Povežite se s nama

Novosti

Energetski certifikati, a zatim i energetska obnova uz potpore

Objavljeno:

- dana

ZTB STAN

Prve stambene zgrade kojima upravlja ZTB Stan dobile su energetske certifikate. Uručeni su predstavnicima suvlasnika koji su upoznati s projektima energetske obnove zgrada zahvaljujući kojima se mogu postići uštede energije i do 70 posto. Naravno, obnova zahtijeva financijska sredstva, ali ona se mogu osjetno umanjiti zahvaljujući državnim potporama za koje se javlja ZTB Stan.

Energetske certifikate predstavnicima stambenih zgrada na adresi Trakošćanska 16-16 c, Zrinskih i Frankopana 11 i Ulici braće Radić 20 uručili su Zoran Maroslavac, direktor ZTB Stana, te Natko Bilić, predsjednik Uprave Planetarisa, zagrebačke tvrtke koja se bavi rješenjima za uštedu energije.

– S danom pristupanja Hrvatske EU, postojeće zgrade koje se prodaju, iznajmljuju, daju u leasing ili u zakup moraju imati važeći energetski certifikat dostupan na uvid kupcu, najmoprimcu ili zakupcu prije sklapanja ugovora o kupoprodaji, iznajmljivanju, leasingu ili zakupu. Upravo zbog ove zakonske obveze krenuli smo s energetskim certificiranjem zgrada kojima upravljamo, pri čemu smo za to uspjeli ishoditi sufinanciranje od 30 posto, a za idućih 35 zgrada očekujemo 40 posto subvencije – naglasio je Maroslavac.

Zgrade će moći dobiti subvencije od 90 posto za certificiranje, ali pod uvjetom da će se ići i u obnovu

Energetski pregled i izdavanje energetskog certifikata postojećeg stanja zgrade, kako je dodao Bilić, prvi je korak u pokretanju projekta energetske obnove zgrade za što se priprema program sa subvencijama.

– Energetskim pregledom utvrđuje se potrošnja energije te mogući načini uštede energije s iznosima ušteda. Na temelju toga izračunava se rok povrata ulaganja. Idući korak je izrada projekta uz pomoć tvrtki kao što je naša i upravitelja zgade koji sve koordinira te predaje projektne dokumentacije Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost koji je zadužen za odobravanje potpora. Nakon što se osigura sufinanciranje, kreće izvođenje radova uz nadzor kvalitete. Za sve to je moguće sada dobiti potporu države od 40 posto. A kada je sve gotovo, zgrade dobivaju nove energetske certifikate kao što su ovi koji su upravo podijeljeni, ali s novim, bitno boljim energetskim razredom. Time vaši stanovi automatski postaju vredniji oko 15 posto, uz to što štede energiju, ugodniji su za život – naglasio je Bilić.

Obnova – veliki potencijal

Upravo je mogućnost sufinanciranje energetske obnove zgrada, kako je dodao, među prvim opipljivim dobrobitima ulaska Hrvatske u EU.

– Među prvim upraviteljima zgrada u Hrvatskoj koji su to prepoznali je ZTB Stan i stoga treba pohvaliti direktora Maroslavca i cijeli njegov tim. Još prošle godine kada je bila prezentacija ovog programa, već se tada vidjelo da će ZTB stan među prvima krenuti i omogućiti suvlasnicima zgrada sufinanciranje. Naravno, nije bilo lako pripremiti svu dokumentaciju za dobivanje poticaja iz Fonda od 30 ili 40 posto, ali se uspjelo i na tome čestitam.

Energetska obnova predstavlja najveći potencijal za energetske uštede na postojećim zgradama, a istovremeno je prilika za njihovo temeljito osuvremenjivanje. Projekti energetske obnove vraćaju veći dio uložene investicije kroz uštede, a dodatna je prednost povećanje kvalitete života i udobnosti boravka u zgradama. Naime, suvremeni energetski koncepti i povećana razina toplinske zaštite dovode do optimalnih klimatskih uvjeta, sprečavaju kondenzaciju i građevinske štete te produžuju životni vijek zgrade. Naravno, viši standard i komfor povećavaju vrijednost zgrade, odnosno stanova i ureda u zgradi – naglasila je Željka Hrs Borković, članica Uprave Planetarisa, koja je napomenula da od lani za energetsku obnovu ne trebaju dozvole.

Manji troškovi, a ugodnije

Novci su ograničeni, pa tko prvi krene, ima i više mogućnosti za dobivanje subvencija

O nacrtu programa energetske obnove stambenih zgrada, prema kojem će za pregled i obnovu biti dovoljna suglasnost 51 posto stanara, okupljenim predstavnicima suvlasnika govorio je direktor ZTB Stana.

– Glavni cilj ZTB Stana je povući što više bespovratnih sredstava za obnovu zgrada pod našom upravom. Kao upravitelju vaših, ali i ostalih zgrada, stalo nam je da ih uz što manje troškove energetski obnovimo kako bi izdvajali što manje novca za troškove energije, ali i život u njima bio ugodniji, a grad ljepši. Stoga smo se aktivno uključili u rad udruge Upravitelj te ćemo u Ministarstvu graditeljstva sudjelovati u provjeri postojećeg nacrta programa koji treba biti usvojen do kraja godine. Naime, Vlada RH želi osigurati što više novca iz europskih fondova, smanjiti emisiju CO2 i utrošak energije, odnosno ostvariti program 20:20:20. Programom se za energetske preglede i certificiranje višestambenih zgrada predviđa 10 milijuna kuna, od čega će devet dati Fond. Dakle, prve zgrade su dobile 30 posto, drugih 35 koje smo prijavili 40 posto, a sve sljedeće će dobiti subvencije od 90 posto, ali pod uvjetom da će se ići i u obnovu. Znači, ako energetski pregled za manju zgradu stoji 10.000 kuna, devet ćete dobiti. A certificiranje jednog stana košta više od dvije tisuće kuna. Za glavni projekt obnove predviđa se 25 milijuna, a subvencije bi bile 22,5 milijuna. Za integralnu obnovu zgrada predviđa se 500 milijuna kuna, a subvencije bi bile 250 milijuna. Valja naglasiti da će se subvencije moći dobiti i za parcijalne radove, kao što je krov na Trakošćanskoj nakon čega može ići i ovojnica – naglasio je Maroslavac, napomenuvši da su novci ograničeni, pa tko prvi krene, ima i više mogućnosti za dobivanje subvencija.

ZTB Stan u javnoj raspravi

U Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja je održan okrugli stol vezan za javnu raspravu o Programu energetske obnove stambenih zgrada za razdoblje 2013. – 2020. Na sastanku su sudjelovali brojni predstavnici državnih tijela, udruga, banaka i komora, među kojima i direktor ZTB Stana. Program se temelji na 2. Nacionalnom akcijskom planu energetske učinkovitosti. U njemu se analizira stanje stambenog fonda i potrošnje energije u njemu te se daje prijedlog i razrada mjera za unapređenje energetske učinkovitosti postojećih zgrada koje će se provoditi od 2014. do 2020. godine.

PRIJEDLOZI ENERGETSKE OBNOVE

TRAKOŠĆANSKA 16 – 16 C (D razred)
Troškovi (voda i struja) 467.204 kn/god.
Cjelovita energetska obnova (B raz.)
Procjena investicije 3,8 mil. kn + PDV
Procjena ušteda 340.000 kn god.
JPP 11 god.
Sufinanciranje 40 %, JPP 6,7 god.

ZRINSKIH I FRANKOPANA 11 (E razred)
Troškovi (voda i struja) 276.913 kn/god.
Cjelovita energetska obnova (B raz.)
Procjena investicije 1,55 mil. kn + PDV
Procjena ušteda 155.000 kn god.
JPP 10 god.
Sufinanciranje 40 %, JPP 6 god.

BRAĆE RADIĆ 20 (C razred)
Troškovi (voda i struja) 270.120 kn/god.
Cjelovita energetska obnova (B raz.)
Procjena investicije 1,1 mil. kn + PDV
Procjena ušteda 68.000 kn/god.
JPP 16 god.
Sufinanciranje 40 %, JPP 10 god.

Izvor:
Foto:

Međimurje

Happy Bike: sastanak projektnih timova uključenih gradova održan u Letenyu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Uz brojne projekte u kojima sudjeluje kao partner ili nositelj projekta, Grad Prelog dio je i projekta HAPPY BIKE.

HAPPY BIKE je projekt Europske unije koji je odobren za financiranje u okvirima Interrreg programa prekogranične suradnje Mađarska – Hrvatska. Partneri projekta su gradovi Letenje, Prelog i Ludbreg te ŽUC Varaždin. Ukupni budžet projekta je nešto više od milijun eura – EU sredstva 866.282,16 eura, vlastita sredstva 111.415,59 eura. Početna konferencija ovog projekta održana je krajem mjeseca siječnja. U srijedu, 28. veljače, održan je i sastanak projektnih timova iz gradova sudionika projekta.

Sastanak je održan u prostorima gradske uprave mađarskog Grada Letenye. Projekt je sa provedbom započeo početkom mjeseca studenog prošle godine, a voditelj projekta za područje Grada Preloga je Miroslav Hržić.

Glavni cilj projekta je izgraditi nove atrakcije uz rijeke Dravu i Muru uz koje se vežu bogata i raznolika prirodna i kulturna baština. To se planira kako bi se generirao gospodarski rast na prostoru uključenih programskih područja (Grad Letenye, Grad Prelog i Grad Ludbreg). Razvoj infrastrukture koja se provodi u okviru predloženog projekta trebao bi privući veći broj posjetitelja.

Uz uspostavljanje nove biciklističke rute Letenye-Prelog-Ludbreg te interpretacijskim stazama sa prikazom kulturne i prirodne baštine (na ukupnoj dužini od oko 100 km), lokalno stanovništvo i posjetitelji imat će poboljšani pristup slikovitim, gotovo netaknutim prirodnim područjima, a i drugi potencijalni turisti koji posjećuju mjesta uz rijeke Dravu i Muru. Poseban naglasak stavlja se na činjenicu da je ruta Letenye-Prelog-Ludbreg kapilarna ruta čime će se osigurati poveznica s obje strane hrvatsko – mađarske granice, kao i priključak na EuroVelo mrežu.

Područja uključena u projekt Happy Bike su: Županija Zala, Međimurska i Varaždinska županija. Najmanje 11 naselja trebalo bi imati koristi od projekta, a oko 60 kulturnih i prirodnih znamenitosti će biti evidentirano i dostupno posjetiteljima. Sljedeći sastanak projektnih timova održat će se u mjesecu svibnju u Ludbregu.

Nastavite čitati

Događanja

Kulturno-umjetnička večer posvećena Rudolfu Steineru održana u čakovečkoj knjižnici

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Rudolf Steiner

U čakovečkoj Knjižnici „Nikola Zrinski“ prošlog tjedna predavanjem i kulturno-umjetničkim programom je obilježena 157. obljetnica rođenja začetnika antropozofije i waldorfske pedagogije, Rudolfa Steinera.

Program se odvijao u tamošnjoj multimedijalnoj dvorani, pri čemu je posjetiteljima na dolasku zahvalila ravnateljica knjižnice, Ljiljana Križan.

Rudolf Steiner je rođen 25. ili 27. veljače 1861. godine u Donjem Kraljevcu. Bio je utjecajan u mnogim područjima, uključujući odgoj i obrazovanje, poljoprivredu, umjetnost i filozofiju. Unutar svoje pedagogije htio je uspostaviti odgoj djece kao cjelovitih ljudskih bića, naglašavajući važnost ravnoteže fizičkog i duhovnog aspekta čovjeka. S tim u cilju razvio je i euritmiju, izvedbenu umjetnost koja je ujedno i metoda terapije. To su zapravo geste i pokreti koji kretanjem tijela žele izraziti govor i zvuk. Pomoću njegovih ideja razvijena je i biodinamička poljoprivreda. Temeljna zamisao takve vrste ratarstva počiva na „životnoj snazi“, ideji da biljke i životinje posjeduju „kozmičku silu“ koju hranjenjem ljudi unose u svoj organizam. Steiner je smatrao i da pesticidi i umjetna zaštitna sredstva i gnojiva hrani oduzimaju životnost.

Govoreći o naučavanju dr. Rudolfa Steinera, ravnateljica istoimenog centra u Donjem Kraljevcu, Dijana Posavec, pričala je i o predviđenim aktivnostima večeri.

Ravnateljica Centra “Dr. Rudolf Steiner”, Dijana Posavec

-Povodom 157. obljetnice rođenja našeg sunarodnjaka odlučili smo da će se ovdje u čakovečkoj knjižnici održati jedno interesantno predavanje, govorit će gospođa Mila Željeznjak. Naš prijatelj Goran Vadlja iz Donjeg Kraljevca provest će zvukoterapiju. Za 27. veljače bila je predviđena donatorska večer u Toplicama sv. Martin, no zbog vremena smo je morali odgoditi, javnost ćemo naknadno obavijestiti o novom terminu. Odlučili smo da ovu godinu posvetimo popularizaciji lika i djela Rudolfa Steinera. Predavanja na temu biodinamike vrlo su popularna, u Varaždinskoj županiji posjećenost je bila velika, a u bliskoj budućnosti organizirat ćemo ih u Zagrebu, Istri i Slavoniji.

Učenice Graditeljske škole Čakovec predstavile su Steinerovu poeziju

Steinerovu poeziju predstavile su učenice Graditeljske škole Čakovec. Gospođa Mila Željeznjak potom je održala predavanje pod nazivom „Boje duše“ na temu anđeoskog svijeta. Večer je završila govorom Gorana Vadlje o utjecaju zvuka na organizam. Uslijedila je njegova terapija zvukom u trajanju od 15 minuta.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje