Povežite se s nama

Kultura

ENDImanija zavladala hrvatskom scenom!

Objavljeno:

- dana

HRVASTKA DOBILA TEEN ZVIJEZDU

Endi Schrotter oduvijek je maštao o nastupima i nikada se nije bojao pokazati svoj talent. Da ima “ono nešto” uvjerili su se mnogi koji su njegove plesne točke pratili na Supertalentu, a sada je ugodno iznenadio sa svojom pjevačkom karijerom.

Ne sumnjamo, Hrvatska je dobila, nakon mnogo vremena, novu teen zvijezdu. Spot za pjesmu “Atom” ugledao je tako svjetlo dana, a za početak ga je odlučio promovirati upravo u Varaždinu.

Svestran

Koja je poveznica ovog mladog Pakračanina sa Varaždinom? To je upravo njegov menadžer i prijatelj, Varaždinac Mihovil Bek. U mladom Endiju vidio je veliki potencijal i tako je krenula ova glazbena priča. – Nikad nisam mislio da ću pjevati pa je za mene to sve bilo novo i lijepo iskustvo – rekao je mladi Endi, kojeg već sad mnogi nazivaju hrvatskim Justin Bieberom. Nije ni čudo, s obzirom da je pjesma uistinu “zarazna”, a isto tako i spot (u nekoliko dana pogledalo ga je čak preko 70 tisuća osoba).

Priča je, naravno, tinejdžerska a za tekst je zaslužna bila Andrea Qubrick, nekadašnja pjevačica E.T.-a. – Pjesma mi se sviđa, ritam je odličan a spot mi je vanserijski – rekao je Endi koji polazi prvi razred Škole suvremenog plesa Ane Maletić i Škole za primjenjenu umjetnost i dizajn u Zagrebu. – Istina, teško je usklađivati sve obaveze i bit će teško ali i uspješno, nadam se – dodao je Endi.

London, Zagreb

Spot je Endi snimao na nekoliko zagrebačkih lokacija, a styling je birao sam – u Londonu gdje je sa svojim menadžerom boravio u rujnu. Kaže kako mu je najdraži dio ipak onaj kad pleše, s obzirom da mu je ples velika ljubav. No, u tome nije bio sam te u spotu sa svojim točkama sudjeluje i plesna skupina Atomic Dance Factory.

Sve to očito je bilo dovoljno za ovu dobitnu kombinaciju. Komentari su, naime, odlični. – Puno je komentara da je super to što smo napravili – rekao je Endi. Pozitivni komentari odlična su motivacija za dalje, a uvjereni smo da će mladi Endi to znati dobro iskoristiti i iznenaditi nas sa još puno novih pjesama.

Izvor:
Foto: Damjan Fiket

Kultura

Varaždinka snimila dokumentarac o Nepalcima koji su životima platili stadione u Katru

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Dokumentarni film varaždinske redateljice Anje Strelec o nepalskim radnicima migrantima koji rade na Bliskom istoku ‘Where Have All The Smiles Gone’ izlazi početkom sljedeće godine.

Dok je FIFA Svjetsko nogometno prvenstvo u Katru u punom jeku, ljudi diljem svijeta okupljaju se kako bi gledali utakmice i uživali u ‘najvažnijoj sporednoj stvari na svijetu’. No, na žalost, postoji i vrlo mračna strana ovogodišnjeg prvenstva – gotovo 7000 radnika umrlo je u Katru otkako su počele pripreme za FIFA Svjetsko nogometno prvenstvo zbog loših uvjeta rada, a od toga je 1700 Nepalaca, prema nepalskom Odboru za zapošljavanje u inozemstvu.

Ovo je samo jedan od tragičnih scenarija više od milijun Nepalaca koji rade u zemljama Bliskog istoka koje iskorištavaju migrante za jeftinu radnu snagu ne poštujući njihova ljudska prava –  zbog loših radnih uvjeta, nepalski radnici migranti svakodnevno umiru.

Dokumentarni film varaždinske redateljice Anje Strelec izlazi početkom sljedeće godine – film Where Have All The Smiles Gone portretira nepalske radnike migrante koji u potrazi za boljim životom odlaze raditi u inozemstvo, većinom u zemlje Bliskog istoka ali na žalost često budu žrtve svojih poslodavaca koji ih iskorištavaju te im uskraćuju ljudska prava.

Domaće gospodarstvo Nepala snažno ovisi o radnicima migrantima, ali umjesto očekivanog ekonomskog prosperiteta, zbog loših i nehumanih uvjeta rada migranti se u Nepal vraćaju bolesni ili mrtvi.

‘Where Have All The Smiles Gone’ je dokumentarni film rađen pet godina koji portretira  putovanje nepalskih migranata koji napuštaju svoj dom u potrazi za boljom budućnošću većinom odlazeći u zemlje Bliskog istoka, a da pritom nisu ni slutili kakve ih poteškoće čekaju.

Film je režirala hrvatska redateljica koja živi i radi u Belgiji Anja Strelec u suradnji s producentskom kućom iz Nepala Mountain River Films. Producenti su Deepa Dharel, Chandra K Jha i poznati islandski producent Erlingur Jack, a koproducent je Giuseppe Savino.

Film će biti objavljen početkom 2023.

Nastavite čitati

Kultura

U sklopu godišnjeg koncerta KUD-a Marof posjetitelji će moći uživati u bojnom plesu Moreška

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U sklopu godišnjeg koncerta KUD-a Marof, koji će se održati ove subote, 3. prosinca, u 18.30 sati u KC Ivan Rabuzin u Novom Marofu, a za koji se uvijek traži ulaznica više, stari viteški ples mačevima izvest će KUD Moreška s otoka Korčule, gosti novomarofskog kulturno-umjetničkog društva. 

Korčulanska moreška, bojni ples s mačevima, se kroz stoljeća svog postojanja mijenjala te potpuno saživjela s Korčulom, gdje se jedino i zadržala, dobivši uz opće karakteristike i svoje posebne. Današnja moreška u dramskom dijelu prikazuje tipičnu borbu za djevojku kroz sukob dvije vojske, dok sukob civilizacija ostaje u pozadini. Izvodi se uz glazbenu pratnju koju je 1937. skladao Krsto Odak, a strukturirana je u osam zasebnih koreografskih dijelova – uvodna plesna figura sfida (izazov) te sedam različitih mačevalačkih figura – kolapa. Moreška se nekad izvodila svugdje po Mediteranu, a danas se sačuvala samo u gradu Korčuli, gdje se prenosi iz generacije na generaciju više od 400 godina.

Na cijelovečernjem koncertu uz goste s Korčule, nastupit će i sve sekcije KUD-a Marof, folklorne sekcije, ženska vokalna skupina Zipka, Klapa Marof, te tamburaški sastav. 

Cijena ulaznice je 50 kuna.

Ulaznice za ovaj izniman događaj mogu se nabaviti u Gradskoj knjižnici i čitaonici Novi Marof, a ako ostane ulaznica, na sam dan koncerta, na ulazu.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje