Povežite se s nama

Novosti

EPH otišao u Koprivnicu zbog “negativnog publiciteta“?!

Objavljeno:

- dana

Zašto je Medijsko sveučilište pokrenuto u Koprivnici, a ne Varaždinu što se dugo najavljivalo

Više nema nikakvih dvojbi. Nakon prošlotjedne sjednice Gradskog vijeća u Koprivnici na kojoj su vijećnici jednoglasno donijeli odluku o pokretanju Medijskog sveučilišta u tom gradu jasno je da će prvi studenti u školske klupe ove visokoškolske ustanove koju pokreće medijska kuća Europapress holding (EPH) sjesti ove jeseni, ali ne u Varaždinu, nego u – Koprivnici.

Iako iz Veleučilišta Varaždin (VELV) i Grada Varaždina, koji je osnivač te obrazovne ustanove, ističu kako projekt Medijskog sveučilišta u Varaždinu time nije propao, nego će zajedno s Gradom Koprivnicom razvijati projekt novog sveučilišta koje će se realizirati na temelju suradnje i partnerstva između dva grada, ostaje činjenica da će Medijsko sveučilište s radom početi u Koprivnici, gdje je, prema podacima iz sudskog registra, predviđeno i njegovo sjedište.

Osigurali novce, ali…

No, zašto je EPH krenuo u projekt s Koprivnicom, a ne Varaždinom čiji su članovi Gradskog vijeća puno ranije od svojih koprivničkih kolega dali zeleno svjetlo Medijskom sveučilištu, a VELV Varaždin, glavni partner projekta, već i osigurao novce za suvlasništvo?

zašto se projekt pokreće u Koprivnici, a ne Varaždinu? EPH: to je poslovna odluka koju nemamo potrebe objašnjavati

 
– Radi se o poslovnoj odluci koju nemamo potrebe objašnjavati. Grad Varaždin i Veleučilište vidimo kao partnera u razvoju studijskih programa potrebnih cijeloj regiji, odnosno privrednim subjektima spomenutih gradova, pa u tom smislu i izvođenje studijskih programa u oba grada – izvijestio nas je u odgovorima na naš upit Sven Semenčić, direktor marketinških i korporativnih komunikacija EPH.
 
Iako je iz odgovora jasno da EPH nije prekrižio Varaždin, da je ipak postojala mogućnost da projekt Medijskog sveučilišta propadne otkrio nam je aktualni varaždinski gradonačelnik Goran Habuš, koji prst krivnje upire u bivšu gradsku vlast.
 
– Na projektu Medijskog sveučilišta dugo smo radili, nakon što je projekt bio ugrožen zbog svih događanja u našem gradu i negativnog publiciteta, a sve zbog odlaska bivše vlasti na neslavan način te smo bili u opasnosti jer je EPH želio u potpunosti prekinuti suradnju i odustati u projekta. Stoga sam kao gradonačelnik, u suradnji s Varaždinskom županijom tražio model revitalizacije projekta sveučilišta, koji smo zajedno preko našeg Veleučilišta ponovno pokrenuli u suradnji s Gradom Koprivnica – očitovao se aktualni varaždinski gradonačelnik u odgovorima na naš upit.
 
To, naravno, ne vidi tako bivši čelnik Varaždina Ivan Čehok koji je u petak izjavio da je odlazak projekta Medijskog sveučilišta u Koprivnicu “nož u srce grada Varaždina“.
 
– Habuš i ekipa zaustavili su mogućnost razvoja visokog školstva, premda je sve bilo dogovoreno i Gradsko vijeće je to prihvatilo, ali nesposobna vlast to nije provela – ustvrdio je bivši varaždinski gradonačelnik dodavši da je Habuš samo trebao potpisati ugovor, ali nije.
Tko je kriv što je Varaždin (zasad) bez sveučilišta EPH baš previše i ne zanima.
 
– Ne želimo se upuštati u komentare vezane uz negativu percepciju pojedinih političkih subjekata ili eventualnih posljedica istih – poručuju iz ove medijske kuće.

Ništa bez Čačića

I svima drugima je jasno da prebacivanje krivnje Habuša na Čehoka, i obrnuto, neće promijeniti sad već gotovu stvar. No, žele li Grad Varaždin i VELV doista zajedno s Koprivnicom ne samo razvijati projekt sveučilišta, već i samo Veleučilište, doista je krajnje vrijeme da se konačno riješi i jedan od najvažnijih problema ove varaždinske visokoškolske ustanove na kojoj trenutno studira preko 3.000 studenata, a to je problem s prostorom. Dok je Grad Koprivnica za Medijsko sveučilište osiguralo prostor, VELV je po pitanju rješavanja svojih prostornih problema otprilike tamo gdje je bio prije godinu dana. Što je s potpisivanjem ugovora o darovanju nekretnine u Križanićevoj ulici i je li data na korištenje nekretnina u Ulici Kralja Petra Krešimira IV VELV-u što je izglasalo i Gradsko vijeće, a o čemu smo i mi svojedobno pisali, odgovor smo potražili u Gradu Varaždinu.
 
– Grad će s maksimalnom ozbiljnošću riješiti kroz skoro vrijeme tehnička i druga pitanja vezana uz dodjelu zemljišta, sukladno odluci Gradskog poglavarstva, te izgradnju novih adekvatnih projekata. U tom smislu revitalizirat ćemo potpisani ugovor o projektiranju zgrade Veleučilišta, a koji je iz nepoznatih razloga bio opstruiran, iako je na javnom natječaju bio odabran projektant i rezervirana potrebna sredstva za izradu projekta zgrade u Križanićevoj ulici. S gotovim projektom planiramo putem AZRE aplicirati na sredstva iz strukturnih i razvojnih fondova EU ili izaći s projektom JPP-a. Među dugoročnim planovima je i izgradnja sveučilišnog kampusa na Dravi za potrebe razvoja našeg Veleučilišta u sveučilište, o čemu je govorio i prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić – izvijestio je Habuš.
 
Umjesto da se bavi prošlošću, varaždinska gradska vlast trebala bi se konačno primiti posla (i) na području visokog školstva kako se na kraju ne bi dogodilo ne samo da Medijsko sveučilište bude samo u Koprivnici, nego da i stane razvoj samog Veleučilišta.

Privremeni rektor sveučilišta dekan VELV-a Milković

Mnoge je iznenadilo što će privremeni rektor Medijskog sveučilišta u Koprivnici biti upravo dekan varaždinskog VELV-a Marin Milković. Prema podacima iz sudskog registra privremeni rektor je od 15. travnja ove godine, što znači da se već duže vrijeme zna za pokretanje Medijskog sveučilišta u Koprivnici! No, zašto je upravo dekan varaždinskog VELV-a, koji je uz tu funkciju zaposlen i u jednoj zagrebačkoj tvrtci, imenovan na tu funkciju?

– Odabir prof. dr. sc. Milkovića za rektora temeljio se prvenstveno na njegovim kompetencijama i rezultatima koje je do sada ostvario na Veleučilištu u Varaždinu, a koje je jedno od najvećih i najmodernijih veleučilišta, a čiji su studijski programi ujedno komplementarni programima Medijskog sveučilišta. Smatramo da ćemo tim kvalitetnim temeljima također izgraditi perspektivno i moderno Europsko sveučilište, te da će isto biti dominantna visokoškolska ustanova sjeverozapada Hrvatske – izvijestili su iz EPH. 

Terminologija, a ne muljaža!

U izmjenama i dopunama financijskog plana VELV-a za 2011. godinu u dijelu koji govori o kapitalnim donacijama planirano je gotovo 2,6 milijuna kuna. Od toga je 150.000 kuna bilo namijenjeno za kapitalne donacije ostalim neprofitnim organizacijama, a preko 2,4 milijuna kuna za ostale kapitalne donacije građanima i kućanstvima.
 
S obzirom da je riječ o poprilično velikoj svoti novaca, koja je otprilike u iznosu koji je VELV osigurao za suvlasništvo u Medijskom sveučilištu, pojašnjenje o čemu se tu točno radi, odnosno kojim je to točno neprofitnim organizacijama, odnosno građanima i kućanstvima namijenjen taj novac, upitali smo dekana Marina Milkovića i VELV.
 
– Planirani rashodi odnosili su se na planirana sredstva za razvoj Medijskog sveučilišta o davanju suglasnosti Veleučilištu u Varaždinu radi realizacije projekta Medijsko sveučilište. Planirane investicije nisu realizirane, a sredstva nisu potrošena za spomenutu namjenu – izvjestio je Darijo Čerepinko, glasnogovornik VELV-a te pojasnio kako su Zakonom o računovodstvu, odnosno Pravilnikom o proračunskom računovodstvu i računskom planu predviđeni načini na koji se knjiže pojedine stavke, odnosno obavlja rebalans proračuna te se VELV u potpunosti pridržava spomenutih propisa, a i sredstva te računi VELV-a su pod nadzorom nadležnog Ministarstva. Ništa drugačije objašnjenje nismo dobili ni iz Grada Varaždina, koji je osnivač VELV-a. 
 
I aktualni gradonačelnik Habuš potvrdio je da se radi o računovodstvenoj terminologiji.
 
– Iznos novca koji navodite jednoglasno je odobren na sjednici Gradskog vijeća te je namijenjen za projekt Sveučilišta. To je poznata stvar, treba je samo pročitati iz zapisnika vijeća – izvjestio nas je Habuš.

UPRAVNO VIJEĆE, VELV D.O.O., FUNKCIJA DIREKTORA

Kako komentirate da se novo Upravno vijeće na čelu s Marinom Vučićem u šest mjeseci sastalo jednom ili dva puta?
Grad Varaždin: Za prošlu srijedu bila je zakazana sjednica Upravnog vijeća, te se prema potrebi planira održati još dodatno jedna do dvije sjednice do kraja godine, što dovoljno govori o predanom angažmanu članova Upravnog vijeća.

Kada Grad Varaždin napokon namjerava donijeti odluku hoće li mjesto direktora VELV-a ukinuti ili će se raspisati natječaj?
Grad Varaždin: Mjesto direktora će biti ukinuto jer takva funkcija ne postoji ni na jednom drugom veleučilištu. Stoga će se u prijelaznom razdoblju, do promjene Statuta VELV-a, imenovati vršitelj dužnosti direktora, koji će u roku od šest mjeseci do najviše godinu dana pripremiti sve za ukidanje te izmišljene pozicije. 

Je li Grad Varaždin upoznat s namjerama osnivanja tvrtke VELV d.o.o.? S kojim se ciljem osniva ta tvrtka i radi li se o samostalnoj tvrtci ili će i Grad Varaždin sudjelovati u upravljanju?
Grad Varaždin: Suglasnost za osnivanje tvrtke dao je Grad Varaždin i takve tvrtke su uobičajene i imaju ih visokoškolske ustanove. Predmet upravljanja takvih tvrtki je u domeni Uprave Veleuučilišta i mora biti u skladu s načelima autonomije visokog obrazovanja, a ne politike.

 

Izvor:
Foto:

Međimurje

Happy Bike: sastanak projektnih timova uključenih gradova održan u Letenyu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Uz brojne projekte u kojima sudjeluje kao partner ili nositelj projekta, Grad Prelog dio je i projekta HAPPY BIKE.

HAPPY BIKE je projekt Europske unije koji je odobren za financiranje u okvirima Interrreg programa prekogranične suradnje Mađarska – Hrvatska. Partneri projekta su gradovi Letenje, Prelog i Ludbreg te ŽUC Varaždin. Ukupni budžet projekta je nešto više od milijun eura – EU sredstva 866.282,16 eura, vlastita sredstva 111.415,59 eura. Početna konferencija ovog projekta održana je krajem mjeseca siječnja. U srijedu, 28. veljače, održan je i sastanak projektnih timova iz gradova sudionika projekta.

Sastanak je održan u prostorima gradske uprave mađarskog Grada Letenye. Projekt je sa provedbom započeo početkom mjeseca studenog prošle godine, a voditelj projekta za područje Grada Preloga je Miroslav Hržić.

Glavni cilj projekta je izgraditi nove atrakcije uz rijeke Dravu i Muru uz koje se vežu bogata i raznolika prirodna i kulturna baština. To se planira kako bi se generirao gospodarski rast na prostoru uključenih programskih područja (Grad Letenye, Grad Prelog i Grad Ludbreg). Razvoj infrastrukture koja se provodi u okviru predloženog projekta trebao bi privući veći broj posjetitelja.

Uz uspostavljanje nove biciklističke rute Letenye-Prelog-Ludbreg te interpretacijskim stazama sa prikazom kulturne i prirodne baštine (na ukupnoj dužini od oko 100 km), lokalno stanovništvo i posjetitelji imat će poboljšani pristup slikovitim, gotovo netaknutim prirodnim područjima, a i drugi potencijalni turisti koji posjećuju mjesta uz rijeke Dravu i Muru. Poseban naglasak stavlja se na činjenicu da je ruta Letenye-Prelog-Ludbreg kapilarna ruta čime će se osigurati poveznica s obje strane hrvatsko – mađarske granice, kao i priključak na EuroVelo mrežu.

Područja uključena u projekt Happy Bike su: Županija Zala, Međimurska i Varaždinska županija. Najmanje 11 naselja trebalo bi imati koristi od projekta, a oko 60 kulturnih i prirodnih znamenitosti će biti evidentirano i dostupno posjetiteljima. Sljedeći sastanak projektnih timova održat će se u mjesecu svibnju u Ludbregu.

Nastavite čitati

Događanja

Kulturno-umjetnička večer posvećena Rudolfu Steineru održana u čakovečkoj knjižnici

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Rudolf Steiner

U čakovečkoj Knjižnici „Nikola Zrinski“ prošlog tjedna predavanjem i kulturno-umjetničkim programom je obilježena 157. obljetnica rođenja začetnika antropozofije i waldorfske pedagogije, Rudolfa Steinera.

Program se odvijao u tamošnjoj multimedijalnoj dvorani, pri čemu je posjetiteljima na dolasku zahvalila ravnateljica knjižnice, Ljiljana Križan.

Rudolf Steiner je rođen 25. ili 27. veljače 1861. godine u Donjem Kraljevcu. Bio je utjecajan u mnogim područjima, uključujući odgoj i obrazovanje, poljoprivredu, umjetnost i filozofiju. Unutar svoje pedagogije htio je uspostaviti odgoj djece kao cjelovitih ljudskih bića, naglašavajući važnost ravnoteže fizičkog i duhovnog aspekta čovjeka. S tim u cilju razvio je i euritmiju, izvedbenu umjetnost koja je ujedno i metoda terapije. To su zapravo geste i pokreti koji kretanjem tijela žele izraziti govor i zvuk. Pomoću njegovih ideja razvijena je i biodinamička poljoprivreda. Temeljna zamisao takve vrste ratarstva počiva na „životnoj snazi“, ideji da biljke i životinje posjeduju „kozmičku silu“ koju hranjenjem ljudi unose u svoj organizam. Steiner je smatrao i da pesticidi i umjetna zaštitna sredstva i gnojiva hrani oduzimaju životnost.

Govoreći o naučavanju dr. Rudolfa Steinera, ravnateljica istoimenog centra u Donjem Kraljevcu, Dijana Posavec, pričala je i o predviđenim aktivnostima večeri.

Ravnateljica Centra “Dr. Rudolf Steiner”, Dijana Posavec

-Povodom 157. obljetnice rođenja našeg sunarodnjaka odlučili smo da će se ovdje u čakovečkoj knjižnici održati jedno interesantno predavanje, govorit će gospođa Mila Željeznjak. Naš prijatelj Goran Vadlja iz Donjeg Kraljevca provest će zvukoterapiju. Za 27. veljače bila je predviđena donatorska večer u Toplicama sv. Martin, no zbog vremena smo je morali odgoditi, javnost ćemo naknadno obavijestiti o novom terminu. Odlučili smo da ovu godinu posvetimo popularizaciji lika i djela Rudolfa Steinera. Predavanja na temu biodinamike vrlo su popularna, u Varaždinskoj županiji posjećenost je bila velika, a u bliskoj budućnosti organizirat ćemo ih u Zagrebu, Istri i Slavoniji.

Učenice Graditeljske škole Čakovec predstavile su Steinerovu poeziju

Steinerovu poeziju predstavile su učenice Graditeljske škole Čakovec. Gospođa Mila Željeznjak potom je održala predavanje pod nazivom „Boje duše“ na temu anđeoskog svijeta. Večer je završila govorom Gorana Vadlje o utjecaju zvuka na organizam. Uslijedila je njegova terapija zvukom u trajanju od 15 minuta.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje