Povežite se s nama

Međimurje

Ekonomska i trgovačka škola dobila mobilnu učionicu

Objavljeno:

- dana

Nakon zimskih praznika, međimurski osnovnoškolci i srednjoškolci vratili su se u školske klupe, a učenicima Ekonomske i trgovačke škole u Čakovcu prvi dan drugoga polugodišta protekao je u izrazito veselome tonu.

Vrijedan dar

Naime, školu je zahvaljujući suradnji profesora engleskog jezika s veleposlanstvom Australije putem projekta „1, 2, 3…Palim lampicu!“ posjetila Elizabeth Petrovic, veleposlanica Australije u Republici Hrvatskoj.

– Naša škola mnogo pozornosti pridaje učenju stranih jezika, posebice engleskog jezika, a budući da smo ujedno i nositelj društveno-humanističke skupine predmeta unutar projekta „1, 2, 3…Palim lampicu!“, zamolili smo veleposlanstvo Australije da nam posude mobilnu učionicu uz pomoć koje naši učenici lakše uče engleski jezik – rekla je ravnateljica škole Bosiljka Vinković-Kukolić.

Učenici i profesori su povodom posjeta veleposlanice pripremili prigodni program u kojem su pokazali dio onoga što su naučili o Australiji.

Uz izvedbu hrvatske i australske himne, odigrali i igrokaz „Waltzing Matilda“, a na samome kraju izveli su i tradicionalne međimurske pjesme i plesove.

Sve prisutne razveselio je i intervju s veleposlanicom koja je zahvalila učenicima i ravnateljici na toploj dobrodošlici.

Pritom je istaknula važnost dobre suradnje među dvjema državama.

– Veliki značaj dajemo mladima te uz naš Education Kit, odnosno mobilnu učionicu, dajemo profesorima materijale uz pomoć kojih učenici lakše mogu savladati engleski jezik, ali i naučiti ponešto o Australiji – rekla je veleposlanica Petrovic.

Inicijatorica posjeta bila je profesorica Ivana Oreški koja je kontaktirala tamošnje Veleposlanstvo, a posjet veleposlanice postao je još posebniji nakon što je ravnateljici darovala mobilnu učionicu te je ostavila učenicima i profesorima na trajno korištenje.

Podrška darovitim učenicima

Projekt „1, 2, 3…Palim lampicu!“, čiji je nositelj Međimurska županija, provodi se u ovoj školskoj godini, a cilj mu je uspostaviti sustav podrške darovitim učenicima putem individualiziranih i obogaćenih programa u okviru redovnog obrazovanja u Međimurskoj županiji.

– Ovo je jedan od projekata koji učenici i profesori provode izvan redovnih aktivnosti te imamo priliku vidjeti da je urodio kvalitetnom suradnjom između škole i Veleposlanstva, zahvaljujući kojoj su učenici usvojili mnogo novih znanja i vještina. Upravo je to i cilj županijskih projekata kojima želimo da mladi iskoriste sav svoj potencijal – rekla je zamjenica župana Međimurske županije Sandra Herman, koja je u ime Međimurske županije prisustvovala priredbi.

Međimurje

Grad Čakovec od 7. prosinca dijeli božićnice svojim umirovljenicima s najnižim primanjima te djeci

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Podjela božićnica ove će se godine u Gradskoj vijećnici Grada Čakovca održati od četvrtka, 7. do utorka, 19. prosinca, od 9 do 12 sati.

Božićnicu, svi koji na istu imaju pravo, mogu preuzeti u Gradskoj vijećnici (Ulica kralja Tomislava 15, Čakovec) svaki radni dan od četvrtka, 7. do utorka, 19. prosinca, u vremenu od 9 do 12 sati.

Sa sobom je potrebno donijeti osobnu iskaznicu ili putovnicu te potvrde Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje s iznosom mirovinskih primanja za listopad 2023. godine. Potporu može podići i uži član obitelji, uz predočenje osobne iskaznice.

Gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini donijela je Odluku da se iznos ovogodišnjih božićnica u odnosu na prošlu godinu poveća. Podignut je i cenzus, točnije prag za čakovečke umirovljenike koji mogu ostvariti pravo na božićnicu. Tako će božićnicu, koja naspram prošlogodišnjih 200 kuna (26,54 eura), ove godine iznosi 50 eura, moći podići umirovljenici s administrativnog područja Grada koji imaju mirovine manje od 350 eura, te sva djeca i osobe korisnici osobne invalidnine. Za tu je svrhu u Proračunu Grada Čakovca osigurano 110.000 eura. Prag koji se tiče visina mirovina za dodjelu, naspram prošle godine, podiže se s dosadašnjih 335 na 350 eura.

Kako je objasnila čakovečka gradonačelnica, izmjenom odluke obuhvaćen je veći broj umirovljenika i osoba kojima je svaka pomoć, posebno u blagdansko vrijeme, prijeko potrebna, te im barem malo pomoći tijekom Božića. Takvom odlukom cilj je dati podršku, posebice onim najugroženijim skupinama društva, prateći pritom sve nezavidniju situaciju u vidu povećanja troškova života.

– Ono što je važno naglasiti je da pravo na božićnicu imaju samo oni umirovljenici kojima je to ukupni prihod po osnovi mirovine, zajedno s mirovinama koje su eventualno ostvarili radom u inozemstvu. Ujedno za pojašnjenje, pravo na osobnu invalidninu priznaje se djetetu i osobi kod koje je utvrđen četvrti stupanj težine invaliditeta – oštećenja funkcionalnih sposobnosti prema propisima o vještačenju i metodologijama vještačenja, a u svrhu zadovoljavanja životnih potreba za uključivanje u svakodnevni život zajednice. Prema Zakonu o socijalnoj skrbi pravo na osobnu invalidninu ne priznaje se osobi kojoj je priznata usluga smještaja ili organiziranog stanovanja sukladno odredbama ovog zakona ili drugim propisima, koja je ostvaruje prema drugim propisima ili koja doplatak za pomoć i njegu ostvaruje prema ovom zakonu ili drugim propisima – rekla je Cividini.

Nastavite čitati

Međimurje

Na ulazu u Macinec postavljena štalica sa svetom obitelji

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Članice i članovi Udruge MAXENCA za ovaj advent na ulazu u Macinec, kod Doma kulture, postavili su štalicu sa svetom obitelji.

Toj umjetničkoj instalaciji prethodili su radovi pripreme unazad dvadesetak dana, no rezultatom su svi bili zadovoljni zaboravivši pritom na uvjete u kojima su instalaciju stvarali.

Ovo je novi projekt, odnosno nastavak i realizacija sličnih projekata u vrijeme adventa. O ideji i načinu izvedbe se razmišljalo i raspravljalo mjesecima. Nabavljen je potreban materijal, alat je donesen od kuće, napravljene su skice i malo pomalo štalica je poprimala svoj oblik.

Član udruge Alen Jaklin iskoristio je svoj umjetnički dar i oslikao svetu obitelj. Svatko je u skladu sa svojim mogućnostima i znanju dao doprinos novoj umjetničkoj instalaciji.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje