Povežite se s nama

Međimurje

Ekogrijanje, a jeftinije!

Objavljeno:

- dana

GRIJANJE NA BIOMASU

S obzirom na sve veću potrošnju energije, pravo je vrijeme za razmišljanje o energetskim navikama i sustavima grijanja koji trenutno troše velikih 40 posto od ukupno potrebne energije u zgradarstvu.

Korištenje obnovljivih izvora energije za grijanje takvih objekata sve se češće preporuča s obzirom na to da može zadovoljiti sve potrebe kao i fosilno gorivo, dok je ekološki puno prihvatljivije te jeftinije.

Pod pojmom biomasa za grijanje podrazumijevamo drvnu biomasu, pri čemu treba izdvojiti sustave sa cijepanim drvom i drvenim peletima.

Najnapredniji su…

Cijepano drvo, dužine do pola metra te maksimalne vlage 25 posto, koristi se u ručno loženim kotlovima. Kako bi drvo bilo pogodno za loženje, treba ga sušiti na zraku minimalno godinu dana. Trenutno najnapredniji kotlovi na drvo su kotlovi s pirolitičkim izgaranjem (kao BioTec i BioTec-L). U ovakvim kotlovima drvo se uplinjava te skoro potpuno izgara, čime smo dobili vrlo visoko iskorištenje kotla i vrlo malo pepela.

Prednost sobnih pelet peći je da nema potrebe za kompliciranim razvodom centralnog grijanja

Pirolitički kotlovi uvijek moraju imati akumulacijski spremnik minimalne veličine 50 litara/kW snage kotla koji im osigurava optimalan rad te veći komfor grijanja. Iskoristivost pirolitičkih kotlova može biti i viša nego kod starijih uljnih kotlova, no da bi takvi kotlovi ispravno radili, drvo mora imati vlage manje od 25 posto.

Lambda sonda kod pirolitičkih kotlova (kao BioTec-L) optimizira proces izgaranja čime osigurava visoku iskoristivost kotla i kod korištenja goriva manje kvalitete.

Koje su prednosti?

Kada govorimo o grijanju na drvene pelete, možemo istaknuti dva različita načina grijanja: toplovodno grijanje (radijatorsko, podno…) i toplozračno grijanje – upuhivanje toplog zraka u prostoriju.

Prednost toplozračnog grijanja preko sobnih pelet peći (kao CentroPelet Z i ZS) je da nema potrebe za kompliciranim razvodom centralnoga grijanja te jednostavna montaža i korištenje peći, dok im je mana da griju samo prostor gdje su smještene. Ako se ne želite odreći ugođaja u prostoru koji rade peći na pelet, a imate već sustav centralnoga grijanja, postoje peći koje kombiniraju toplozračno i toplovodno grijanje (kao CentroPelet ZV) te kompaktne pelet peći za sustav centralnoga grijanja (kao CentroPelet ZVB).

Kod nas su sustavi toplovodnoga grijanja ipak puno rašireniji u odnosu na toplozračne, a kod takvih sustava u obzir dolaze klasični kotlovi. Kotlovi na drvene pelete mogu se podijeliti u dvije grupe: kotlovi samo na drveni pelet s automatskim čišćenjem (kao PelTec), s minimalnim održavanjem, te kombinirani kotlovi (kao EKO-CK P sa Cm Pelet-setom) kod kojih se može ložiti ili peletom ili krutim gorivom.

 

Pod pojmom biomasa za grijanje podrazumijevamo drvnu biomasu

Za veće iskorištenje obnovljivih izvora, ovi se toplovodni kotlovi mogu jednostavno spojiti s akumulacijskim spremnikom i solarnim sistemom dogrijavanja sustava grijanja i potrošne tople vode. Konvencionalna energija je sve skuplja, a obnovljivi izvori energije mogli bi u Hrvatskoj poboljšati životni standard, povećati komfor življenja te smanjiti zagađenje okoliša. Tvrtka Centrometal d.o.o. proizvodi kvalitetne sustave koji koriste obnovljive izvore energije, odluka je na vama.

Sustavi grijanja

1. Sustavi s cijepanim drvom: trenutno najnapredniji kotlovi na drvo su kotlovi s pirolitičkim izgaranjem (kao BioTec i BioTec-L)
2. Sustavi na drvene pelete: postoje dva različita načina grijanja i to toplovodno grijanje (radijatorsko, podno…) te toplozračno grijanje – upuhivanje toplog zraka u prostoriju.

CENTROMETAL
Glavna 12, Macinec

Tel: 040 372 600
www.centrometal.hr
[email protected]

Izvor:
Foto:

Međimurje

Članovi DOSTI-ja na glazbenim radionicama svirali glazbenu pratnju za pjesmu „Zamisli život“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U sklopu provedbe prve godine programa „Ponudimo više IV“ koji provodi Društvo osoba s tjelesnim invaliditetom Međimurske županije, održane su muzičke radionice u kojima su sudjelovali članovi Društva.

Radionice je provodila glazbena odgojiteljica Lidija Detić, a polaznici su od ritmičkih uzoraka korak po korak došli do sviranja glazbene pratnje za pjesmu „Zamisli život“ na ksilofonima, metalofonima i bas gitari.

Na kraju su polaznici radionica odabrali instrumente pa su zajedno odsvirali i otpjevali svoju verziju pjesme „Zamisli život u ritmu muzike za ples”.

Nastavite čitati

Međimurje

U ponedjeljak u Međimurju nema novih slučajeva zaraze koronom, no jedna osoba je preminula

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata nema pozitivnih nalaza na SARS-CoV-2 virus u Međimurskoj županiji, priopćio je 21. lipnja županijski Stožer civilne zaštite.

U protekla 24 sata oporavilo se 5 osoba te je broj pozitivnih osoba na današnji dan 50.

U Županijskoj bolnici Čakovec hospitalizirano je 14 pacijenata pozitivnih na SARS-CoV-2 virus.

U protekla 24 sata nije bilo hospitaliziranih pacijenata, otpušten je 1 pacijent, a pacijent je na invazivnoj respiraciji. U protekla 24 sata preminula je jedna osoba.

Tijekom jučerašnjeg dana u Međimurju je cijepljeno 1888 osoba, od čega 151 osoba prvom dozom i 1737 osoba drugom dozom.

S današnjim danom, s barem jednom dozom cijepljeno je 41.615 osoba, što iznosi 47,4 posto stanovništva starijeg od 18 godina.

U proteklih 7 dana cijepljeno je 4509 osoba, i to 644 osobe prvom dozom i 3865 osoba drugom dozom.

Svi oni koji se žele cijepiti, a nisu prijavljeni putem platforme ili još uvijek nisu dobili poziv za cijepljenje, moći će se cijepiti svaki radni dan od 9-13 sati u Zavodu za javno zdravstvo Međimurske županije i od 13-18 sati u trijažnoj garaži Županijske bolnice Čakovec.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!