Juha od svinjetine, kuhana svinjetina na pari, čurke, kobasice, bečki odrezak, cvirki, tradicija, običaji, razmjena iskustva i druženje…

Sve se to našlo i zamirisalo na tradicionalnom 6. Festivalu kolinja, održanom 16. veljače u mađarskom pograničnom mjestu Murakeresztur.

Na Festivalu je nastupilo ukupno deset mesarskih ekipa, osam mađarskih te, uz mesare iz Goričana, ekipa iz Donje Dubrave.

U ranim jutarnjim satima krenuli su s klanjem i obradom svinje teške 115 kg, a nakon toga bacili su se na posao pripreme niza jela

Goričanci su tamo doputovali autobusom punim navijača, a natjecateljska ekipa predstavila je Općinu Goričan u sastavu: Zvonimir i Natalija Lepoglavec, Stjepan i Ružica Kolenko, Zvonko i Nadica Malek, Ivan i Tatjana Horvat, Miljenko i Jasna Čerepinko, Vlado i Marija Pongrac, Katarina Varošanec, Franjo Bašnec, Darko Markač, Dalibor Jankulija, vozač, George Varošanec, Krešo Ribić, glavni mesar, Josip Harmicar te Dražen Berdin, prevoditelj iz Zagreba.

Oni nisu imali nimalo lak zadatak. U ranim jutarnjim satima krenuli su s klanjem i obradom svinje teške 115 kg, a nakon toga bacili su se na posao pripreme juhe, glavnog jela, čurki, kobasica i cvirki. Publika je s velikim zanimanjem pratila kvalitetan rad svih vrijednih ekipa.
Odlični rezultati stigli su na kraju dana. Ekipa iz Goričana osvojila je drugo mjesto za pripremu cvirki te posebnu nagradu žirija zbog očuvanja starinskih jela (plućica na kiselo) te kao najbolja ekipa na kolinju s inovacijama u novim jelima. Bez sumnje su pridobili velike simpatije domaćina, a primili i pozivnicu za sljedeću godinu.

Zahvalili su svima na pomoći i podršci jer bez njihovog angažmana sve to ne bi bilo moguće.

Na ovom su festivalu uz brojne posjetitelje bili prisutni i mnogi uzvanici: zamjenik ministra i državni tajnik u Ministarstvu inovacija i tehnologije Mađarske Péter Cseresnyés, zamjenik župana Međimurske županije Josip Grivec, načelnik Donje Dubrave Marijan Varga, načelnik mađarske Općine Serdahelj Ištvan Tišler te načelnik Općine Murakeresztur Pavlicz Lajos Joszef.

Prilikom svečanog ručka prigodni govor održao je predsjednik EGTS-a Mura regije i načelnik Općine Goričan Mario Moharić, digao zdravicu, pozdravio sve prisutne te poručio da nas rijeke međusobno spajaju ali nedostaje još samo jedan most, onaj između Kotoribe i Murakeresztura, koji bi se trebao izgraditi u narednom vremenu. Ova je manifestacija imala i bogat kulturni program u kojem su nastupili članovi KUD-a Goričan.

Sponzori ekipe mesara iz Goričana bili su Općina Goričan i Euroklima d.o.o.

Komentari

Komentara

loading...