena je obožavao listati atlase i proučavati zemljopisne karte, zato ne treba čuditi da su mu danas putovanja gotovo full-time job.

Zadnjih desetak godina pokrenuo je nekoliko putopisnih stranica kojima se iz godine u godinu sve više posvećuje.

Nastavite čitati

Međimurje

U Međimurju danas 132 slučaja oboljelih od koronavirusa, preminule dvije osobe

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata obrađeno su 324 uzorka, od čega je evidentirano 127 pozitivnih nalaza na SARS-CoV-2 virus u Međimurskoj županiji, što je 39,1% pozitivnih od broja testiranih.

Iz drugih županija prijavljena su 4 pozitivna slučaja kod osobe s prebivalištem/boravištem u Međimurskoj županiji, a brzim antigenskim testiranjem potvrđen je 1 pozitivan slučaj.

U protekla 24 sata oporavile su se 142 osobe. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 1139. Do danas je u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeto 87.874 uzorka, ne računajući testiranja naših građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.

U Županijskoj bolnici Čakovec hospitalizirano je 118 pacijenata pozitivnih na SARS-CoV-2 virus. U protekla 24 sata hospitalizirano je 8 osoba, otpuštena je 1 osoba, 3 pacijenta su na invazivnoj respiraciji. Umrle su 2 osobe,muške osobe stare 77 i 91 godinu.

Jučer je u Čakovcu provedeno masovno cijepljenje građana. Cijepljeno je 355 osoba, od toga 164 osoba prvom dozom, 93 osobe drugom dozom i 98 osoba je cijepljena trećom, booster dozom.

Građani se mogu cijepiti svakim radnim danom od 9 do 13 sati u Zavodu za javno zdravstvo Međimurske županije te od 13 do 18 sati u trijaži Županijske bolnice Čakovec.

U subotu, 11. prosinca 2021. godine cijepljenje će se provoditi u Prelogu u školskoj sportskoj dvorani, dok će se u subotu, 18. prosinca 2021. godine cijepljenje provoditi u Murskom Središću.

Za cijepljenje nije potrebna prethodna najava, a cijepit će se s 1., 2., i 3. dozom svim dostupnim cjepivima. Svi građani kojima je prošlo šest mjeseci od cijepljenja 2. dozom, mogu se cijepiti 3. dozom.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje