Povežite se s nama

Život i društvo

Elektrostrojarskoj školi odobren projekt od milijun kuna za uvođenje financijske pismenosti u nastavu

Objavljeno:

- dana

NOVI PROJEKT IZ EU

Elektrostrojarskoj školi Varaždin odobren je još jedan, novi vrijedan projekt na natječaju Europskog socijalnog fonda. 

Riječ je o projektu “Pametno (za)radi za svoju održivu budućnost – integrativno poučavanje financijske i drugih pismenosti” u iznosu od 995.527,69 kuna. Partneri u projektu Elektrostrojarskoj školi su OŠ Tužno, tvrtka Mari d.o.o. iz Varaždina i Udruga Svima.

Novi kurikulum u nastavi

– Osnovna svrha projekta je unaprijediti kapacitete i međusektorsku suradnju Elektrostrojarske škole i Osnovne škole Tužno za integrativno poučavanje financijske i drugih pismenosti u okviru školskog kurikuluma – izvjestio je Igor Kos, ravnatelj Elektrostrojarske škole.

U okviru projekta razradit će se novi kurikulum radnog naziva “Pametno (za)radi za svoju održivu budućnost”

Na temelju međusektorske suradnje, u okviru projekta razradit će se novi kurikulum radnog naziva “Pametno (za)radi za svoju održivu budućnost”. Novi kurikulum namijenjen je za učenike od četvrtog razreda osnovne škole do prvog razreda srednje škole.
Novi kurikulum bit će zasnovan na integrativnom poučavanju financijske pismenosti s elementima čitalačke, medijske i prirodoslovne pismenosti kroz poveznicu s elementima održivog razvoja (energetska učinkovitost, uštede u kućanstvu, racionalno postupanje s otpadom, uporaba iskorištenih materijala, održivi izvori energije, pametni gradovi/pametne lokalne zajednice, zeleno gospodarstvo/cirkularna ekonomija i sl.)
Prije same razrade novog kurikuluma, nastavnici Elektrostrojarske škole i OŠ Tužno unaprijedit će svoje kompetencije kroz stručno usavršavanje iz područja financijske, čitalačke i medijske pismenosti, a ići će i u studijski u Škotsku, gdje će posjetiti obrazovne ustanove koje provode inovativne međusektorske programe za povećanje financijske pismenosti učenika osnovnih i srednjih škola.
Za potrebe izvedbe novog kurikuluma, ciljano će se izraditi i nastavni materijali u e-obliku te Otvoreni digitalni repozitorij koji će omogućiti sustavno upravljanje objavljivanja, pristupa i pohrane nastavnih e-materijala i radova učenika. U zadnjoj fazi provedbe projekta, novi kurikulum primijenit će se kroz pilot-fakultativni predmet za učenike I. razreda srednje škole, a u OŠ Tužno kroz izvannastavne aktivnosti za učenike od četvrtog do osmog razreda osnovne škole. Također, učenici obje škole boravit će na terenskoj nastavi na otoku Visu.

Izvor:
Foto: ILUSTRACIJA/ARHIVA RT

Život i društvo

Djevojke ostale zarobljene na otoku prilikom puštanja vode na brani Strmec

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

JVP Varaždin na svojoj internetskoj stranici javlja o nesvakidašnjoj intervenciji koju su imali u srijedu, 24. veljače.

– U 13:30 sati zaprimili smo dojavu da je u Majerju (mjesto Majersko), Općina Petrijanec, potrebno spasiti tri mlađe ženske osobe koje su ostale zarobljene na otoku prilikom puštanja vode na brani Strmec te poplavljivanja okolnog mjesta zbog čega se djevojke nisu bile u mogućnosti vratiti natrag na obalu. Na tehničku intervenciju izašli smo sa Zagorom – 11, čamcem za spašavanje i tri vatrogasca. Dolaskom na mjesto intervencije dočekali su nas roditelji djevojaka koje su ostale zarobljen na otoku. Djevojke smo spasili uz pomoć čamca te ih prevezli na obalu – objasnili su varaždinski profesionalni vatrogasci.

Nakon toga vratili su se u postrojbu.

Na mjestu intervencije bili su prisutni djelatnici PU varaždinske.

Nastavite čitati

Život i društvo

Grad Lepoglava od 1. ožujka isplaćuje uskrsnice za umirovljenike

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Lepoglava nastavlja s pružanjem pomoći umirovljenicima slabijeg socijalno-ekonomskog
statusa.

Tako će i ove godine povodom uskrsnih blagdana umirovljenicima koji imaju prebivalište
na području Grada Lepoglave i čija je mirovina manja ili jednaka iznosu od 1800 kuna isplatiti
prigodan novčani dar odnosno uskrsnicu u iznosu od 200 kuna.

Isplata gradskih uskrsnica za umirovljenike počinje 1. ožujka 2021. godine i trajat će do 2. travnja 2021. godine.

U tom će periodu umirovljenici koji ispunjavaju navedene uvjete moći u Jedinstvenom upravnom odjelu Grada Lepoglave (Antuna Mihanovića 12, Lepoglava), uz predočenje osobne iskaznice i zadnjeg odreska mirovine, podići gradsku uskrsnicu.

Nastavite čitati