Povežite se s nama

Međimurje

Ekonomska i trgovačka škola dobila mobilnu učionicu

Objavljeno:

- dana

Nakon zimskih praznika, međimurski osnovnoškolci i srednjoškolci vratili su se u školske klupe, a učenicima Ekonomske i trgovačke škole u Čakovcu prvi dan drugoga polugodišta protekao je u izrazito veselome tonu.

Vrijedan dar

Naime, školu je zahvaljujući suradnji profesora engleskog jezika s veleposlanstvom Australije putem projekta „1, 2, 3…Palim lampicu!“ posjetila Elizabeth Petrovic, veleposlanica Australije u Republici Hrvatskoj.

– Naša škola mnogo pozornosti pridaje učenju stranih jezika, posebice engleskog jezika, a budući da smo ujedno i nositelj društveno-humanističke skupine predmeta unutar projekta „1, 2, 3…Palim lampicu!“, zamolili smo veleposlanstvo Australije da nam posude mobilnu učionicu uz pomoć koje naši učenici lakše uče engleski jezik – rekla je ravnateljica škole Bosiljka Vinković-Kukolić.

Učenici i profesori su povodom posjeta veleposlanice pripremili prigodni program u kojem su pokazali dio onoga što su naučili o Australiji.

Uz izvedbu hrvatske i australske himne, odigrali i igrokaz „Waltzing Matilda“, a na samome kraju izveli su i tradicionalne međimurske pjesme i plesove.

Sve prisutne razveselio je i intervju s veleposlanicom koja je zahvalila učenicima i ravnateljici na toploj dobrodošlici.

Pritom je istaknula važnost dobre suradnje među dvjema državama.

– Veliki značaj dajemo mladima te uz naš Education Kit, odnosno mobilnu učionicu, dajemo profesorima materijale uz pomoć kojih učenici lakše mogu savladati engleski jezik, ali i naučiti ponešto o Australiji – rekla je veleposlanica Petrovic.

Inicijatorica posjeta bila je profesorica Ivana Oreški koja je kontaktirala tamošnje Veleposlanstvo, a posjet veleposlanice postao je još posebniji nakon što je ravnateljici darovala mobilnu učionicu te je ostavila učenicima i profesorima na trajno korištenje.

Podrška darovitim učenicima

Projekt „1, 2, 3…Palim lampicu!“, čiji je nositelj Međimurska županija, provodi se u ovoj školskoj godini, a cilj mu je uspostaviti sustav podrške darovitim učenicima putem individualiziranih i obogaćenih programa u okviru redovnog obrazovanja u Međimurskoj županiji.

– Ovo je jedan od projekata koji učenici i profesori provode izvan redovnih aktivnosti te imamo priliku vidjeti da je urodio kvalitetnom suradnjom između škole i Veleposlanstva, zahvaljujući kojoj su učenici usvojili mnogo novih znanja i vještina. Upravo je to i cilj županijskih projekata kojima želimo da mladi iskoriste sav svoj potencijal – rekla je zamjenica župana Međimurske županije Sandra Herman, koja je u ime Međimurske županije prisustvovala priredbi.

Međimurje

Mala Subotica: Tamburaški orkestar KUU „Zvon“ poziva na godišnji koncert

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U nedjelju, 12. veljače, od 17 sati u Domu kulture u Maloj Subotici održat će se godišnji koncert Tamburaškog orkestra KUU „Zvon“ župne zajednice Mala Subotica. Kao gosti koncerta nastupit će Ženska vokalna skupina Erato KUD-a Petrijanec i Tino Jelenić.

– Provedite ugodno popodne uz topli zvuk tambure i milozvučnih glasova Ženske vokalne skupine i solista. Očekuje vas glazbeno putovanje Španjolskom i najveći hitovi velikih glazbenika koji više nisu s nama – poručuju organizatori.

U predvorju Doma kulture moći će se razgledati izložba posvećena dr. Vinku Žgancu pod nazivom „Knjiga koja je ispravila povijest (1916.)“.

Nastavite čitati

Međimurje

FOTO Mažoretkinje Nedelišća „prozujale“ karnevalskom povorkom u Crikvenici

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon nekoliko godina Mažoretkinje Nedelišća ponovno su gostovale na karnevalskoj povorci u Crikvenici. Nedelišćanke već tradicionalno svake godine sudjeluju na barem jednom od većih karnevala u Hrvatskoj pa su tako nakon prošlogodišnjeg Samoborskog fašnika, ove godine odabrale destinaciju uz more, na Kvarneru.

Mažoretkinje Nedelišća su sa svim sastavima nastupile na Dječjoj maškaranoj povorci, koja je okupila čak 2000 maškara iz svih krajeva Lijepe Naše. Ove godine u novoj maski „mažoret zujalica“, velika grupa od 60 malih i velikih mažoretkinja rasplesala se crikveničkom rivom gdje su bile prava atrakcija.

Ovim gostovanjem mažoretkinje su otvorile ovogodišnju fašničku sezonu, a čekaju ih još dvije povorke i to u Nedelišću ove subote, 11. veljače, te u susjednoj slovenskoj općini Središče ob Dravi.

rpt

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje