Povežite se s nama

Međimurje

Erasmus+ u I. osnovnoj školi Čakovec: gostovali učenici iz Italije, Rumunjske, Turske i Sjeverne Makedonije

Objavljeno:

- dana

Čakovečka I. osnovna škola bila je domaćin 4. kratkoročne razmjene učenika u kojoj sudjeluje s partnerskim školama „Ulamis Ortaokulu“ iz Turske, „Liceul Tehnologic Special Vasile Pavelcu“ iz Rumunjske, „Scuola Secondaria di 1 G. Borsi” iz Italije, „Opstinsko osnovno uciliste 25 maj“ iz Sjeverne Makedonije i „IC Monte Rosello Alto“ iz Italije. Riječ je o Erasmus+ projektu „Don’t change the climate; change the system!“. Projekt je trebao trajati dvije godine, ali je zbog pandemije koronavirusa produžen za godinu dana.

Učiteljice Slavica Pospiš, Marija Toplek, Draženka Blažeka, Maja Hižman, Branko Vujnović, hrvatska koordinatorica Helena Slamek i ravnatelj Siniša Stričak, prigodnim programom s učenicima škole dočekali su goste i pripremili prigodne radionice. Pritom ih je pozdravila i gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini koja je svojim posjetom dala podršku projektu te razmijenila znanja i iskustva s projektnim partnerima.

Kako su objasnili domaćini, cilj projekta je razvijati kritičko razmišljanje, kreativnost i suradnju u područjima znanosti, tehnologije, umjetnosti i matematike (STE(A)M), kao i vještine u područjima klimatskih promjena, rješavanja gubitka bioraznolikosti, zaustavljanja potrošnje neobnovljivih izvora energije, stjecanja veće svijesti o održivom razvoju…

Na kratkoročnoj razmjeni sudjelovalo je 170 učenika I. osnovne škole Čakovec, a u projekt su se putem brojnih aktivnosti uključili gotovo svi učenici.

– Učenici i učitelji partnerskih škola prepoznali su našu regiju kao vodeću u projektu po brizi o okolišu i ublažavanju klimatskih promjena te veseli što su trud i napor koji ulaže lokalna zajednica prepoznati na širem europskom području. Sjajni dojmovi gostiju daju novu motivaciju za daljnje ulaganje i napredak koji će biti poticaj i drugim sredinama – rečeno je u čakovečkoj školi.

Međimurje

Radovi u tijeku: Matija Posavec obišao škole u Goričanu, Belici, Gardinovcu i Domašincu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Župan Međimurske županije Matija Posavec obišao je nekoliko osnovnih škola te područnih školskih odjela u kojima se trenutno obavljaju ili su netom završeni obimni radovi na uređenju.

Kod Osnovne škole Belica uredio se ulaz u školu, uklonile su se stare kamene ploče i istrošene opeke te zamijenile s novim betonskim pločama u više boja.

U područnoj školi Gardinovcu zamijenjen je kompletan sustav grijanja uz postavljanje novog bojlera, a vrijednost investicije iznosila je više od 11.000 eura. Tijekom uskršnjih praznika uredit će se kuhinja, te će se postaviti novi kuhinjski elementi, sudoperi te štednjak, a zgrada područne škole dobit će novo ruho i skorom energetskom obnovom.

Nakon izgradnje sportske dvorane te energetske obnove Osnovne škole u Goričanu, Međimurska županija istoj je školi sada osigurala novu školsku kuhinju.

Nakon rušenja i demontaže u prostoru nove kuhinje, postavljeni su novi slojevi podova, izolacija, prateći zidarski radovi, kao i radovi na elektroinstalacijama, hidroinstalacijama i strojarskim instalacijama, keramikom su obloženi zidovi i podovi, završeni soboslikarski radovi, a opremljena je i kuhinja vrijedna skoro 50.000 eura, tako će sada školska kuhinja u Goričanu biti suvremeno opremljena za pripremanje kuhanih obroka za sve učenike.

U radove i opremu uloženo je više od 130.670 eura. Osim projekta uređenja kuhinje i blagovaonice, u navedenoj je školi u tijeku priprema na uređenju dviju učionica na gornjem katu škole kako bi učenici Osnovne škole Goričan mogli pohađati nastavu u jednoj smjeni.

Tijekom posjeta župan Matija Posavec upoznat je s problemom na vanjskom krovištu kod školske-sportske dvorane te je dogovoreno građevinsko rješenje kojim će se spriječiti daljnja oštećenja na fasadi objekta.

U Osnovnoj školi Domašinec izvedeni su veliki radovi u kotlovnici, gdje je promijenjen kotao za centralno grijanje i pripremu tople vode, a novi kotao promijenjen je u skladu s novim projektom školske dvorane.

Ograđena je plinska stanica i instalacija budući da se novim projektom predviđa i adaptacija školske kuhinje. Zamijenjena su rasvjetna tijela u učionicama i hodnicima te je izvršena korekcija ostalih dijelova elektroinstalacije.

Osim rasvjete, u učionice informatike, matematike te dviju učionica za hrvatski jezik uvedena je ili sanirana postojeća telefonska i računalna instalacija te su nabavljene nove stolice i klupe. Ukupna vrijednost radova iznosila je 98.735 eura.

Nastavite čitati

Međimurje

Pozvani ste na novu volontersku akciju „Međimurske prirode“: Osigurajmo dom bregunicama

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

I dok je volonterska akcija „Žabe na cesti“ u organizaciji „Međimurske prirode“ – Javne ustanove za zaštitu prirode još uvijek u tijeku, u pripremi je već sljedeće volontersko okupljanje pod nazivom „Osigurajmo dom bregunicama“. A što će se raditi? Čistit će se riječna obala za bregunice, najmanje naše lastavice, koje teže svega 15 grama što je jednako kao tri vrećice šećera za kavu.

Naime, bregunice su trenutno na svojem selidbenom putu i uskoro će se vratiti u naše krajeve. Ovom akcijom očistit će se gornji pjeskovito-praporni sloj obale, odnosno ukloniti nepotrebna vegetacija s obale da bi bregunice lakše pronašle pogodno mjesto za gniježđenje.

Volonterska akcija održat će se u subotu, 1. travnja, na obali rijeke Drave u blizini naselja Gornji Hrašćan. Akcija počinje u 9 sati, a predviđeni završetak je oko 13 sati.

Iz „Međimurske prirode“ pozivaju sve koji se žele uključiti u volontersku akciju „Osigurajmo dom bregunicama“ neka se prijave putem online obrasca. Broj osoba koje se mogu prijaviti na volontersku akciju je ograničen na 25.

Za sve volontere osigurani su hrana i piće te potreban radni alat. Potrebno je doći u prikladnoj (radnoj) odjeći i obući te ponijeti radničke rukavice.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje