Povežite se s nama

Međimurje

Ekipa iz Goričana odlična na Festivalu kolinja u Mađarskoj

Objavljeno:

- dana

Juha od svinjetine, kuhana svinjetina na pari, čurke, kobasice, bečki odrezak, cvirki, tradicija, običaji, razmjena iskustva i druženje…

Sve se to našlo i zamirisalo na tradicionalnom 6. Festivalu kolinja, održanom 16. veljače u mađarskom pograničnom mjestu Murakeresztur.

Na Festivalu je nastupilo ukupno deset mesarskih ekipa, osam mađarskih te, uz mesare iz Goričana, ekipa iz Donje Dubrave.

U ranim jutarnjim satima krenuli su s klanjem i obradom svinje teške 115 kg, a nakon toga bacili su se na posao pripreme niza jela

Goričanci su tamo doputovali autobusom punim navijača, a natjecateljska ekipa predstavila je Općinu Goričan u sastavu: Zvonimir i Natalija Lepoglavec, Stjepan i Ružica Kolenko, Zvonko i Nadica Malek, Ivan i Tatjana Horvat, Miljenko i Jasna Čerepinko, Vlado i Marija Pongrac, Katarina Varošanec, Franjo Bašnec, Darko Markač, Dalibor Jankulija, vozač, George Varošanec, Krešo Ribić, glavni mesar, Josip Harmicar te Dražen Berdin, prevoditelj iz Zagreba.

Oni nisu imali nimalo lak zadatak. U ranim jutarnjim satima krenuli su s klanjem i obradom svinje teške 115 kg, a nakon toga bacili su se na posao pripreme juhe, glavnog jela, čurki, kobasica i cvirki. Publika je s velikim zanimanjem pratila kvalitetan rad svih vrijednih ekipa.
Odlični rezultati stigli su na kraju dana. Ekipa iz Goričana osvojila je drugo mjesto za pripremu cvirki te posebnu nagradu žirija zbog očuvanja starinskih jela (plućica na kiselo) te kao najbolja ekipa na kolinju s inovacijama u novim jelima. Bez sumnje su pridobili velike simpatije domaćina, a primili i pozivnicu za sljedeću godinu.

Zahvalili su svima na pomoći i podršci jer bez njihovog angažmana sve to ne bi bilo moguće.

Na ovom su festivalu uz brojne posjetitelje bili prisutni i mnogi uzvanici: zamjenik ministra i državni tajnik u Ministarstvu inovacija i tehnologije Mađarske Péter Cseresnyés, zamjenik župana Međimurske županije Josip Grivec, načelnik Donje Dubrave Marijan Varga, načelnik mađarske Općine Serdahelj Ištvan Tišler te načelnik Općine Murakeresztur Pavlicz Lajos Joszef.

Prilikom svečanog ručka prigodni govor održao je predsjednik EGTS-a Mura regije i načelnik Općine Goričan Mario Moharić, digao zdravicu, pozdravio sve prisutne te poručio da nas rijeke međusobno spajaju ali nedostaje još samo jedan most, onaj između Kotoribe i Murakeresztura, koji bi se trebao izgraditi u narednom vremenu. Ova je manifestacija imala i bogat kulturni program u kojem su nastupili članovi KUD-a Goričan.

Sponzori ekipe mesara iz Goričana bili su Općina Goričan i Euroklima d.o.o.

Međimurje

Grad Čakovec donirao Odjelu otorinolaringologije Županijske bolnice Čakovec

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Županijska bolnica Čakovec, točnije Odjel otorinolaringologije, zahvaljujući donaciji Grada Čakovca bogatiji je za tri televizora.

Oni su kupljeni sredstvima programa Grada Čakovca – prijatelja djece, a Koordinacijski odbor odlučio je da se ove godine donira pacijentima odjela za uho, grlo i nos.

Prilikom predaje donacije, gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini rekla je da iako Grad nema zakonske obveze financirati zdravstveni sustav, ovakvim akcijama nastoji poboljšati ne samo kvaliteta usluge, već i olakšati boravak na bolničkim odjelima, posebno onim najmlađima. Naša bolnica među najboljima je u Hrvatskoj, a želimo da, djeci koja se moraju bolnički liječiti, boravak bude što ugodniji.

Na donaciji su se zahvalili ravnatelj Županijske bolnice dr. med. Igor Šegović te voditelj Odjela otorinolaringologije dr. med. Danko Blažeka.

UNICEF i Svjetska zdravstvena organizacija 1989. godine pokrenuli su inicijativu Bolnice – prijatelji djece, a Grad Čakovec od 2002. godine u sklopu programa Grad – prijatelj djece financira nabavu određene opreme u skladu s potrebama naše Županijske bolnice, Doma zdravlja i Zavoda za javno zdravstvo. Tako se 2021. godine pomoglo u opremanju Odjela abdominalne i dječje kirurgije, a lani su na istom odjelu oslikani zidovi te kupljene majice.

U Republici Hrvatskoj provodi se program pod nazivom “Za osmijeh djeteta u bolnici” koji ima za cilj humanizaciju bolničkog liječenja djece stvaranjem najviših standarda kako bi mališani što lakše prebrodili boravak u bolnici. Ovo je samo jedan mali korak prema tome.

Nastavite čitati

Međimurje

Sveti Nikola iznenadio vrtićarce s područaja Murskog Središća

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na snježno jutro 6. prosinca jasličke skupine dječjih vrtića s područja grada Mursko Središće Maslačak i Pahuljica iznenadio je dolazak svetog Nikole.

I dok su oni najmanji bojažljivo primali slatke paketiće, oni nešto stariji klinci čekali su dolazak u Centru za kulturu „Rudar“. Da bi njihova nestrpljivost bila manja pobrinuli su se članovi Dječjeg gradskog kazališta iz Čakovca s predstavom „Luckasti klaunovi“. Smijeha i veselja nije nedostajalo. Tijekom same predstave u prepunoj dvorani Centra za kulturu, oko 150 mališana bodrilo je svoje klaunove, a neki sretnici od njih zajedno s klaunovima sudjelovalo su u predstavi. Na samom kraju predstave klaunovi su završili i poručili djeci da mogu natrag u vrtiće.

No djeca se nisu dala smesti, te su glasno dozivala svetog Nikolu koji je došao na pozornicu i darivao ih sa slatkim paketićima.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje