Povežite se s nama

Međimurje

Ekonomska i trgovačka škola dobila mobilnu učionicu

Objavljeno:

- dana

Nakon zimskih praznika, međimurski osnovnoškolci i srednjoškolci vratili su se u školske klupe, a učenicima Ekonomske i trgovačke škole u Čakovcu prvi dan drugoga polugodišta protekao je u izrazito veselome tonu.

Vrijedan dar

Naime, školu je zahvaljujući suradnji profesora engleskog jezika s veleposlanstvom Australije putem projekta „1, 2, 3…Palim lampicu!“ posjetila Elizabeth Petrovic, veleposlanica Australije u Republici Hrvatskoj.

– Naša škola mnogo pozornosti pridaje učenju stranih jezika, posebice engleskog jezika, a budući da smo ujedno i nositelj društveno-humanističke skupine predmeta unutar projekta „1, 2, 3…Palim lampicu!“, zamolili smo veleposlanstvo Australije da nam posude mobilnu učionicu uz pomoć koje naši učenici lakše uče engleski jezik – rekla je ravnateljica škole Bosiljka Vinković-Kukolić.

Učenici i profesori su povodom posjeta veleposlanice pripremili prigodni program u kojem su pokazali dio onoga što su naučili o Australiji.

Uz izvedbu hrvatske i australske himne, odigrali i igrokaz „Waltzing Matilda“, a na samome kraju izveli su i tradicionalne međimurske pjesme i plesove.

Sve prisutne razveselio je i intervju s veleposlanicom koja je zahvalila učenicima i ravnateljici na toploj dobrodošlici.

Pritom je istaknula važnost dobre suradnje među dvjema državama.

– Veliki značaj dajemo mladima te uz naš Education Kit, odnosno mobilnu učionicu, dajemo profesorima materijale uz pomoć kojih učenici lakše mogu savladati engleski jezik, ali i naučiti ponešto o Australiji – rekla je veleposlanica Petrovic.

Inicijatorica posjeta bila je profesorica Ivana Oreški koja je kontaktirala tamošnje Veleposlanstvo, a posjet veleposlanice postao je još posebniji nakon što je ravnateljici darovala mobilnu učionicu te je ostavila učenicima i profesorima na trajno korištenje.

Podrška darovitim učenicima

Projekt „1, 2, 3…Palim lampicu!“, čiji je nositelj Međimurska županija, provodi se u ovoj školskoj godini, a cilj mu je uspostaviti sustav podrške darovitim učenicima putem individualiziranih i obogaćenih programa u okviru redovnog obrazovanja u Međimurskoj županiji.

– Ovo je jedan od projekata koji učenici i profesori provode izvan redovnih aktivnosti te imamo priliku vidjeti da je urodio kvalitetnom suradnjom između škole i Veleposlanstva, zahvaljujući kojoj su učenici usvojili mnogo novih znanja i vještina. Upravo je to i cilj županijskih projekata kojima želimo da mladi iskoriste sav svoj potencijal – rekla je zamjenica župana Međimurske županije Sandra Herman, koja je u ime Međimurske županije prisustvovala priredbi.

Međimurje

Ovrhe u Međimurju: 6472 blokirana građana duguju gotovo 371 milijun kuna

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

stečaj potrošača bankrot siromaštvo novac
Ilustracija

Zaključno s 31. prosincem 2021. godine u Hrvatskoj je pod ovrhom bilo 15.440 tvrtki i 239.278 građana. Njihov ukupni dug iznosio je 22,3 milijarde kuna, od čega su blokirani građani dugovali 18,1 milijardu, a tvrtke 4,2 milijarde, a riječ je samo o iznosu glavnica.

U odnosu na isti datum 2020. godine je devet više blokiranih poslovnih subjekata, ali i gotovo 7500 više građana. I dok se ukupni dug tvrtki u godinu dana smanjio za visokih 14,7 posto, odnosno 720,5 milijuna kuna, dug blokiranih građana se povećao za gotovo sedam posto, što iznosi oko 1,3 milijarde kuna. Od ukupnog dugovanja građana, najveći iznos otpada na nepodmirena potraživanja banaka što je oko 5,8 milijardi kuna.

U Međimurskoj županiji su sa zadnjim danom 2021. godine u blokadi bila 6472 građana, što je udio u ukupnom broju stanovnika od 5,69 posto. Njihov dug iznosio je gotovo 371 milijun kuna. Susjedna Varaždinska županija imala je 8451 blokiranog stanovnika, što je udio od 4,8 posto, a njihov dug je dosegao 723 milijuna kuna. Najviše udjele blokiranih u ukupnom broju stanovnika s 6,43 posto ima Bjelovarsko-bilogorska županija, a slijede je Sisačko-moslavačka i Koprivničko-križevačka s udjelom od 6,41 posto. Najviše duguju stanovnici Grada Zagreba, više od 5,3 milijarde kuna, a slijede Splitsko-dalmatinska županija s dugom blokiranih građana od 1,65 milijardi kuna i Zagrebačka županija s 1,3 milijarde.

Na području Grada Čakovca kraj lanjske godine dočekalo je 2119 blokiranih građana s ukupnim dugom od gotovo 170 milijuna kuna. Najzaduženiji su stanovnici Zagreba. Njih 48.948 pod ovrhom imaju potraživanja u iznosu od 5,3 milijarde kuna. Slijede gradovi Split (8785 blokiranih građana; dug od 851 milijuna kuna), Rijeka (7765 blokiranih; 491 milijun kuna), Osijek (6196 blokiranih; 392 milijuna kuna) i Varaždin (2612 blokiranih; 346 milijuna kuna).

Nastavite čitati

Međimurje

U Međimurskoj županiji danas 678 novozaraženih, preminuo je muškarac (89)

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata obrađen je 941 uzorak, od čega je evidentirano 678 pozitivnih nalaza na SARS-CoV-2 virus u Međimurskoj županiji, što je 72% pozitivnih od broja testiranih.

U protekla 24 sata oporavilo se 344 osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 3437. Do danas je u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeto 103.362 uzoraka, ne računajući testiranja naših građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.

U Županijskoj bolnici Čakovec hospitalizirano je 49 pacijenata pozitivnih na SARS-CoV-2 virus. U protekla 24 sata hospitalizirano je 10 pacijenata, otpušteno je 7 pacijenata, 6 pacijenta je na invazivnoj respiraciji. Preminula je muška osoba stara 89 godina.

Građani se mogu cijepiti svakim radnim danom svim dostupnim cjepivima od 9 do 13 sati u Zavodu za javno zdravstvo Međimurske županije te od 13 do 18 sati u trijaži Županijske bolnice Čakovec. Za cijepljenje nije potrebna prethodna najava.

U subotu, 29. siječnja 2022. godine cijepljenje će se održati na cijepnom punktu u trijaži Županijske bolnice Čakovec i u Zavodu za javno zdravstvo Međimurske županije od 9 do 13.30.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje